Cuprins
1. Menține un echilibru intre consum si investiții.
Nu este usor sa traiesti bine in prezent si, in acelasi timp, sa economisesti si sa investesti suficienți bani pentru a-ți asigura un nivel de trai confortabil in viitor. Daca nu economisesti nimic pentru viitor, te asteapta o pensie mizerabila de la stat. Daca economisesti si investesti cât mai mult posibil, iar acum traiesti flamând “cu firimituri de pâine si apa” – exista riscul de a nu fi la inalțimea acelui “viitor luminos” sau de a plati un preț prea mare pentru el – sub forma unui trecut plin de ura. Prin urmare, este foarte important sa mențineți o “medie de aur” care sa va permita sa traiți confortabil acum si nu mai rau in viitor.
2. Gestioneaza eficient finanțele personale. Planifica veniturile si cheltuielile in avans.
În zilele noastre, exista diverse servicii pentru a va ține evidența veniturilor si cheltuielilor, cum ar fi Easyfinance, Homemoney, Drebedengi, Zenmoney etc. Toate acestea va permit sa introduceți informații despre cheltuielile si veniturile dvs. in doar câteva minute pe zi, de pe ecranul telefonului dvs. Daca nu doriți sa incredințați acest tip de informații unor servicii terțe, puteți utiliza un fisier Excel obisnuit. Puteți descarca gratuit un fisier-sablon pentru gestionarea bugetului personal sau de familie de pe MLconsulting.ru.
Este important sa va planificați cheltuielile pentru luna urmatoare, precum si sa analizați si sa comparați planul cu cheltuielile efective din ultima perioada. 30 de minute pe luna pentru planificarea si analiza bugetului personal va permite sa gasiți gauri in buget, sa identificați unde se duc banii si sa luați deciziile corecte pentru a creste suma de bani din portofel.
3. Stabileşte obiective financiare clare si asigura atingerea cu succes a acestora.
Cui nu-i place sa viseze la o masina sport scumpa, la o casa la malul marii, la un iaht sau la independența financiara. Diferența dintre un obiectiv si un vis este ca acesta are un termen limita, un cost, o prioritate si mulți alți parametri.
De exemplu, “vreau o casa lânga mare” – un vis, si “sa cumpar o casa cu doua etaje de 150 de metri patrați, cu garaj si piscina, la doua strazi de mare, pe coasta de sud a Spaniei, in valoare de 250 de mii de euro in 15 ani” – un obiectiv financiar destul de precis. Daca incepem chiar acum sa punem deoparte si sa investim in fiecare luna 598 de euro la un randament mediu moderat de 10 la suta, ne vom atinge obiectivul si vom cumpara o casa de 250 de mii de euro exact in 15 ani.
4. Îsi planifica viitorul cu 10-20-50 de ani inainte si urmeaza planul financiar personal
Daca nu ai un plan pentru a deveni bogat, probabil ca planuiesti sa fii sarac. Doar ca nu stii asta. (R. Kiyosaki)
Un plan financiar personal (PFP) este cel mai bun prieten al dumneavoastra si va ajuta sa va atingeți obiectivele financiare. Acele persoane care urmeaza un plan financiar personal au garanția unei bunastari financiare. Exista mai multe etape :
- Analiza si evaluarea situației actuale: venituri si cheltuieli, active si pasive.
- Stabilirea de obiective si definirea de acțiuni specifice pentru a le atinge.
- Alegerea instrumentelor financiare potrivite pentru fiecare obiectiv.
- Punerea in aplicare a planului.
- Analiza anuala a evoluției catre obiective si ajustarea planului.
5. Utilizeaza instrumente financiare diferite pentru a atinge obiective diferite.
În prezent, exista sute de instrumente financiare diferite disponibile pentru o gama larga de persoane. Toate acestea au proprietați si parametri diferiți, cum ar fi rentabilitatea, fiabilitatea, stabilitatea, lichiditatea, perioada de investiție recomandata, pragul de intrare etc.
Evident, nu poți rezolva problemele financiare pe termen scurt cu instrumente pe termen lung – de exemplu, daca stii ca vei avea nevoie de bani in 3 luni, nu trebuie sa te grabesti sa cumperi un apartament sau sa investesti in acțiuni ale unei companii – pentru investițiile pe termen scurt, depozitele bancare sunt cele mai bune, deoarece au lichiditate maxima.
6. Are mai multe surse de venit.
A avea o singura sursa de venit in zilele noastre este foarte periculos, mai ales daca nu numai tu, ci si cei dragi ție depind de acea sursa. În acest caz, va expuneți pe dvs. si familia dvs. la un risc prea mare. Atunci când o persoana are mai multe surse diferite de venit, traieste mult mai confortabil. Sentimentul de stabilitate, de siguranța si de incredere in viitorul familiei dumneavoastra este neprețuit. Beneficiul crearii de noi surse de venit este evidențiat de faptul ca, pe masura ce creste numarul de surse de venit diferite, creste si suma de bani pe care o primiți in mod regulat si, prin urmare, creste nivelul de trai si bunastarea dumneavoastra. Persoanele cu educație financiara incearca sa creeze o noua sursa de venit in fiecare an.
Acum cunoasteți toate cele 6 abilitați secrete ale oamenilor cu educație financiara, astfel incât sa le puteți implementa in viața dumneavoastra si sa va imbunatațiți rapid educația financiara.