Cuprins
Splendoarea toamnei
În fiecare toamna ne bucuram de frumusețea culorilor . Amestecul de rosu, violet, portocaliu si galben este rezultatul proceselor chimice care au loc in copac pe masura ce se schimba anotimpurile de la vara la iarna.
În timpul primaverii si al verii, frunzele au servit drept fabrici in care sunt prelucrate cele mai multe dintre alimentele necesare cresterii copacului. Acest proces de fabricare a alimentelor are loc in frunze in numeroase celule care conțin clorofila, care da frunzei culoarea verde. Aceasta substanța chimica extraordinara absoarbe din lumina soarelui energia care este folosita in transformarea dioxidului de carbon si a apei in carbohidrați, cum ar fi zaharurile si amidonul.
Alaturi de pigmentul verde se gasesc pigmenți galbeni pâna la portocalii, caroteni si pigmenți xantofili care, de exemplu, dau culoarea portocalie unui morcov. În cea mai mare parte a anului, aceste culori sunt mascate de cantitați mari de colorant verde.
Clorofila se descompune
Dar toamna, din cauza schimbarilor in durata zilei si a schimbarilor de temperatura, frunzele isi opresc procesul de producere a hranei. Clorofila se descompune, culoarea verde dispare, iar culorile galben spre portocaliu devin vizibile si dau frunzelor o parte din splendoarea lor de toamna.
În acelasi timp, pot avea loc si alte modificari chimice, care formeaza culori suplimentare prin dezvoltarea pigmenților antocianici rosii. Unele amestecuri dau nastere culorilor rosiatice si violacee de toamna ale unor arbori precum lemnul câinesc si sumacul, in timp ce altele dau arțarului de zahar portocaliul sau stralucitor.
Frunzele de toamna ale unor arbori prezinta doar culori galbene. Alții, cum ar fi mulți stejari, afiseaza mai ales culori maronii. Toate aceste culori se datoreaza amestecului de cantitați variabile de reziduuri de clorofila si de alți pigmenți din frunze in timpul sezonului de toamna.
Au loc alte modificari
Pe masura ce apar culorile toamnei, au loc si alte schimbari. În punctul in care tulpina frunzei este atasata de copac, un strat special de celule se dezvolta si separa treptat țesuturile care susțin frunza. În acelasi timp, copacul sigileaza taietura, astfel incât, atunci când frunza este in cele din urma spulberata de vânt sau cade din cauza propriei greutați, lasa in urma o cicatrice de frunza.
Majoritatea arborilor cu frunze largi din nordul țarii isi pierd frunzele toamna. Cu toate acestea, frunzele moarte si brune ale stejarilor si ale altor câteva specii pot ramâne pe copac pâna la reinceperea cresterii in primavara. În Sud, unde iernile sunt blânde, unii dintre arborii cu frunze late sunt vesnic verzi; adica frunzele ramân pe copaci in timpul iernii si isi pastreaza culoarea verde.
Doar unii copaci isi pierd frunzele
Majoritatea coniferelor – pini, molizi, brazi, chiparosi, plopii, cedri etc. – sunt vesnic verzi atât in nord, cât si in sud. Frunzele in forma de ace sau de solzi ramân verzi sau verzui pe tot parcursul anului, iar frunzele individuale pot ramâne pe ele timp de doi pâna la patru sau mai mulți ani.
Vremea influențeaza intensitatea culorii
Temperatura, lumina si aprovizionarea cu apa au o influența asupra gradului si duratei culorii de toamna. Temperaturile scazute peste zero grade vor favoriza formarea antocianilor, producând rosu aprins la arțari. Cu toate acestea, inghețul timpuriu va slabi culoarea rosie stralucitoare. Zilele ploioase si/sau innorate au tendința de a creste intensitatea culorilor de toamna. Cel mai bun moment pentru a va bucura de culorile toamnei ar fi o zi senina, uscata si racoroasa (nu geroasa).
Bucurați-va de culoare, aceasta apare doar pentru o perioada scurta de timp in fiecare toamna.