10 MODURI PRIN CARE ÎȚI POȚI ÎMBUNĂTĂȚI MEMORIA

a person sitting on a bench in a park

Toata lumea are momente de uitare din când in când, mai ales atunci când viața devine agitata. Cu toții trecem prin momente in care uitam ceva, anume când suntem distrați de toate lucrurile din viața noastra. Desi acest lucru li se intâmpla tuturor, el nu devine mai puțin frustrant. Din fericire, cu câteva mici schimbari in dieta si stilul de viața, poți gasi modalitați de a-ți  imbunatați memoria. Iata 11 modalitați dovedite stiințific pentru a-ți imbunatați in mod natural memoria.

1. Joaca in jocuri de puzzle

Joc
Puzzle

Stimularea memoriei tale este la fel de usor ca si cum ai juca jocuri de puzzle distractive, cum ar fi sudoku, cuvinte incrucisate, Tetris si chiar jocuri mobile care sunt axate pe antrenarea memoriei. Un studiu a constatat ca adulții cu deficiențe cognitive usoare care au jucat jocuri de memorie timp de aproximativ 2 ore pe saptamâna, pe o perioada de o luna, au avut rezultate mai bune la testele de memorie. Potrivit unui alt studiu, doar 15 minute de puzzle-uri pentru creier pe zi pot avea un impact pozitiv asupra memoriei.

2. Manânca peste bogat in acizi grasi Omega-3

Peste
Peste bogat in Omega-3

S-a demonstrat ca acizii grasi Omega-3 reduc inflamațiile, au proprietați calmante, protejeaza impotriva bolilor de inima si imbunatațesc memoria. Somonul este o opțiune foarte buna, dar daca nu il poți cumpara,sunt opțiuni mai ieftine, cum ar fi codul si chiar tonul la conserva.

CITESTE  De ce apare insomnia si cum sa facem fața acesteia

3. Meditații

Relaxare
Meditație

Exista o mulțime de motive pentru a medita. Nu numai ca este o activitate relaxanta care reduce stresul si scade tensiunea arteriala, dar imbunatațeste si memoria.

Studiile arata ca, atunci când meditezi, iți refaci celulele cerebrale si cresti materia cenusie din creier, care este responsabila pentru cogniție si memorie. Un studiu a constatat ca subiecții care au meditat,au experimentat imbunatațiri ale memoriei pe termen scurt fața de cei care nu au facut-o.

4. Minimizeaza consumul de zahar

Dulciuri
Consumul excesiv de dulciuri

Este cunoscut faptul ca a consuma prea mult zahar cauzeaza efecte negative asupra sanatații tale, mai ales in ceea ce priveste bolile cronice, cum ar fi diabetul. Dar s-a constatat,ca excesul de zahar poate duce la declin cognitiv.

5. Fa miscare

Miscare
Fa miscare

Exercițiile fizice sunt importante pentru toata lumea, indiferent de vârsta, atât pentru sanatatea generala, cât si pentru imbunatațirea memoriei. Într-un studiu, subiecții – inclusiv copii si adulți – care au folosit o bicicleta staționara timp de 15 minute au observat imbunatațiri ale performanței cognitive. Exercițiile fizice pot creste anumite proteine care protejeaza creierul. În cele din urma, exercițiile fizice la vârsta mijlocie pot ajuta la evitarea demenței.

6. Menține o greutate sanatoasa

Sanatate
Un corp sanatos

Menținerea unei bune condiții fizice este una dintre cele mai bune modalitați de a-ți menține mintea agera. Mai multe studii au aratat ca excesul de greutate poate duce la declin cognitiv. În plus, obezitatea creste riscurile de inflamație si rezistența la insulina, care au un impact negativ asupra memoriei. Subiecții care sunt supraponderali au performanțe mai slabe la testele de memorie, in comparație cu cei care se incadreaza intr-un interval sanatos.

CITESTE  Cum sa gasesti ocupatii pe plac care sa iti aduca şi bani: 9 reguli de aur de urmat

7. Manânca o mâna de afine in fiecare zi

Afine
Un pumn de afine

Afinele conțin antioxidanți care ajuta la imbunatațirea memoriei, precum si la prevenirea cancerului.

Mai multe studii au descoperit ca o dieta bogata in fructe si legume reduce riscul de declin cognitiv si Alzheimer fața de cei care nu consuma suficiente alimente nutritive.

8. Acorda atenție somnului pe timp de noapte

Somn
Somnul nocturn

Se stie de ceva timp ca obiceiurile proaste de somn scad memoria. În timp ce dormi, creierul tau consolideaza amintirile pe termen scurt si le transforma in amintiri de lunga durata. Au existat mai multe studii care demonstreaza impactul insuficienței de somn in ceea ce priveste problemele de memorie. Într-unul dintre ele, copiii adolescenți care s-au odihnit corespunzator in timpul nopții au obținut rezultate cu 20% mai bune la testele de memorie, comparativ cu subiecții care au facut testul fara sa fi dormit in prealabil.

9. Bea mai puțin alcool

Alcool
Cosnum redus de alcool

Este evident ca a bea prea mult alcool este rau pentru sanatate din foarte multe aspecte. Acest lucru este evident in ceea ce priveste memoria.

De exemplu, studenții care consuma excesiv de alcool (definit ca au consumat 6 sau mai multe bauturi alcoolice intr-o perioada scurta de timp, (fie saptamânal, fie lunar) au performanțe mult mai slabe la testele ce necesita reamintire fața de studenții care nu beau excesiv. Nu este nimic rau in a bea o bere sau un pahar de vin din când in când, dar nu exagera.

10. Mânca ciocolata

Ciocolata
Cioclata neagra

Cine nu ar fi fericit sa afle ca consumul de cacao nu este doar delicios, ci si extrem de important pentru sanatate? Cacao conține flavonoide, care sunt esențiale pentru funcționarea creierului. În special, creste fluxul sanguin in creier. Alege totusi ciocolata neagra, cu un conținut de cacao de 70%. Cei care au mâncat ciocolata alba nu au observat niciunul dintre beneficiile enumerate.

CITESTE  Cum sa-ți petreci vara intr-un mod distractiv si plin de satisfacții: 10 idei

Concluzia

Dupa cum vezi, exista multe modalitați simple de a imbunatați memoria. Unele sunt foarte distractive, in timp ce altele – in special ciocolata, afinele si pestele – sunt de-a dreptul delicioase. Asigura-te ca reduci consumul de alcool si zahar, fa mai multa miscare si dedica câteva minute in timpul zilei pentru a  jocuri de puzzle. Daca iai in condierație aceste sfaturi, vei simți o diferența in viața ta!

Lasa un raspuns