Top 10 cele mai populare sporturi din lume

a group of people jumping in the air

Sporturile sunt populare din mai multe motive. Menținerea sănătății, de exemplu, este adesea menționată ca un motiv pentru a participa la sport. Alții vă vor spune că fac sport în scop recreativ. Sporturile sunt și mai populare în rândul persoanelor care nu participă neapărat la ele, dar cărora le place să fie spectatori. Din timpuri străvechi, oamenii au fost uimiți și inspirați de oameni extraordinari care sunt capabili să realizeze performanțe atletice enorme. Iată o scurtă discuție despre cele mai populare sporturi din lume.

Daca va întrebați care este cel mai popular sport? Fotbalul (soccer) este răspunsul.

Fotbal (Soccer) – 4 miliarde de fani

un grup de oameni care joaca fotbal (sporturi din lume)

Fotbalul, mai bine cunoscut sub numele de soccer în SUA și Canada, este cel mai popular sport din lume, cu un număr estimat de 4 miliarde de fani. La fel ca alte câteva dintre sporturile de pe această listă, originile fotbalului așa cum îl cunoaștem noi se află în Anglia, în secolul al XIX-lea, deși istoria arată că oamenii jucau astfel de jocuri încă de acum două mii de ani, începând din China. Unul dintre motivele popularității fotbalului este faptul că, spre deosebire de alte sporturi care necesită echipament scump, tot ce ai nevoie pentru a juca fotbal este o minge și piciorul tău. Prin urmare, oricine, bogat sau sărac, se poate bucura de acest sport. Se joacă în toată lumea, dar este deosebit de popular în Europa, America Centrală și de Sud și Africa.

Cricket – 2,5 miliarde de fani

oameni jucand cricket
Cricket

Cricketul se mândrește cu o bază de fani de 2,5 miliarde de persoane. Jocul este cel mai popular în Marea Britanie și în unele foste colonii britanice, în special în India, Pakistan și Australia. La fel ca baseball-ul, implică două echipe, o bâtă, un teren mare și marcarea de puncte. Cu toate acestea, există diferențe semnificative, inclusiv un teren dreptunghiular lung în centrul terenului de cricket, unde mingea este aruncată către un jucător de baseball, spre deosebire de o movilă în centrul unui diamant de baseball care se află în fața unui bătut la placa de start.

CITESTE  Masajul facial. 8 reguli de bază

Hochei – 2 miliarde de fani

hochei

Hocheiul, un sport, atât pe gheață, cât și pe teren, se mândrește cu un public de două miliarde de oameni. Hocheiul pe iarbă se joacă în principal în Europa, Africa, Asia și Australia, în timp ce hocheiul pe gheață este deosebit de popular în Canada, SUA și Europa de Nord. Jocul presupune ca două echipe să încerce să introducă o minge în plasa echipei adverse cu o crosă de hochei. Spre deosebire de hocheiul pe gheață, hocheiul pe iarbă nu implică, de obicei, contactul corporal sub formă de verificare.

Tenis – 1 miliard de fani

tenis de camp
Yann Caradec

Se estimează că un miliard de oameni din întreaga lume urmăresc tenisul, vizionând meciurile din întreaga lume. În tenis, jucătorii aflați de ambele părți ale unui fileu alungit încearcă să lovească o minge cu o rachetă astfel încât aceasta fie să treacă de adversarii lor, fie să ricoșeze de două ori în partea adversă pentru a marca puncte. Jucătorii profesioniști de tenis, precum Roger Federer și Serena Williams, sunt acum nume cunoscute în întreaga lume.

Volei – 900 de milioane de fani

un grup de oameni jucand volei

Voleiul implică două echipe, fiecare de o parte a unei plase ridicate, care încearcă să “voleze” o minge pe terenul din partea echipei adverse pentru a obține puncte. Acest joc are un număr de 900 de milioane de persoane, majoritatea în America de Nord și Europa de Vest, dar și în Asia, Australia și America de Sud. O variantă populară a jocului, cunoscută sub numele de volei pe plajă, se joacă pe nisip, cu două persoane în fiecare echipă, spre deosebire de voleiul obișnuit, unde în mod normal sunt șase jucători în fiecare echipă.

Tenis de masă – 875 de milioane fani

tenis de masa

Gândește-te la acest joc ca la tenis, doar că este vorba de ceea ce echivalează cu o masă cu o plasă în centru și jucători de fiecare parte care încearcă să treacă cu o minge de adversarii lor. Cunoscut și sub numele de Ping Pong (din categoria sporturi din lume), tenisul de masă a luat naștere în Anglia la începutul secolului XX. În prezent, jocul este popular în întreaga lume, cu un număr estimat de 875 de milioane de fani. Este deosebit de popular în Asia, dar este urmat și în Europa, Africa și America.

CITESTE  Cum să îndepărtezi petele de pe haine: 15 moduri eficiente

Baschet – 825 de milioane fani

femei care joaca baschet

Inventat de James Naismith, un canadian care preda la o școală din SUA la sfârșitul secolului al XIX-lea, baschetul este acum jucat în întreaga lume și are un număr estimat de 825 de milioane de urmăritori. În baschet, două echipe încearcă să dribleze o minge pe un teren și să o arunce într-o plasă ridicată, în formă de cerc, pentru a înscrie puncte. Dacă vă place să alergați, să săriți și să aruncați, atunci vă va plăcea jocul de baschet. La fel ca și fotbalul (soccer), este deosebit de popular pentru că nu este nevoie de prea mult echipament în afară de două coșuri și o minge, fiind astfel un sport accesibil indiferent de clasă.

Baseball – 500 de milioane fani

un jucator de baseball (din sporturi din lume)
Baseball

Se crede că pasiunea națională a Americii descinde din sporturile englezești, rounders și cricket. Baseball-ul presupune ca două echipe să încerce să lovească o minge cu o bâtă între două linii albe, iar bătăușii să parcurgă o serie de baze pentru a înscrie puncte (run-uri). În prezent, baseball-ul este popular nu numai în SUA, ci și în Asia de Est și în America Latină. Acest sport are un număr estimat de 500 de milioane de fani.

Rugby – 475 de milioane fani

un grup de oameni jucand rugby
Getty Images HONG KONG, HONG KONG – DECEMBER 17: Jenny Colleen Tjosvold (c) competes against Japan during the Womens Rugby World Cup 2017 Qualifier match between Hong Kong and Japan on December 17, 2016 in Hong Kong, Hong Kong. (Photo by Power Sport Images/Getty Images)

Rugby are o audiență estimată la 475 de milioane de persoane. Acest sport a luat naștere în Anglia, iar în prezent este cel mai popular în Marea Britanie și în alte țări precum Australia și Noua Zeelandă. În rugby, două echipe încearcă să lovească cu piciorul, să transporte sau să paseze o minge peste o linie de capăt (de poartă) pentru a înscrie puncte. Rugby-ul este un sport de contact care implică multe placaje, asemănător cu fotbalul american. Dar, în timp ce jucătorii de fotbal american poartă multe protecții și căști dure pentru a se proteja, jucătorii de rugby poartă foarte puține protecții.

CITESTE  Cele mai importante proprietăţi ale mierii

Golf – 450 de milioane fani

a man holding a golf club
Man Golf man holding a golf

Se estimează că 450 de milioane de oameni sunt fani ai acestui joc care presupune încercarea de a introduce o minge mică într-o gaură cu cât mai puține lovituri posibile. Golful își are originea în Scoția, în secolul al XV-lea. Interesant, însă, este faptul că cuvântul golf își are originea în Olanda, de la cuvântul “kolf” sau “kolve”, care se traduce prin “club”. Golful este deosebit de popular în Europa de Vest, în Asia de Est și în America de Nord.

Popularitatea sporturilor (tabel)

Mai jos este relatat tabela a unor sporturi din lume

RangulDenumirea sportuluiPopularitateRegiunea principala
1Fotbal (Fotbal de asociere)4.0 miliardeLa nivel global
2Crichet2.5 miliardeMarea Britanie și Commonwealth
3Hochei pe iarbă2 miliardeEuropa, Africa, Asia și Australia
4Tenis1 miliardeLa nivel global
5Volei900 milioaneEuropa de Vest și America de Nord
6Ping-pong875 milioaneLa nivel global
7Baschet825 milioaneLa nivel global
8Baseball500 milioaneStatele Unite, Caraibe și Japonia
9Rugby475 milioaneMarea Britanie și Commonwealth
10Golf450 milioaneEuropa de Vest, Asia de Est și America de Nord
Detaliile popularității a unor sporturi din lume

Viitorul sportului


Sportul este aproape la fel de vechi ca însăși civilizația umană. De fapt, dovezile istorice sugerează că ființele umane au participat la sporturi în ultimii 3.000 de ani. Multe lucruri legate de sport s-au schimbat de-a lungul timpului, chiar dacă acea dragoste pentru dinamism și probele atletice a rămas aceeași.

Noile tehnologii au revoluționat modul în care sunt practicate multe sporturi în zilele noastre. De asemenea, relativ nou este și conceptul cunoscut sub numele de știința sportului, care implică utilizarea științei pentru a îmbunătăți, nu doar performanța sportivilor, ci și alte aspecte ale sportului. Una dintre cele mai recente tendințe în sport este aceea de a le face mai sigure. Astfel, sportivii din viitor s-ar putea confrunta cu un risc mai mic pentru sănătatea și bunăstarea lor decât omologii lor din prezent sau din trecut.

Lasă un răspuns