Cum înveți să economisești banii?

Puteți economisi bani pentru a economisi pentru o achiziție mare, chiar și cu un salariu mic. Principalul lucru este să vă calculați corect bugetul. Păstrarea unei bune evidențe financiare la domiciliu nu este o mare problemă, iar o abordare rezonabilă a banilor poate reduce cheltuielile inutile.

Previzionarea veniturilor și cheltuielilor și consumul rațional ne oferă confort și încredere în stabilitatea zilei de mâine. Este mai bine să nu vă limitați drastic imediat, ci să vă schimbați treptat atitudinea față de cheltuielile pe care le aveți.

De ce majoritatea oamenilor nu știu cum să-și gestioneze banii

Salariul ajunge pe cardul tău, îl cheltuiești pe tot într-o săptămână și trebuie să numeri zilele până la următorul salariu. Această situație este, din păcate, cunoscută de multe familii. Motivul este lipsa abilităților de a economisi bani. Nu se predau astfel de lucruri la școală și nici părinții nu acordă întotdeauna atenția cuvenită educației financiare. Copiii intră la vârsta adultă fără să înțeleagă principiile bugetării. O mărire bruscă de salariu și oamenii se lasă cuprinşi de euforia de a avea o mulțime de bani și începe să îi cheltuiască în mod nechibzuit. Vă veți îmbunătăți bunăstarea dacă veți învăța să faceți economii.

Cum să începi să economisești bani

O regulă de bază în materie de economisire este de a avea bani pe care să-i puneți deoparte. Dacă sunteți obișnuit să vă cheltuiți tot salariul la zero și decideți brusc să economisiți fără să vă restricționați cheltuielile, este puțin probabil ca ideea să aibă succes. Până la sfârșitul lunii vei ajunge la banii din pușculiță. Banii liberi pot fi obținuți câștigând mai mult sau cheltuind mai puțin. Atingerea celui de-al doilea obiectiv este mult mai ușoară.

Determinarea cheltuielilor tale

Monitorizează-ți cheltuielile. Luați-vă un caiet sau descărcați o aplicație pe telefon (de exemplu CoinKeeper, EasyFinance). Scrieți-vă absolut toate cheltuielile în fiecare zi. Este mai bine să le împărțim în categorii: medicamente, alimente, produse cosmetice, divertisment etc. La sfârșitul lunii, veți fi surprins să vedeți cum micile cumpărături impulsive se adună până la o sumă decentă.

CITESTE  Îmbunătățirea cunoștințelor financiare

Găsirea unor modalități de a economisi bani

După ce v-ați calculat cheltuielile lunare, gândiți-vă cum puteți economisi bani. Gândiți-vă dacă trebuie să cheltuiți pe taxiuri sau pe abonamente lunare. Este posibil să doriți să vă regândiți factura de telefonie mobilă și să găsiți un plan mai economic.

 • Faceți economii la facturile de utilități:
 • Scoateți din priză aparatele electrice nefolosite;
 • Înlocuiți toate becurile cu unele cu consum redus de energie;
 • Asigurați-vă că folosiți apa cu înțelepciune;
 • Plătiți-vă facturile la timp pentru a evita comisioanele de penalizare.

Reconsiderați-vă cheltuielile de divertisment. O petrecere la un bar de lux poate fi înlocuită cu o masă gătită acasă. Și reducerea consumului de fast-food poate fi benefică pentru sănătatea voastră.

Controlați-vă costurile de transport. Faceți un inventar de călătorie. Este posibil să fie mai rentabil să achiziționați un card de transport. Și înlocuiți scurta călătorie pe jos. Calculează-ți timpul de călătorie în avans, astfel încât să nu fii nevoit să iei un taxi atunci când întârzii.

Cum să înveți să economisești

Odată ce aveți o idee aproximativă a bugetului și o idee de unde puteți face rost de bani de rezervă, este timpul să începeți să economisiți. Asigurați-vă că vă stabiliți un obiectiv. De exemplu, cumpărarea unui anumit lucru sau crearea unei rezerve financiare.

Elaborarea bugetului

Pentru a putea cheltui banii cu înțelepciune, este bine ca familia ta să își planifice un buget. Doar așa veți putea economisi pentru obiectivul pe care vi-l doriți. De exemplu, doriți să plecați în vacanță. Aflați de câți bani aveți nevoie și împărțiți-i la 12 luni. Ar trebui să economisiți această sumă în fiecare lună.

Acum, faceți un tabel și puneți absolut toate veniturile într-o parte și toate cheltuielile în cealaltă parte. Adunați banii care v-au rămas. Aveți banii de care aveți nevoie? Apoi, puteți cheltui restul banilor așa cum credeți de cuviință. În caz contrar, va trebui să economisiți niște bani pentru cheltuieli opționale.

Planificare

Păstrați câteva conturi la bancă și transferați banii în ele atunci când vă faceți salariul. Unele dintre cele obligatorii sunt pentru utilități, hrană, transport, educație și medicamente. Nu deschideți un cont la vedere obișnuit, ci un cont de economii. Banca vă va plăti o dobândă lunară, dar sunteți liber să vă retrageți banii oricând doriți. Alegeți un card de debit cu dobândă la sold și un cashback – veți primi o rambursare pentru o parte din cumpărături. Puneți deoparte cel puțin 10% din venitul vostru pentru economii. Restul sunt bani pentru obiectivul vostru.

CITESTE  Ce abilități are o persoană cu cunoștințe financiare?

Țineți cont de inflație atunci când vă planificați bugetul. Dacă vă plasați banii într-un cont de economii cu dobândă scăzută sau într-o pernă, riscați să vă pierdeți valoarea dacă inflația anuală este ridicată.

Rolul educației financiare

Alfabetizarea financiară este un nivel de cunoștințe care permite unei persoane să ia decizii eficiente în diverse domenii ale managementului financiar personal: economisire, investiții, imobiliare, asigurări, planificare. Lipsa de educație financiară poate duce o persoană la îndatorare. Cunoașterea noțiunilor de bază îmbunătățește calitatea vieții și are un impact pozitiv asupra nivelului de bunăstare.

Puteți să încercați să economisiți, dar fără cunoștințe de bază și fără o planificare, este posibil ca eforturile voastre să nu aibă succes. Nu este niciodată prea târziu pentru a vă îmbunătăți cunoștințele financiare. Puteți obține cunoștințele absolut gratuit. Bazele finanțelor ar trebui să fie predate încă din anii de școală. Cunoașterea poate fi obținută sub forma unui joc. De exemplu, făcându-și temele, un copil primește primele sale câștiguri pe un card pentru copii, învață să-și controleze cheltuielile și învață noțiunile de bază ale educației financiare.

Cum înveți să economisești bani pe mașina ta

Deseori trebuie să cheltuiți cea mai mare parte a venitului pentru mașina personală. Dar există totuși câteva modalități de a economisi bani:

 • Fii cu ochii pe mașina ta și nu uita să o duci la service. Economiile pentru reparații minore se pot transforma într-o defecțiune gravă și în cheltuieli mari;
 • Încercați să efectuați singur o reparație parțială a autovehiculului. Mulți oameni își pot schimba cu ușurință anvelopele, uleiul de motor sau își pot spăla mașina;
 • Nu uitați să vă schimbați anvelopele. Anvelopele de iarnă se uzează mai repede atunci când conduceți pe un asfalt care este deja uscat și curat.

Și începeți să mergeți mai mult pe jos. Sunteți sigur că trebuie să mergeți cu mașina până la magazinul de alături dacă intenționați să cumpărați doar pâine și lapte? Veți petrece ceva mai mult timp, dar veți economisi combustibil. Iar mersul pe jos este un exercițiu excelent pentru un stil de viață sedentar.

CITESTE  11 obiceiuri ale viitorilor milionari. Cum îți crești copiii pentru a avea succes financiar?

Economisirea de bani la alimente și alte achiziții

Nu trebuie să vă privați de o masă gustoasă sau chiar să vă înfometați pentru a economisi bani. Totul este să economisești cu înțelepciune, chiar și cu un salariu mic. Iată câteva sfaturi practice:

 • Gătiți acasă. Mâncarea de la supermarket sau de la restaurant este mai scumpă și nu întotdeauna la fel de gustoasă și proaspătă;
 • Luați-vă prânzul la serviciu pentru a nu fi nevoit să comandați o livrare;
 • Cumpărați produse de sezon. Roșiile de iarnă sunt mai scumpe decât cele de vară și adesea nu sunt la fel de gustoase;
 • Descărcați o aplicație pe telefon pentru a urmări promoțiile din magazinele din apropiere.

Va trebui să vă schimbați modul de abordare a cumpărăturilor pentru a învăța cum să vă economisiți salariile. Elaborați un meniu pentru săptămână și faceți cumpărături în weekend. Cumpărați lapte, pâine sau alte produse perisabile în plus. Și nu uitați să faceți liste. În acest fel, veți reduce la minimum cumpărăturile impulsive.

Comparați costul unor articole în cantități diferite. De exemplu, cumpărarea gelului de curățare Domestos într-o sticlă de 1,5 litri va fi mai ieftină pe ml decât cea de 0,5 litri. De asemenea, acordați atenție reducerilor din magazine. Economiile voastre vor fi substanțiale în timpul promoției 2 pentru 1.

Sperăm că acest articol v-a oferit informațiile de care aveți nevoie pentru a vă planifica corect bugetul. Aveți grijă de banii pe care îi cheltuiți și încercați să faceți numai achiziții chibzuite.

Lasă un răspuns