Care sunt cele mai ieftine orase din Europa de locuit si vizitat in 2023?

Balcoane pline de culoare in orasul vechi din Valletta, o vedere a unei strazi din orasul VallettaCopyright (c) 2017 Eszter Szadeczky-Kardoss/Shutterstock.

Europa este plina de orase incredibile, dar care sunt cele mai accesibile? Citiți mai departe pentru a afla despre cele mai ieftine orase din Europa in 2023.

1. Cracovia, Polonia

Cracovia este al doilea oras ca marime din Polonia si unul dintre cele mai ieftine din Europa. Rivalizeaza cu farmecul medieval al Pragai, dar nu atrage aceleasi mulțimi. Exista o mulțime de pensiuni ieftine aici, ceea ce face din acest oras una dintre cele mai ieftine destinații turistice din Europa.

turnul orasului Cracovia
Getty Images/iStockphoto Vedere aeriana a pieței centrale si a Sukiennice din Cracovia. Piața din turnul bisericii Sf. Mary. Polonia. Sala de pânza.

Daca nu va puteți satura de orasele vechi ale Europei, veți adora Cracovia.

Piața Pieței (Rynek Główny) este cea mai mare piața medievala din Europa! Aici, trasurile trase de cai aluneca pe lânga cladiri colorate si o bazilica absolut imperfecta.

Exista, de asemenea, Castelul Wawel din secolul al XIV-lea, construit in stiluri baroc, gotic, renascentist si romanic. Cu amestecul sau unic de stiluri arhitecturale si dimensiunile sale imense, Castelul Wawel impresioneaza cu siguranța.

Moneda poloneza, zlotul, are un curs de schimb foarte favorabil fața de dolarul american si de euro. Prețurile pentru cazare, mâncare si divertisment sunt o fracțiune din ceea ce ați plati in alte mari orase europene.

De asemenea, in Cracovia se poate merge foarte usor pe jos, asa ca nu trebuie sa cheltui bani pe transportul public pentru a te deplasa.

Cracovia este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in dolari americani):

Chiria pentru o luna pentru un apartament cu un dormitor: 500
O noapte intr-o camera de hotel: 30-45
Costuri zilnice cu hrana: 15
Buget zilnic aproximativ: 30-40.

2. Cesky Krumlov, Republica Ceha

Situat in regiunea Cehiei, Cesky Krumlov este unul dintre cele mai ieftine orase din Europa in care se poate locui. Se afla la doar câteva ore la sud de Praga si arata de parca ar fi fost rupt din paginile unui basm, cu un oras vechi bine conservat.

Cesky Krumlov, Republica Ceha
Český_Krumlov Cesky Krumlov, Republica Ceha

Acest fabulos oras european ieftin ofera mult mai mult decât strazile frumoase din carțile postale. De fapt, exista zeci de strazi care se incadreaza in acest tipar, dar aceasta nu este singura atracție a acestui oras magic al Europei. Cesky Krumlov, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, cu frumoasa sa arhitectura baroca si renascentista, se afla pe un râu pitoresc. Castelul din secolul al XIII-lea domina centrul istoric, oferind o vedere panoramica. Poti sta intr-o cafenea sau intr-un restaurant cu vedere la toate cele de mai sus… la un preț ieftin!

Ceea ce diferențiaza acest oras de alte orase ieftine din Europa Centrala este numarul mare de cladiri bine conservate din secolele trecute. Cesky Krumlov a pastrat aspectul medieval al strazilor si sute de ani de creații frumoase care au venit dupa el. În timp ce multe razboaie au devastat orasele, regatele si imperiile din jur, acest oras a supraviețuit secolelor de pace si liniste, pastrându-si astfel identitatea si patrimoniul.

Cesky Krumlov este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in dolari):

Chiria pentru o luna pentru un apartament cu un dormitor: 400-500
O noapte intr-o camera de hotel: 45-65
Costurile zilnice cu hrana: 20
Buget zilnic aproximativ: 40-80.

3. Porto, Portugalia

Porto este un oras de coasta popular si ieftin din Portugalia, probabil si din Europa de Vest. Este adesea comparata cu capitala Lisabona, desi este mai puțin metropolitana si mai puțin cunoscuta. Porto este, cu siguranța, unul dintre cele mai interesante si mai vibrante orase europene pe care sa le vizitezi in 2023. Este, de asemenea, unul dintre cele mai accesibile si mai ieftine orase din Europa de Vest pentru calatorii cu un buget restrâns.

Porto, Portugalia
Porto, Portugalia

Porto, renumit pentru portul sau, este poarta de intrare in Valea Douro, una dintre cele mai bune regiuni viticole din lume. De asemenea, se mândreste cu o istorie bogata si cu o viața de noapte vibranta.

CITESTE  Pregatirea pentru drum: un ghid indispensabil pentru toți cei care calatoresc cu masina

Oaspeții sunt liberi sa viziteze multe dintre principalele atracții ale orasului, inclusiv Ponte de Dom Luis I si Cais da Ribeira, pe malul râului Douro. Promenada de pe malul râului seamana cu o serie de carți postale presarate cu case colorate, magazine si cafenele.

În Porto, este usor sa traiesti cu 50 de dolari pe zi si totusi sa poți trai toate emoțiile. Din acest motiv, merita probabil primul loc in topul celor mai ieftine orase din Europa.

Porto este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in dolari):

Chiria pentru o luna pentru un apartament cu un dormitor: 800
O noapte intr-o camera de hotel: 35-55
Costurile zilnice cu hrana: 25
Buget zilnic aproximativ: 40-60.

4. Atena, Grecia

Este un oras european ieftin, cu o istorie fascinanta. Atena este un muzeu in aer liber cu mii de ani de istorie. Capitala Greciei antice si moderne, Atena gazduieste unele dintre cele mai vechi temple, statui si monumente din lume. Este unul dintre cele mai ieftine orase din Europa de vizitat si in care se poate sta in 2023.

Piața Monastiraki din Atena
© Nick N A / Shutterstock Piața Monastiraki din Atena

Principalele atracții ale Atenei includ Acropole, Templul lui Zeus si Agora. Acropola, o cetate antica cocoțata pe un vârf de stânca, conține mai multe monumente importante din punct de vedere istoric, inclusiv Partenonul, Templul Atenei Nike si Erechtheion. Din vârful aflorimentului, veți avea o priveliste uimitoare a orasului plin de viața de dedesubt.

Atena poate fi de-a dreptul ieftina, daca esti dispus sa alegi cazare ieftina. Daca ai de gând sa te cazezi intr-un hostel pentru drumeți, alege unul intr-o zona buna.

Atena este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in dolari):

Închirierea unui apartament cu un dormitor pe o luna: 700
O noapte intr-o camera de hotel: 35-55
Costurile zilnice cu hrana: 25
Buget zilnic aproximativ: 40-55.

5. Budapesta, Ungaria

Mergeți la Budapesta, unul dintre cele mai ieftine si mai interesante orase din Europa. Și vei avea parte de o surpriza! Este unul dintre cele mai romantice orase de pe aceasta lista si orasul perfect pentru o vacanța ieftina si o cazare ieftina in Europa. Budapesta este asezata grațios de-a lungul Dunarii si are acces la unele dintre cele mai bune bai termale din regiune, un punct de atracție inca din epoca romana.

o nava mare intr-un corp de apa cu un oras in fundal
Ada scrie Budapesta, frumoasa capitala a Ungariei

Orasul este renumit pentru unele dintre cele mai gustoase bucatarii din Europa Centrala si de Est. Gulasul a fost inventat aici, la fel ca si langosz (pâine prajita) si jalasle (supa de peste).

Daca iti place bucataria austriaca, vei fi incântti sa afi ca mâncarurile maghiare sunt foarte asemanatoare cu aceasta. Ambele bucatarii s-au format in timpul Imperiului Austro-Ungar.

Ce sa vezi in Budapesta, printre cele mai bune orase ieftine de vizitat in Europa. Daca esti pasionat de istorie si arhitectura, vei fi uimit de cladirea Parlamentului maghiar si de Castelul Buda. Ambele cladiri emblematice sunt absolut masive si au vedere spre malul pitoresc de jos.

O alta atracție a orasului este Halasbastia (“Bastionul Pescarilor”). Aceasta fortareața a fost construita la sfârsitul secolului al XIX-lea in stil neoromânesc. Arata mai degraba ca un castel de basm decât ca un palat construit pentru o utilizare practica sau strategica.

Budapesta are prețuri foarte rezonabile pentru mâncare si cazare (pentru toate destinațiile). Acest lucru face ca Budapesta sa fie unul dintre cele mai ieftine orase din Europa in care sa locuiesti si sa vizitezi in 2023. Este, de asemenea, unul dintre cele mai bune orase din Europa pentru studenți.

Budapesta este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in USD):

Chiria pe luna pentru un apartament cu un dormitor: 400
Pe noapte intr-o camera de hotel: 30-50
Costuri zilnice cu hrana: 30
Buget zilnic aproximativ: 45-60.

6. Ljubljana, Slovenia

Capitala uneia dintre cele mai ieftine țari din Europa, Ljubljana este un oras fermecator, care ofera un raport calitate-preț excelent. În ciuda faptului ca este unul dintre cele mai accesibile orase din Europa pentru a trai, a reusit cumva sa treaca neobservat.

CITESTE  Echipeaza-ti corect automobilul la magazinul de anvelope auto
vârful unei cladiri
Getty Images/500px Plus Ljubljana, Slovenia

Ljubljana are reputația de a fi un oras verde si prietenos cu pietonii. Din 2008, in orasul vechi nu se mai circula cu masini. În 2016, Ljubljana a fost recunoscuta de Comisia Europeana drept Capitala Verde a Europei. De atunci, orasul a primit multe alte premii pentru turism durabil si responsabil. Ljubljana este unul dintre cele mai ieftine orase din Europa si o destinație ideala pentru calatorii cu un buget restrâns in 2023.

Capitala slovena gazduieste numeroase atracții culturale. Printre acestea se numara Castelul Ljubljana, Catedrala din Ljubljana si Podul Triplu (Tromostovje) din orasul vechi.

În afara de ofertele sale culturale si de mediu, orasul Ljubljana a reusit sa devina o destinație populara pentru restaurante si cafenele la moda. În timpul lunilor de vara, multe dintre ele se deschid chiar pe malul râului Ljubljana, creând o atmosfera plina de viața in aer liber.

Ljubljana este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in dolari):

Chiria lunara pentru un apartament cu un dormitor: 700
O noapte intr-o camera de hotel: 35-55
Costurile zilnice cu hrana: 25
Buget zilnic aproximativ: 45-55

7. Sevilla, Spania

Nu lipsesc orasele spaniole care merita sa fie incluse in aceasta lista a celor mai ieftine orase din Europa. Cu toate acestea, am ales Sevilla pentru ca ofera un raport calitate-preț excepțional pentru divertisment si cazare. În general, este mult mai ieftin decât Barcelona si Madrid, dar are toate avantajele unui oras european mare, cu o cultura bogata. Fiind unul dintre cele mai mari orase din Spania, Sevilla este, de asemenea, unul dintre cele mai ieftine orase din Europa pentru turism.

o vedere a unei cladiri de piatra cu palmieri, cu Alcázarul din Sevilla in fundal
Experienciasapie Alcázarul din Sevilla

Sevilla gazduieste o comoara de atracții istorice si culturale. Din aceasta puzderie de atracții culturale se remarca Alcázarul din Sevilla, un palat regal cu un amestec de arhitectura islamica, gotica, renascentista si baroca.

Alcázarul a fost puternic influențat de mauri, care au condus Spania in Evul Mediu. Cel mai recent, a fost folosit ca locație de filmare pentru cel de-al cincilea sezon al serialului Game of Thrones.

Sevilia este apreciata si pentru Plaza de España, una dintre cele mai frumoase piețe din Europa. Construit pentru Expoziția Ibero-Americana din 1929, te face sa te simți ca in Lumea Veche.

La fel ca in cea mai mare parte a Andaluziei, mâncarea si bauturile sunt de câteva ori mai ieftine decât in alte orase spaniole.

Sevilla este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in dolari):

Chiria pe o luna pentru un apartament cu un dormitor: 700
O noapte intr-o camera de hotel: 55-75
Cheltuieli zilnice cu masa: 25
Buget zilnic aproximativ: 50-65.

8. Sofia, Bulgaria

Sofia este acum unul dintre cele mai subestimate orase din Europa. Încet-incet isi croieste drum spre listele “Best in Europe”, dar cumva inca trece neobservat.

o cladire mare
Getty Images/iStockphoto Ansamblu arhitectural format din trei edificii in stil clasicist socialist in centrul Sofiei, capitala Bulgariei

Capitala bulgara are o istorie fascinanta care se intinde pe mai bine de 2000 de ani. Sofia a fost condusa mai intâi de greci, apoi de imperiile roman, bizantin si otoman. Pâna in urma cu 35 de ani, orasul s-a aflat sub ocupație sovietica in cea mai mare parte a secolului XX.

Arhitectura antica este prezenta in tot orasul, in special in lacasurile de cult. Biserica Boyana este o biserica ortodoxa bulgara, inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO.

O alta bijuterie culturala este Moscheea Banya Bashi, construita la mijlocul secolului al XV-lea, in timpul dominației otomane. Aceasta moschee este o dovada a celor cinci secole de dominație otomana asupra Bulgariei.

Pe lânga amestecul de situri istorice, Sofia este, de asemenea, un oras popular si ieftin in Europa pentru bucataria sa. Mâncarea de aici este asemanatoare cu cea din Istanbul si din alte țari din Europa de Est.

Mâncarea tradiționala bulgara include un echilibru fin de carne, brânzeturi, legume si iaurt. Sofia este plina de baruri si cluburi. Din fericire, acestea nu vor costa o suma frumusica, deoarece este una dintre cele mai ieftine destinații de vacanța din Europa pentru turisti.

Sofia este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in dolari):

Închirierea unui apartament cu o camera pentru o luna: 500
O noapte intr-o camera de hotel: 40-50
Cheltuieli zilnice cu masa: 25
Buget zilnic aproximativ: 45-55.

9. Valletta, Malta: Unul dintre cele mai ieftine orase din Europa pentru pasionații de istorie

Cele mai ieftine orase europene nu se descurca mult mai bine decât aceasta stațiune mediteraneana.

CITESTE  Calatoria cu copii - 8 probleme ce pot aparea si rezolvarea lor

Capitala Maltei, Valletta este o comoara de monumente culturale si istorice unice. Este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO si, de asemenea, unul dintre cele mai ieftine orase in care se poate locui in Europa.

un castel cu apa in fața orasului Valletta
Getty Images/iStockphoto Vedere panoramica frumoasa a orasului Valletta din Malta

Plimbate prin orasul in miniatura Valletta si te vei simți transportat inapoi in timp. Orasul este complet inconjurat de zidurile din anii 1500. Desi este una dintre cele mai bune regiuni pentru vacanțe low-cost din Europa, nu vei gasi mulți turisti aici in afara sezonului de vara. Orasul masoara doar 1.000 de metri pe 600 de metri, ceea ce il face mic in comparație cu alte orase din Europa.

Bucurate de frumoasa arhitectura baroca, de bucataria locala malteza si de excursii de o zi in satele de pescari si siturile istorice din apropiere. Este usor de ințeles de ce acesta este unul dintre cele mai ieftine orase din Europa in care sa locuiesti.

Valletta este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in dolari):

Chiria pentru o luna pentru un apartament cu un dormitor: 1.000
O noapte intr-o camera de hotel: 70-90
Costurile zilnice cu hrana: 35
Buget zilnic aproximativ: 60-100

10. Bologna, Italia

Ar fi gresit sa nu includem Italia in aceasta lista a celor mai ieftine (si mai bune) orase din Europa. La urma urmei, aceasta țara are mai multe situri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO decât orice alta țara din lume (54 in total!). Ascunsa intre Florența si Veneția, Bologna este una dintre bijuteriile puțin cunoscute ale Italiei, care merita sa faca parte din lista noastra.

o priveliste a unui oras Bologna, Italia
Getty Images/iStockphoto Vedere aeriana a peisajului urban de la turnul de pe centrul vechi al orasului Bologna cu piața Maggiore din Italia

Bologna este capitala regiunii Emilia-Romagna din nordul Italiei. Este cunoscuta pentru arhitectura sa istorica renascentista, pentru piețele pline de viața si pentru farmecul aspru al lumii vechi. Deține, de asemenea, prestigiosul titlu de a avea cea mai veche universitate din Europa, Universitatea din Bologna, fondata in 1088.

Vizitatorii si expatriații sunt atrasi de Bologna din mai multe motive. Toate “de ceurile” pot fi reduse la o tema comuna: autenticitatea. În timp ce majoritatea calatorilor internaționali se indreapta spre strazile pline de viața din Florența, Roma si Veneția, Bologna si-a pastrat atmosfera ciudata si relaxata. În mod surprinzator, Bologna este, de asemenea, unul dintre cele mai ieftine orase din Europa pentru a trai ca liber profesionist.

Printre principalele atracții ale orasului Bologna se numara Piazza Maggiore si Bazilica San Petronio, ambele construite in timpul Renasterii italiene. Centrul medieval este unul dintre cele mai mari si mai bine conservate din intreaga Europa.

Bologna este cel mai ieftin oras din Europa (prețuri in USD):

Chiria pe o luna pentru un apartament cu un dormitor: 500
O noapte intr-o camera de hotel: 50-70
Costuri zilnice cu hrana: 30
Buget zilnic aproximativ: 50-70.

Câteva sfaturi utile

  • În toate aceste orase este usor sa gasiți cazare la prețuri accesibile – poti sta intr-un hostel ieftin sau apela la un serviciu de “couchsurfing”. Serviciul presupune cazarea la persoane din zona.
  • Cel mai bun mod de a economisi bani pe mâncare este sa va gatiți singuri, cumparând alimente din piețe si supermarketuri. Pentru cei care nu vor sa stea la aragaz in timpul vacanței, exista o mulțime de cafenele si restaurante confortabile cu prețuri accesibile in meniu, precum si un numar mare de puncte de vânzare de mâncare stradala..
  • În aproape fiecare oras puteți cumpara un card turistic special care va permite sa folosiți gratuit transportul public si sa obțineți reduceri la restaurante si magazine. Unele astfel de carduri ofera intrare gratuita la muzee si la o serie de alte atracții.

De asemenea iti recomand sa citesti: Cum sa traiesti cu un dolar pe zi? De câte ori sa manânci astazi – odata sau nici o data? Raspuns il vezi aici: Top 10 cele mai sarace țari din lume.

Comments: 2
Lasa un raspuns