Schimbările de dispoziție: cauze, efecte!

Schimbările de dispoziție nu sunt doar trăsături ale caracterului unei persoane, ci și motivul pentru care uneori merită să contactați un psiholog. Această caracteristică se manifestă mai des la femei decât la bărbați. De ce și ce să facem în acest sens?


Cauzele schimbărilor de dispoziție nu sunt întotdeauna înțelese.


Când starea de spirit a unei persoane se schimbă, aceasta aduce multe probleme și suferință, nu numai pentru sine, ci și pentru cei apropiați. Agresiunea bruscă poate duce la consecințe dezastruoase și, în cele mai cumplite cazuri – la moarte în mâinile unei persoane care nu își poate controla furia.

Cu toate acestea, cel mai adesea această stare se poate manifesta printr-o acțiune mai mult sau mai puțin inofensivă, de exemplu, râsul se poate transforma brusc în lacrimi sau tristețe și izolare. Este foarte dificil să contactați o astfel de persoană, mai ales dacă locuiți cu ea sub același acoperiș.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este smena-4-nastroenij.jpg

Schimbările frecvente de dispoziție afectează toate tipurile de relații: între părinți și copii, între soți, între prieteni și colegi, chiar și între străini. Ce este cel mai groaznic: o persoană nu este liberă să controleze eliberarea emoțiilor, este imposibil să o prezicem. În doar câteva minute, fericirea neînfrânată poate fi întreruptă de panică bruscă sau depresie.

Unul dintre cele mai mari probleme este lipsa frecventă a unui motiv psihologic pentru acest comportament. Dar acest lucru ridică o întrebare logică: ce atunci?

Schimbările de dispoziție pot fi cauzate de probleme de sănătate. Și aceasta poate să nu fie o boală, ci o serie de tulburări asociate cu diferite sisteme de activitate vitală a corpului.

CITESTE  Încrederea în sine

Dezechilibru hormonal


Dezechilibrul poate fi atât un fenomen natural, de exemplu, debutul pubertății, menstruației, menopauzei, sarcinii „neplanificate”. Acest lucru este posibil în cazul unor tulburări în funcționarea sistemului endocrin, cum ar fi întreruperile producției de insulină. Sau când o persoană ia medicamente hormonale și apoi renunță brusc la consum. În orice caz, cu un dezechilibru hormonal, corpul începe să reacționeze brusc la acest lucru și sunt trimise semnale către creier că starea corpului este în disconfort.

În funcție de hormonii care lipsesc, este posibilă urmărirea dinamicii comportamentului corpului. În absența oxitocinei, o persoană devine deprimată și nefericită. Și un exces de adrenalină oferă energie frenetică, agitație și elimină sentimentul de frică și prudență. Un număr dintre aceste simptome comportamentale vor oferi clinicianului informații critice în stabilirea diagnosticului corect.

Obiceiuri proaste


Aceasta este ceea ce agravează starea sănătății nu numai fizice, ci și morale. O persoană nu își poate controla în mod adecvat starea, fiind sub influența alcoolului, a buruienilor și a drogurilor dure. Acestea contribuie la degradarea personalității și pot transforma brusc o persoană amabilă și ospitalieră într-un tiran sau un nebun.

Se cunosc multe cazuri când bărbații amabili de familie, sub influența substanțelor alcoolice și narcotice, și-au bătut membrii familiei și, după ce s-au liniștit, s-au căit de ceea ce au făcut sau nu și-au amintit nimic.

Stresul și stresul psihologic


O altă cauză semnificativă a schimbărilor de dispoziție este stresul sau tensiunea psihologică. Stresul poate fi obținut oricând: dacă întârziați la serviciu și șefii vă vor mustra, dacă aveți un accident, dacă persoana iubită este bolnavă sau a murit etc.

CITESTE  Cum să găsești ocupaţii pe plac care să îţi aducă şi bani: 9 reguli de aur de urmat

Pot exista o multitudine de cauze ale suferinței psihologice, dar toate apar: acasă, la locul de muncă, pe stradă, la orice eveniment și în altă parte. Uneori, situațiile stresante sunt destul de previzibile, iar alteori nu. Acesta este ceea ce determină o schimbare atât de rapidă a comportamentului uman, totul depinde de modul în care fiecare dintre noi poate face față la anumite situații critice, de criză din viață.

Psihologia schimbărilor de dispoziție


O schimbare bruscă a dispoziției poate fi urmărită într-o persoană de-a lungul vieții sale. La copii, procesele de activitate nervoasă sunt încă în curs de formare, iar sarcina principală a părinților este o educație corectă și competentă. În timpul creșterii, procesele se netezesc și se stabilizează, dar uneori corpul uman refuză să-și controleze comportamentul din diferite motive.

Schimbări bruște a dispoziției

Percepția psihologică asupra lumii poate fi distorsionată sau inhibată. Pentru fiecare astfel de persoană, există declanșatoare dureroase, când apar, este activat modul de panică, anxietate, isterie. Experții lucrează profund și în detaliu cu astfel de persoane situații în care dispoziția lor se schimbă în câteva secunde. În primul rând, ei află motivele acestui comportament. Acest lucru poate fi legat de leziunile suferite în copilărie sau deja la vârsta adultă.

Factori care cauzează schimbări ale dispoziției

  • Lipsa de afecțiune, dragoste și grijă. O persoană care a fost lipsită de atenție, căldură și tandrețe de către cei mai apropiați de el în copilărie devine mai sensibilă și vulnerabilă. Este ușor să-l jignești sau să-l rănești pentru o viață. Dacă o astfel de persoană este într-o relație, atunci orice conversație inacceptabilă cu un partener sau întârzierea sa la locul de muncă poate duce la anxietate instantanee sau panică.
  • Nevoi sau dorințe neîndeplinite. Toți oamenii tind să se supere când nu obțin ceea ce vor. Cu toate acestea, cineva o rezistă ferm, dar pentru cineva este asemănător cu sfârșitul lumii, iar isterica nu poate fi evitată.
  • Amintiri din trecut. Dacă o persoană trăiește în trecut, atunci orice memorie se poate dezechilibra, deoarece este prea concentrată asupra ei. Va fi foarte dificil pentru astfel de oameni să ducă o viață reală.
A purta mască pe față

O persoană care nu este capabilă să facă față în mod independent dispoziției sale schimbătoare (fără a lua în considerare cazurile de administrare a substanțelor alcoolice și psihotrope) înțelege că acest lucru îi agravează poziția în societate și îi distruge viața. Prin urmare, de cele mai multe ori, înțelegerea neputinței sale face ca o persoană să intre în conflict mai des și să reacționeze la circumstanțe mult mai brusc decât ar trebui.

CITESTE  Cum ne pierdem energia criticându-ne pe noi înșine
Lasă un răspuns