Curiozități interesante despre banane

În afară de bananele alungite și ușor curbate cu care suntem obișnuiți, există alte 40 și ceva de soiuri de banane. Unele sunt asemănătoare cu banana, cu excepția culorii. Acestea pot fi atât de mici și perfect drepte ca niște bețe sau aproape rotunde ca niște pepeni. Vechii egipteni cultivau toate speciile cunoscute de banane, iar în Teba, ca moștenire pentru urmașii lor, au lăsat pe ziduri instrucțiuni detaliate pentru cultivarea bananelor.

Se pare că banana este un fruct de pădure.

Planta de bananier nu este un palmier, așa cum cred mulți oameni, ci o iarbă care nu are trunchi dur. Tulpina de iarbă de bananier atinge uneori 10 metri înălțime și 40 de centimetri în diametru. Iarba bananierului produce de obicei până la 300 de fructe pe tulpină, cântărind aproximativ 500 kg. Planta de bananier este cea mai mare plantă erbacee din lume.

Au putere de vindecare

În Egipt, se credea că bananele au putere de vindecare, iar în Asia, bananele au fost considerate mult timp sacre. Unele temple indiene au încă acoperișuri în formă de banană.

95% din bananieri provin dintr-un singur arbust

95% din toți bananierii pe care se cultivă acest fruct provin dintr-un singur arbust din Asia de Sud. Adică, toți bananierii comerciali sunt literalmente clone unul altuia.

Există şi banane roşii

Nu există doar banane galbene, ci și roșii. Cele roșii au o carne mai delicată și nu sunt transportabile. Insula MAO din Seychelles este singurul loc din lume în care cresc banane aurii, roșii și negre. Localnicii le mănâncă cu siguranță: este o garnitură servită cu homari și crustacee.

CITESTE  Băuturi sănătoase pentru vară

Sun banane care seamănă cu merele

În Australia, se cultivă banane foarte neobișnuite din soiul Goldfinger. Gustul și textura lor seamănă mai mult cu merele.

Sunt folosite pentru a face bere

În Uganda, bananele sunt folosite pentru a face bere. Apropo, este foarte bună; berea de fructe conține aproape 28% alcool.

Bananele sunt întotdeauna culese atunci când nu sunt coapte

În medie, o banană are nevoie de 75 până la 150 de zile pentru a se maturiza și, știți, bananele sunt întotdeauna culese atunci când nu sunt coapte. Și nu pentru că s-ar putea strica pe drum. Pur și simplu, o banană poate deveni gustoasă și sănătoasă doar dacă este coaptă în condiții artificiale. Apropo, modul în care sunt recoltate este, de asemenea, demn de remarcat. Este nevoie de două persoane. Unul dintre ei lovește cu o prăjină lungă un ciorchine de banane de pe tulpină, în timp ce celălalt stă dedesubt, cu spatele la el. Bananele cad chiar peste el și le duce la depozit.

Conţin multă vitamina B6

Bananele conțin mai multă vitamina B6 decât orice alt fruct. Această vitamină este cunoscută ca fiind responsabilă pentru buna dispoziție.

Sunt a 2-a cea mai mare recoltă din lume

În funcție de greutate, bananele reprezintă a doua cea mai mare recoltă din lume, înaintea strugurilor, pe locul trei, și după portocale, pe primul loc.

India și Brazilia produc mai multe banane decât orice altă țară din lume.

Unde bananaele sunt cele mai consumate?

Cele mai multe banane sunt consumate în Uganda, Africa. Fiecare locuitor al Ugandei consumă aproximativ 220 kg de fructe dulci pe an.

CITESTE  Pregătirea ierburilor pentru iarnă

Este a 4-a cea mai populară cultură din lume

Banana este a patra cea mai populară cultură din lume, după grâu, orez și porumb. Peste 100 de miliarde de banane sunt consumate în fiecare an în întreaga lume.

Sunt mai hrănitoare decât cartofii

Bananele sunt de aproape o dată și jumătate mai hrănitoare decât cartofii, iar bananele uscate au de cinci ori mai multe calorii decât cele crude. O banană conține până la 300 mg de potasiu, care ajută la combaterea hipertensiunii arteriale și întărește mușchiul cardiac. Fiecare dintre noi are nevoie de 3 sau 4 g de potasiu pe zi.

Cine a câstigat primul concurs de viteză la mâncat banane ?

Estonianul Mait Lepik a câștigat primul concurs de viteză din lume de mâncat banane. A reușit să mănânce 10 banane în 3 minute. Secretul lui era să mănânce bananele cu coajă, astfel încât să economisească timp. Iar recordul mondial pentru consumul de banane într-o oră este de 81 de banane.

În ce mod mai pot fi consumate bananele

În ceea ce privește modul în care se consumă bananele, nu le poți mânca doar crude. În Cuba, se servesc cartofi prăjiți cu banane, iar în Venezuela puteți încerca orez cu banane cu piper și pătrunjel. Africanii pun banane în toate felurile de mâncare – în omletă, terci și chiar în supa de roșii.

Cuvântul latin pentru banană

Cuvântul latin pentru banană este musa sapientum, ceea ce înseamnă “fructul înțeleptului”.

Cea mai interesantă utilizare a bananelor

Cea mai interesantă utilizare a bananelor a fost găsită în India. Cine nu a fost nevoit să alunece sau chiar să cadă când a călcat pe o coajă de banană! Acum, în India, această proprietate neplăcută a cojilor de banane este încă folosită pentru a facilita lansarea navelor. În acest scop, planul de lansare (alunecare) este pur și simplu uns cu banane zdrobite. Este nevoie de aproximativ 20.000 de banane pentru a lansa o navă de deplasare medie.

CITESTE  7 motive întemeiate pentru a consuma fructe și legume zilnic

Bananele sunt folosite la fabricarea produselor cosmetice

Se spune că numai casa Yves Saint Laurent a cumpărat câteva sute de tone de banane în fiecare an pentru a face măști, creme și loțiuni.

Lasă un răspuns