Radiațiile de la microunde sunt un pericol pentru viața omului?

a close up of a person holding a pan of food

Utilizarea unui cuptor cu microunde are atât avantaje,cât si dezavantaje.

Gatitul in cuptorul cu microunde este foarte convenabil, deoarece este usor si rapid. Cu toate acestea, mulți oameni cred ca microundele produc radiații daunatoare si dauneaza sanatații. Asadar, este logic sa te intrebi daca este sigur sa folosesti acest aparat.

Ce este un cuptor cu microunde?

Un cuptor cu microunde este un aparat de bucatarie care transforma energia electrica in unde electromagnetice numite microunde. Aceste unde pot afecta moleculele din alimente, determinându-le sa vibreze, sa se roteasca si sa se ciocneasca intre ele, ceea ce transforma energia in caldura. Este asemanator cu modul in care mâinile se incalzesc atunci când le freci. Microundele afecteaza in primul rând moleculele de apa, dar pot incalzi si grasimile si zaharurile – doar intr-o masura mai mica decât apa.

Sunt aceste radiații daunatoare?

Radiație
Radiațiile cuptorului cu microunde

Cuptoarele cu microunde produc radiații electromagnetice. Cu toate acestea, nu este vorba de tipul de radiații care sunt asociate cu bombele atomice si cu dezastrele nucleare.

Cuptoarele cu microunde produc radiații neionizante, care sunt similare cu cele ale telefonului mobil, dar mai puternice. Reține ca lumina este, de asemenea, o radiație electromagnetica,deci, nu toate radiațiile sunt daunatoare.

Cuptoarele cu microunde sunt prevazute cu ecrane metalice care impiedica radiațiile sa iasa din cuptor, astfel incât nu exista niciun risc de vatamare. Pentru orice eventualitate,ține capul la cel puțin 30 de centimetri de cuptor – astfel nu vei fi in pericol. Radiația scade rapid odata cu distanța. De asemenea, asigura-te ca cuptorul cu microunde este in stare buna. Daca este vechi sau stricat sau daca nu se inchide bine – cumparara unul nou.

CITESTE  Dezinfectarea jucariilor pentru copii

Impactul asupra conținutului de nutrienți

Impact
Impactul asupra nutrienților alimentari

Fiecare metoda de gatit modifica valoarea nutritiva a alimentelor. Principalii factori care contribuie la acest lucru sunt temperatura, timpul de gatire si metoda.

În ceea ce priveste cuptoarele cu microunde, timpul de gatire este scurt si temperatura este scazuta. Din acest motiv, poți astepta ca acestea sa rețina mai multe substanțe nutritive decât metode precum prajirea si fierberea. Nu uita ca si tipul de alimente sau de nutrienți conteaza. Pe baza datelor disponibile in prezent, se poate spune ca, in general, cu câteva excepții, microundele rețin foarte bine substanțele nutritive.

Reducerea compusilor nocivi

Compusi nocivi
Volumul compusilor nocivi

Gatitul la microunde poate reduce formarea compusilor daunatori in unele alimente. Unul dintre avantajele gatitului cu microunde este ca alimentele nu sunt incalzite la fel de mult ca in cazul altor metode de gatit, cum ar fi prajirea. De obicei, temperatura nu depaseste 100 de grade – punctul de fierbere al apei. Cu toate acestea, alimentele grase, cum ar fi sunca, pot deveni mai fierbinți.

Se crede ca slanina, atunci când este gatita, este capabila sa formeze compusi daunatori numiți nitrozamine. Acesti compusi se formeaza prin incalzirea excesiva a nitriților din alimente.

Potrivit unui studiu, incalzirea suncii in cuptorul cu microunde a provocat cea mai mica formare de nitrozamine dintre toate metodele de gatit testate. Un alt studiu a aratat ca puiul gatit in cuptorul cu microunde a produs mult mai puțini compusi nocivi decât cel prajit.

Evita recipientele din plastic

Plastic
Recipiente de plastic

Multe materiale pe baza de plastic conțin substanțe care pot fi daunatoare. Un exemplu este bisfenol-A (BPA), care a fost asociat cu afecțiuni precum cancerul si bolile tiroidiene. Atunci când recipientele fabricate din astfel de plastic sunt incalzite, aceste substanțe pot ajunge in alimente. Din acest motiv, nu folosi recipiente din plastic decât daca acestea sunt marcate ca fiind sigure pentru utilizarea in cuptorul cu microunde.

CITESTE  Cele mai bune surse de proteine pentru sanatatea si dezvoltarea musculara

Reincalzeste corect alimentele

a microwave oven sitting on top of a stove

Microundele au si anumite dezavantaje. De exemplu, este posibil ca acestea sa nu fie la fel de eficiente ca alte metode de gatit in ceea ce priveste distrugerea bacteriilor si a altor agenți patogeni care pot duce la intoxicații alimentare. Acest lucru se datoreaza faptului ca temperatura este de obicei mai scazuta si timpul de gatire este mult mai scurt.

Uneori, alimentele sunt incalzite neuniform. Folosirea unui cuptor cu microunde cu o tava rotativa poate distribui caldura uniform.

Lasa un raspuns