Nu numai antrenamentul mental, activitatea fizica, somnul adecvat si aerul curat, ci si o dieta echilibrata sunt importante pentru o funcționare eficienta a creierului. Deficiențele de vitamine si minerale pot duce la probleme de memorie, absenteism si oboseala. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa va cercetati dieta in vederea alegerii unor alimente pentru creier.
Meniul potrivit va va ajuta sa faceți lista noastra cu cele mai sanatoase 10 alimente pentru creier.
Cuprins
Produse din cereale integrale
Corpul nostru are nevoie in mod constant de energie pentru a menține procesele vitale. Principala sursa de energie pentru creier este glucoza, a carei lipsa determina o scadere a concentrarii si o scadere generala a performanțelor. Cea mai buna performanța poate fi obținuta prin includerea in dieta dumneavoastra a unor produse integrale cu indice glicemic scazut. Avantajul lor este rata lenta de eliberare a glucozei in sânge, ceea ce va permite sa oferiți creierului dumneavoastra energie pe tot parcursul zilei.
Alegeți cereale “brune”, pâine si paste integrale.
Pesti grasi
Acizii grasi esențiali Omega-3 nu sunt produsi de organismul uman si pot fi obținuți doar din anumite alimente. Acestea au un efect pozitiv asupra funcției cerebrale si a starii generale de bine. Cei mai bogați in ele sunt pestii grasi, cum ar fi somonul, pastravul, tonul si macroul. Acestea conțin acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA), care sunt ambele usor de absorbit de catre organism. Nivelurile scazute de DHA cresc probabilitatea de a dezvolta boala Alzheimer si probleme de memorie.
Acizii grasi se gasesc, de asemenea, in uleiul de in, semințele de dovleac, nucile si boabele de soia.
Rosii
Rosiile conțin licopen, un antioxidant puternic. Acesta protejeaza celulele de deteriorarea radicalilor liberi care pot duce la demența si la boala Alzheimer.
Broccoli
Broccoli este cea mai buna sursa de vitamina K, care imbunatațeste funcția cognitiva si capacitatea mentala.
Nuci
Numeroase studii arata ca vitamina E previne declinul cognitiv si afectarea memoriei. Se gaseste in nuci, precum si in sparanghel, masline, semințe, oua si cereale integrale.
Coacaze negre
Coacazele negre sunt bogate in vitamina C, cunoscuta pentru beneficiile sale de stimulare a creierului.
Afine
Oamenii de stiința noteaza ca adaugarea de afine in dieta zilnica ajuta la imbunatațirea activitații cerebrale. Fructele de padure sunt bogate in substanțe fitochimice care au efecte antioxidante si antiinflamatorii de asemenea sunt niste alimente pentru creier.
Semințe de dovleac
O mâna mica de semințe de dovleac este suficienta pentru a va reface doza zilnica de zinc, care este esențiala pentru imbunatațirea memoriei si a activitații cerebrale.
Sage
Salvia este cunoscuta nu doar pentru aroma sa placuta, ci si pentru proprietațile sale benefice care ajuta la imbunatațirea memoriei si a activitații cerebrale.
Poate fi consumata cruda, adaugata in ceai sau folosita ca condiment.
Oua
Substanța colina, care se gaseste in oua, joaca un rol special in funcționarea creierului. Ajuta la imbunatațirea concentrarii, precum si a capacitații neuronilor de a conduce impulsurile nervoase.
Pentru ca alimentele sa isi pastreze nutrienții, trebuie sa fie depozitate in anumite condiții. De exemplu, pestele are nevoie de o umiditate scazuta si de o temperatura de aproximativ -2°C. Acest lucru nu este posibil cu frigiderele convenționale. Aceasta problema este rezolvata de secțiunea climatica BioFresh. Menține condiții optime pentru depozitarea pe termen lung a fructelor, legumelor, carnii, pestelui si produselor lactate.
De exemplu, unele tipuri de brânza vor ramâne proaspete de 10 ori mai mult timp in BioFresh decât intr-un frigider convențional. O diferența semnificativa, nu sunteți de acord?
Complexe de vitamine
O alimentație echilibrata permite creierului nostru sa funcționeze mai eficient si sa evite riscul multor boli. Daca, totusi, anumite alimente lipsesc din dieta dumneavoastra, ar trebui sa luați in considerare administrarea unui complex de multivitamine si minerale pentru a compensa lipsa substanțelor necesare in organism. Pentru prescrierea cursului corect ar trebui sa consultați un medic.
Alimente grase
Consumul de hamburgeri grasi si cartofi prajiți duce la oboseala si somnolența. Motivul este ca aceste alimente limiteaza aportul de oxigen la nivelul creierului.