Cunoasterea unei limbi straine deschide noi perspective pentru o persoana. Calatorii, munca, comunicare, relocare – acestea sunt doar câteva dintre motivele care ne motiveaza sa invațam o alta limba. Învațarea unei noi limbi este o activitate grozava pentru creier, promoveaza formarea de noi conexiuni neuronale, mai bine decât orice stimulent si orice alimente pentru creier.
Poate ca invațarea unei noi limbi straine se afla pe lista de dorințe ale tale. Sau doresti sa va imbunatațesti competențele lingvistice pentru a le folosi la munca. Poate ca esti chiar un calator pasionat si doresti sa alegi câteva fraze inainte de a ajunge la urmatoarea destinație. Oricare ar fi motivele, invațarea unei noi limbi straine poate fi incitanta si, ei bine, provocatoare. În timp ce te decizi ce limba sa inveti in continuare, este o idee buna sa te gândesti care sunt cele mai usor si care sunt cele mai greu de invațat.
Faptul ca o limba este usoara sau dificila depinde in mare masura de limba materna. Sa luam de exemplu thailandeza, care este o limba tonala. Thailandeza poate fi una dintre cele mai dificile limbi pentru un vorbitor nativ de limba engleza care nu a folosit niciodata tonurile. Cu toate acestea, pentru un vorbitor nativ vietnamez care foloseste tonurile in mod regulat, thailandeza poate fi mai usor de ințeles.
Desigur, cu toata varietatea existenta de limbi, exista unele care vor fi deosebit de dificil de invațat. Exista limbi atât de complexe care provoaca dificultați chiar si pentru cei mai experimentați lingvisti si poligloți. Și unele dintre ele sunt chiar incluse in Cartea Recordurilor Guinness.
Am intocmit o lista cu cele 10 limbi cele mai dificile si grele de invațat. În ea, am incercat sa ținem cont de principalele caracteristici si motive obiective care au influențat locul in clasament.
Limbile complexe sunt de obicei considerate cele care au propriul lor alfabet si o cantitate mare de vocabular. De obicei, japoneza, chineza, araba, ebraica etc. sunt clasificate ca complexe. Pentru a invața o astfel de limba, trebuie sa petreceți cel puțin 2200 de ore.
Cuprins
Top 10 – Limba ebraica
Cea mai veche limba, aproape toți incepatorii si nu numai ca intâmpina dificultați in invațare. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care sunt obisnuiți cu logica limbilor indo-europene, deoarece ebraica este o limba semitica.
Dificultațile inevitabile sunt cauzate de percepția textului si de scriere. Literele sunt asemanatoare intre ele, se imbina intr-o propoziție, iar citirea a ceea ce este scris este, de asemenea, neobisnuita, de la dreapta la stânga.
Nu exista majuscule, nici vocale, sau mai bine zis, se pronunța, dar nu sunt scrise, in textul pentru copii si incepatori se vad semne ajutatoare speciale. Citirea textelor obisnuite provoaca principala dificultate, pentru ca multe cuvinte fara vocale arata la fel, trebuie sa navigați dupa context. Când scrieți, literele nu se leaga intre ele.
O gramatica in care verbele sunt conjugate in funcție de 7 binyani speciali, adica modele, va provoca dificultați suplimentare. Dar acestea sunt floricele, deoarece verbele acordeaza cu subiectul in numarul, genul si persoana lui.
Gama de sunet are un r gutural, care va dura mult timp pentru a-l invata, precum si alte câteva sunete neobisnuite. Ebraica cu caracteristicile descrise mai sus completeaza evaluarea noastra.
Top 9 – Limba Islandeza
O alta limba greu de ințeles, si nu numai. Limba islandeza nu este la fel de raspândita ca multe dintre cele de pe lista noastra, dar este suficient de veche pentru ca vorbitorii ei sa se straduiasca sa nu fie modernizata. Islanda este singura țara in care aceasta este limba oficiala. Dificultațile de invațare se anunța in multe secțiuni.
Gramatica, care a supraviețuit aproape neschimbata din secolul al X-lea, este caracterizata de o structura arhaica a propozițiilor, a conjugarii verbelor si a declinarii substantivelor. Vocabularul este si el surprinzator, cuvinte destul de lungi, alcatuite din mai multe radacini scurte si neschimbate, greu de reținut.
Chiar si cuvintele care sunt introduse treptat in vocabular pentru a desemna concepte moderne, cum ar fi cele imprumutate din engleza, capata caracteristici islandeze.
Islandezii de astazi pot citi cu usurința vechile Eddas si Sagas originale, atât de bine conservata este limba cu o istorie de mii de ani.
Fonetica este un aspect separat. Pentru a va familiariza cu pronunția, va trebui sa petreceți mult timp ascultând inregistrari originale ale vorbirii islandeze. Și nu este sigur ca studiul pe cont propriu va avea rezultate pozitive. Este foarte probabil sa vorbiți o limba pe care niciun vorbitor nativ de islandeza nu o cunoaste. Nu degeaba islandeza este considerata una dintre cele mai dificile limbi europene, ale carei caracteristici o plaseaza in pen-ultima pozitie a listei noastre.
Top 8 – Limba Vietnameza
Stapânirea vocabularului si a scrierii in vietnameza nu este dificila. Principala dificultate in invațarea limbii vietnameze va fi vorbirea si ascultarea. Daca aveți deficiențe muzicale, este dificil sa distingeți intonațiile tonale. Stapânirea celor sase tonalitați, care nu numai ca fac diferența in pronunție, dar schimba drastic si sensul celor spuse, nu este ceva ce oricine poate face.
O schimbare subtila a tonului unei vocale schimba intregul cuvânt. În plus, fonetica include intervale vocale greu de pronunțat. Scrierea consta in alfabetul latin impodobit cu diacritice, care poarta puncte, palarii deasupra formele literelor si denota tonalitați. Aceste elemente sunt cele care servesc la distingerea sensurilor cuvintelor.
Odata ce ați stapânit tonurile si alfabetul, vocabularul si gramatica nu va vor mai parea complicate. Cuvintele vietnameze sunt scurte, constând din doua, trei sau patru cuvinte. Dar exista si aici o capcana, si anume silabele vietnameze care arata ca niste cuvinte separate, dar de fapt este unul singur. Este o intorsatura placuta, sau ceva negativ, pentru cine si cum prefera. Astfel de particularitați ale invațarii vietnamezei o plaseaza pe locul 8.
Top 7 – Limba Coreana
Învațarea limbii coreene va dura mult timp, pentru ca exista dificultați din toate parțile. Hieroglifele in sine sunt deja terifiante pentru cei care nu le cunosc.
Se crede ca limba coreeana are doar 24 de litere. Dar trebuie sa adaugați inca vreo 40 de combinații de litere si 3.000 de caractere chinezesti. Fara a cuceri limba scrisa, este puțin probabil ca cineva sa o stapâneasca, iar limba coreeana nu este o limba usoara.
Componenta fonetica este complicata de faptul ca nu putem distinge toate sunetele cu urechea, de exemplu, “o” are doua sunete cu semnificații diferite. Pronunțarea sunetelor individuale va fi mult ingreunata de faptul ca este aproape imposibil sa le distingi, dar trebuie sa fie stapânita pentru a va exprima corect gândurile si pentru a fi perceputa de vorbitor. În aceasta limba, intonația are o mare importanța, fiind esențiala si pentru ințelegere.
Gramatica si ordinea cuvintelor intr-o propoziție au, de asemenea, multe reguli si caracteristici. Multe construcții gramaticale, desi aparent se scriu la fel, sunt folosite in moduri complet diferite.
Iar diversitatea lexicala a limbii va va face sa petreceți mult timp pentru a-i descoperi complexitatea. Coreeana are multe cuvinte imprumutate din chineza, japoneza si engleza. Toata aceasta diversitate promite mai mult de un an de studiu minuțios al limbii coreene complexe, din acesta cauza am clasat-o pe locul 7.
Top 6 – Limba Japoneza
Daca doriți sa invațați japoneza vorbita si sa o ințelegeți dupa auz, puteți face acest lucru relativ repede si usor. Cu toate acestea, va trebui sa va pricepeți foarte bine la pronunțarea si accentuarea vocalelor. Adevarata dificultate apare la scriere si citire. Cele mai descurajante sunt caracterele japoneze, asa-numitele “kanji”.
Pentru a incepe, va trebui sa cunoasteți cel puțin 2.000 dintre cele mai des folosite caractere. Scrierea samurailor consta in doua alfabete silabice: hiragana si katakana. Chiar si ordinea trasaturilor este importanta in scrierea caracterelor, trebuie sa se acorde multa atenție pronunției si marcarii. Având in vedere ca exista multe sinonime si omonime in aceasta limba, va fi nevoie de mult timp pentru a stapâni vocabularul.
O alta particularitate este ca citirea caracterelor difera in funcție de faptul ca sunt singure sau sunt inconjurate de alte kanji. Pot exista mai multe variante de lectura, in funcție de vecinatate, cu un numar mediu de aproximativ 6.
Gramatica, in special construcția propozițiilor, este, de asemenea, diferita de cea cu care suntem obisnuiți. Învațarea limbii japoneze necesita mult efort, inclusiv multa invațare pe de rost, fiind cucerita doar de cei sârguinciosi si determinați, ceea ce o plaseaza pe locul sase in clasamentul nostru.
Top 5 – Limba Maghiara
O alta enigma, limba maghiara, care nu seamana cu niciuna dintre conlocuitoarele sale si este destul de rara in ceea ce priveste numarul celor care au studiat-o. Se crede ca a absorbit câte puțin de la fiecare grup cu care a intrat in contact, are o mulțime de cuvinte imprumutate, iar clasificarea sa a durat foarte mult timp pentru a fi stabilita de cercetatorii in lingvistica. Desi numarul de litere nu este prea mare, 40, din care 14 sunt vocale.
Dar formarea cuvintelor este un puzzle, generând cuvinte noi cu mai mult de douazeci de cazuri. Cuvintele se formeaza prin adaugarea unei terminații de caz la ele. Iar numarul de sufixe, prefixe si terminații folosite pentru a indica locul, timpul si multe altele depaseste orice limita. Nu e de mirare ca cuvintele maghiare sunt atât de lungi. Cuvintele au mai multe accente, iar pe lânga cel principal, exista mai multe accente secundare.
În fonetica, dificultatea consta in consoanele lungi si scurte, care trebuie sa fie distinse cu urechea, altfel sensul cuvântului se schimba. Exista complicații cu declinarile verbelor, care depind de prezența unui articol, cu substantive si iau in considerare alte subtilitați. Toate acestea fac din maghiara misterioasa o limba greu de stapânit si o plaseaza pe locul cinci in clasamentul nostru de limbi straine.
Top 4 – Limba thailandeza
Pe poziția a patra in clasamentul nostru se afla thailandeza, care este dificil de invațat, mai ales pentru cei care nu sunt obisnuiți cu sunetele tonale inerente. Tonurile pot transforma cuvintele politicoase in cuvinte jignitoare. Este nevoie de mult timp pentru a stapâni cele cinci tonuri si pentru a invața sa faci distincția intre ele. Aceasta este principala dificultate cu care se confrunta un strain.
Alfabetul este format din 32 de vocale si 44 de consoane, dar asta nu este tot. Trebuie sa mai memorați inca 4 semne pentru tonuri si cârlige pentru alte semnificații, care sunt in numar de 8. Un numar mare de consoane thailandeze au câte 2-3 sunete fiecare, in funcție de locul lor in cuvânt. Iar prezența consoanelor invizibile “a” si “o” este deja o cunoastere la nivelul celui de-al saselea simț.
Scrisul este o alta secțiune care nu va fi usor de stapânit. Scrisorile si semnele, al caror numar a depasit 80, au un aspect neobisnuit pentru noi.
De asemenea, toate cuvintele dintr-o propoziție se scriu impreuna. Numai propozițiile sunt separate intre ele printr-un spațiu. Acum este clar ca, pentru a stapâni cititul si scrisul, trebuie sa inveți un numar mare de cuvinte pentru a ințelege unde se termina unul si unde incepe celalalt. Semnele de punctuație aici sunt doar ghilimele si paranteze, ceea ce nu usureaza deloc invațarea limbii thailandeze. Am menționat doar principalele dificultați, care, dupa cum puteți vedea, sunt multe.
Top 3 – Limba Rusa
Chiar si pentru cei care au limba rusa ca limba materna, este uneori dificil sa pronunțe sau sa scrie corect un cuvânt sau sa formeze o propoziție. Iar pentru cei care incep sa o invețe ca limba straina, rusa este incredibil de dificila din mai multe motive. Sa luam de exemplu numarul de litere si de sunete, care nu este acelasi. În funcție de proximitatea ei, o litera dintr-un cuvânt poate suna diferit.
Și accentele? Ele nu sunt constante si sar de la un loc la altul intr-un cuvânt, in funcție de forma acestuia. Pronunția unei vocale se schimba in funcție de faptul ca aceasta este accentuata sau neaccentuata. Aceasta “intâmplare” este ceea ce ii nedumereste cel mai mult pe straini. Iar bogația vocabularului, a sinonimelor pentru care rusa este atât de renumita, este coplesitoare pentru cei care vor sa o stapâneasca. Un cuvânt poate avea o duzina de sinonime.
Și virgulele, care pot schimba dramatic sensul unei propoziții. Binecunoscutul “Execuție nu poate fi iertate” este un exemplu perfect al importanței virgulelor. Sensurile multiple si notorii ale cuvintelor, care depind de context si de accent, cu aceeasi ortografie si scriere, adauga, de asemenea, dificultați in invațare. Am putea continua la nesfârsit cu genurile, cazurile si numerele, dar este clar de ce limba rusa ocupa locul trei in clasamentul nostru.
Top 2 – Limba Araba
Una dintre cele mai complexe limbi de pe planeta este considerata, pe buna dreptate, limba araba. Din cauza numeroaselor dialecte care alcatuiesc limba vorbita, este posibil ca vorbitorii din zone diferite sa nu se ințeleaga intre ei. Este adevarat ca o singura limba literara, folosita in carți, ziare si televiziune, simplifica in mare parte ințelegerea, dar in unele țari arabe este rar folosita in limba vorbita.
Principalul lucru care ingreuneaza invațarea limbii arabe este scrisul, care la inceput este extrem de necunoscut, de la dreapta la stânga. Exista 28 de litere in alfabetul arab, dar mai mult de jumatate dintre ele sunt scrise diferit la inceputul, mijlocul si sfârsitul cuvântului. Avem, de asemenea, tashkils, adica semne plasate deasupra sau dedesubtul literelor pentru a indica sunetul acestora. Exista câteva reguli care sunt, de asemenea, neobisnuite pentru percepția noastra. De exemplu, nu exista litere minuscule si este interzisa deplasara cuvintului pe rind nou prin desparțire.
Exista trei tipuri de numerotari in gramatica limbii – singular, plural si dual. Fonetica limbii arabe va fi dificil de stapânit pentru cei care sunt obisnuiți sa vorbeasca cu limba. Exista multe sunete de gât si exista patru tonuri pentru fiecare sunet. Semnificația unui cuvânt depinde de modul in care este pronunțat. Daca ai un ton gresit, un cuvânt capata alt ințeles. Aceste caracteristici fac ca invațarea limbii arabe sa fie destul de dificila si o plaseaza pe locul al doilea pe lista noastra.
Top 1 – Cea mai grea limba de invatat: Chineza
Aceasta limba este o adevarata provocare chiar si pentru poligloți. Chineza este menționata in Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai dificila. De-a lungul unei istorii care se intinde pe parcursul mai multor milenii, a produs 85.568 de caractere, care sunt adunate intr-un dicționar de 40 de volume. Dintre acestea, insa, nu toate sunt utilizate in mod activ, ci o parte relativ mica dintre ele, aproximativ 4-7 mii.
Chinezii au propriile dicționare personale, pe care le folosesc in mod constant. Fara ele, este aproape imposibil sa memorezi transcrierile si regulile de citire. De asemenea, in diferite zone din China se vorbesc dialecte locale chinezesti, ceea ce face ca invațarea limbii sa fie si mai dificila.
Pentru a citi carți si ziare fluent, trebuie sa stapânesti cel puțin 3.000 de caractere, dintre care multe nu sunt doar cuvinte, ci concepte intregi! Pentru a stapâni limba chineza la nivel elementar, trebuie sa inveți aproximativ 1500 de hieroglife. Sistemul scris consta in scrierea caracterelor, care este destul de necunoscuta pentru noi, care suntem obisnuiți sa scriem câteva zeci de litere, si care provoaca dificultați serioase la inceput.
Unele hieroglife necesita mult timp pentru a fi scrise, deoarece sunt compuse din câteva zeci de elemente. Fonetica limbii celeste nu este nici ea simpla; ea are mai multe tonuri diferite de care depinde sensul cuvântului rostit. Aceste caracteristici sunt mai mult decât suficiente pentru a plasa limba chineza pe prima treapta a clasamentului nostru. Dar toate aceste dificultați nu diminueaza popularitatea limbii, care creste in fiecare zi.
Lingvistii si poligloții se cearta in mod constant cu privire la care limba este cea mai dificila. Daca stai sa te gândesti, orice limba necunoscuta are de depasit o mulțime de provocari, mai ales la inceput. Dificil nu inseamna imposibil, altfel nu am avea atâția oameni care stapânesc mai multe limbi straine. Cu cât o persoana cunoaste mai multe limbi straine, cu atât mai usor ii va fi urmatoarea, un model atât de surprinzator.