Lucrul de acasa: argumente pro si contra

Munca de la distanța nu mai surprinde pe nimeni – tot mai multe persoane incep sa gaseasca un avantaj in acest format.

Multe companii au vazut potențialul muncii de la distanța si au trecut aproape complet la munca online – astfel incât acum exista o mulțime de locuri de munca la distanța in toate profesiile.

Dar, ca in cazul oricarui loc de munca, munca la distanța are avantajele si dezavantajele sale – iar angajatul ar trebui sa fie constient de acestea inainte de a decide daca acest format este potrivit pentru el sau ea. De exemplu, sa ne imaginam ca este vorba de un loc de munca ca dezvoltator si ca tu lucrezi de acasa.

Avantajele si dezavantajele lucrului de la distanța

Lucrul de la distanța deschide noi perspective pentru lucrator. De aceea, este important sa ințelegem aspectele pozitive si piedicile.

Aspectele pozitive ale muncii de acasa

Program flexibil. Angajatul poate alege orele de lucru cu care se simte confortabil (cu excepția cazului in care angajatorul isi stabileste propriile cerințe in acest sens).

Economie de timp si bani. Nu trebuie sa petreci timp pentru a te deplasa la si de la birou. De asemenea, nu trebuie sa cheltui bani pe prânzuri si transport.

Bani
Economie financiara

Interacțiunea cu familia. Vei putea petrece timp cu familia fara a fi nevoit sa consumi energia pentru stresul care este adesea asociat cu munca de birou.

Concentrare imbunatațita. Nu este neobisnuit ca munca de birou sa fie ingreunata de factori perturbatori, cum ar fi zgomotul de fond (discuții intre colegi, apeluri telefonice, intrebari continue si sarcini suplimentare pentru sef).

Lucrul la domiciliu, in modul propriu,te ajuta sa te concentrezi mai bine asupra sarcinilor de lucru, ceea ce, in consecința, va creste productivitatea.

Oportunitatea de a câstiga mai mult nu trebuie neglijata – de regula, la un loc de munca la distanța, câstigurile sunt proporționale cu eforturile investite. În acest fel, angajatul este motivat sa lucreze eficient, fara a fi distras de factori externi, care adesea stau in cale in format offline.

CITESTE  Cum ne pierdem energia criticându-ne pe noi insine

Dar nu trebuie uitat nici dezavantajul. Un angajat care decide sa lucreze de la distanța trebuie sa ia in considerare toți factorii pentru a lua o decizie finala cu privire la opțiunea de lucru care i se potriveste cel mai bine.

Dezavantajele

Lipsa granițelor dintre casa si locul de munca. În general, lucrul la birou reprezinta si o schimbare de peisaj. Lucrul la domiciliu poate fi relaxant din punct de vedere psihologic, nu ai acces la colegii de munca, de exemplu. În plus, familia este adesea o distragere a atenției de la munca, cum ar fi un copil care necesita atenție sau treburile casnice. Femeile care lucreaza de la distanța au adesea tendința de a fi distrase de curațenie sau de gatit.

Ore de lucru neregulate. Munca offline implica limite stricte de timp – de exemplu, de la 9 la 18. Lucrul de acasa estompeaza termenele limita – mai ales daca implica sarcini urgente din partea unui supraveghetor.

Timp
Lipsa granițelor de timp

Problema cu autodisciplina. Atunci când lucreaza de la distanța, angajatul trebuie sa se controleze singur – nu toata lumea este capabila sa faca acest lucru. În munca offline, angajatul este disciplinat de catre supervizor si de colegii care sunt mereu in preajma.

Lipsa de comunicare. Chiar si cel mai imersat angajat in munca are nevoie de o descarcare psihologica – de exemplu, comunicarea cu colegii la o cafea.

Formatul online pentru angajator

Ca si pentru angajatul obisnuit, schimbarea formatului pentru angajator are si ea avantajele si dezavantajele sale.

Costurile companiei sunt reduse semnificativ – nu mai exista chirie de birou, echipamente si papetarie, ceea ce reprezinta un avantaj incontestabil; in plus, managerul are posibilitatea de a imbunatați semnificativ personalul – poți alege angajați cu inalta calificare, indiferent de locul lor de resedința. Nu se poate ignora faptul ca angajații care lucreaza de la distanța sunt mai interesați sa isi faca treaba mai repede si mai bine, astfel incât sa poata dedica cât mai mult timp posibil problemelor personale.

CITESTE  Cum sa gasesti ocupatii pe plac care sa iti aduca şi bani: 9 reguli de aur de urmat

Cu toate acestea, un manager isi pierde adesea capacitatea de a supraveghea activitatea angajaților sai. Iar daca personalul este numeros, este aproape imposibil sa țina evidența fiecarui angajat.

Concluzie

În general, munca de acasa are atât avantaje, cât si dezavantaje. Depinde mult de autodisciplina angajatului, de capacitatea angajatorului de a organiza procesul de lucru intr-un format online, de interesul personal atât al angajatului, cât si al angajatorului in acest format. Prin urmare, trecerea la munca de la distanța necesita o decizie echilibrata si o evaluare scrupuloasa a propriilor capacitați, indiferent de ocupația fiecaruia.

Lasa un raspuns