Încrederea în sine

Este dificil să ai încredere în alții cînd nu eşti sigur în propriile forţe. Gândirea la viitor devine îngrijorătoare. Corectitudinea acțiunilor este pusă la îndoială. Încrederea în sine, stima de sine, capacitatea de a avea încredere în alții și de a privi calm spre viitor depind în mod direct de încrederea pe care o persoana o are în sine.

Cucerește lumea

Încrederea în sine – condiție fundamentală

Încrederea este o condiție fundamentală pentru interacțiunea fiinţei umane cu lumea. Încrederea în lumea înconjurătoare  se formează în primul an al vieții din relația dintre mamă și copil. De îndată ce copilul tolerează dispariția mamei din vedere fără prea multă nelinişte începe să aibă încredere în lume. Se simte suficient de independent pentru a suporta cu calm absența celei mai apropiate persoane. Pentru că are încredere în el și nu se teme în absenţa mamei.

Cine nu are încredere în sine,nu poate avea încredere nici în alţii.

Fără încredere în sine, este „înfricoșător” să trăiești în această lume, trebuie să cauți în permanență sprijin din exterior și să trăiești fiind în permanenţă cu ochii în patru.

Cercetările demonstrează că menținerea unor relații de durată între oameni este posibilă numai dacă opiniile, interesele și valorile lor sunt similare, lipsa de asemănare duce la conflicte și rupere de relații. Fără încredere în sine și în alţii, o persoană nu poate să trateze pe cineva mai bine chiar dacă îşi doreşte, nu poate face altfel, nu știe cum,. Nivelul de încredere într-o persoană dragă este întotdeauna aproximativ același ca și în sine, iar atunci când lipseşte încrederea în sine treptat se distruge şi relaţia.

Alte studii arată că adevărata sursă a nevrozelor este eșecul de a fi sincer cu ceilalți și de a coopera cu ei pe baza încrederii. O persoană sănătoasă din punct de vedere psihic se distinge prin capacitatea de a se dezvălui, de a avea încredere în cel puțin o persoană iubită. Dar, pentru a vorbi sincer cu altcineva despre tine, trebuie mai întâi să stabilești contactul cu Sinele tău interior.

Încrederea în sine este o condiție a competenței sociale, a integrării. Există o legătură directă între încredere și așteptarile pe care le avem, cu alte cuvinte, capacitatea de a te comporta în așa fel încât să obții rezultatul dorit. Dacă psihologii mult mai timpurii erau convinși că competența socială (capacitatea de a comunica eficient) a unei persoane poate creşte cu ajutorul instruirilor, dezvoltând abilități de comunicare, atunci mai târziu au fost convinși că mai întâi trebuie de lucrat cu atitudinea pe care  o persoană o are faţă de sine şi mai apoi cu comportamentul asesteia. Când o persoană își depășește dorința de a căuta sprijin în lumea înconjurătoare și găsește un punct de sprijin în el însuși, când  se bazează pe abilitățile sale devine o personalitate matură.

CITESTE  Creșterea inteligenței emoționale în lumea modernă: 11 modalități

Cum îţi poţi da seama ce îţi doreşti? Începe să ai încredere în tine.

Încrederea în sine este capacitatea de a vă trata dorințele interioare, nevoile, punctele de vedere, experiențele – ca valoare. Această poziție oferă unei persoane garanția de a-și controla propriul destin, de a nu învinui pe nimeni pentru greșelile sale. O persoană are încredere în sine atât cât este capabilă să depășească experiența sa din trecut; este ansamblul încercărilor pe care o persoană este capabilă să și le asume, fără a intra în conflict cu sine, cu valorile și dorințele sale interioare. În același timp, o persoană poate să-și formeze încredere în sine, dar în alţii- nu. Totul depinde de abilitățile acesteia, de experienţele anterioare şi valorile dobândite.

Nivelul  încrederii în sine presupune o alegere independentă a unei căi de viață și include stabilirea de obiective, stima de sine și conștientizarea propriilor capacități.

Cum înveți să ai încredere în tine?

Încrederea nu este o calitate înnăscută pentru toată lumea, dar poate fi dezvoltată pe parcurs.

1. Luați-vă timp pentru sine și reflectați la unele momente

Înțelegerea este punctul de plecare pentru schimbarea atitudinii, așa că adresează-ţi aceste întrebări:

  • În ce situații alerg de obicei imediat la alții pentru răspunsuri și soluții?
  • În ce puncte totuşi am încredere în mine?
  • Renunț la aspirațiile și visele mele din frică?
  • De la cine aș vrea să urmez un exemplu pentru a învăța să am încredere în mine?
  • Când m-am bazat ultima dată pe mine? Care a fost această situaţie?

2. Exersează să iei decizii independent și să te ocupi de temerile tale

Limitați măsura în care ceilalți vă influențează. Imaginați-vă că vă aflați pe o insulă pustie și că nu aveți niciun contact cu oamenii în momentul luării propriilor decizii. Nu vă fie teamă că veți face o greșeală. Amintește-ți că progresul nu înseamnă căutarea pentru excelență și frica există doar în capul tău. Scrieți și recitați următoarele mantre:

  • „Nimeni nu mă cunoaște mai bine decât mine”.
  • „Eu iau decizii pe care le înțeleg”.
  • „Am răspunsul la acest lucru”.
  • „Propriile mele sfaturi sunt raționale și rezonabile”.

3. Cereți-vă sfaturi în fiecare zi

Încercați să fiți creativi în procesul de luare și de gestionare a deciziilor . Puteți face acest lucru cu tehnici de meditație sau puteți rămâne liniștit doar câteva minute pentru a pune o întrebare universului și a asculta răspunsul.

CITESTE  Analiza personalității SWOT

4. Discutați cu cineva din afara situație

Oamenii apropiați pot fi excesiv de subiectivi și pot avea propriile puncte slabe și vulnerabilități bazate pe frică. Persoana neinteresată este mai obiectivă, iar aceasta este destul de capabilă să te ajute să devii conștient de nevoile și dorințele tale, precum și să înveți să vezi oportunitățile. Este posibil ca, în final, să devii tu însuți un expert în această chestiune.

5. Fii atent la tine

Memorează momentele în care ai încredere în tine. Înconjoară-te doar de oameni pozitivi care îți susțin și întăresc intențiile în toate modurile posibile. Când te conectezi la „ghidul tău interior” și ai încredere în el, totul merge foarte bine. Cel mai bun cadou pe care ți-l poți face este să te simți sigur și calm în mijlocul haosului vieții. Ai încredere în tine și în capacitatea ta de a lua deciziile corecte și cu siguranță vei realiza tot ceea ce îți dorești!

Ai încredere in tine

4 mementouri când te îndoieşti în propriile forţe

Viața este uimitoare – pentru că ne oferă multe șanse pentru obiectivele și visele noastre. Cu toate acestea, sunt momente când o voce din capul meu îmi șoptește liniștit și insidios: „Nu ești suficient de bun, sunt mulți oameni în lume mai buni decât tine” sau „ nu vei reuși, așa că de ce să încerci”. Prin urmare, înainte de a crede că să renunţaţi este singura decizie corectă, consultați aceste patru memento-uri. Poate că atunci îți va fi rușine de propria îndoială.  Aminteşteţi, în primul rând, că trebuie să fii propriul tău  susținător.

Nu te îndoi în propriile forțe

1. Nu te opri la jumătate de drum

Munciţi din greu și din greu. Vreţi cu adevărat să vă irosiți toată munca, toate eforturile, nopțile nedormite și trezirile timpurii? Sunteți gata să le trimiteți la coșul de gunoi dacă există o mică problemă sau obstacol în cale? Când vă urmăriți scopull, pot apărea în cale bariere și dificultăți, dar nu e un motiv să lăsaţi totul baltă. Gândiți-vă la probleme ca la evenimente banale din viață, sau mai bine, ca posibilități deghizate. Rezolvă problema, obține experienţă și mergeți mai departe. Succesul este mult mai aproape decât crezi.

2. Meriți ceea ce-ţi doreşti atât de mult

Uneori credem că obiectivele noastre sunt mai mari decât noi înșine. Și aşa ar trebui să fie! Te motivează aceste obiective? Te inspiră? Îţi dau forţe pentu a continua? Şi cel mai important faci tu ceva pentru a le realiza? Dacă răspunsul este da, atunci cu siguranță îl meritați. Nu lăsați pe nimeni să vă facă să simțiți altfel. Să nu te limiteze nimeni: nici oamenii din jurul tău, nici etichetele publice, nici, desigur, tu însuți. Încetează să te gândești că nu ești suficient de bun.  Repetați-vă de multe ori: „Merit!”

CITESTE  Meditaţia. Găseşte balanţa

3. Cel mai rău critic al tău ești tu.

Periodic, simțim presiunea oamenilor din jurul nostru sau a situației în care ne aflăm. Faptul este că punem cea mai mare presiune pe noi înșine, crezând că nu îndeplinim așteptările pe care ni le-am propus. Te îndoiești de tine, pentru că ai tendința de a gândi prea mult, de a fi nervos și anxios pentru lucrurile mici. Da, suntem nervoși în legătură cu ceea ce cred alții, ne îngrijorăm despre imperfecțiunea noastră și plângem că pierdem multe șanse. Când ești tânăr, presiunea pentru a realiza orice este la maxim. Ea dispare treptat odată cu vârsta. Amintiți-vă – noi singuri ne creăm realitatea astfel, ceea ce vorbim și gândim este rezultatul a ceea ce se întâmplă în viaţa noastră. Opriți suferința inutilă, îngrijorându-vă de ceea ce ar putea merge prost. Mai bine te gândești la ce vei face când totul va merge așa cum ar trebui.

4. Ai răbdare, deja faci tot posibilul.

Există zile în care, oricât am încerca să depunem eforturi pentru a ne atinge obiectivul, simțim, totuşi, că străduinţa noastră este insuficientă. Oferă-ți o pauză, vezi progresele pe care le-ai făcut. Da, este posibil să nu aveți toate cunoștințele și abilitățile necesare. Da, este posibil să nu fi atins toate obiectivele pe care ți le-ai propus. Cu toate acestea, continuă să crezi în persoana în care vrei să devii. Lumea nu ți-a văzut încă întregul potențial și așteaptă cu nerăbdare. Dacă mai sunt atât de multe lucruri interesante în față, atunci de ce îți irosești energia pe îndoieli, milă de sine și dezamăgire? Fiecare zi contează. Nu așteptați momentul potrivit, pentru că dorințele inimii voastre nu sunt legate de timp. Nu așteptați când sunteți gata, pentru că sunteți gata pentru aceasta toată viața. Nimeni, în afară de tine, nu va investi în creșterea ta personală.

Sper că aceste sfaturi vă vor  ajuta în propria călătorie spre încrederea în sine!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?