Când şi cine a inventat bicicleta?

a woman riding a bicycle in front of a building

În lumea de astazi, bicicleta este o parte importanta a vieții umane. Folosim bicicleta pentru activitați de agrement, ca mijloc de transport permanent pentru a ne deplasa in oras, pentru fitness si sport etc. Este greu de imaginat ca a existat cândva o perioada in care bicicleta nu exista. De la inventarea calului pe doua roți, acesta a evoluat considerabil, dar principiul de baza ramâne acelasi – doua roți, un cadru si pedale.

Karl Drais poarta costum si cravata

Istoria bicicletei este inca o sursa de dezbateri si dezacorduri intre cercetatori. Invenția a fost atribuita unor epoci diferite, iar creatorul ei a fost numit in diferite parți ale lumii. Cu toate acestea, majoritatea istoricilor sunt de acord ca bicicleta a fost inventata de un profesor german, Karl Drais.

Anul oficial a invenției bicicletei este 1817, când profesorul german Karl Drais a creat un model de “masina de alergat”. Dar multe alte persoane au fost creditate cu inventarea masinii miraculoase. Poate ca cel mai cunoscut dintre acestia este artistul renascentist italian Leonardo da Vinci. Cu toate acestea, nu a existat nicio confirmare stiințifica a faptului ca desenele bicicletei cu doua roți, cu ghidon si lanț de transmisie, sunt autentice.

Când a fost menționata pentru prima data bicicleta?

Potrivit Fundației Internaționale a Bicicletelor (IBF), primele referiri la un dispozitiv asemanator unei biciclete dateaza din 1418. La acea vreme, inginerul italian Giovanni Fontana a proiectat un dispozitiv cu propulsie umana format din patru roți, o bucla de frânghie si angrenaje. Dar invenția italiana nu a devenit populara. Abia 400 de ani mai târziu, un vehicul similar a fost recunoscut in intreaga lume.

CITESTE  Top 10 cele mai sarace țari din lume

Ce se cunoaste despre invenția lui von Drais ?

Karl Drais - un barbat care merge pe prima bicicleta

Karl Drais s-a nascut la 29 aprilie 1785 la Karlsruhe, intr-o familie de funcționari. A studiat agricultura, arhitectura si fizica. În 1813, von Drais a inceput sa lucreze la prima versiune a unui scuter, pe care l-a numit “masina de alergat” (Laufmaschine). Inițial, era o construcție cu patru roți, care era manevrata de un barbat. Motivul pentru care s-a dezvoltat masina de alergat a fost lipsa cailor. Aceasta problema a fost precedata de o scadere globala a temperaturii, care a dus la recolte slabe si, ca o consecința, la moartea multor cai de foame.

În 1817, von Drais si-a prezentat invenția revizuita, care consta acum in doua roți, un cadru din lemn, un volan si o sa din piele. Vehiculul cântarea 23 de kilograme. Pentru a o propulsa, soferul trebuia sa impinga de pe sol cu picioarele. O persoana moderna nu ar numi acest aparat o bicicleta, ci o banda de alergare, deoarece nu avea pedale.

un prim-plan al primei biciclete din lemn
Prima bicicleta din lemn

În 1818, von Drais si-a brevetat invenția si a decis sa o prezinte in intreaga lume. Masina de alergat a fost pe placul englezilor si francezilor, care au numit-o dresina dupa numele inventatorului. În Anglia, noul mod de transport a fost poziționat ca un mijloc de divertisment pentru aristocrați. Cu toate acestea, câțiva ani mai târziu, acestor biciclete le-a fost interzis sa circule pe trotuare, deoarece au fost considerate nesigure pentru pietoni.

Bicicleta nu este singura invenție a lui Von Drais . El este, de asemenea, autorul masinii de scris si al masinii de tocat carne.

Istoria ulterioara a dezvoltarii bicicletei provine, in general, din Europa de Vest si Statele Unite ale Americii. Diverse companii efectuau modificari la sistemul de tije, pe care le atasau la roata din fața.

Apropo: denumirea bicicletei nu are doua sensuri – mersul pe ea a fost cu adevarat un proces dificil, era necesar sa ai o rezistența si agilitate suficient de mare.

Când a fost creat prototipul bicicletei moderne?

De-a lungul mai multor decenii, diversi inventatori au imbunatațit bicicleta von Drais . De exemplu, la inceputul anilor 1860 a fost introdusa o bicicleta din lemn cu doua roți de oțel si pedale. Deoarece aceasta invenție nu avea inca frâne, a devenit cunoscuta ca fiind un vehicul nesigur. Parerile sunt inca imparțite in ceea ce priveste persoana care a inventat-o in primul rând. Cu toate acestea, primul brevet pentru aceasta bicicleta a fost obținut in SUA de catre francezul Pierre Lallement in 1866.

Pierre Lallement o fotografie de epoca a unui barbat pe bicicleta
Pierre Lallement in 1866

Prima bicicleta care a fost similara cu cele moderne a fost Wanderer (Rover). A fost proiectat de englezul John Kemp Starley in 1884. Producția bicicletei a inceput un an mai târziu. Invenția avea un angrenaj cu lanț pe roata din spate, roți de dimensiuni egale si o sa pentru sofer intre ele. Acest design a fost semnificativ diferit de predecesorii sai, facându-l celebru in intreaga lume si renumit ca model “sigur”.

John Kemp Starley un barbat mergând pe bicicleta pe un drum de caramida
John Kemp Starley in 1884

Începutul crearii bicicletelor moderne in istorie a fost inițiat in 1884 de catre James K. Starley. Dar o descoperire intr-adevar foarte mare in tehnologia data a facut medicul veterinar scoțian John Boyd Dunlop, care a adaugat anvelopa pneumatica goala in interior.

Ca fiului sau sa-i fie confortabila plimbarea cu “paianjene”, a pus de roți furtunul de irigare si l-a umplut cu apa, dar aceasta a redus foarte mult viteza de deplasare. Atunci el a umplut furtunul cu aer, si chiar a inventat o supapa speciala, astfel incât aerul sa nu iasa de sub pneurile sale proprii de presiune. Aceasta invenție a devenit anume acea inovație, care a ajutat la o raspândire larga a bicicletelor.

CITESTE  Cum carțile ne influențeaza viața

În istoria ulterioara a bicicletei, ea este imbunatațita in mod constant, s-a redus greutatea, s-a marit viteza, a crescut nivelul de confort si durabilitate. Și iata ca acum pentru noi bicicleta nu este doar o modalitate de a te distra, dar, de asemenea, un transport cu drepturi depline pentru circulația pe orice teren.  Iar gama este atât de mare si diversa, incât sa alegi o bicicleta, nu este atât de usor!

un barbat care merge pe spatele unei biciclete de la John Boyd Dunlop
Bicicleta lui John Boyd Dunlop
Lasa un raspuns