Poți fi cea mai pasnica persoana din lume, dar asta nu te va ține departe de conflicte. La urma urmei, in jurul multor oameni agresivi si, uneori, chiar inadecvați. Prin urmare, ar trebui sa va amintiți intotdeauna lucrurile importante care vor fi o aparare eficienta intr-o situație de conflict.
Cuprins
Fii tu insuți
De regula, chiar si in cele mai aprinse conflicte, unii oameni incearca sa salveze aparențele si sa se comporte cât mai politicos posibil. Aceasta este o greseala uriasa. În primul rând, acest lucru priveaza practic persoana respectiva de posibilitatea de a se apara singura. În al doilea rând, incercarea de a ramâne calm duce la acumularea de energie negativa, care afecteaza nu numai starea emoționala, ci si sanatatea. În astfel de situații, psihologii sfatuiesc sa uiți de decor si sa fii tu insuți. Daca vreți sa strigați inapoi – strigați. Daca ies la iveala cuvinte urâte, lasați-le sa iasa. La urma urmei, sanatatea psihologica este mai importanta decât respectul pentru decor.
Pastrați-va mintea limpede
Da, este important sa va exprimați emoțiile. Dar este important sa nu cedați la furie. Trebuie sa va pastrați mintea limpede si sa va controlați, astfel incât sa nu spuneți sau sa faceți ceva inutil. În caz contrar, riscați sa treceți din poziția de aparator in cea de vinovat. Este vorba despre menținerea confruntarii in cadrul subiectului principal impotriva caruia a pornit conflictul. Nu va permiteți sa deveniți indiscret si sa abordați subiecte dureroase, ca nu cumva sa regretați mai târziu.
Încearca sa eviți conflictul
Daca esti sensibil la agresivitatea celorlalți si esti complet incapabil sa te aperi, este o idee buna sa adopți o strategie de evitare. Daca simțiți ca se creeaza tensiuni, dați-va inapoi. Poate parea ca fugiți. Dar este mai bine decât sa fii atacat când nu esti pregatit pentru asta. De asemenea, daca conflictul este amânat, veți avea timp sa va pregatiți. Este posibil ca, in acest timp, gradul de tensiune sa scada
Asculta interlocutorul
Daca o persoana se comporta agresiv, daca ataca, nu este intotdeauna un semn de superioritate. Poate ca se simte victimizat si are un mecanism de autoprotecție declansat de furie. Astfel, ar trebui sa incercați sa va auziți si sa va ințelegeți adversarul. Daca ințelegeți ce-l preocupa, ce-l deranjeaza, veți putea gasi acele corzi delicate care va vor ajuta nu doar sa stingeți conflictul, ci chiar sa stabiliți o relație de prietenie.
Adaptați-va la situația adversarului
Daca problema nu este cruciala pentru tine, nu are rost sa argumentezi si sa iți demonstrezi punctul de vedere. În momentul in care simțiți ca situația incepe sa se incinga, fiți de acord cu adversarul si acceptați-i argumentele. Aceasta este o tehnica grozava care literalmente iți descurajeaza adversarul si pune conflictul la radacina. Daca spui ca esti de acord cu totul (chiar daca nu esti de acord in inima ta), nu mai are rost sa te cerți si sa te lupți. Da, din exterior va parea ca ai fost invins. Dar stii ca ai câstigat, salvându-ți nervii.
Folosiți practici meditative
Daca nu puteți sa va indepartați fizic de un conflict (opriți o cearta sau pur si simplu trântiți usa), trebuie sa va indepartați de el din punct de vedere mental. Toate tipurile de practici de relaxare sunt foarte utile in acest sens. Cea mai usoara este respirația profunda si uniforma. Dupa doar 7-10 respirații, veți simți cum nivelul de stres scade si cum va revine echilibrul. De asemenea, trebuie sa inveți sa te schimbi. Imaginați-va ca nu va aflați in fața unui adversar furios, ci intr-un loc frumos. Ca nu e vorba de tonul ridicat al cuiva in urechi, ci de un cântec de pasare sau de o muzica frumoasa. În acel moment, s-ar putea sa pareți prostuț din exterior. Dar veți fi complet protejați de negativitatea externa.
Joaca-te pe empatie
Daca persoana incearca sa provoace un conflict, s-ar putea sa nu fie din cauza ca are o ranchiuna sau o plângere impotriva ta. S-ar putea ca el sau ea sa aiba o problema proprie. El are o mulțime de negativitate acumulata in interior si cauta doar o scuza pentru a o descarca. Prin urmare, in loc sa intrați in conflict, intrebați-l ce este in neregula si ce il deranjeaza. Cu siguranța ca un astfel de ton prietenos va scadea imediat tensiunea. Poate ca, in loc de un scandal zgomotos, veți avea o conversație calda, sincera.
Nu o lua personal
Desigur, este greu sa ramâi indiferent si dezinteresat atunci când cineva abordeaza subiecte dureroase sau incearca sa te insulte. Dar indiferența este un leac sigur pentru stres. Prin urmare, trebuie sa cultivam aceasta calitate in noi insine. Bineințeles, va dura mult timp. În plus, va trebui sa lucrați in mod regulat (sau, mai degraba, zilnic). Desigur, trebuie sa te antrenezi constant in nepasare. Pentru inceput, invața sa nu iei in serios intrigile din filme. Apoi, incercați sa ramâneți complet indiferenți in timpul conversațiilor amicale sau familiale. La un moment dat, iți vei da seama ca ai invațat sa-ți controlezi emoțiile si acum nimeni nu va mai putea sa te raneasca sau sa te atraga intr-un conflict.
Luați o pauza
Daca tensiunile cresc si problema nici macar nu este abordata, este timpul sa luați o pauza. Pur si simplu, cereți-i adversarului sa amâne discuția pentru mai târziu. Poate pentru câteva zile. Sau poate chiar câteva ore vor fi suficiente pentru ca emoțiile sa se calmeze si sa puteți discuta calm problemele si sa rezolvați toate contradicțiile. Desigur, acest lucru va funcționa doar daca adversarul este cu adevarat interesat sa puna capat conflictului pe cale pasnica si nu doar sa-si descarce furia pe tine.