Copiii adora jucariile si nu realizeaza ca papusile sau cuburile colorate pot gazdui praf si microbi periculosi. Pasii simpli pot ajuta la menținerea siguranței copilului tau si la reducerea riscului de infecții intestinale si virusi. Am descris in acest articol cele mai eficiente si mai sigure metode de dezinfectare a jucariilor copiilor acasa.
Cuprins
Metode populare de dezinfectare
Dezinfectarea regulata a jucariilor copiilor este o responsabilitate majora a parinților. Soluțiile apoase cu alcool sau oțet, produsele speciale de curațare si apa clocotita sunt potrivite pentru curațarea si eliminarea eficienta a germenilor.
Articolele din plastic dur pot fi scufundate in apa clocotita pentru un efect antibacterian. Aceasta metoda este buna mai ales pentru dințisorii si zornaitoarele pe care copilul le trage adesea in gura.
Secvența corecta a pasilor este urmatoarea:
- Se incalzeste apa intr-o cratița adânca.
- De indata ce apa fierbe, introduceți jucariile selectate in apa timp de 10 minute.
- Apoi scoateți-le, uscați-le bine si raciți-le inainte de a le reda copilului.
Daca folosiți apa clocotita pentru dezinfectare, asigurați-va ca verificați toate jucariile la sfârsitul procedurii. Acest lucru va asigura ca nu prezinta deteriorari care ar putea pune in pericol sanatatea si siguranța copilului tau. Fiți atenți la eticheta jucariei – daca aceasta conține plastic, este foarte puțin recomandabil sa fierbeți jucaria.
Cum trebuie curațate jucariile pentru copii pentru dezinfectare, daca nu pot fi fierte?
Astfel de jucarii trebuie spalate bine cu apa calda si lichid de spalat vase si apoi clatite din nou.
Alternativ, se poate folosi o soluție pe baza de alcool pentru dezinfectarea jucariilor pentru copii. Amestecați in proporții egale alcool de frecare si apa si turnați soluția intr-o sticla cu pulverizator. Tratați apoi toate jucariile pregatite si lasați-le sa se usuce timp de 15 minute.
Cu toate acestea, alcoolul are un miros neplacut, ințepator, care poate ramâne pe jucarie dupa ce se usuca. Vi sugeram curațarea cu detergentul Glorix, care este complet sigur, curața perfect jucariile de murdarie si praf si elimina microbii periculosi, fara a-i face rau copilului tau. Se dilueaza 4 capace intr-un litru de apa calda si se spala bine jucaria. Lasați soluția timp de câteva ore pentru a obține efectul dezinfectant.
Jucariile tari pot fi curațate si in masina de spalat vase. Pentru a face acest lucru, asezați-le pe raftul de sus in masina de spalat vase si setați temperatura de spalare la 70 de grade sau mai mare.
Masa de joaca si alte suprafețe cu care copilul interacționeaza trebuie sa fie sterse cu servețele antibacteriene. Acestea indeparteaza tot felul de murdarie din camera copilului si ofera un efect dezinfectant.
Prietenii de plus ai bebelusului pot fi spalați intr-o masina de spalat convenționala, cu condiția ca instrucțiunile sa precizeze acest lucru (de obicei, veți gasi acest sfat pe eticheta).
Ce jucarii de plus nu trebuie sa fie spalate:
- muzicala (modul de sunet care nu se poate scoate);
- fragila, facuta manual;
- cu parți lipite (de exemplu, cu paiete si alte elemente decorative);
- in cazul in care jucaria utilizeaza alte materiale de umplutura decât fibrele de poliester (de exemplu, bile de spuma, rumegus etc.).
Pentru a le spala, luați orice fața de perna cu nasturi sau cu fermoar si puneți toate animalele de plus corespunzatoare inauntru, apoi puneți-le in masina de spalat. Folosiți un detergent universal, fara parfum. Pentru o uscare rapida, activați funcția speciala de rotație de 1000 rpm; aceasta va permite jucariilor sa se usuce rapid in camera sau in aer liber.
Sugestii pentru dezinfectare
Pentru a curața in mod corespunzator jucariile pentru siguranța completa a copilului tau, merita sa urmezi câteva reguli:
- Când curațați, folosiți cârpe de unica folosința sau un burete separat conceput special pentru jucarii. Bureții de bucatarie pot acumula bacterii si reziduuri de detergent si, prin urmare, nu ar trebui sa fie utilizați.
- Nu uitați sa curațați jucariile care au cazut pe podea/asfalt cu servețele speciale antibacteriene.
- Organizați procesul de dezinfecție in mod corespunzator. Încearca sa tratezi jucariile in loturi mici, astfel incât copilul tau sa aiba cu ce sa se joace in timpul procesului de curațare.
- Utilizați un produs de curațare de incredere, de la o marca de renume.
- Evitați sa fierbeți jucariile din cauciuc si plastic, deoarece temperaturile ridicate pot deteriora sau intuneca materialul.
- Asigurați-va ca scurgeți tot lichidul din jucariile destinate scaldatului. Orice umiditate reziduala poate fi un teren propice pentru mucegai si bacterii.
Dezinfectarea jucariilor pentru copii este importanta pentru a va proteja copilul si sanatatea acestuia. Curațarea in timp util si utilizarea agenților antibacterieni reduc riscul de raspândire a diferitelor boli infecțioase si bacteriene. Niste reguli simple ajuta la curațarea diferitor tipuri de jucarii, facându-le sigure pentru copil.