Schimbarile de dispoziție: cauze, efecte!

Schimbarile de dispoziție nu sunt doar trasaturi ale caracterului unei persoane, ci si motivul pentru care uneori merita sa contactați un psiholog. Aceasta caracteristica se manifesta mai des la femei decât la barbați. De ce si ce sa facem in acest sens?


Cauzele schimbarilor de dispoziție nu sunt intotdeauna ințelese.


Când starea de spirit a unei persoane se schimba, aceasta aduce multe probleme si suferința, nu numai pentru sine, ci si pentru cei apropiați. Agresiunea brusca poate duce la consecințe dezastruoase si, in cele mai cumplite cazuri – la moarte in mâinile unei persoane care nu isi poate controla furia.

Cu toate acestea, cel mai adesea aceasta stare se poate manifesta printr-o acțiune mai mult sau mai puțin inofensiva, de exemplu, râsul se poate transforma brusc in lacrimi sau tristețe si izolare. Este foarte dificil sa contactați o astfel de persoana, mai ales daca locuiți cu ea sub acelasi acoperis.

Aceasta imagine are atributul alt gol; numele fisierului este smena-4-nastroenij.jpg

Schimbarile frecvente de dispoziție afecteaza toate tipurile de relații: intre parinți si copii, intre soți, intre prieteni si colegi, chiar si intre straini. Ce este cel mai groaznic: o persoana nu este libera sa controleze eliberarea emoțiilor, este imposibil sa o prezicem. În doar câteva minute, fericirea neinfrânata poate fi intrerupta de panica brusca sau depresie.

Unul dintre cele mai mari probleme este lipsa frecventa a unui motiv psihologic pentru acest comportament. Dar acest lucru ridica o intrebare logica: ce atunci?

CITESTE  10 MODURI PRIN CARE ÎȚI POȚI ÎMBUNĂTĂȚI MEMORIA

Schimbarile de dispoziție pot fi cauzate de probleme de sanatate. Și aceasta poate sa nu fie o boala, ci o serie de tulburari asociate cu diferite sisteme de activitate vitala a corpului.

Dezechilibru hormonal


Dezechilibrul poate fi atât un fenomen natural, de exemplu, debutul pubertații, menstruației, menopauzei, sarcinii „neplanificate”. Acest lucru este posibil in cazul unor tulburari in funcționarea sistemului endocrin, cum ar fi intreruperile producției de insulina. Sau când o persoana ia medicamente hormonale si apoi renunța brusc la consum. În orice caz, cu un dezechilibru hormonal, corpul incepe sa reacționeze brusc la acest lucru si sunt trimise semnale catre creier ca starea corpului este in disconfort.

În funcție de hormonii care lipsesc, este posibila urmarirea dinamicii comportamentului corpului. În absența oxitocinei, o persoana devine deprimata si nefericita. Și un exces de adrenalina ofera energie frenetica, agitație si elimina sentimentul de frica si prudența. Un numar dintre aceste simptome comportamentale vor oferi clinicianului informații critice in stabilirea diagnosticului corect.

Obiceiuri proaste


Aceasta este ceea ce agraveaza starea sanatații nu numai fizice, ci si morale. O persoana nu isi poate controla in mod adecvat starea, fiind sub influența alcoolului, a buruienilor si a drogurilor dure. Acestea contribuie la degradarea personalitații si pot transforma brusc o persoana amabila si ospitaliera intr-un tiran sau un nebun.

Se cunosc multe cazuri când barbații amabili de familie, sub influența substanțelor alcoolice si narcotice, si-au batut membrii familiei si, dupa ce s-au linistit, s-au cait de ceea ce au facut sau nu si-au amintit nimic.

Stresul si stresul psihologic


O alta cauza semnificativa a schimbarilor de dispoziție este stresul sau tensiunea psihologica. Stresul poate fi obținut oricând: daca intârziați la serviciu si sefii va vor mustra, daca aveți un accident, daca persoana iubita este bolnava sau a murit etc.

CITESTE  Top 10 cele mai sarace țari din lume

Pot exista o multitudine de cauze ale suferinței psihologice, dar toate apar: acasa, la locul de munca, pe strada, la orice eveniment si in alta parte. Uneori, situațiile stresante sunt destul de previzibile, iar alteori nu. Acesta este ceea ce determina o schimbare atât de rapida a comportamentului uman, totul depinde de modul in care fiecare dintre noi poate face fața la anumite situații critice, de criza din viața.

Psihologia schimbarilor de dispoziție


O schimbare brusca a dispoziției poate fi urmarita intr-o persoana de-a lungul vieții sale. La copii, procesele de activitate nervoasa sunt inca in curs de formare, iar sarcina principala a parinților este o educație corecta si competenta. În timpul cresterii, procesele se netezesc si se stabilizeaza, dar uneori corpul uman refuza sa-si controleze comportamentul din diferite motive.

Schimbari bruste a dispoziției

Percepția psihologica asupra lumii poate fi distorsionata sau inhibata. Pentru fiecare astfel de persoana, exista declansatoare dureroase, când apar, este activat modul de panica, anxietate, isterie. Experții lucreaza profund si in detaliu cu astfel de persoane situații in care dispoziția lor se schimba in câteva secunde. În primul rând, ei afla motivele acestui comportament. Acest lucru poate fi legat de leziunile suferite in copilarie sau deja la vârsta adulta.

Factori care cauzeaza schimbari ale dispoziției

  • Lipsa de afecțiune, dragoste si grija. O persoana care a fost lipsita de atenție, caldura si tandrețe de catre cei mai apropiați de el in copilarie devine mai sensibila si vulnerabila. Este usor sa-l jignesti sau sa-l ranesti pentru o viața. Daca o astfel de persoana este intr-o relație, atunci orice conversație inacceptabila cu un partener sau intârzierea sa la locul de munca poate duce la anxietate instantanee sau panica.
  • Nevoi sau dorințe neindeplinite. Toți oamenii tind sa se supere când nu obțin ceea ce vor. Cu toate acestea, cineva o rezista ferm, dar pentru cineva este asemanator cu sfârsitul lumii, iar isterica nu poate fi evitata.
  • Amintiri din trecut. Daca o persoana traieste in trecut, atunci orice memorie se poate dezechilibra, deoarece este prea concentrata asupra ei. Va fi foarte dificil pentru astfel de oameni sa duca o viața reala.
A purta masca pe fața

O persoana care nu este capabila sa faca fața in mod independent dispoziției sale schimbatoare (fara a lua in considerare cazurile de administrare a substanțelor alcoolice si psihotrope) ințelege ca acest lucru ii agraveaza poziția in societate si ii distruge viața. Prin urmare, de cele mai multe ori, ințelegerea neputinței sale face ca o persoana sa intre in conflict mai des si sa reacționeze la circumstanțe mult mai brusc decât ar trebui.

CITESTE  (DOCX) Analiza SWOT personala + modele
Lasa un raspuns