7 motive întemeiate pentru a consuma fructe și legume zilnic

Încă din copilărie, am auzit despre beneficiile fructelor și legumelor, dar puțini sunt cei care au idee despre ce sunt acestea. Ce este atât de important pentru corpul nostru, în afară de vitamine? Vom afla în articolul dat.

Cu toții am auzit încă din copilărie că este esențial să mâncăm fructe și legume, deoarece sunt foarte sănătoase. Experții medicali din întreaga lume insistă, de asemenea, asupra acestui lucru: ei consideră că o persoană ar trebui să aibă în dieta zilnică cel puțin 500 de grame de fructe și legume, de preferință de sezon.

Dar ce știm cu adevărat despre darurile naturii, în afară de faptul că au o mulțime de vitamine? După cum se pare, există mai multe motive pentru a mânca cât mai multe fructe diferite. Articolul de astăzi explică mai detaliat despre beneficiile fructelor și legumelor.

Protejează împotriva bolilor

Omul de știință Colin Campbell și-a petrecut ultimii 20 de ani căutând o legătură între boli și alimentație. El a studiat dietele a milioane de oameni și a descoperit că fructele și legumele ajută la prevenirea diferitelor boli.

Rutina, sau vitamina P, care se găsește în citrice, întărește pereții vaselor de sânge, inhibând dezvoltarea aterosclerozei, și îmbunătățește funcția cardiovasculară. Vinetele și dovleceii reduc tensiunea arterială. Tirochininele din morcovi, varză și salată îmbunătățesc funcția tiroidiană. Sfecla roșie este bogată în betaină, care previne îmbătrânirea celulelor hepatice. Merele, abundente în pectină, ajută la eliminarea colesterolului nociv.

Lista poate continua: fiecare plantă are mai multe proprietăți sănătoase. Și s-a demonstrat că un consum regulat de legume reduce riscul de cancer cu până la 30%.

CITESTE  Băuturi sănătoase pentru vară

Ridică starea de spirit

Cercetările au dovedit că persoanele care mănâncă mai multe fructe și legume sunt mai puțin predispuse la depresie. Asta pentru că acestea conțin antioxidanți, acid folic și seleniu, care stimulează producția de serotonină, hormonul dispoziției. Unele dintre cele mai eficiente “antidepresive” naturale sunt fasolea, citricele, spanacul, salata romană, bananele și merele.

Consumul de fructe și legume crude este deosebit de benefic, au declarat experții de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă. În cadrul studiului, aceștia au constatat că subiecții care au consumat fructe crude au avut niveluri mai ridicate de bunăstare psihologică decât cei care au consumat fructe și legume gătite.

Vă face mai inteligenți

Hrana pentru minte nu înseamnă doar cărți bune. Diverse fructe și legume sunt, de asemenea, foarte bune pentru creier. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care fac muncă mentală, dar și pentru persoanele în vârstă. Antioxidanții din fructe previn deteriorarea celulelor cerebrale și reprezintă o excelentă prevenire a aterosclerozei și a bolilor Alzheimer și Parkinson.

Medicii consideră că merele, perele și caisele sunt cele mai bune “ajutoare” ale creierului (sunt bogate în fier, care ajută la saturarea creierului cu oxigenul de care are nevoie pentru a funcționa corect), morcovii bogați în luteolină (un compus care reduce deficitele de memorie legate de vârstă și riscul de boli inflamatorii ale creierului), sfecla roșie (sunt bogate în iod, fier și glucoză), iar varza și spanacul (furnizează celule cerebrale cu fier, vitaminele B6, B12 și acid folic).

Îmbunăţeşte vederea

Fructele bogate în vitamina C – cum ar fi ardeii grași, citricele, pepenii verzi și roșiile – protejează retina de deteriorare. Dovleacul, varza și spanacul – campioni de luteină – ajută la îmbunătățirea vederii, în timp ce avocado și alte plante bogate în vitamina E sunt excelente pentru prevenirea cataractei.

CITESTE  5 mituri alimentare foarte frecvente

Asigură corpul cu vitamine

Indiferent cât de mult încearcă oamenii de știință să creeze un înlocuitor de vitamine pe bază de legume, legumele și fructele naturale sunt cele care asigură cea mai bună absorbție a nutrienților. În plus, acestea sunt mult mai gustoase decât orice complex de vitamine, “încapsulate” în tablete și capsule.

Încercați să profitați la maximum de dieta voastră consumând produse de sezon, cultivate la nivel local, care vă vor oferi exact nutrienții potriviți în perioada potrivită a anului. În plus, este mai puțin probabil ca fructele și legumele cultivate la nivel local să fie tratate cu compuși dăunători decât cele “sosite” din lumea cosmopolită.

De asemenea, este important să gătiți corect alimentele; fierberea, de exemplu, poate distruge vitaminele – legumele gătite la aburi păstrează mult mai multe beneficii.

Vă ajută să pierdeți în greutate

Fructele și legumele ocupă un loc important în aproape toate dietele. Secretul constă în faptul că fructele conțin fibre, ceea ce vă oferă o sațietate rapidă, menținând caloriile la un nivel minim. De aceea, puteți mânca multe fructe și legume fără să slăbiți. În plus, fibrele stimulează intestinele, îmbunătățesc metabolismul și curăță tractul gastro-intestinal de substanțe chimice dăunătoare, toxine și substanțe cancerigene.

Prelungește tinerețea

Merele care menţin tinereţea nu există doar în basme. Şi nu doar merele: toate fructele și legumele conțin antioxidanți care favorizează reînnoirea celulelor și inhibă procesele de oxidare, ajutând astfel la prelungirea tinereții și frumuseții. Dacă doriți să vă păstrați fața proaspătă și netedă, consumați legume cu frunze verzi închise, cum ar fi spanacul, salata romană și măcrișul (acestea îmbunătățesc turgescența pielii), precum și fructe apoase, cum ar fi pepenele verde și galben, care saturează pielea cu hidratare din interior.

CITESTE  Cele mai sănătoase alimente pentru creier

Este esențial să mâncați fructe în fiecare zi. Fiecare dintre ele este bună pentru organismul nostru, dar nu uitați că este mai bine să mâncați fructe în prima jumătate a zilei, deoarece poate apărea senzația de balonare. Este mai bine să luați o cină completă, astfel încât să nu fie nevoie să luați o gustare înainte de culcare.

Lasă un răspuns