19 exerciții simple pentru a imbunatați memoria

cum sa-ți menții claritatea gândirii si a memoriei pâna la vârsta a treia

În anii 60, viitorul laureat al Nobel Eric Kandel a descoperit ca formarea memoriei are loc odata cu cresterea eficienței conexiunilor sinaptice. Numarul acestor formațiuni, si nu masa sau volumul creierului, afecteaza nivelul de intelect. Am incercat sa explic pe scurt principiile de baza ale memoriei, iar chiar mai jos am adunat 19 exerciții extrem de utile pentru dezvoltarea creierului.

Din programa scolara de biologie, iti amintesti ca neuronii isi transmit semnale intre ei prin sinapse – secțiuni care interacționeaza ale terminațiilor neuronilor. Atunci când un impuls este transmis de la dendrita la axonul neuronului comunicator (neuronul #1), sunt eliberați neurotransmițatori (substanțe chimice care faciliteaza transmiterea semnalului). Ei intra in fanta sinaptica a neuronului receptor (neuronul nr. 2) si acționeaza asupra receptorilor dendritei acestuia, ceea ce provoaca o modificare a potențialului de suprafața in neuronul nr. 2.

Când sinapsa funcționeaza pentru o perioada scurta de timp la o frecvența inalta, eficiența conexiunii sinaptice creste temporar – ca raspuns la stimuli similari ulterioare, modificarile potențiale vor deveni mai puternice. Asa se formeaza memoria pe termen scurt.

Cum sa menții claritatea gândirii si a memoriei pâna la batrânețe?

Pe parcursul antrenamentului tau, atunci când semnalul electronic trece pe aceasta cale de mai multe ori, conexiunile sinaptice devin mai largi, numarul de sinapse creste. În creier se formeaza noi microrețele neuronale, „constând” din noi cunostințe – inteligența ta creste.

Pentru ca eficiența conexiunilor sinaptice sa creasca si creierul sa fie folosit la maximum, este necesar sa-l incarci in mod regulat si sa surprnzi. În acest material doresc sa ti spun despre un set de exerciții pentru creier numit neurobic. Toate sunt construite pe dragostea creierului tau pentru tot ce este nou si ii sporesc neuroplasticitatea.

Cuprins

#1.Scrie cu mina stinga.

Timp de o ora pe zi, fa lucrurile obisnuite cu mâna stânga daca esti dreptaci si invers. Spala-te pe dinți, manânca, scrie, fa treburile casnice. Acest lucru va ajuta la dezvoltarea gândirii inovatoare si a creativitații.

Încercați sa scrieți cu mâna stânga

#2.Scrie de mina

Scrie note de mâna in loc sa le introduci pe telefon. Scrisul stimuleaza crearea de noi conexiuni neuronale in creier.

#3.Ascultati simturile

Încearca sa te plimbi prin apartament cu ochii inchisi (doar fii atenți) sau fa acțiunea obisnuita orbeste. De exemplu, fa un dus sau spala vasele. Când creierul este privat de canalul principal de informare, toate celelalte simțuri sunt exacerate.

#4.Mergi mai mult pe jos

Obiceiurile si ritualurile relaxeaza creierul. Mergi mult, evitând strazile obisnuite. Asa ca vei avea mai multe beneficii: rutele necunoscute vor oferi creierului tau noi „ramuri” de neuroni, iar mersul pe jos iți va creste tonusul si starea de spirit. Sau incearca sa rupi rutina zilnica: daca mergi mai intâi la dus si apoi iei micul micun, uneori faci invers.

diagram
Luați rute necunoscute

#5.Socoate in gind

Socoate in gând – fara creion si hârtie, cu atât mai puțin un calculator. Poți adauga un efect competitiv si poți conta cu prietenii intr-o cursa.

#6.Invata lucruri noi

Învațarea unei noi limbi sau instrument muzical afecteaza cel mai eficient creierul si memoria. Este util sa inveți un nou hobby care implica abilitați motorii: tricotat, desen, amplasarea puzzle-urilor. Sportul, de altfel, are si un efect pozitiv asupra creierului, in special yoga – incercați sa va amintiți câteva asane simple si faceți acest complex dimineața. Acest lucru iti va ajuta corpul sa se trezeasca.

o persoana care ține in mâna o chitara
Niciodata nu este prea târziu sa inveți sa cânți la chitara, de exemplu

#7.Vizualizeaza cuvintele.

Pune o foaie de hârtie si creioane colorate in fața ta. Acum incearca sa desenezi o imagine a primului cuvânt care ți-a venit in minte. Sau invața un cuvânt nou in fiecare zi si deseneaza cu ce se asociaza. Noi, cei de la fii-modern.com, suntem interesați de ce fel de desen se va naste datorita cuvântului „prim” sau „frustrare”.

CITESTE  Antrenament funcțional pentru toate grupele musculare

#8.Fa harți din memorie.

Daca calatoresti mult, incerca sa desenezi o harta a zonei care ai vizitat-o ​​când va intoarceți dintr-o vacanța.

#9.Joaca jocuri in gind

Mergi undeva cu transportul public? În loc sa te uiți departe pe fereastra, joaca jocuri de cuvinte cu tine insuți. Numiți cât mai multe obiecte, nume de familie, toponime (orice), unite printr-o singura tema: orase cu litera K, poeți din Epoca de Argint, plante ale benzii de mijloc etc.

#10.Înregistreaza evenimente

În drum spre serviciu, observa 7 lucruri, orice: o pisica statea la intrare in bloc, o femeie cu o umbrela rosie a mers in fața etc. Când ajungi la destinație, incerca sa-ti amintesti toate lucrurile in ordinea in care le-ați vazut.

#11.Provocați papilele gustative.

Da, chiar si obiceiurile alimentare sunt daunatoare pentru conexiunile noastre neuronale. Surprinde-ți papilele gustative cu un preparat familiar pregatit intr-un mod nou – adauga-i condimente neobisnuite cu un gust pronunțat.

#12.Memorizeaza texte

Memoreaza o poezie pe zi. Mai bine alege necunoscutul. Asa ca iți vei imbunatați memoria si iți vei extinde cunostințele despre poezie. Începe cu catrene mici si creste treptat nivelul de dificultate.

o mâna care ține o minge verde
Invata in ficare seara cite un fragment din poezie

#13.Antreneaza auzul

Diferite parți ale creierului sunt responsabile pentru auz si citit – citeste o carte cu un prieten, schimbând rolurile: fie ascultați, fie citiți cu voce tare.

#14.Citiți mental cuvintele

Începeți cu propoziții scurte, treceți la cele mai lungi si apoi la propoziții intregi

#15.Joaca jocuri de societate

Rezolva cuvinte incrucisate, sudoku si alte puzzle-uri. Joaca jocuri de societate in care trebuie sa folosesti logica: sah, go, strategii de carți.

tabla de sah
Puzzle-urile sunt un antrenament grozav pentru creier

#16.Foloseste aplicatiile

Instaleaza un antrenor cerebral pe telefon. Aplicații excelente de stimulare a creierului in limba engleza: Lumosity si Elevate (poate cele mai populare din acest gen). Ele sunt realizate pe un principiu similar: in fiecare zi vi se ofera mai multe mini-jocuri, fiecare fiind responsabil de imbunatațirea diferitelor funcții ale creierului: memorie, viteza de reacție, citire si calcul, vocabular si multe altele.

CITESTE  8 beneficii uimitoare ale mierii pentru sanatate si frumusețe

#17.Fii original

Când te intreaba un banal „Ce mai faci?” Vino cu un raspuns plin de duh – de fiecare data unul nou. Cel puțin in gand.

#18.Formeaza conexiuni neasteptate

De exemplu, imagineaza-ti doua obiecte care sunt cât mai indepartate unul de celalalt posibil (de exemplu, un cos de picnic si un scaun de calculator) si incerca sa-ti imaginezi ce ar putea avea in comun.

#19.Ghiciste obiecte prin atingere.

Neurobica se bazeaza pe toate cele cinci simțuri de baza, inclusiv pe atingere. Încearca un exercițiu tactil simplu care va ajuta sa treaca timpul in timp ce astepți. Fara sa te uiți, pune niste monede in buzunar si incearca sa stabilesti valoarea nominala a monedelor.

Dupa cum poti vedea, toate exercițiile sunt construite pe dragostea creierului nostru pentru situații noi. Pe baza acestui lucru, poti veni cu propriile antrenamente.

un bol de fructe si legume
Nu uitați de importanța unui stil de viața sanatos

De asemenea, este important sa alimentezi corect creierul, sa iti amintesti impactul asupra memoriei al rutinei zilnice si al stilului de viața: invața sa dormi suficient, sa te misti mult, sa fii des la aer curat. Nu iti fie teama de schimbare: chiar si o rearanjare a mobilierului sau o schimbare de imagine va afecta favorabil starea memoriei. Și nu uitați de alimentația sanatoasa.

Lasa un raspuns