O vizita la un magazin alimentar nu ar trebui sa dureze mult, deoarece oamenii stiu exact ce au venit sa caute. Dar când vine vorba de un supermarket mare, mersul la cumparaturi dureaza mult mai mult. Și nu este vorba doar de cozile de asteptare. Într-un supermarket mare, mulți oameni ajung sa aleaga si apoi sa cumpere produse pe care nu intenționau sa le cumpere de la bun inceput. Cum poate fi explicat acest lucru?
Cuprins
Carucioare mari
Este ca si cum ar implora sa fie incarcate cu alimente. Câteva articole mici – o pâine, o sticla de lapte si un kilogram de cereale, de exemplu – nu par prea serioase intr-un carucior mare de cumparaturi. În plus, pe masura ce o umple, cumparatorul nu are senzația ca s-a lasat dus de val si ca achiziția a depasit de mult scopul planificat.
Fara ceasuri si ferestre
Comercianții din supermarketurile mari considera ca clienții nu ar trebui sa fie distrasi de la procesul de cumparaturi. Ferestrele le pot reaminti cumparatorilor ca exista lucruri de facut in afara magazinului, in timp ce ceasurile le spun cumparatorilor ca timpul este cheltuit. Lipsa ferestrelor si a ceasurilor este un truc de marketing pentru a izola cumparatorii de lumea exterioara, lasându-i singuri cu bunurile lor. Asadar, atunci când vizitați astfel de magazine, nu uitați de afaceri si de timp, de care suntem mereu in criza.
Decorații colorate
Psihologii au ajuns de mult timp la concluzia ca culorile creeaza stari de spirit. Acestea pot fi relaxante, coplesitoare, orientate spre activitate sau calmante. Experții in marketing au stapânit acest truc atât de bine incât au dezvoltat scheme de culori optime care capteaza atenția clienților si ii mențin in mediul supermarketului.
Acompaniament muzical
În concordanța cu gama de culori, melodiile interpretate in parter creeaza o anumita atmosfera. Îi relaxeaza pe oameni. Se uita cu mare interes la rafturile cu marfuri. Muzica calma si placuta reduce vigilența vizitatorilor, acestia petrec mai mult timp uitându-se la produse si cumpara mult mai multe bunuri. S-au efectuat studii stiințifice privind efectele muzicii din magazin asupra volumului de cumparaturi efectuate. Acestia au descoperit ca muzica lenta creste veniturile cu câteva procente.
Aranjarea marfurilor
Marile lanțuri de supermarketuri se gândesc cu atenție la modul in care produsele lor sunt asezate pe rafturi. Exista multe principii verificate si testate pentru aranjarea produselor astfel incât acestea sa atraga atenția cât mai mult posibil. De exemplu, cele mai populare si mai cautate produse (pâine, lapte, zahar, cereale) sunt adesea plasate la capatul salii de vânzare. Daca un client a venit doar pentru pâine, el va trebui sa mearga prin mai multe raioane pentru a cauta alte produse. Este posibil ca, in consecința, sa aduca acasa nu numai pâine, ci si multe alte produse.
Mostre gratuite
Acesta este un truc foarte inteligent, desi nu funcționeaza intotdeauna. Magazinele ofera tuturor clienților un esantion gratuit dintr-un anumit produs. Cumparatorii nu pierd nimic daca incearca cârnați, brânzeturi si produse lactate. Daca le place ceva, este mult mai probabil sa cumpere acel lucru. Chiar daca produsele nu fac o impresie buna, mulți vizitatori ai supermarketurilor se simt obligați sa cumpere produsul promovat dupa ce il incearca.
Verdețuri direct din gradina
În supermarketuri vedeți adesea ierburi, fructe si legume stropite cu apa. Acest lucru se face pentru a da marfurilor un aspect mai atractiv. De fapt, este un truc, deoarece fructele si legumele pot astepta in depozit timp de o luna inainte de a fi puse pe rafturi.
Produse “conectate”
Acesta este numele dat unor produse diferite, dar in orice caz ele au o legatura in mintea clientului. De exemplu, bere si chipsuri, camasi si cravate, sapun si sampon. Chiar si atunci când al doilea produs nu este deosebit de necesar, cele doua produse se imbina perfect. Produsele combinate (sau un produs dintr-un pachet) sunt adesea la preț redus.