Cele mai sanatoase 16 fructe care iți intaresc imunitatea

a pile of fresh fruit

S-a dovedit ca fructele reduc riscul de boli coronariene cu 7%. De asemenea, acestea previn apariția diabetului si a urolitiazei, ajuta la reducerea supraponderalitații si a hipertensiunii arteriale prin faptul ca fac vasele de sânge mai elastice.

Serviciul Național de Sanatate britanic recomanda consumul a cinci porții de fructe si legume in fiecare zi. Aceasta inseamna aproximativ 80 de grame de fiecare data, sau un mar de marimea unei mingi de tenis. Pentru a obține cele mai multe beneficii, combina fructele preferate.

Cele mai sanatoase 8 fructe

1. Lamâia

Lamiia: 10 beneficii care te vor convinge sa o consumi zilnic
Lamâia

Acest fruct este bogat in vitamina C, acid citric si flavonoide. Acestia din urma sunt antioxidanți care previn cancerul si bolile cardiovasculare

Vitamina C protejeaza impotriva stresului oxidativ. Acesta este numele dat distrugerii celulelor de catre radicalii liberi. Daca sunt prea mulți, organismul va imbatrâni rapid.

Lamâia este deosebit de buna pentru inima – scade colesterolul si tensiunea arteriala. Iar cercetarile au aratat ca fructul formeaza enzime speciale care descompun țesutul adipos.

Acidul citric ajuta, de asemenea, la tratarea urolitiazei.

2. Portocala

Portocala beneficii pentru sanatate. 10 motive sa mananci portocale -  Sfatulparintilor.ro
Portocala

O portocala de marime medie are 139% din valoarea zilnica de vitamina C si 20% din fibrele din ea. De asemenea, sunt bogate in vitaminele B, precum tiamina si acidul folic.

Portocala este similara cu lamâia in ceea ce priveste proprietațile sale. Studiile au aratat ca portocala previne pietrele la rinichi chiar mai bine decât lamâia. Citricele, in special portocala si grapefruit, reduc riscul de accident vascular cerebral la femei.

De asemenea, fructele ajuta la absorbția fierului in intestine, prevenind apariția anemiei.

3. Banana

Bananas: Nutrition Facts, Health Benefits, and More | Everyday Health
Banana

O banana medie are 23% din doza zilnica recomandata de potasiu. Acest mineral ajuta inima sa funcționeze corect. Atunci când potasiul este scazut, riscul de boli coronariene creste cu 49%. De asemenea, poate duce la hipertensiune, osteoporoza si urolitiaza.

Bananele sunt bogate in carbohidrați lenți si pectina, care mențin nivelul normal al zaharului din sânge. De asemenea, pectina hraneste bacteriile benefice din intestine care ne protejeaza de ulcer si alte boli ale tractului digestiv.

Banana este foarte hranitoare si este considerata una dintre cele mai bune surse de energie inainte de un antrenament.

4. Grapefruit

Before grabbing a grapefruit, understand its power | American Heart  Association
Grapefruit

Grapefruitul este bogat in vitamina C si potasiu.

CITESTE  Masajul facial. 8 reguli de baza

Înainte se credea ca acest fruct te ajuta sa slabesti, dar acesta este un mit. Grapefruitul afecteaza doar indirect acest parametru, datorita capacitații sale de a reduce colesterolul si tensiunea arteriala.

Grapefruitul, ca si alte citrice, protejeaza impotriva urolitiazei, a bolilor cardiovasculare si a accidentului vascular cerebral la femei.

5. Ananasul

Totul despre Ananas: beneficii, retete si de ce trebuie consumat
Ananas

Un alt lider in ceea ce priveste conținutul de vitamina C. O porție de fruct conține 67% din norma zilnica a acestei substanțe. Ananasul este, de asemenea, bogat in mangan si bromelaina.

Manganul este important pentru oase. Cercetarile au aratat ca aceasta substanța ajuta la imbunatațirea duritații acestora, reducând astfel riscul de osteoporoza.

Bromelaina este un amestec de enzime care lupta impotriva inflamațiilor si descompune cheagurile de sânge. Astfel, exista mai puține sanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Alți oameni de stiința susțin ca bromelaina previne cancerul.

6. Avocado

Benefits of avocados: 4 ways they are good for your health | CNN
Avocado

Alte fructe conțin mai ales carbohidrați, dar avocado este foarte bogat in grasimi sanatoase. Cele mai multe dintre ele sunt acid oleic, care reduce inflamațiile. Avocado conține beta-sitosterol, care ajuta la menținerea unui nivel normal al colesterolului si reduce riscul de boli cardiovasculare.

Avocado este, de asemenea, bogat in magneziu, potasiu si fibre.

Magneziul este implicat in peste 600 de reacții chimice din organism, inclusiv in sinteza proteinelor si in metabolismul energetic. Acest mineral este deosebit de util pentru sportivi, deoarece imbunatațeste rezistența.

Studiile au aratat ca fibrele mențin in viața bacteriile benefice din intestin si ajuta la controlul greutații. De asemenea, reduce riscul de cancer de colon.

Un avocado are 21% din aportul zilnic de potasiu. Acest mineral scade tensiunea arteriala si reduce riscul de accident vascular cerebral.

7. Merele

Moldova Fruct
Merele

Vitamina K este foarte importanta pentru coagularea normala a sângelui si pentru dezvoltarea oaselor.

Antioxidanții din mere promoveaza sanatatea inimii si reduc riscul de diabet de tip 2, cancer si boala Alzheimer.

CITESTE  Cum sa folosesti cât mai mulți muschi intr-un singur antrenament acasa: cele mai bune exerciții

Merele sunt, de asemenea, bogate in pectina, o fibra prebiotica care hraneste bacteriile benefice din intestine si ajuta la imbunatațirea digestiei.

Merele ne ajuta creierul. Un studiu a confirmat ca antioxidantul lor, quercetina, protejeaza neuronii de moartea prematura. Consuma acest fruct pentru a te proteja impotriva accidentului vascular cerebral trombotic.

8. Rodie

Rodia - beneficii, proprietati, contraindicatii | Dr.Max
Rodie

Principalul punct forte al rodii consta in antioxidanții sai. Are de trei ori mai mulți decât ceaiul verde si vinul rosu. Acestia ajuta la protejarea celulelor impotriva deteriorarii si imbatrânirii, precum si la reducerea inflamațiilor.

Studiile arata ca rodia previne cancerul de colon si scade tensiunea arteriala.

Sucul de rodie este benefic pentru persoanele in vârsta: imbunatațeste memoria.

Cele mai sanatoase 8 fructe de padure

1. Capsunile

Când vor aparea pe piața primii capsuni autohtoni in Moldova? Prețul pentru  un kilogram - Bani.md
Capsuni

O capsuna mare conține 18% din valoarea zilnica de vitamina C si câte 1% de fibre si potasio.

Capsunile sunt pline de antioxidanți sanatosi pentru inima. Datorita antocianinei, capsunile reduc cu 30% riscul de atac de cord la femei. Iar capsunile scad, de asemenea, tensiunea arteriala si nivelul colesterolului. Antioxidanții reduc, de asemenea, inflamația: ei neutralizeaza substanțele chimice responsabile de aceasta.

Capsunile controleaza nivelul de zahar din sânge, prevenind astfel apariția diabetului.

Un alt studiu a aratat ca, daca persoanele cu boli precanceroase – esofagita sau esofagul Barrett – manânca zilnic 60 de grame de capsuni uscate, riscul de cancer esofagian va fi redus.

2. Afinele

De ce trebuie sa mâncam afine zilnic | Digi24
Afine

Afinele sunt bogate in vitaminele C si E, fier, zinc si potasiu.

Afinele sau sucul de afine te ajuta sa slabesti si sa reduci inflamațiile.

Consuma afine pentru a te proteja impotriva diabetului: acestea scad nivelul de zahar din sânge.

Afinele cresc, de asemenea, colesterolul “bun” si reduc colesterolul “rau”. Acesta din urma cauzeaza ateroscleroza.

3. Zmeura

Retete cu zmeura: Beneficii si idei pentru preparare
Zmeura

Zmeura este bogata in vitaminele C si K, fibre, mangan si polifenol. Acest antioxidant protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului, a obezitații si a bolii Alzheimer.

Bauturile de zmeura te ajuta sa te recuperezi dupa exerciții fizice: boabele reduc stresul oxidativ.

4. Afine

Ce se intâmpla in corpul nostru daca mâncam afine in fiecare zi. Care sunt  beneficiile - Realitatea.md
Afine

La fel ca multe alte fructe de padure, afinele conțin polifenol antioxidant. Aceste substanțe sunt deosebit de abundente in coaja. Prin urmare, fructele de padure proaspete sunt mult mai sanatoase decât sucul de afine.

CITESTE  Antrenament funcțional pentru toate grupele musculare

Cel mai important pentru sanatatea, afinele te protejeaza impotriva infecțiilor. Împiedica bacteriile E. coli sa adere la peretele vezicii urinare, care provoaca infecții ale tractului urinar. De asemenea, lupta impotriva bacteriei Helicobater pylori: acestea cauzeaza ulcerul gastric si cancerul.

Afinele sunt, de asemenea, foarte bune pentru inima. Ele reduc colesterolul, tensiunea arteriala ridicata si stresul oxidativ. De asemenea, iți fac arterele mai elastice. Acest lucru este necesar pentru a preveni dezvoltarea aterosclerozei.

5. Strugurii

Strugurii ingrasa? Beneficii si calorii pentru aceste fructe de toamna -  CaTine.ro
Struguri

Coaja si semințele strugurilor sunt bogate in polifenoli. Extractul de semințe din aceste fructe de padure scade tensiunea arteriala si ritmul cardiac.

Daca manânci struguri de trei ori pe saptamâna, riscul de diabet se reduce cu 12%. De asemenea, fructele de padure reduc inflamațiile si nivelul colesterolului.

Sucul de struguri este bun si pentru creier. Bautura imbunatațeste semnificativ memoria si abilitațile de conducere.

6. Cirese

Ciresele previn aparitia cancerului. Ce beneficii nestiute au fructele verii
Cirese

Ciresele sunt bogate in potasiu, fibre si vitamina C,cât si pline de antioxidanți: antocianii si carotenoizii reduc inflamația si protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, cancerului, diabetului si bolii Alzheimer.

Aceste fructe de padure conțin melatonina. Acesta este un hormon care semnaleaza creierului nostru ca este timpul sa dormim. Substanța ajuta in cazul insomniei si al altor tulburari de somn.

7. Murele

6 lucruri interesante despre mure | Diversificare.ro
Mure

Murele sunt bogate in vitamina C, fibre, potasiu, calciu si antioxidanți.

Acestia din urma protejeaza impotriva inflamațiilor cronice si a imbatrânirii arterelor. Acestea previn multe boli, inclusiv ateroscleroza si cancerul.

Studiile pe animale au aratat ca murele imbunatațesc memoria si coordonarea la persoanele in vârsta.

8. Pepene verde

Cum pastram pepenele verde pentru a nu reduce din vitamine | ZUGO
Pepene verde

Pepenele rosu este bogat in vitaminele A si C, precum si in licopen si cucurbitacina E. Acesti antioxidanți protejeaza impotriva cancerului.

Licopenul reduce riscul de cancer digestiv, iar cucurbitacina E poate inhiba cresterea tumorilor. Aceasta din urma stimuleaza imunitatea si regenerarea organismului.

Pepenele rosu reduce, de asemenea, colesterolul si tensiunea arteriala ridicata, protejând impotriva bolilor cardiovasculare.

Lasa un raspuns