Chiar si cu multa experiența culinara, mulți dintre noi fac ocazional greseli tipice in bucatarie care nu se reflecta bine asupra calitații mâncarii. Am pregatit instrucțiuni detaliate despre cum sa evitați cele mai frecvente greseli.
Cuprins
1. pastrați fructele si legumele in recipiente separate sau intr-o zona proaspata
Toate fructele si legumele produc etilena, un gaz care le accelereaza coacerea. Unele dintre ele il produc in cantitați deosebit de mari. Pentru ca acestea sa nu afecteze alte fructe si legume sensibile la aceasta substanța, depozitați-le separat. De exemplu, multe frigidere au doua recipiente. Unul poate conține fructe si legume care sunt sensibile la etilena, iar celalalt poate conține alimente care produc etilena in mod activ, cum ar fi rosiile.
Legume si fructe sensibile la etilena: mere, castraveți, morcovi, salata verde, cartofi si broccoli.
Alimentele care bat recordul de emisii de etilena: rosiile, prunele, perele, bananele, avocado, kiwi si mango.
De reținut ca bananele nu pot fi pastrate in frigider.
2. Nu puneți alimente fierbinți in recipiente de plastic
Majoritatea recipientelor din plastic conțin substanțe chimice daunatoare care pot fi eliberate la temperaturi ridicate si pot patrunde in alimente. Prin urmare, se recomanda cu tarie sa nu puneți in aceste recipiente alimente fierbinți, de exemplu peste proaspat gatit sau spaghete.
Nu uitați de sanatatea dumneavoastra! Nu uitați ca pentru mâncarea fierbinte este mai bine sa folosiți vase din sticla sau ceramica. Cu toate acestea, puteți astepta pur si simplu pâna când se raceste la temperatura camerei si apoi o puneți in recipiente de plastic.
3. Nu folosiți condimentele ramase pe fundul borcanului
Daca nu sunteți un mare iubitor de curcuma sau turmeric, probabil ca aveți câteva borcane care sunt aproape goale la care au ramas o cantitate mica de condimente pe fund. Desi ocupa spațiu, este pacat sa le aruncați, deoarece condimentele dvs. preferate nu sunt ieftine. Cu toate acestea, in timp, acestea tind sa se strice si sa isi piarda aroma. Pentru a evita acumularea de condimente expirate, cumparați-le in cantitați mici. Iar pentru o aroma de lunga durata, folosiți borcane mici de sticla cu capac ermetic. Zona de depozitare ar trebui sa fie izolata de lumina soarelui si de sursele de caldura. Vaporii de la gatit se pot infiltra in recipientele de condimente, ceea ce va duce cu siguranța la formarea de cocoloase, mucegai si pierderea aromei. Din acelasi motiv, nu deschideți borcanele de condimente deasupra alimentelor care se gatesc.
4. Nu deschideți cuptorul in timpul coacerii
Nimeni nu vrea sa arda lasagna sau sa rateze momentul in care trebuie sa puna umplutura in placinta, dar nu trebuie sa te uiți in cuptor de fiecare data. Când deschideți usa, cea mai mare parte a caldurii scapa, ceea ce determina scaderea temperaturii setate. Acest lucru face ca mâncarea sa dureze mai mult timp pentru a se gati si sa se coaca mai puțin uniform.
Daca este posibil, priviți in cuptor doar prin usa de sticla. Pentru a verifica alimentele, deschideți-l o singura data la mijlocul procesului de gatire.
5. Nu puneți multe alimente pe raftul de sus al frigiderului
Cea mai ridicata temperatura din compartimentul frigiderului se afla pe raftul de sus. Acest lucru se datoreaza faptului ca curenții de aer cald se ridica intotdeauna in sus. Temperaturile ridicate pot scurta durata de valabilitate a alimentelor.
6. Nu coaceți legumele la o temperatura prea ridicata
La prima vedere, un cuptor bine incins pare a fi cheia pentru a obține o textura crocanta a legumelor. Cu toate acestea, daca temperatura este prea mare, acestea ies ruginite, dar nu sunt coapte suficient de bine in interior. Desigur, nu exista o recomandare universala pentru temperatura ideala de prajire a legumelor, dar, in practica, nu mai mult de 200°C este suficient. Timpul de gatire depinde de marimea legumei, de exemplu, feliile groase de cartofi taiați vor dura mai mult decât fasolea verde.
Un alt mic sfat: Lasați suficient spațiu intre legume, astfel incât timpul de gatire sa fie distribuit uniform.
7. Nu spalați fructele si legumele daca nu aveți de gând sa le mâncați curând
Nu spalați fructele si legumele daca nu intenționați sa le consumați imediat. Pe suprafața fructelor si legumelor se pot forma mucegaiuri la ceva timp dupa ce acestea au fost puse la frigider. Soluția este destul de simpla: spalați fructele si legumele chiar inainte de a le mânca sau de a le gati. Ciupercile sunt o excepție de la regula. Acestea au o structura poroasa care, asemenea unui burete, absoarbe umezeala. Prin urmare, cel mai bine este sa le stergeți cu o cârpa umeda. Daca va decideți sa spalați ciupercile, asigurați-va ca le uscați pe un prosop de hârtie.
Cunoasteți o alta greseala care se face adesea in bucatarie? Împartaseste-o cu noi lasând un comentariu mai jos.