Îmbunătățirea cunoștințelor financiare

CE ESTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

Educația financiară este ceea ce separă o persoană bogată de una săracă. Statisticile spun că, dacă o persoană cu educație financiară nu are bani, îi va avea în curând. În schimb, dacă o persoană analfabetă financiar are bani – îi va pierde în curând! Citiți mai departe pentru a afla de ce se întâmplă acest lucru și cum să vă îmbunătățiți cunoștințele financiare.

Ce este educația financiară și unde se află linia de separare între educație și neștiință?

educaţia şi neştiinţa

În termeni simpli, educația financiară reprezintă un nivel suficient de cunoștințe și abilități pentru a lua decizii informate și eficiente în diverse domenii ale gestionării financiare personale, cum ar fi economiile, investițiile, imobiliarele, asigurările, planificarea fiscală și a pensiilor. Alfabetizarea financiară include, de asemenea, o cunoaștere temeinică a conceptelor financiare, cum ar fi planificarea financiară personală, dobânda compusă, mecanismele instrumentelor de credit, metodele eficiente de economisire, drepturile consumatorilor și înțelegerea relațiilor dintre diferitele procese și evenimente economice.

Lipsa de educație financiară poate duce la luarea unor decizii financiare iraționale, ceea ce poate avea un efect negativ asupra situației financiare a unei persoane și chiar o poate împinge pe aceasta într-o groapă de datorii. Prin urmare, în țările dezvoltate, guvernele creează resurse educaționale speciale pentru persoanele care doresc să devină competente din punct de vedere financiar.

Cercetările moderne arată că persoanele cu educație financiară sunt mai eficiente și au mai mult succes în viață, indiferent de țara, poziția și domeniul în care lucrează. Se poate spune cu siguranță că cunoașterea noțiunilor de bază ale culturii financiare contribuie la o mai bună calitate a vieții și are un impact pozitiv asupra bunăstării oamenilor. De aceea, învățarea culturii financiare este relevantă pentru fiecare persoană în parte! Îi încurajez pe toți cititorii să își ia ceva timp pentru a-și îmbunătăți cunoștințele financiare.

CITESTE  11 obiceiuri ale viitorilor milionari. Cum îți crești copiii pentru a avea succes financiar?

Din păcate, din punct de vedere istoric, problema educației financiare nu a primit niciodată atenția pe care o merită, unica instituţie în care se preda educaţia financiară fiind familia. Astfel, bogăția, împreună cu cunoștințele, a fost transmisă din generație în generație de-a lungul secolelor. Odată cu apariția economiei de piață, a apărut necesitatea ca fiecare participant la piață, fiecare persoană, să înțeleagă procesele economice.

Necesitatea de a educa populația în domeniul educației financiare a devenit abia recent evidentă la nivel de stat. Înainte de aceasta, mulți oameni au devenit analfabeți, pierzându-și economiile în diferite scheme piramidale.

Cu toate acestea, cultura financiară este încă la un nivel foarte scăzut, deoarece există foarte puțini profesioniști calificați capabili să îi învețe pe oameni noțiunile de bază ale culturii financiare. Din fericire, acum puteți găsi suficiente informații sub formă de cărți, articole și publicații pe internet și vă puteți îmbunătăți singuri cunoștințele financiare. Nu uitați că bunăstarea dvs. depinde direct de nivelul dvs. de educație financiară.

Cum să îmbunătățim cunoștințele financiare – de unde să începem?

cunostinte financiare

Nu este niciodată prea târziu pentru a începe să învățați cum să faceți acest lucru. Există 5 modalități simple de a vă îmbunătăți cunoștințele financiare, accesibile tuturor. Iată-le:

Citiți cărți speciale despre principiile de bază ale educației financiare. Pentru începători, recomand următoarele cărți ca lecturi obligatorii: George S. Clayson – „Cel mai bogat om din Babilon.”, „Secretele mintii de milionar” de Harv T. Eker, „Tata bogat, tata sarac” de Robert T. Kiyosaki.

2. Citiți articole tematice – mulți consilieri financiari au propriile bloguri unde împărtășesc “cunoștințele secrete” despre finanțele personale cu o gamă largă de cititori. Acest mod de a îmbunătăți educația financiară este bun pentru că nu necesită mult timp. Găsirea a 5-10 minute în timpul zilei pentru a studia un articol nu este dificilă nici pentru cei mai ocupați oameni.

CITESTE  Ce abilități are o persoană cu cunoștințe financiare?

3. Jocuri de educație financiară.

Există diverse jocuri de simulare a afacerilor, precum și jocuri de simulare a investițiilor, care vă permit să învățați elementele de bază ale finanțelor personale și ale investițiilor într-o formă de joc ușoară. Această metodă de dezvoltare a educației financiare este una dintre cele mai eficiente, deoarece implică aplicarea practică a competențelor și permite să se vadă și să se simtă aproape imediat rezultatul aplicării acestora. Astăzi, cel mai cunoscut și mai popular simulator de afaceri este jocul Cash Flow. Există atât versiunea pentru desktop, cât și cea pentru calculator a jocului. Există și alte jocuri online care dezvoltă ideea de “flux de numerar”, cum ar fi jocul CashGO.ru.

Jocurile vă permit să testați diverse ipoteze și strategii în practică, rezultatul acțiunilor dvs. putând fi observat aproape imediat, iar greșelile și eșecurile nu vă afectează bunăstarea financiară. Prin urmare, dezvoltarea culturii financiare prin intermediul jocurilor este o modalitate destul de eficientă și plăcută de a învăța cultura financiară, care este potrivită atât pentru adulți, cât și pentru copii.

4. Participați la seminarii, seminarii web și cursuri de educație financiară.

Fiți atenți la instituția sau compania care organizează cursurile de educație financiară. De exemplu, seminariile cu un astfel de nume de la unele companii de brokeraj și bănci au scopul real de a vă atrage ca și client și de a vă vinde produse specifice, așa că trebuie tratate cu destulă prudență. Dar cursurile de educație financiară organizate de universități și de consilieri financiari independenți pot fi foarte utile. Mai ales dacă nu doar le asculți, ci începi să aplici sfaturile și recomandările în viața ta de zi cu zi.

CITESTE  Ce abilități are o persoană cu cunoștințe financiare?

5. Dezvoltați-vă bunele obiceiuri financiare.

Pentru mulți oameni, dezvoltarea a doar patru obiceiuri financiare bune poate fi suficientă pentru a face o diferență în situația lor financiară. Iată aceste 4 obiceiuri utile:

  • Evitați datoriile și creditele – trăiți în limita mijloacelor dvs.
  • Începeți să vă țineți evidența veniturilor și cheltuielilor. Planificați-vă cheltuielile pentru luna următoare.
  • Întotdeauna puneți deoparte și investiți cel puțin 10% din venitul dvs. imediat ce îl primiți. Folosiți banii rămași pentru a vă plăti cheltuielile obișnuite, începând cu cele mai importante.
  • Consultați-vă întotdeauna consilierul financiar înainte de a vă investi banii în orice proiect sau instrument de investiții.
gestionarea banilor

Vă recomandăm să încercați acest mod de a vă îmbunătăți cunoștințele financiare. Nu este la fel de simplu ca cele anterioare, deoarece necesită mai mult efort și schimbări în stilul tău de viață. Dar veți vedea efectul imediat: averea dumneavoastră va crește odată cu nivelul de educație financiară.

Lasă un răspuns