De ce lăsăm o grămadă de bani în supermarketuri: Totul ține de trucurile comerciale

O vizită la un magazin alimentar nu ar trebui să dureze mult, deoarece oamenii știu exact ce au venit să caute. Dar când vine vorba de un supermarket mare, mersul la cumpărături durează mult mai mult. Și nu este vorba doar de cozile de așteptare. Într-un supermarket mare, mulți oameni ajung să aleagă și apoi să cumpere produse pe care nu intenționau să le cumpere de la bun început. Cum poate fi explicat acest lucru?

Cărucioare mari

Este ca și cum ar implora să fie încărcate cu alimente. Câteva articole mici – o pâine, o sticlă de lapte și un kilogram de cereale, de exemplu – nu par prea serioase într-un cărucior mare de cumpărături. În plus, pe măsură ce o umple, cumpărătorul nu are senzația că s-a lăsat dus de val și că achiziția a depășit de mult scopul planificat.

Fără ceasuri și ferestre

Comercianții din supermarketurile mari consideră că clienții nu ar trebui să fie distrași de la procesul de cumpărături. Ferestrele le pot reaminti cumpărătorilor că există lucruri de făcut în afara magazinului, în timp ce ceasurile le spun cumpărătorilor că timpul este cheltuit. Lipsa ferestrelor și a ceasurilor este un truc de marketing pentru a izola cumpărătorii de lumea exterioară, lăsându-i singuri cu bunurile lor. Așadar, atunci când vizitați astfel de magazine, nu uitați de afaceri și de timp, de care suntem mereu în criză.

Decorații colorate

Psihologii au ajuns de mult timp la concluzia că culorile creează stări de spirit. Acestea pot fi relaxante, copleșitoare, orientate spre activitate sau calmante. Experții în marketing au stăpânit acest truc atât de bine încât au dezvoltat scheme de culori optime care captează atenția clienților și îi mențin în mediul supermarketului.

CITESTE  Cum ne pierdem energia criticându-ne pe noi înșine

Acompaniament muzical

În concordanță cu gama de culori, melodiile interpretate în parter creează o anumită atmosferă. Îi relaxează pe oameni. Se uită cu mare interes la rafturile cu mărfuri. Muzica calmă și plăcută reduce vigilența vizitatorilor, aceștia petrec mai mult timp uitându-se la produse și cumpără mult mai multe bunuri. S-au efectuat studii științifice privind efectele muzicii din magazin asupra volumului de cumpărături efectuate. Aceștia au descoperit că muzica lentă crește veniturile cu câteva procente.

Aranjarea mărfurilor

Marile lanțuri de supermarketuri se gândesc cu atenție la modul în care produsele lor sunt așezate pe rafturi. Există multe principii verificate și testate pentru aranjarea produselor astfel încât acestea să atragă atenția cât mai mult posibil. De exemplu, cele mai populare și mai căutate produse (pâine, lapte, zahăr, cereale) sunt adesea plasate la capătul sălii de vânzare. Dacă un client a venit doar pentru pâine, el va trebui să meargă prin mai multe raioane pentru a căuta alte produse. Este posibil ca, în consecință, să aducă acasă nu numai pâine, ci și multe alte produse.

Mostre gratuite

Acesta este un truc foarte inteligent, deși nu funcționează întotdeauna. Magazinele oferă tuturor clienților un eșantion gratuit dintr-un anumit produs. Cumpărătorii nu pierd nimic dacă încearcă cârnați, brânzeturi și produse lactate. Dacă le place ceva, este mult mai probabil să cumpere acel lucru. Chiar dacă produsele nu fac o impresie bună, mulți vizitatori ai supermarketurilor se simt obligați să cumpere produsul promovat după ce îl încearcă.

Verdețuri direct din grădină

În supermarketuri vedeți adesea ierburi, fructe și legume stropite cu apă. Acest lucru se face pentru a da mărfurilor un aspect mai atractiv. De fapt, este un truc, deoarece fructele și legumele pot aștepta în depozit timp de o lună înainte de a fi puse pe rafturi.

CITESTE  Cele mai sănătoase alimente pentru creier

Produse “conectate”

Acesta este numele dat unor produse diferite, dar în orice caz ele au o legătură în mintea clientului. De exemplu, bere și chipsuri, cămăși și cravate, săpun și șampon. Chiar și atunci când al doilea produs nu este deosebit de necesar, cele două produse se îmbină perfect. Produsele combinate (sau un produs dintr-un pachet) sunt adesea la preț redus.

Lasă un răspuns