Te simți complet epuizat sau coplesit din cauza stresului?
Te confrunți cu epuizare mentala si te simți fizic epuizat?
S-ar putea sa te confrunți cu epuizarea. Este usor de cazut in ea si poate fi dificil de recuperat.
Burnout este o forma de stres cronic extrem care se poate manifesta intr-o varietate de moduri disfuncționale. Mai ales ca in ultimii ani, cazurile de burnout sunt in crestere.
Într-un sondaj efectuat pe 1.500 de lucratori din SUA, peste jumatate dintre respondenți s-au confruntat cu burnout in 2021. Acest lucru este comparat cu 43% care au experimentat burnout inainte de COVID-19.
Daca te confrunți cu burnout, poate fi dificil sa te intorci pe drumul cel bun. Dar este important sa iți resetezi mintea si corpul inainte de a experimenta efectele negative pe termen lung.
Atunci când mintea si corpul se simt coplesite pentru o perioada semnificativa de timp, sanatatea si bunastarea generala au de suferit.
Cuprins
Ce este epuizarea?
Dupa cum am menționat mai sus, epuizarea este atunci când efortul fizic, mental si psihologic cauzat de stres isi pune amprenta asupra corpului si minții tale. Acest lucru te poate face deconectat si epuizat.
Pe lânga impactul sau asupra bunastarii fizice, epuizarea poate afecta negativ modul in care te percepi. Adesea, provoaca un sentiment redus de realizare si o disociere a personalitații.
Desi epuizarea nu este un diagnostic medical oficial, exista multe semne usor identificabile.
Având in vedere ratele in crestere ale adulților care se confrunta cu epuizarea, devine din ce in ce mai important pentru intreprinderi sa recunoasca simptomele la angajați si sa ii sprijine pentru a invața cum sa se recupereze din epuizare intr-un mod sigur si eficient.
Cum sa recunosti burnout-ul
Recunoasterea burnout-ului este primul si cel mai important pas in procesul de recuperare.
Învațarea modului de identificare a burnout-ului poate promova constientizarea acestei afecțiuni comune. Identificarea corecta a acesteia te invața cum sa previi apariția ei in viitor.
Ceea ce face dificila identificarea burnout-ului este faptul ca fiecare persoana experimenteaza stresul in felul sau unic.
Acestea fiind spuse, a sti cum sa te recuperezi din burnout incepe cu o recunoastere informata. Iata sase simptome comune ale unui stres ridicat care ar putea indica epuizarea:
1. Senzația de epuizare emoționala
Epuizarea emoționala este o stare de epuizare emoționala extrema
Poate nu crezi acest lucru, lucrul zilnic cu alți oameni necesita un nivel ridicat de energie emoționala. Poate fi o munca grea sa ramâi in fruntea delegarii, a controlului conflictelor si a menținerii sociale. Sentimentul de epuizare emoționala este un semnificant clar al epuizarii.
2. Simptome fizice
Unele persoane experimenteaza epuizarea sub forma unor simptome pur fizice.Stresul ridicat face ca nivelul de cortizol sa creasca vertiginos, declansând simptome fizice precum:
- Dureri de cap
- Complicații digestive
- Tensiune musculara
- Tensiune arteriala ridicata
3. Lipsa de motivație
Este foarte dificil sa ramâi motivat la locul de munca atunci când corpul si mintea ta nu mai au rezistența necesara pentru a merge inainte. Multe persoane care sufera de burnout pot incerca sa mențina un nivel optim de motivație la locul de munca. Dar facând acest lucru, deseori agraveaza problema.
Lipsa ta de motivație poate fi dublata de un stres continuu, chiar si in timpul weekend-urilor. Daca observi ca cazurile de spaime de duminica continua sa se agraveze, s-ar putea sa suferi de burnout.
4. Productivitate mai scazuta
Productivitatea este, de obicei, rezultatul unei etici puternice a muncii si al entuziasmului pentru rolul tau. Aceasta necesita rezistența si energie, doua lucruri de care persoanele care se confrunta cu burnout nu dispun.
Daca observi o scadere necaracteristica a performanței la locul de munca, este posibil sa te confrunți cu un caz de epuizare.
5. Îndoiala de sine si stima de sine scazuta
Adesea, ca raspuns la performanța si productivitatea scazuta la locul de munca, victimele epuizarii pot experimenta o schimbare in modul in care se percep pe ele insele sau realizarile lor.
Mulți oameni obțin satisfacție si simt mândrie din munca lor. Dar epuizarea face imposibila performanța optima. Acest lucru provoaca indoiala de sine, stima de sine scazuta si chiar sindromul impostorului.
6. Sentimente de singuratate si detasare
Potrivit unui studiu Harvard, cu cât oamenii sunt mai epuizați, cu atât se simt mai singuri.
Exista multe legaturi gasite intre singuratate si stresul ridicat. Aceste legaturi sunt motivul pentru care epuizarea este atât de des un declansator al sentimentului de detasare si de izolare fața de restul lumii.
14 sfaturi despre cum sa te recuperezi din epuizare
În ciuda strângerii pe care burnout-ul o are asupra multora dintre noi, recuperarea este posibila. Desi nu exista o soluție rapida pentru burnout, exista multe modalitați de a atenua nivelul de stres si de a reveni la o stare mai sanatoasa.
1. Urmareste nivelul de stres
Daca esti pasionat de gadgeturi, dispozitivele de urmarire a stresului sunt o modalitate excelenta de a va monitoriza anxietatea. De asemenea, trackerele ajuta sa ințelegi mai multe despre modelele si comportamentele personale de stres.
2. Identifica factorii de stres
Știind care sunt factorii declansatori de stres poți evita sau sa reduci interacțiunile cu acestia.
Încerca sa acorzi atenție incidentelor, persoanelor sau situațiilor care declanseaza in mod constant stresul. Încerca sa eviți pe cât de mult posibil.
3. Creaza un obicei de a ține un jurnal
Jurnalul s-a dovedit a fi un excelent decompresor emoțional. Crearea acestui obicei ar putea dura ceva timp, dar rezultatele te vor invața in mod natural cum sa te recuperezi din epuizarea mentala.
4. Cauta ajutor profesional de la un un terapeut
Nu este nicio rusine sa cauți ajutor de la un psiholog calificat. De fapt, este ceva demn de laudat.Terapia reduce dramatic nivelul de stres si poate facilita vindecarea din perspectiva fitness-ului mental si a bunastarii emoționale.
5. Construieste o rețea de sprijin
Faptul ca poți discuta despre luptele cu epuizarea intr-un mediu sigur te va ajuta sa atenuezi stresul. De asemenea, va ajuta la consolidarea solidaritații cu cei din jurul tau.
6. Fa exerciții fizice
Vrei sa stii cum sa te recuperezi din burnout in timp ce lucrezi? Încerca sa implementezi o rutina regulata de exerciții fizice.
Miscarea corpului tau va elibera tensiunea pe care o deține, producând in acelasi timp hormoni ca endorfinele. Antrenamentele virtuale, cum ar fi yoga online, te ajuta sa te eliberezi de stres fara ca macar sa iesi din casa.
7. Vorbeste pentru tine
A fi sincer cu seful sau managerul in legatura cu situația ta poate duce la o reducere a volumului de munca si te poate impiedica sa lucrezi multe ore. Nu te teme sa vorbesti in numele tau pentru a crea o schimbare care ar putea sa se potriveasca mai bine nevoilor tale mentale si emoționale.
8. Învața tehnici de gestionare a stresului
Fiecare persoana proceseaza stresul in mod diferit. Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi respirația atenta, alimentația intuitiva sau cardio, pot ajuta.
9. Creaza un echilibru intre viața profesionala si cea privata
Una dintre numeroasele cauze ale epuizarii este o relație dezechilibrata cu munca. Cultivarea unui echilibru intre viața profesionala si cea privata te va ajuta sa duci o viața mult mai funcționala si lipsita de stres.
Începe cu mici acțiuni zilnice pentru a echilibra timpul petrecut la serviciu si timpul petrecut in activitați non-profesionale. De exemplu, foloseste blocarea timpului pentru a reduce timpul petrecut in fața ecranului si adopta o noua tendința de sanatate si wellness.
Daca esti un parinte care lucreaza,ia suficiente zile de concediu pentru a petrece timp de calitate cu prietenii si familia. Pe lânga prevenirea epuizarii, un bun echilibru intre viața profesionala si cea privata va imbunatați relațiile cu cei dragi, ceea ce reprezinta un aspect esențial al sanatații si bunastarii.
10. Fa lucruri care iți fac placere
Daca vrei sa stii cum sa te recuperezi de la epuizarea mentala, distracția este un bun punct de plecare. Angajarea in lucruri care te fac fericit va calibra nivelul de stres si te va ajuta sa te reconectezi cu tine insuți la nivel emoțional.
11. Creaza un program de somn sanatos
Faptul ca nu dormi suficient din cauza stresului reprezinta o amenințare pentru forța fizica, concentrarea mentala si rezistența emoționala. Încerca sa obții cel puțin sapte pâna la noua ore pe noapte. Acest lucru ar putea fi realizat cu o igiena corecta a somnului sau chiar cu un dispozitiv de urmarire a somnului.
12. Urmeaza o dieta sanatoasa
Consumul de mese proaspete si sanatoase poate stimula imunitatea si te poate face mai puțin vulnerabilila stres si oboseala. Încerca sa imbrațisezi o dieta nutritiva pentru mai multa energie.
13. Practica constientizarea si meditația
Mulți oameni se intreaba: “Cât timp dureaza recuperarea dupa epuizare?”. Raspunsul este ca recuperarea este un proces, nu o destinație.
Abilitațile de viața precum mindfulness si meditația se concentreaza pe imaginea de ansamblu. Acest lucru ii incurajeaza pe oameni sa cultive un stil de viața mai orientat spre pace.
14. Stabileste limite
Mulți oameni se straduiesc sa spuna nu atunci când li se cere sa preia o munca suplimentara. Învațarea modului de a stabili limite la locul de munca si in relații poate ajuta la reducerea sanselor de epuizare.
Cât timp dureaza recuperarea dupa epuizare?
Recuperarea dintr-o afecțiune precum burnout-ul nu se intâmpla peste noapte. Și pentru ca problema este in principal interna, urmarirea progresului nu este intotdeauna usoara.
Iata sase etape pe care le poți parcurge in mod activ, in propriul ritm, pentru a gasi calmul in mijlocul furtunii.
Etapa 1: Recunoaste problema
Nu poți incepe procesul de recuperare pâna când nu recunosti ca este nevoie de unul.
Pentru inceput, merita sa te asezi si sa analizezi cauzele si masura in care burnout-ul te afecteaza. Din acest punct, poți merge mai departe.
Etapa 2: Ia o pauza
A lua o pauza de la locul de munca nu este intotdeauna posibil. Dar va ajuta la atenuarea tensiunii si va oferi corpului si minții tale timpul de care are nevoie cu disperare pentru a se relaxa si pentru a-ți aduna din nou energia.
Etapa 3: Concentreaza-te pe bunastare
Daca te confrunți cu epuizarea, ar putea fi momentul sa te muți atenția de la productivitatea legata de munca la bunastarea generala.
Etapa 4: Reflecteaza asupra valorilor personale
Atunci când ne cufundam in munca, uitam adesea de ce am inceput sau ce ne dorim de la viața.
Reflecția asupra valorilor personale ne poate reaminti cine suntem cu adevarat si ce parți ale vieții merita toata atenția noastra.
Etapa 5: Exploreaza noi oportunitați
Exista mai multe moduri de a face bani. Daca rolurile si responsabilitațile tale actuale se dovedesc mai mult epuizante decât satisfacatoare, poate ca este timpul sa explorezi noi oportunitați si sa gasesti o cale de cariera care sa se potriveasca mai bine stilului tau de viața si idealurilor tale.
Etapa 6: Fa o schimbare
Desi schimbarea poate fi uneori infricosatoare, este mai bine decât sa sacrifici sanatatea personala. Daca te confrunți cu epuizarea, exista sanse ca ceva trebuie sa se schimbe pentru a va readuce sanatatea mentala si fizica pe drumul cel bun.
Recuperarea nu se intâmpla de la sine. S-ar putea sa fie nevoie sa faci unele schimbari in stilul de viața sau la locul de munca inainte de a putea gasi usurarea.
3 tipuri de recuperare in caz de burnout
Recuperarea este diferita pentru fiecare dintre noi, deoarece fiecare are o relație diferita cu stresul. Ar trebui sa folosesti diferite tehnici de recuperare in funcție de situație.
Odata ce s-a identificat un factor de stres sau un declansator al burnout-ului, poți incepe sa analizezi diferitele tipuri de recuperare si sa mergi mai departe.
Unele persoane sunt foarte afectate fizic de burnout. Alții vor avea simptome pur psihologice sau emoționale.
Iata trei tipuri comune de recuperare si cum pot arata acestea.
1. Recuperarea externa
Termenul “recuperare externa” se refera la modalitațile prin care corpul fizic se poate recupera din burnout.
Metodele de recuperare externa sunt importante pentru cei care se confrunta cu epuizarea sub forma de afecțiuni fizice. Printre acestea se numara durerile de cap, tensiunea musculara, problemele gastrointestinale sau oboseala cronica.
Pe lânga un volum de munca redus, poți vindeca aceasta forma de burnout prin exerciții fizice, hidratare, somn si o dieta imbunatațita.
2. Recuperarea interna
Acest aspect al burnout-ului se refera la expresiile interne ale stresului. Printre exemple se numara concentrarea mentala scazuta, memoria slaba, epuizarea emoționala si sentimentul de singuratate.
Aceasta forma de epuizare are nevoie de metode de recuperare care sa imbunatațeasca starile mentale si emoționale ale oamenilor.
3. Recuperare zilnica
Daca vrei sa stii cum sa te recuperezi din epuizare in timp ce inca lucrezi, modificarea obiceiurilor si a stilului tau de viața zilnic este calea de urmat.
Nu toata lumea isi poate lua liber de la serviciu. Dar efectuarea unor mici ajustari in rutina zilnica poate atenua stresul pe termen lung.
Construirea unor obiceiuri sanatoase, cum ar fi o plimbare de dimineața, mai puțina cofeina sau meditația zilnica, poate ajuta sa destinzi si sa te recuperezi de la burnout.
Afla cum sa te recuperezi din epuizare si sa revii pe drumul cel bun
Stresul este o parte inevitabila a vieții. Toata lumea trebuie sa invețe sa faca fața acestuia pentru a supraviețui.
Cheia pentru a debloca o relație sanatoasa cu munca este sa investesti in acte zilnice de autoingrijire. Gasind un echilibru intre viața profesionala si cea privata, te poți concentra asupra bunastarii intr-un mod care are sens pentru valorile, idealurile si capacitațile personale.
Știm ca acest lucru poate fi mai usor de spus decât de facut. Uneori, ai nevoie de puțin sprijin suplimentar pentru a ramâne angajat in gestionarea zilnica a stresului.