Pregătirea ierburilor pentru iarnă

Verdețurile parfumate pe care le creștem vara în grădina de legume sau pe pervazul ferestrei sunt un condiment universal care dă un gust și o aromă deosebită majorității mâncărurilor. Ne place să le avem mereu la îndemână, mai ales în lunile de toamnă și de iarnă. Deci, cum să păstrăm “aroma de vară”? Astăzi vă vom spune câteva modalități simple de a păstra ierburile pentru iarnă.

Uscarea ierburilor

Uscarea este un mod simplu și obișnuit de a păstra ierburile pentru iarnă. Acesta vă permite să eliminați până la 80% din umiditate cu o pierdere minimă de substanțe utile, astfel încât ierburile pot fi păstrate timp de mai multe luni.

ierburi uscate
ierburi uscate

Înainte de uscare, sortați ierburile, îndepărtați frunzele îngălbenite, apoi clătiți-le bine sub jet de apă rece. Împachetați ierburile legând tulpinile împreună și atârnați-le cu capul în jos într-o cameră întunecoasă și bine ventilată. Evitați căldura și lumina soarelui, care pot face ca frunzele să își piardă vitaminele și să se sfărâme.

Sfat: Asigurați-vă că ierburile sunt complet uscate înainte de a le depozita în dulap, deoarece orice exces de umiditate poate provoca mucegai.

Uscarea nu este singura modalitate de a păstra ierburile pentru iarnă. Ierburile nu trebuie păstrate separat de alte produse și pot fi adăugate la unt, amestecate cu sare sau folosite pentru a face un sos gustos. În acest fel, nu numai că veți păstra gustul și aroma ierburilor, dar veți pregăti în prealabil și condimentele necesare, pe care le veți putea folosi în viitor.

Ulei de măsline cu ierburi aromate

ulei de ierburi aromatice
Ulei de eirburi

Un ulei infuzat cu arome proaspete și condimentate de rozmarin, cimbru sau tarhon poate fi făcut cu ușurință acasă: pur și simplu adăugați plantele într-o sticlă de ulei de măsline și lăsați-l la infuzat timp de 4-6 săptămâni. Uleiurile esențiale în combinație cu plantele aromatice îi vor da gustul necesar. Veți obține un ulei de plante delicios și picant, care poate fi folosit pentru o perioadă lungă de timp.

CITESTE  7 motive întemeiate pentru a consuma fructe și legume zilnic

Sare din plante medicinale

sare din plante medicinale
sare din plante medicinale

Sarea este un conservant natural, deci este ideală pentru a păstra aroma ierburilor și poate fi păstrată timp de câteva luni. Poți folosi orice ierburi îți plac, doar toacă-le mărunt și amestecă-le cu sare în proporție de unu la trei. Se lasă apoi amestecul rezultat să se usuce o perioadă de timp, apoi se pune într-un recipient ermetic pentru depozitare.

Pesto de ierburi proaspete

Pesto de ierburi
Pesto de ierburi

Este greu de contestat faptul că spaghetele cu pesto genovez sunt considerate unul dintre cele mai delicioase feluri de mâncare. Sosul este foarte ușor de preparat din frunze de busuioc tocate, nuci de pin, parmezan, usturoi și ulei de măsline (pentru cei cărora le plac mâncărurile picante, vă sugerăm să adăugați niște ardei iute proaspăt!). Acest minunat fel de mâncare de vară poate fi preparat chiar și când este frig, atâta timp cât pregătiți sosul pesto în avans. Incredibil de delicioasă, vă recomandăm să o încercați!

Cum să păstrați ierburile în frigider?

Patrarea corectă a ierburilor în frigider
Patrarea corectă în frigider

Ierburile se păstrează cel mai bine în frigider. În ea, rămâne proaspătă timp de șase zile. Este demn de remarcat faptul că durata de depozitare poate fi mai lungă dacă puneți plantele într-o cameră zero. De exemplu, frigiderele Liebherr au o secțiune specială BioFresh cu climă controlată, care permite păstrarea verdețurilor proaspete timp de până la 13 zile, cu șapte zile mai mult decât într-un compartiment frigorific convențional.

Înghețarea ierburilor pentru iarnă

Dacă doriți să aveți mereu la îndemână ierburi aromatice, păstrați-le în congelator: ierburile congelate rămân proaspete și își păstrează substanțele nutritive timp de luni de zile. De aceea, congelarea este cel mai bun și mai simplu mod de a păstra ierburile pentru iarnă.

îngheţarea ierburilor
ierburi congelate

Sfat: congelați frunzele de mentă (feliate sau întregi) cu puțină apă, sub formă de cuburi de gheață. Veți avea un ingredient răcoritor pentru supe și sosuri și vă puteți surprinde oaspeții oferindu-le cuburi de gheață cu mentă ca acompaniament la cocktailurile lor preferate.

CITESTE  Cele mai sănătoase alimente pentru creier
Lasă un răspuns