Încrederea in sine

Este dificil sa ai incredere in alții cind nu eşti sigur in propriile forte. Gândirea la viitor devine ingrijoratoare. Corectitudinea acțiunilor este pusa la indoiala. Încrederea in sine, stima de sine, capacitatea de a avea incredere in alții si de a privi calm spre viitor depind in mod direct de increderea pe care o persoana o are in sine.

Cucereste lumea

Încrederea in sine – condiție fundamentala

Încrederea este o condiție fundamentala pentru interacțiunea fiintei umane cu lumea. Încrederea in lumea inconjuratoare  se formeaza in primul an al vieții din relația dintre mama si copil. De indata ce copilul tolereaza dispariția mamei din vedere fara prea multa nelinişte incepe sa aiba incredere in lume. Se simte suficient de independent pentru a suporta cu calm absența celei mai apropiate persoane. Pentru ca are incredere in el si nu se teme in absenta mamei.

Cine nu are incredere in sine,nu poate avea incredere nici in altii.

Fara incredere in sine, este „infricosator” sa traiesti in aceasta lume, trebuie sa cauți in permanența sprijin din exterior si sa traiesti fiind in permanenta cu ochii in patru.

Cercetarile demonstreaza ca menținerea unor relații de durata intre oameni este posibila numai daca opiniile, interesele si valorile lor sunt similare, lipsa de asemanare duce la conflicte si rupere de relații. Fara incredere in sine si in altii, o persoana nu poate sa trateze pe cineva mai bine chiar daca işi doreşte, nu poate face altfel, nu stie cum,. Nivelul de incredere intr-o persoana draga este intotdeauna aproximativ acelasi ca si in sine, iar atunci când lipseşte increderea in sine treptat se distruge şi relatia.

Alte studii arata ca adevarata sursa a nevrozelor este esecul de a fi sincer cu ceilalți si de a coopera cu ei pe baza increderii. O persoana sanatoasa din punct de vedere psihic se distinge prin capacitatea de a se dezvalui, de a avea incredere in cel puțin o persoana iubita. Dar, pentru a vorbi sincer cu altcineva despre tine, trebuie mai intâi sa stabilesti contactul cu Sinele tau interior.

Încrederea in sine este o condiție a competenței sociale, a integrarii. Exista o legatura directa intre incredere si asteptarile pe care le avem, cu alte cuvinte, capacitatea de a te comporta in asa fel incât sa obții rezultatul dorit. Daca psihologii mult mai timpurii erau convinsi ca competența sociala (capacitatea de a comunica eficient) a unei persoane poate creşte cu ajutorul instruirilor, dezvoltând abilitați de comunicare, atunci mai târziu au fost convinsi ca mai intâi trebuie de lucrat cu atitudinea pe care  o persoana o are fata de sine şi mai apoi cu comportamentul asesteia. Când o persoana isi depaseste dorința de a cauta sprijin in lumea inconjuratoare si gaseste un punct de sprijin in el insusi, când  se bazeaza pe abilitațile sale devine o personalitate matura.

CITESTE  De ce frunzele isi schimba culoarea?

Cum iti poti da seama ce iti doreşti? Începe sa ai incredere in tine.

Încrederea in sine este capacitatea de a va trata dorințele interioare, nevoile, punctele de vedere, experiențele – ca valoare. Aceasta poziție ofera unei persoane garanția de a-si controla propriul destin, de a nu invinui pe nimeni pentru greselile sale. O persoana are incredere in sine atât cât este capabila sa depaseasca experiența sa din trecut; este ansamblul incercarilor pe care o persoana este capabila sa si le asume, fara a intra in conflict cu sine, cu valorile si dorințele sale interioare. În acelasi timp, o persoana poate sa-si formeze incredere in sine, dar in altii- nu. Totul depinde de abilitațile acesteia, de experientele anterioare şi valorile dobândite.

Nivelul  increderii in sine presupune o alegere independenta a unei cai de viața si include stabilirea de obiective, stima de sine si constientizarea propriilor capacitați.

Cum inveți sa ai incredere in tine?

Încrederea nu este o calitate innascuta pentru toata lumea, dar poate fi dezvoltata pe parcurs.

1. Luați-va timp pentru sine si reflectați la unele momente

Înțelegerea este punctul de plecare pentru schimbarea atitudinii, asa ca adreseaza-ti aceste intrebari:

  • În ce situații alerg de obicei imediat la alții pentru raspunsuri si soluții?
  • În ce puncte totuşi am incredere in mine?
  • Renunț la aspirațiile si visele mele din frica?
  • De la cine as vrea sa urmez un exemplu pentru a invața sa am incredere in mine?
  • Când m-am bazat ultima data pe mine? Care a fost aceasta situatie?

2. Exerseaza sa iei decizii independent si sa te ocupi de temerile tale

Limitați masura in care ceilalți va influențeaza. Imaginați-va ca va aflați pe o insula pustie si ca nu aveți niciun contact cu oamenii in momentul luarii propriilor decizii. Nu va fie teama ca veți face o greseala. Aminteste-ți ca progresul nu inseamna cautarea pentru excelența si frica exista doar in capul tau. Scrieți si recitați urmatoarele mantre:

  • „Nimeni nu ma cunoaste mai bine decât mine”.
  • „Eu iau decizii pe care le ințeleg”.
  • „Am raspunsul la acest lucru”.
  • „Propriile mele sfaturi sunt raționale si rezonabile”.
CITESTE  10 MODURI PRIN CARE ÎȚI POȚI ÎMBUNĂTĂȚI MEMORIA

3. Cereți-va sfaturi in fiecare zi

Încercați sa fiți creativi in procesul de luare si de gestionare a deciziilor . Puteți face acest lucru cu tehnici de meditație sau puteți ramâne linistit doar câteva minute pentru a pune o intrebare universului si a asculta raspunsul.

4. Discutați cu cineva din afara situație

Oamenii apropiați pot fi excesiv de subiectivi si pot avea propriile puncte slabe si vulnerabilitați bazate pe frica. Persoana neinteresata este mai obiectiva, iar aceasta este destul de capabila sa te ajute sa devii constient de nevoile si dorințele tale, precum si sa inveți sa vezi oportunitațile. Este posibil ca, in final, sa devii tu insuți un expert in aceasta chestiune.

5. Fii atent la tine

Memoreaza momentele in care ai incredere in tine. Înconjoara-te doar de oameni pozitivi care iți susțin si intaresc intențiile in toate modurile posibile. Când te conectezi la „ghidul tau interior” si ai incredere in el, totul merge foarte bine. Cel mai bun cadou pe care ți-l poți face este sa te simți sigur si calm in mijlocul haosului vieții. Ai incredere in tine si in capacitatea ta de a lua deciziile corecte si cu siguranța vei realiza tot ceea ce iți doresti!

Ai incredere in tine

4 mementouri când te indoieşti in propriile forte

Viața este uimitoare – pentru ca ne ofera multe sanse pentru obiectivele si visele noastre. Cu toate acestea, sunt momente când o voce din capul meu imi sopteste linistit si insidios: „Nu esti suficient de bun, sunt mulți oameni in lume mai buni decât tine” sau „ nu vei reusi, asa ca de ce sa incerci”. Prin urmare, inainte de a crede ca sa renuntati este singura decizie corecta, consultați aceste patru memento-uri. Poate ca atunci iți va fi rusine de propria indoiala.  Aminteşteti, in primul rând, ca trebuie sa fii propriul tau  susținator.

Nu te indoi in propriile forțe

1. Nu te opri la jumatate de drum

Munciti din greu si din greu. Vreti cu adevarat sa va irosiți toata munca, toate eforturile, nopțile nedormite si trezirile timpurii? Sunteți gata sa le trimiteți la cosul de gunoi daca exista o mica problema sau obstacol in cale? Când va urmariți scopull, pot aparea in cale bariere si dificultați, dar nu e un motiv sa lasati totul balta. Gândiți-va la probleme ca la evenimente banale din viața, sau mai bine, ca posibilitați deghizate. Rezolva problema, obține experienta si mergeți mai departe. Succesul este mult mai aproape decât crezi.

2. Meriți ceea ce-ti doreşti atât de mult

Uneori credem ca obiectivele noastre sunt mai mari decât noi insine. Și aşa ar trebui sa fie! Te motiveaza aceste obiective? Te inspira? Îti dau forte pentu a continua? Şi cel mai important faci tu ceva pentru a le realiza? Daca raspunsul este da, atunci cu siguranța il meritați. Nu lasați pe nimeni sa va faca sa simțiți altfel. Sa nu te limiteze nimeni: nici oamenii din jurul tau, nici etichetele publice, nici, desigur, tu insuți. Înceteaza sa te gândesti ca nu esti suficient de bun.  Repetați-va de multe ori: „Merit!”

CITESTE  De ce lasam o gramada de bani in supermarketuri: Totul ține de trucurile comerciale

3. Cel mai rau critic al tau esti tu.

Periodic, simțim presiunea oamenilor din jurul nostru sau a situației in care ne aflam. Faptul este ca punem cea mai mare presiune pe noi insine, crezând ca nu indeplinim asteptarile pe care ni le-am propus. Te indoiesti de tine, pentru ca ai tendința de a gândi prea mult, de a fi nervos si anxios pentru lucrurile mici. Da, suntem nervosi in legatura cu ceea ce cred alții, ne ingrijoram despre imperfecțiunea noastra si plângem ca pierdem multe sanse. Când esti tânar, presiunea pentru a realiza orice este la maxim. Ea dispare treptat odata cu vârsta. Amintiți-va – noi singuri ne cream realitatea astfel, ceea ce vorbim si gândim este rezultatul a ceea ce se intâmpla in viata noastra. Opriți suferința inutila, ingrijorându-va de ceea ce ar putea merge prost. Mai bine te gândesti la ce vei face când totul va merge asa cum ar trebui.

4. Ai rabdare, deja faci tot posibilul.

Exista zile in care, oricât am incerca sa depunem eforturi pentru a ne atinge obiectivul, simțim, totuşi, ca straduinta noastra este insuficienta. Ofera-ți o pauza, vezi progresele pe care le-ai facut. Da, este posibil sa nu aveți toate cunostințele si abilitațile necesare. Da, este posibil sa nu fi atins toate obiectivele pe care ți le-ai propus. Cu toate acestea, continua sa crezi in persoana in care vrei sa devii. Lumea nu ți-a vazut inca intregul potențial si asteapta cu nerabdare. Daca mai sunt atât de multe lucruri interesante in fața, atunci de ce iți irosesti energia pe indoieli, mila de sine si dezamagire? Fiecare zi conteaza. Nu asteptați momentul potrivit, pentru ca dorințele inimii voastre nu sunt legate de timp. Nu asteptați când sunteți gata, pentru ca sunteți gata pentru aceasta toata viața. Nimeni, in afara de tine, nu va investi in cresterea ta personala.

Sper ca aceste sfaturi va vor  ajuta in propria calatorie spre increderea in sine!

Lasa un raspuns