Ce este temperamentul si ce tipuri de temperamente sunt?

tipurile de temperament
map
Tipurile de temperament.

Toata lumea a auzit expresii precum coleric, melancolic etc. Dar stii ce sunt acestea? Și cum se refera cu adevarat la noi?

Ceea ce vom discuta este temperamentul.

Temperamentul este o tendința condiționata in mod natural a unei persoane catre un anumit stil de comportament, adica un set de caracteristici mentale si fiziologice individuale ale individului.

firea omului este temperamentul
Firea omului

Acesta manifesta sensibilitatea unei persoane la influențele externe, comportamentul emoțional, impulsivitatea sau reținerea, sociabilitatea sau reticența, usurința sau dificultatea adaptarii sociale si a comunicarii.

Ce este temperamentul?

Temperamentul este un termen utilizat in psihologie pentru a descrie modul in care o persoana raspunde la stimuli externi si cum se comporta in diferite situații. De exemplu, o persoana cu un temperament calm va raspunde linistita la evenimente stresante, in timp ce o persoana cu un temperament mai vioi va avea o reacție mai energica. Temperamentul este influențat de factori genetici si de mediu si poate varia de la o persoana la alta.

Este un concept care a fost studiat de catre cercetatori din diverse domenii, cum ar fi psihologia, psihiatria si sociologia, si este considerat a fi unul dintre factorii care contribuie la formarea personalitații unei persoane.

De asemenea temperamentul este o caracteristica a personalitații care se refera la modul in care o persoana raspunde emoțional la diferite situații. De exemplu, unii oameni sunt mai calzi si mai emotivi, in timp ce alții sunt mai rece si mai rezervați. Temperamentul poate avea un impact asupra modului in care o persoana se comporta si se adapteaza la schimbarile din jurul sau.

Exista o serie de factori care pot influența tipul de temperament al unei persoane. Acestea pot include factori genetici, cum ar fi predispoziția ereditara pentru anumite trasaturi de personalitate, precum si factori care se formeaza in timpul dezvoltarii unei persoane, cum ar fi experiențele pe care le are in copilarie si mediul in care creste. De asemenea, factorii culturali si sociali pot avea un impact asupra temperamentului unei persoane, deoarece acestea pot determina modul in care o persoana ințelege si raspunde la emoții.

CITESTE  9 moduri de a-ți stimula gândirea creativa

Bazele temperamentului – Unul dintre cei mai cunoscuți cercetatori care au contribuit la studiul temperamentului este Hippocrates, un medic grec care a trait in secolul al IV-lea i.Hr. El a fost primul care a descris conceptul de temperament ca fiind o combinație intre tipurile de umor prezente in organism (sânge, bila neagra, bila galbena si flegma) si a sugerat ca acestea influențeaza comportamentul si starea de sanatate a unei persoane.

De unde provine temperamentul?

Din punct de vedere fiziologic, temperamentul se datoreaza tipului de activitate nervoasa superioara a omului, care afecteaza modul in care oamenii interacționeaza cu lumea din jurul lor. În linii mari, ne nastem cu el, dar pe parcursul vieții, tipul de temperament se poate schimba.

În funcție de tipul de activitate nervoasa superioara, exista patru tipuri de baza de temperament: flegmatic, sangvin, coleric si melancolic. Este demn de remarcat faptul ca aceasta clasificare, creata de Hipocrate, este doar unul dintre numeroasele sisteme de evaluare a caracteristicilor psihologice ale omului.

  • Flegmaticul este neobosit, imperturbabil, are aspirații si stari de spirit stabile, in exterior este zgârcit in exprimarea emoțiilor si sentimentelor. El da dovada de perseverența si perseverența in munca, ramânând in acelasi timp calm si echilibrat. Este productiv la locul de munca, compensând lentoarea sa prin sârguința.
Riccardo Berdini se uita la camera
Temperament Flegmatic
  • Sangvinic – o persoana plina de viața, fierbinte, mobila, cu schimbari frecvente de dispoziție, impresii, cu o reacție rapida la toate evenimentele din jurul sau, destul de usor de impacat cu esecurile si problemele sale. De obicei, persoanele sanguine au expresii faciale expresive. El este foarte productiv in munca, atunci când este interesat, ajungând sa fie foarte entuziasmat de ea, daca munca nu este interesanta, se refera la ea cu indiferența, se plictiseste.
un prim-plan al unei femei
Temperamentul sangvinic
  • Coleric – rapid, pasional, impetuos, dar total dezechilibrat, cu stari de spirit schimbatoare, cu izbucniri emoționale, care se epuizeaza rapid. El nu are un echilibru al proceselor nervoase, il deosebeste de cel sangvin. Colericul, infatuat, isi risipeste cu nepasare energia si se epuizeaza rapid.
un barbat care zâmbeste pentru camera
Temperamentul coleric dezechilibrat
  • Melancolicul este o persoana usor vulnerabila, predispusa sa experimenteze in mod constant diverse evenimente, reacționeaza puțin la factorii externi. Nu-si poate stapâni sentimentele astenice printr-un efort de voința, este prea impresionabil si vulnerabil din punct de vedere emoțional.
un barbat care se uita la camera
Temperamentul melancolic

În fiecare temperament pot fi gasite atât calitați pozitive, cât si negative. O buna educație, controlul si stapânirea de sine permite: melancolic, ca persoana impresionabila, cu sentimente si emoții profunde; flegmatic, ca persoana rabdatoare, fara decizii pripite: sangvin, ca om foarte receptiv la orice munca: coleric, ca om pasional, frenetic si activ in munca sa.

diagram
Diverse tipuri de temperament

Calitațile negative ale temperamentului se pot manifesta astfel: cu melancolicul – reticența si timiditate, cu flegmaticul – indiferența fața de oameni, uscaciune, cu sangvinul – superficialitate, imprastiere. inconstiența, cu colericul – decizii pripite.

Cu toate acestea, temperamentele “pure” nu se intâlnesc practic niciodata, iar fiecare persoana combina caracteristicile diferitelor tipuri psihologice.

Tipurile de temperamente si profesiile lor

Fiecare tip corespunde, intr-un fel sau altul, unor ocupații diferite.

CITESTE  Cum sa gasesti ocupatii pe plac care sa iti aduca şi bani: 9 reguli de aur de urmat

Coleric
Acest tip se caracterizeaza printr-un sistem nervos puternic, o viteza mare de excitabilitate nervoasa, activitate si uneori chiar agresivitate.

Ei sunt mai degraba toleranți la stres si le place sa depaseasca dificultațile. Daca esti coleric, vei excela ca manager de vânzari, manager de relații publice, jurnalist, prezentator, antrenor, antrenor de afaceri si chiar pilot.

Colericii se remarca, de asemenea, prin calitațile lor de lideri, motiv pentru care sunt manageri de top, directori, administratori si antreprenori puternici.

Flegmatic
Cel mai stabil tip de temperament. În cele mai multe cazuri, acestea au un temperament calm si echilibrat. Sunt echilibrate si echilibrate.

Flegmaticul poate efectua o munca monotona calitativ si pentru o perioada lunga de timp. De asemenea, are o buna performanța intelectuala, astfel ca flegmaticul poate fi un excelent administrator de sistem, specialist in informatica, bijutier, tehnician, contabil, manager de cont.

Sangvin
Tip activ si energic. Difera vorbirea si miscarea rapida, mai degraba sociabila.

Sanguina inerenta unei anumite inconstiențe, uneori vanitoasa. Pentru ca acest tip nu se potriveste cu rutina, potențialul sau dezvolta foarte mult diferite tipuri de sarcini.

Ocupațiile relevante pentru cei din sfera sanguina sunt: manager de proiect, resurse umane, manager de vânzari, antrenor de afaceri si activitați creative.

Melancolic
Melancolicii sunt adesea intr-o dispoziție pasiva, mai timida decât alte tipuri de temperament. Le este mai greu sa accepte orice schimbare in viața sau la locul de munca. Cu toate acestea, sunt foarte precise, sârguincioase si responsabile.

Acest tip face fața bine sarcinilor asociate cu textele, finanțele, desenele. Dintre profesii, acestea sunt: copywriter, economist, contabil, arhitect, traducator, specialist IT.

Tipurile de temperamente si profesiile lor

Vorbind despre tipuri de temperament si profesii nu se poate sa nu menționam subiectul burnout. În timpul studiilor privind tipurile de temperament, oamenii de stiința au descoperit ca persoanele melancolice si colerice sunt mai predispuse la sindromul EG din cauza instabilitații proceselor lor nervoase si a nivelului ridicat de sensibilitate.

CITESTE  5 podcasturi utile pentru invațarea limbii engleze

Temperamentul poate avea un impact semnificativ asupra comportamentului unei persoane. De exemplu, o persoana cu un temperament coleric poate avea o tendința de a fi iritabila sau agitata, ceea ce poate duce la comportamente impulsive sau necontrolate. Pe de alta parte, o persoana cu un temperament flegmatic poate avea o tendința de a fi calma si linistita, ceea ce poate ajuta la menținerea unei atitudini pozitive in fața provocarilor sau a situațiilor stresante.

Abordarea de gestionare pentru cele 4 tipuri este, de asemenea, diferita. Daca esti manager si echipa ta are temperamente complet diferite, trebuie sa ții cont de acest lucru in cadrul serviciului, precum si atunci când te gindesti la motivație. De exemplu, un melancolic nu va fi capabil sa coopereze cu un lider autoritar, iar un coleric s-ar putea sa nu ințeleaga un stil de management prea liberal.

Bineințeles, daca profesia aleasa nu coincide cu temperamentul tau – nu este sfârsitul lumii. La urma urmei, cel mai important lucru este sa iti iubesti munca si sa obții cât mai multa placere si emoție din ea.

Lasa un raspuns