Nordic Walking – beneficii pentru sanatate

Getty Images/Aurora Open

Nordic Walking este considerat a fi foarte benefic pentru sanatatea si condiția fizica generala.

Este foarte recomandat de catre profesionistii din domeniul sanatații . Poate ca ai prieteni sau cunostințe care pot povesti cum folosirea bastoanelor de Nordic Walking i-a ajutat sa-si mențina condiția fizica, practicând Nordic Walking pe trotuare sau folosind bastoane de trekking pe trasee naturale.

Asadar, ce spun cercetarile medicale despre beneficiile Nordic Walking? Un pic de scepticism este nerezonabil, deoarece producatorii de bastoane de Nordic Walking sau de trekking au un interes personal. De asemenea, cadrele medicale ar trebui sa analizeze mai multe studii pentru a compara avantajele si dezavantajele.

Oamenii de ştiinta au descoperit 71 de noi specii de animale si plante in  2019 / CECCAR Business Magazine
Depistarea beneficiilor de catre cercetatori

Atunci când se analizeaza studiile, este de asemenea important sa se ia in considerare daca mersul pe jos cu bastoane a fost comparat cu mersul normal si cu alte forme de exerciții fizice. Modul in care au fost folosiți bastoanele este, de asemenea, un aspect important.

Studiul spune despre mersul nordic ca bastoanele sunt folosite pentru a activa cel mai mare numar de muschi si pentru a creste intensitatea exercițiului. Nu este cazul daca bastoanele joaca rolul unui simplu stabilizator de postura sau pentru un simplu mers.

Fitness pentru persoanele in vârsta si mersul pe jos cu bețe

S-au facut multe cercetari cu privire la beneficiile mersului cu bastoane pentru persoanele in vârsta. Atunci când se compara mersul nordic cu mersul normal sau cu activitațile normale de susținere a greutații, majoritatea studiilor au constatat ca mersul nordic este benefic pentru persoanele cu vârste cuprinse intre 60 si 92 de ani.

CITESTE  Cum sa te recuperezi din epuizarea profesionala  si sa-ți iubesti din nou viața

Printre beneficiile pentru sanatate, experții evidențiaza urmatoarele:

Echilibru: Nordic Walking imbunatațeste echilibrul dinamic (abilitatea de a menține echilibrul si postura in timpul miscarii) mult mai bine decât mersul obisnuit  si antrenamentul cu greutați. S-a demonstrat ca atât mersul regulat, cât si mersul nordic imbunatațesc echilibrul funcțional (echilibrul folosit in viața de zi cu zi) in comparație cu echilibrul in poziție asezata. În mod interesant, mersul nordic a avut un efect negativ asupra echilibrului static (capacitatea de a menține o poziție staționara).

Echilibru static
Echilibru

Flexibilitate: Mersul nordic a crescut flexibilitatea parții inferioare a corpului semnificativ mai mult decât mersul normal si, de asemenea, a crescut flexibilitatea parții superioare a corpului mai bine decât exercițiile cu greutați;

Capacitatea aerobica: Mersul nordic a imbunatațit capacitatea aerobica in comparație cu exercițiile cu greutați, dar mersul normal a aratat rezultate si mai bune;

Forța musculara: Mersul nordic a aratat o imbunatațire semnificativa a forței musculare din partea inferioara a corpului in comparație cu antrenamentul cu greutați. Muschii din partea superioara a corpului au prezentat, de asemenea, rezultate pozitive;

Forta
Forța umana

Calitatea vieții: Nordic Walking a avut un impact mai mare asupra calitații vieții si a starii de bine decât toate celelalte forme de exerciții fizice;

Sanatate generala: Nordic Walking a avut un efect pozitiv asupra sanatații generale, compoziției lipidelor din sânge si a aptitudinii cardiovasculare.

Desi multe dintre beneficii sunt comune altor forme de exerciții fizice, mersul pe jos cu bețe a aratat cele mai bune rezultate. Nordic Walking nu numai ca a imbunatațit condiția fizica generala a organismului, dar a avut un impact semnificativ asupra normalizarii sistemului cardiovascular, sporind forța, flexibilitatea si echilibrul.

Pe lânga bastoanele speciale, persoanele in vârsta pot folosi si alte ajutoare, cum ar fi diverse bastoane. Un medic generalist te poate ajuta sa faci alegerea corecta, determinând opțiunea potrivita pentru starea ta. Acest lucru va face posibil ca sa te simți destul de increzator atunci când mergi.

CITESTE  De ce sunt pernele atât de importante pentru starea noastra de bine?

Cresterea intensitații exercițiilor fizice

American Heart Association CDC si alți câțiva experți respectați in domeniul sanatații recomanda cel puțin 150 de minute pe saptamâna de exerciții fizice de intensitate moderata pentru a reduce riscurile pentru sanatate.

Persoanele cu insuficiența cardiaca cronica, boli coronariene, osteoartrita sau obezitate pot folosi bastoanele de Nordic Walking ca suport pentru exercițiile fizice de intensitate moderata recomandate. Nordic Walking poate ajuta la arderea mai multor calorii in timpul exercițiilor fizice decât mersul pe jos fara bețe, un beneficiu similar pentru pierderea in greutate care a fost demonstrat in studii.

Slabit
Arderea caloriilor

Mai multe astfel de studii au aratat ca Nordic Walking este egal sau superior mersului in pas vioi in ceea ce priveste beneficiile pentru sistemul cardiovascular.

Concluzie

Bețele pentru mers pe jos sunt utile ca echipament de exerciții fizice pentru persoanele sanatoase, pentru persoanele in vârsta si pentru cele care sufera de anumite afecțiuni. Este important sa discuți cu medicul despre cel mai bun mod de a utiliza bastoanele de mers pe jos, deoarece intensitatea si efortul exercițiilor variaza foarte mult intre diferitele tipuri de exerciții. Utilizarea corecta a bastoanelor  va permite sa maximizezi beneficiile exercițiilor fizice.

Lasa un raspuns