De ce frunzele își schimbă culoarea?

a plant in a forest

Splendoarea toamnei


În fiecare toamnă ne bucurăm de frumusețea culorilor . Amestecul de roșu, violet, portocaliu și galben este rezultatul proceselor chimice care au loc în copac pe măsură ce se schimbă anotimpurile de la vară la iarnă.

În timpul primăverii și al verii, frunzele au servit drept fabrici în care sunt prelucrate cele mai multe dintre alimentele necesare creșterii copacului. Acest proces de fabricare a alimentelor are loc în frunze în numeroase celule care conțin clorofilă, care dă frunzei culoarea verde. Această substanță chimică extraordinară absoarbe din lumina soarelui energia care este folosită în transformarea dioxidului de carbon și a apei în carbohidrați, cum ar fi zaharurile și amidonul.

Alături de pigmentul verde se găsesc pigmenți galbeni până la portocalii, caroteni și pigmenți xantofili care, de exemplu, dau culoarea portocalie unui morcov. În cea mai mare parte a anului, aceste culori sunt mascate de cantități mari de colorant verde.

Clorofila se descompune

copacii toamna
culorile toamnei

Dar toamna, din cauza schimbărilor în durata zilei și a schimbărilor de temperatură, frunzele își opresc procesul de producere a hranei. Clorofila se descompune, culoarea verde dispare, iar culorile galben spre portocaliu devin vizibile și dau frunzelor o parte din splendoarea lor de toamnă.

În același timp, pot avea loc și alte modificări chimice, care formează culori suplimentare prin dezvoltarea pigmenților antocianici roșii. Unele amestecuri dau naștere culorilor roșiatice și violacee de toamnă ale unor arbori precum lemnul câinesc și sumacul, în timp ce altele dau arțarului de zahăr portocaliul său strălucitor.

Frunzele de toamnă ale unor arbori prezintă doar culori galbene. Alții, cum ar fi mulți stejari, afișează mai ales culori maronii. Toate aceste culori se datorează amestecului de cantități variabile de reziduuri de clorofilă și de alți pigmenți din frunze în timpul sezonului de toamnă.

CITESTE  Cum să îndepărtezi petele de pe haine: 15 moduri eficiente

Au loc alte modificări

Pe măsură ce apar culorile toamnei, au loc și alte schimbări. În punctul în care tulpina frunzei este atașată de copac, un strat special de celule se dezvoltă și separă treptat țesuturile care susțin frunza. În același timp, copacul sigilează tăietura, astfel încât, atunci când frunza este în cele din urmă spulberată de vânt sau cade din cauza propriei greutăți, lasă în urmă o cicatrice de frunză.

frunze colorate

Majoritatea arborilor cu frunze largi din nordul țării își pierd frunzele toamna. Cu toate acestea, frunzele moarte și brune ale stejarilor și ale altor câteva specii pot rămâne pe copac până la reînceperea creșterii în primăvară. În Sud, unde iernile sunt blânde, unii dintre arborii cu frunze late sunt veșnic verzi; adică frunzele rămân pe copaci în timpul iernii și își păstrează culoarea verde.

Doar unii copaci își pierd frunzele

copaci care nu isi pierd frunza
copaci vesnici verzi


Majoritatea coniferelor – pini, molizi, brazi, chiparoși, plopii, cedri etc. – sunt veșnic verzi atât în nord, cât și în sud. Frunzele în formă de ace sau de solzi rămân verzi sau verzui pe tot parcursul anului, iar frunzele individuale pot rămâne pe ele timp de doi până la patru sau mai mulți ani.

Vremea influențează intensitatea culorii


Temperatura, lumina și aprovizionarea cu apă au o influență asupra gradului și duratei culorii de toamnă. Temperaturile scăzute peste zero grade vor favoriza formarea antocianilor, producând roșu aprins la arțari. Cu toate acestea, înghețul timpuriu va slăbi culoarea roșie strălucitoare. Zilele ploioase și/sau înnorate au tendința de a crește intensitatea culorilor de toamnă. Cel mai bun moment pentru a vă bucura de culorile toamnei ar fi o zi senină, uscată și răcoroasă (nu geroasă).

toamna

Bucurați-vă de culoare, aceasta apare doar pentru o perioadă scurtă de timp în fiecare toamnă.

CITESTE  Cum să adormi repede: sfaturi practice

Faci un comentariu sau dai un răspuns?