Cum ne pierdem energia criticându-ne pe noi insine

Autocritica se refera la nemulțumirea fața de propria persoana, iar excesul de autocritica se refera la furie fața de propria persoana, antipatie si chiar ura. Toate aceste emoții sunt distructive, motiv pentru care este atât de important sa inveți cum sa-ți calmezi criticul interior si sa negociezi cu tine insuți, astfel incât sa nu-ți pierzi energia prețioasa.

De ce critica de sine consuma energie

În autocritica, totul este previzibil. Un om se straduieste sa fie perfect, de aceea nu numai ca observa in el defectele si afirma acțiunile gresite, ci incepe sa se indoiasca de corectitudinea fiecarui pas. Începe sa examineze la microscop ceea ce, in opinia sa, pare imperfect. Apoi se mustra pe sine pentru toate acestea, dupa care isi pierde armonia interioara si incepe sa se pedepseasca. Aceasta cale duce la nesiguranța, nemulțumire fața de sine, apatie, degradare si un sentiment persistent de vinovație pentru tot ceea ce se intâmpla in viața. Toate aceste gânduri, emoții si acțiuni consuma o mare cantitate de energie. Și pentru ca nu exista nicio modalitate de a reface aceasta energie (nu exista loc pentru energia pozitiva), omul isi pierde energia si se simte complet gol. De aceea, merita sa acționați urgent pentru a va ajuta sa va calmați criticul interior.

Învața sa te respecți

Esti un om demn de respect. Trebuie sa existe respect chiar si atunci când faci ceva gresit. Poate ca nu stiți totul sau nu puteți face totul, dar incercați sa faceți ceea ce este cel mai bine, iar acest lucru este deja demn de respect. Îți urmezi principiile, iți asculți propria opinie, iei deciziile pe care le consideri cele mai eficiente in acel moment si in situația respectiva. Ce nu poți sa nu respecți in acest caz? Ce faci tu care merita dispreț? Ajungeți la fondul acestei probleme si incercați sa ințelegeți ca acționați intotdeauna doar din cele mai bune motive. Daca esti sincer cu tine insuți, vei putea sa te respecți pe deplin.

CITESTE  Reguli de igiena personala pentru elevi

Controleaza-ți mândria

Ai facut ceva gresit, asa ca simți ca este de datoria ta sa te pedepsesti. Ce anume a fost gresit in ceea ce ai facut? Ai vrut sa fii primul si cel mai bun, dar nu ai reusit, asa ca esti gata sa te invinovațesti? Nu crezi ca orgoliul tau este mai puternic decât tine? Cel mai probabil, va invinovațițiți pentru ca nu ați reusit sa va demonstrați superioritatea fața de ceilalți sau pentru ca nu v-ați observat la timp propriile deficiențe. Dezavantajul este ca nu vei putea sa le identifici si sa le evaluezi in mod obiectiv, deoarece esti impiedicat de mândrie. Iar când nu funcționeaza, te cerți singur si totul intra intr-un cerc vicios.

Daca ar fi existat mai puțina mândrie, deficiențele ar fi fost dezvaluite. Ți-ai fi analizat cu calm punctele slabe, ai fi tras concluzii si ai fi reusit data viitoare. Nu veți avea niciun motiv sa va invinovațiți, iar acesta este secretul.

Laudați-va mai des

Te mustri tot timpul, iar acest lucru stârneste in tine o furtuna de emoții negative. Probabil ca nu este nevoie sa va spun cât de neplacut este sa te simți nu doar mai puțin decât perfect, ci si cel mai rau dintre toți. Cauzeaza durere si frustrare, tristețe si un sentiment de lipsa de speranța, toate acestea putând fi descrise ca o scurgere de energie care iți rapeste vitalitatea si tot felul de motivații. În loc sa te mustri pentru aspectul tau imperfect, sa te critici la nesfârsit pentru greselile si defectele tale, incearca sa incepi sa te lauzi.

CITESTE  Bauturi sanatoase pentru vara

Nu te mai concentra pe tot ce este rau, gaseste ceva bun in tine. Acordați atenție fiecarui lucru pe care il faceți bine si la fiecare, chiar si la cea mai mica victorie. Laudați-va mental si cu voce tare, zâmbiți mai des la reflexia pe care o aveți in oglinda, acest lucru va va imbunatați starea de spirit si va veți da sansa de a va iubi.

Nu va mai comparați cu alții

Factorul declansator al autoinvinovațirii este, probabil, compararea cu alte persoane. Altcineva a facut ceva mai bine, a reusit, a invațat, a performat, a avansat in cariera etc. si toate acestea te fac sa te simți inconfortabil. Te invinovațesti pentru ca faci o greseala, ca nu reusesti, sa te ridici la inalțimea speranțelor tale (sau ale oamenilor din jurul tau). Va este mai usor sa va certați decât sa ințelegeți si sa gasiți ceva care sa va justifice pe deplin.

a man looking at the camera

Iar motivația pentru a gasi scuze ar trebui sa fie faptul ca tu esti tu, nu oamenii cu care te compari. Ei sunt mai puternici in anumite privințe si tu esti mai ințelept, ei sunt mai buni si tu esti mai frumos si viceversa. Asadar, fiecare dintre voi este o persoana si o individualitate, nu exista si nu va exista o asemanare de suta la suta. Asadar, merita sa-ți irosesti energia pe experiențe complet inutile? Nu este mai bine sa va dați seama ca nu ați fost la cel mai bun nivel acum, dar mâine veți face tot ce puteți pentru a va reveni. Viața noastra este o serie de competiții. Iar daca va simțiți in mod constant ca un ratat, sansele de a câstiga vor ramâne insesizabile (chiar daca veți câstiga, nu veți putea ințelege acest lucru si veți ramâne din nou nemulțumit).

CITESTE  3 pasi: cum sa stabilesti un obiectiv si sa il atingi

Nu te lasa prada temerilor tale

Totul incepe cu temerile tale. Va este teama sa va exprimați punctul de vedere, schimbarea, responsabilitatea si alte lucruri pentru ca va este teama de consecințe. Știi dinainte ca vei face o greseala sau ca vei pierde, dupa care te vei invinovați. Frica este cea care te impiedica sa faci alegerea corecta sau sa faci ceva. Iar acest lucru devine din nou o scuza pentru autocritica. Priviți in ochii temerilor lor si acordați o atenție deosebita fricii de a face o greseala.

Permiteți-va sa va inselați si nu va mai bateți cu pumnul in piept pentru asta. Nu va incolțiți si nu va blocați intr-un cerc din care nu exista cale de iesire. Împrieteniți-va cu criticul interior, acceptând sa nu criticați, ci sa analizați constructiv, astfel incât sa puteți beneficia de pe urma lui si sa nu va irosiți energia prețioasa.

Lasa un raspuns