5 mituri alimentare foarte frecvente

Dietele Atkins, Ducan și Montignac, mono-dietă, postul intermitent – despre ce metode de slăbire, careva mituri alimentare și de îmbunătățire a calității nutriției despre care lumea nu a auzit în ultimii ani. Produsele tradiționale sunt recunoscute ca dăunătoare unul după altul, iar recomandările nutriționiștilor se contrazic din ce în ce mai mult.

Este nevoie de o mulțime de literatură științifică și cercetare pentru a înțelege cu adevărat nutriția. Exact asta a decis să o facă geneticianul Tim Spector, autorul cărții Mituri despre dietă, care a fost publicată recent de editura MYTH. Împreună cu el, analizăm cele mai populare concepții greșite despre mâncare.

MANGIA PIU' GRASSI INSATURI - Dr. MASSIMO SPATTINI
Armonie în alimentația ta

Mitul 1: trebuie să numeri caloriile pentru a pierde în greutate

De fapt: caloriile sunt doar cantitatea de energie eliberată atunci când o unitate de alimente este arsă. Când nutriționiștii calculează „media” caloriilor pe care ar trebui să le consumăm, acestea nu țin cont de mulți factori. Acești factori sunt: modul în care pregătim mâncarea, caracteristicile noastre fiziologice, modul în care consumăm alimente.

De exemplu, persoanele cu colon mai lung pot extrage mai multe calorii din alimente decât cele cu colon mai scurt. Iar consumul de orez alb cu bețișoare, mai degrabă decât cu o lingură, va încetini ritmul la care crește glicemia și va activa producția de insulină. Evident, 1000 de calorii dintr-un burger nu sunt egale cu 1000 de calorii din carne și legume. Acesta este motivul pentru care numărarea caloriilor este pur și simplu lipsită de sens.

Mitul 2: Colesterolul este principalul dușman al unei diete sănătoase.

De fapt: Colesterolul este o grăsime complexă care se găsește în aproape fiecare celulă din corpul tău. Are multe proprietăți benefice: îți protejează pereții celulari, este un ingredient esențial în multe vitamine și hormoni. Renunțând la colesterol, te îndepărtezi nu numai de varietatea alimentelor, ci și de unii nutrienți. În plus, grăsimile sunt diferite: mononesaturate (ulei de măsline), polinesaturate (pește și nuci), saturate (carne și produse lactate) și grăsimi (fast food). Numai utilizarea grăsimilor aduce un prejudiciu dovedit organismului.

CITESTE  Pregătirea ierburilor pentru iarnă

Mitul 3: Detoxifierea corpului  este o modalitate bună.

De fapt: prin detoxifiere a ajuns să fie înțeleasă ca o dietă de sucuri, care se presupune că expulzează toxinele din organism și îl ajută să „repornească”. Da, legumele și fructele proaspete sunt într-adevăr o sursă excelentă de substanțe nutritive.

Corpul tău are un sistem natural de detoxifiere și nu trebuie curățate în mod regulat. Iar consumul frecvent de suc de fructe poate fi periculos. Argumentul este ca obții prea multă fructoză din acesta și nu avem suficiente fibre, ceea ce ajută la absorbția zaharurilor naturale. Ceea ce, la rândul său, duce la creșterea în greutate și la dezvoltarea cariilor. Beneficiile dietelor cu suc nu au fost dovedite de nicio cercetare, iar efectul lor de „scădere în greutate” se explică printr-o scădere banală a numărului de calorii consumate.

Mitul 4: Iaurturile probiotice ajută la menținerea microflorei intestinale

De fapt: încă nu există date care să demonstreze în mod fiabil beneficiile probioticelor. Singura excepție o reprezintă experimentele cu tulpina Lactobacillus reuteri. Care s-a dovedit a fi eficientă la persoanele diagnosticate cu hipercolesterolemie (cauzată genetic de niveluri ridicate de colesterol din sânge).

În același timp, oamenii de știință încă nu își pot da seama dacă probioticele supraviețuiesc cu adevărat în intestinele tale. Conform studiilor, doar 1% dintre ei ajung din mediul acid al stomacului în duoden. Acesta este motivul pentru care beneficiile iaurturilor aromate sunt probabil supraevaluate. În plus, astfel de iaurturi pot conține mult zahăr, ceea ce oprește dezvoltarea bacteriilor și face ca consumul de probiotice să nu aibă sens.

CITESTE  5 mituri despre dietă. Alimentele dietetice nu sunt întotdeauna bune pentru pierderea în greutate

Mitul 5: Includerea superalimentelor este cheia sănătății.

De fapt: Aproape toate superalimentele populare – acai boabe, semințe de chia, chlorella și alge spirulina – nu sunt altceva decât un truc de marketing. Marea majoritate a „rezultatelor uimitoare” din consumul lor au fost obținute numai în eprubete de laborator sau în exemplul șobolanilor care au mâncat superalimente în cantități uriașe.

De exemplu, se crede că spirulina produce o formă de vitamina B12, dar nu există dovezi că ar avea aceleași proprietăți ca forma naturală a B12. De fapt, orice fruct sau legumă proaspătă este deja un superaliment, deoarece este plin de sute de compuși chimici utili. A mânca din când în când câteva „superalimente” selectate nu este la fel de eficient ca și consumul regulat de legume și fructe.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?