Psihosomatica – ce este şi cum funcţionează

Psihosomatica

Psihosomatica (din grecescul ,,psiho” – suflet și ,,soma” – corp) este o direcție în medicină și psihologie care a luat rădăcini în mediul medical în anii 50 ai secolului trecut. Studiază și explică influența experiențelor emoționale, a stresului și a problemelor psihologice asupra stării fizice.

Ce sunt bolile psihosomatice și cum le poți trata - Psihologie > Legatura  minte-trup - Eva.ro
Starea exterioară acționează starea interioară

Este disciplina medicală care demonstrează influenţa directă a psihicului asupra stării de sănatate a corpului nostru.

Cauza multor boli este anxietatea, stresul și trauma morală. Când psihicul nu face față problemelor, negativul se depune în subconștient și se manifestă sub forma unor eșecuri ale corpului. Un proces distructiv poate fi declanșat de orice sursă de stres: o ceartă în familie, probleme la locul de muncă sau criză personală.

Unele dintre cauzele bolilor periculoase sunt mai profunde decât ne putem imagina. Potrivit psihologilor și medicilor, există o legătură între starea spirituală și fizică, între gândurile și corpul nostru.Pentru a fi o persoană sănătoasă, este important în primul rând să identificați cauza „subconștientă” a bolii. Va trebui să pătrundeţi mai adânc în voi înșivă pentru a detecta și neutraliza boala spirituală.

Nu fi stresat

Stresul este o provocare pentru adaptarea unei persoane la schimbările din mediul extern.Dacă psihicul este puternic, o persoană se adaptează condițiilor și reacționează normal. Totul depinde de caracteristicile individuale, de organizarea mentală și de dezvoltarea personalității fiecăruia. De exemplu, la pacienții melancolici psihicul este slab. O astfel de persoană experimentează foarte mult și nu poate face față stresului, încercând să rezolve probleme cu forțe interne, dar nu există resurse. Există o linie subțire între psihic și corp. Dacă o persoană nu face față anumitor sarcini – corpul reacționează.

Când corpul este activ și sănătos, atunci şi  psihicul este dinamic, iar dacă o persoană duce un stil de viață sedentar, regimul său de somn și odihnă este perturbat, stresul și alți factori îl vor afecta.  Acest lucru se poate manifesta sub formă de oboseală, depresie și toleranță scăzută la stres. Starea deprimată se poate transforma într-un fel de boală.

CITESTE  Cele mai bune surse de proteine pentru sănătatea și dezvoltarea musculară

Ce boli sunt considerate psihosomatice?

Medicina cunoaște aproximativ 20 de mii de boli diferite. Medicii și psihologii se referă la bolile psihosomatice drept trei grupuri principale de afecțiuni:

  • Simptome bazate pe conflict nevrotic. Apare atunci când o persoană este inconștient contradictorie în dorințe și nevoi și nu poate face o alegere. În acest caz, simptomele sunt de natură simbolică și se manifestă sub forma pierderii sensibilității membrelor, paralizie, o deteriorare accentuată a vederii, auzului, mirosului.
  • Sindroamele funcționale sunt probleme cu organele sau sistemele individuale cauzate de stres emoțional. Durerea poate fi însoțită de anxietate, frică, depresie, insomnie și oboseală. Persoanele cu sindrom funcțional vin adesea la medic cu o grămadă de simptome diferite care sunt dificil de legat între ele, cum ar fi dureri de inimă, crampe de stomac, boli de rinichi și migrenă.
  • Psihosomatismul este principalul răspuns al organismului la conflicte și stres. Spre deosebire de al doilea grup, astfel de boli sunt însoțite de modificări și patologii negative în organele corpulu, care depind de predispoziție și ereditate. De exemplu, probleme cronice de sănătate, schimbări în relațiile de familie, statutul social sau starea emoțională atunci când se confruntă cu o situație dificilă de viață.

Există șapte psihosomatisme principale: astm, colită ulcerativă, hipertensiune arterială, neurodermatită, poliartrită reumatoidă, ulcer duodenal, hipertiroidism. În practică, psihosomatica bolilor este mult mai largă, incluzând boli infecțioase, alergii, curgerea nasului, diferite tipuri de durere, de exemplu, durerea de dinți.

Putem spune că toate evenimentele trec prin plămânii noștri. Procesul de interacțiune cu lumea exterioară este asociat cu respirația. Când suntem sănătoși, respirăm ritmic. În stuaţii de stres, o persoană nu poate respira profund. Drept urmare, plămânii, ficatul, rinichii, precum și unele dintre sistemele de eliminare a toxinelor, precum și inima sunt afectate. Durerile de cap sunt un indicator că ceva nu este în regulă. Pentru același motiv. , există crampe de stomac și probleme cu tractul gastro-intestinal.

CITESTE  Cele mai bune produse pentru sănătatea ochilor

Cum apar bolile psihosomatice?

Medicina psihosomatică a apărut datorită conceptului de conversie al lui Sigmund Freud, unde conversia este deplasarea unui conflict mental și o încercare de a-l rezolva prin diferite simptome. În ciuda faptului că psihosomatica este solicitată în medicină și prezintă un interes științific, nu există încă o teorie unificată care să denumească cauzele bolilor psihosomatice. Pentru a explica și trata astfel de afecțiuni, psihologii folosesc diferite modele, în principal comportamentale și psihanalitice.

Tratamentul naturist al BOLILOR PSIHOSOMATICE – produse de emoţii negative  - Top Remedii Naturiste
Emoțiile negative ne blochează corpul

“Dacă o persoană se confruntă cu stres, adică nu s-ar putea adapta la schimbare, după patruzeci de ore o emoție negativă se blochează în corpul nostru”, crede psihologul. “Patruzeci de ore mai târziu, intră o reacție de protecție a corpului – acestea sunt cleme de ligamente, mușchi, o senzație de greutate. Apoi problema este agravată. , și există o defecțiune, de exemplu, în sistemul hormonal sau altele, în funcție de caracteristicile individuale. În patruzeci de ore corpul nostru reacționează, iar în patruzeci de zile – se adaptează.

După patruzeci de zile, ar trebui să aibă loc adaptarea, timp în care o persoană se conformează noilor condiţii, schimbă ceva în viață și reconstruiește legătura socială. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, acesta are cu siguranță nevoie de ajutor psihologic. Dacă o persoană se izolează sau nu are pe cine cu care să vorbească, riscul sindromului post-stres este probabil și atunci problemele de sănătate nu pot fi evitate.

Este corect să eviți întotdeauna emoțiile și conflictele negative?

Psihanalistul american Franz Alexander credea că tensiunea arterială crescută, bolile cardiovasculare, migrenele, artrita, diabetul și bolile tiroidei sunt rezultatul suprimării agresivității și al furiei, care a găsit o ieșire prin sistemul simpatic – parte a sistemului nervos responsabil de tensiunea corpului: contracție și îngroșare fibrele musculare, îngustarea vaselor de sânge, creșterea tensiunii arteriale. De exemplu, psihosomatica bolilor de inimă este exprimată în sentimente negative reținute mult timp, formând stres cronic și ducând la tulburări patologice în sistemul cardiovascular.

CITESTE  Top 10 cele mai populare sporturi din lume

Emoțiile sunt informații importante despre modul în care reacționăm la lumea exterioară, nu le puteți ignora. Furia deseori ne ajută să ne mobilizăm. Aceste emoții sunt concepute pentru a sparge obstacolele. Dacă nu avem mânie, sau ne este frică să ne întâlnim cu ea, sau o inhibăm, vom fi pasivi, apatici. Svetlana Petrenko crede că oamenii care vorbesc deschis despre emoțiile lor sunt de obicei sinceri și mai sănătoși decât cei care le suprimă.

Corpul nostru are toate resursele necesare, noi singuri suntem responsabili pentru starea mentală și sănătatea corpului în general. Mult depinde de atitudinea pe care o avem. Un rol important o are iubirea şi în primul rând iubirea faţă de sine. Doar conştientizând acest lucru putem avea o atitudinea grijulie faţă de noi înşine.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?