Psihosomatica – ce este şi cum functioneaza

Psihosomatica

Psihosomatica (din grecescul ,,psiho” – suflet si ,,soma” – corp) este o direcție in medicina si psihologie care a luat radacini in mediul medical in anii 50 ai secolului trecut. Studiaza si explica influența experiențelor emoționale, a stresului si a problemelor psihologice asupra starii fizice.

Ce sunt bolile psihosomatice si cum le poți trata - Psihologie > Legatura  minte-trup - Eva.ro
Starea exterioara acționeaza starea interioara

Este disciplina medicala care demonstreaza influenta directa a psihicului asupra starii de sanatate a corpului nostru.

Cauza multor boli este anxietatea, stresul si trauma morala. Când psihicul nu face fața problemelor, negativul se depune in subconstient si se manifesta sub forma unor esecuri ale corpului. Un proces distructiv poate fi declansat de orice sursa de stres: o cearta in familie, probleme la locul de munca sau criza personala.

Unele dintre cauzele bolilor periculoase sunt mai profunde decât ne putem imagina. Potrivit psihologilor si medicilor, exista o legatura intre starea spirituala si fizica, intre gândurile si corpul nostru.Pentru a fi o persoana sanatoasa, este important in primul rând sa identificați cauza „subconstienta” a bolii. Va trebui sa patrundeti mai adânc in voi insiva pentru a detecta si neutraliza boala spirituala.

Nu fi stresat

Stresul este o provocare pentru adaptarea unei persoane la schimbarile din mediul extern.Daca psihicul este puternic, o persoana se adapteaza condițiilor si reacționeaza normal. Totul depinde de caracteristicile individuale, de organizarea mentala si de dezvoltarea personalitații fiecaruia. De exemplu, la pacienții melancolici psihicul este slab. O astfel de persoana experimenteaza foarte mult si nu poate face fața stresului, incercând sa rezolve probleme cu forțe interne, dar nu exista resurse. Exista o linie subțire intre psihic si corp. Daca o persoana nu face fața anumitor sarcini – corpul reacționeaza.

Când corpul este activ si sanatos, atunci şi  psihicul este dinamic, iar daca o persoana duce un stil de viața sedentar, regimul sau de somn si odihna este perturbat, stresul si alți factori il vor afecta.  Acest lucru se poate manifesta sub forma de oboseala, depresie si toleranța scazuta la stres. Starea deprimata se poate transforma intr-un fel de boala.

CITESTE  Cele mai importante proprietati ale mierii

Ce boli sunt considerate psihosomatice?

Medicina cunoaste aproximativ 20 de mii de boli diferite. Medicii si psihologii se refera la bolile psihosomatice drept trei grupuri principale de afecțiuni:

  • Simptome bazate pe conflict nevrotic. Apare atunci când o persoana este inconstient contradictorie in dorințe si nevoi si nu poate face o alegere. În acest caz, simptomele sunt de natura simbolica si se manifesta sub forma pierderii sensibilitații membrelor, paralizie, o deteriorare accentuata a vederii, auzului, mirosului.
  • Sindroamele funcționale sunt probleme cu organele sau sistemele individuale cauzate de stres emoțional. Durerea poate fi insoțita de anxietate, frica, depresie, insomnie si oboseala. Persoanele cu sindrom funcțional vin adesea la medic cu o gramada de simptome diferite care sunt dificil de legat intre ele, cum ar fi dureri de inima, crampe de stomac, boli de rinichi si migrena.
  • Psihosomatismul este principalul raspuns al organismului la conflicte si stres. Spre deosebire de al doilea grup, astfel de boli sunt insoțite de modificari si patologii negative in organele corpulu, care depind de predispoziție si ereditate. De exemplu, probleme cronice de sanatate, schimbari in relațiile de familie, statutul social sau starea emoționala atunci când se confrunta cu o situație dificila de viața.

Exista sapte psihosomatisme principale: astm, colita ulcerativa, hipertensiune arteriala, neurodermatita, poliartrita reumatoida, ulcer duodenal, hipertiroidism. În practica, psihosomatica bolilor este mult mai larga, incluzând boli infecțioase, alergii, curgerea nasului, diferite tipuri de durere, de exemplu, durerea de dinți.

Putem spune ca toate evenimentele trec prin plamânii nostri. Procesul de interacțiune cu lumea exterioara este asociat cu respirația. Când suntem sanatosi, respiram ritmic. În stuatii de stres, o persoana nu poate respira profund. Drept urmare, plamânii, ficatul, rinichii, precum si unele dintre sistemele de eliminare a toxinelor, precum si inima sunt afectate. Durerile de cap sunt un indicator ca ceva nu este in regula. Pentru acelasi motiv. , exista crampe de stomac si probleme cu tractul gastro-intestinal.

CITESTE  De ce sunt pernele atât de importante pentru starea noastra de bine?

Cum apar bolile psihosomatice?

Medicina psihosomatica a aparut datorita conceptului de conversie al lui Sigmund Freud, unde conversia este deplasarea unui conflict mental si o incercare de a-l rezolva prin diferite simptome. În ciuda faptului ca psihosomatica este solicitata in medicina si prezinta un interes stiințific, nu exista inca o teorie unificata care sa denumeasca cauzele bolilor psihosomatice. Pentru a explica si trata astfel de afecțiuni, psihologii folosesc diferite modele, in principal comportamentale si psihanalitice.

Tratamentul naturist al BOLILOR PSIHOSOMATICE – produse de emotii negative  - Top Remedii Naturiste
Emoțiile negative ne blocheaza corpul

“Daca o persoana se confrunta cu stres, adica nu s-ar putea adapta la schimbare, dupa patruzeci de ore o emoție negativa se blocheaza in corpul nostru”, crede psihologul. “Patruzeci de ore mai târziu, intra o reacție de protecție a corpului – acestea sunt cleme de ligamente, muschi, o senzație de greutate. Apoi problema este agravata. , si exista o defecțiune, de exemplu, in sistemul hormonal sau altele, in funcție de caracteristicile individuale. În patruzeci de ore corpul nostru reacționeaza, iar in patruzeci de zile – se adapteaza.

Dupa patruzeci de zile, ar trebui sa aiba loc adaptarea, timp in care o persoana se conformeaza noilor conditii, schimba ceva in viața si reconstruieste legatura sociala. Daca acest lucru nu s-a intâmplat, acesta are cu siguranța nevoie de ajutor psihologic. Daca o persoana se izoleaza sau nu are pe cine cu care sa vorbeasca, riscul sindromului post-stres este probabil si atunci problemele de sanatate nu pot fi evitate.

Este corect sa eviți intotdeauna emoțiile si conflictele negative?

Psihanalistul american Franz Alexander credea ca tensiunea arteriala crescuta, bolile cardiovasculare, migrenele, artrita, diabetul si bolile tiroidei sunt rezultatul suprimarii agresivitații si al furiei, care a gasit o iesire prin sistemul simpatic – parte a sistemului nervos responsabil de tensiunea corpului: contracție si ingrosare fibrele musculare, ingustarea vaselor de sânge, cresterea tensiunii arteriale. De exemplu, psihosomatica bolilor de inima este exprimata in sentimente negative reținute mult timp, formând stres cronic si ducând la tulburari patologice in sistemul cardiovascular.

CITESTE  Cele mai populare 12 sporturi de sezon in timpul verii

Emoțiile sunt informații importante despre modul in care reacționam la lumea exterioara, nu le puteți ignora. Furia deseori ne ajuta sa ne mobilizam. Aceste emoții sunt concepute pentru a sparge obstacolele. Daca nu avem mânie, sau ne este frica sa ne intâlnim cu ea, sau o inhibam, vom fi pasivi, apatici. Svetlana Petrenko crede ca oamenii care vorbesc deschis despre emoțiile lor sunt de obicei sinceri si mai sanatosi decât cei care le suprima.

Corpul nostru are toate resursele necesare, noi singuri suntem responsabili pentru starea mentala si sanatatea corpului in general. Mult depinde de atitudinea pe care o avem. Un rol important o are iubirea şi in primul rând iubirea fata de sine. Doar conştientizând acest lucru putem avea o atitudinea grijulie fata de noi inşine.

Lasa un raspuns