Dureri la rotirea capului-cauze si tratament

a woman wearing a white shirt

Destul de des, la programarea unui neurolog, poti auzi un pacient plangandu-se ca il doare capul cand il intoarce. Mai mult, acest simptom nu depinde de sexul pacientului si apare cu aceeasi frecvența atât la barbați, cât si la femei. Durerea la intoarcerea capului, de regula, apare nu numai in cap, ci si in gât. Cauzele acestui fenomen, precum si posibilele opțiuni de tratament, sunt subiectul conversației noastre de astazi.

Despre Osteocondroza

Daca te doare capul cand il intorci motivul ar fi – Osteocondroza. Probabil ca mulți au auzit de aceasta boala, dar puțini nespecialisti pot explica cu exactitate ce este. Între timp, osteocondroza este o patologie extrem de frecventa si in timp, “vârsta” ei devine doar mai tânara.

Daca in urma cu aproximativ 50 de ani, osteocondroza era considerata o boala a generației mai in vârsta, dar astazi oamenii de peste 30 de ani, si uneori mult mai tineri, sufera din ce in ce mai mult de ea. Între timp, modificarile coloanei vertebrale cervicale si toracice de-a lungul timpului duc la dureri severe nu numai la nivelul gâtului, ci si la nivelul spatelui capului.

Cu orice miscare a capului, de exemplu, când il intorci, ți se va parea ca durerea severa iți sparge ceafa din interior. De asemenea, va trebui sa va familiarizați cu accese de durere constanta in aceasta zona, adesea insoțite de amețeli si greața, apariția de „muste” in fața ochilor.

Pacienții se plâng adesea medicului ca gâtul si-a pierdut mobilitatea, atunci când capul este intors sau inclinat, se simte o criza, durerea poate radia in zona inimii si chiar in abdomen. Știți ca osteocondroza cervicala poate provoca tulburari gastro-intestinale?

CITESTE  Cum sa indepartezi petele de pe haine: 15 moduri eficiente

Cauzele osteocondrozei

Desigur, ca orice alta boala, osteocondroza are si cauzele ei. Acestea pot fi unele boli infecțioase, tulburari de postura, distribuție necorespunzatoare a activitații fizice, de exemplu, la ridicarea greutaților, tot felul de microtraumatisme ale coloanei vertebrale, excesul de greutate, fumatul, stresul si chiar malnutriția.

Când contactați un medic, vi se poate prescrie atât tratament conservator, cât si chirurgical. Acest lucru se datoreaza multor factori, in special, gradul de neglijare a bolii si prezența rezervelor interne ale organismului.

În tratamentul conservator al osteocondrozei si reabilitarea dupa intervenție chirurgicala, se folosesc diverse proceduri de fizioterapie, masaj, inclusiv masaj manual. Acest lucru este necesar pentru a imbunatați circulația sângelui, pentru a calma durerea si pentru a mobiliza forțele interne ale corpului pentru a lupta impotriva bolii.

a person wearing a pink shirt

Daca aveți dureri de cap când va intoarceți capul, atunci cauza acestui fenomen poate fi nevralgia nervului occipital. Aceasta boala este oarecum mai puțin frecventa decât osteocondroza, dar se caracterizeaza si prin dureri paroxistice in regiunea occipitala a capului, agravata de intoarcerea capului si de orice miscari bruste, cum ar fi tusea sau stranutul.

Durerile sunt atât de intense incât pacientul incearca sa nu mai intoarca capul inca o data. Se pot da la ureche, la gât si la partea superioara a spatelui, la maxilarul inferior. Dar nici in intervalele dintre atacuri durerea nu dispare, este de un caracter constant presant. Cu o boala neglijata, intreaga parte occipitala a capului capata o sensibilitate crescuta, se dezvolta hiperestezia acestei zone.

Alte cauze posibile

Migrena cervicala este o boala cauzata de ateroscleroza arterei vertebrale sau de deteriorarea acesteia ca urmare a unui traumatism. Pacienții se plâng in acelasi timp ca au o durere in spatele capului si a gâtului, in timp ce durerea creste semnificativ la intoarcerea capului dintr-o parte in alta.

CITESTE  Cumpara produse necesare pentru gradina ta la preț accesibil

Durerea este pulsatila in natura, iar atacul ei dureaza de obicei de la câteva minute la câteva ore. În acelasi timp, ca si in cazul migrenelor obisnuite, astfel de atacuri apar destul de regulat. Sciatica cervico-brahiala este o boala in care apar dureri in regiunea occipitala a capului. Tusea, stranutul sau intoarcerea capului agraveaza durerea. Durerea poate radia, de asemenea, catre umar sau omoplat.

a woman sitting on a table

Ce este sindromul muschiului scalen anterior

O alta boala, care se caracterizeaza si prin dureri de cap similare, este sindromul muschiului scalen anterior. Uneori, durerea iradiaza nu numai in spatele capului, ci si in piept, provocând simptome asemanatoare anginei pectorale.

Noaptea, cu o respirație adânca, când brațul este mutat in lateral si, de asemenea, când capul este intors, durerea creste semnificativ. Daca te doare capul când intorci capul, poate fi, de asemenea, un simptom al unei leziuni traumatice la nivelul coloanei cervicale.

De exemplu, cu o fisura in a doua vertebra cervicala sau cu spondiloza traumatica, atunci când una dintre vertebre este deplasata fața de cealalta, inainte sau lateral. Asemenea daune, de exemplu, sunt tipice daca nu esti cuplat la centura intr-o masina si frâneaza brusc.

a person with collar shirt


Cum se trateaza

Daca aveți dureri recurente in regiunea capului si a gâtului care se agraveaza când intoarceți capul, nu ar trebui sa incercați sa va autodiagnosticați si sa va automedicați. Dupa cum puteți vedea, exista o mulțime de boli cu simptome similare, toate au o natura diferita si, in consecința, trebuie sa fie tratate diferit.Numai un specialist poate diagnostica corect si alege un tratament. Orice incercare de incalzire sau masaj nu poate decât sa agraveze situația.

CITESTE  Reguli pentru combinarea culorilor pantofilor si hainelor. Alegerea magazinului de incalțaminte potrivit.

Prin urmare, cu siguranța ar trebui sa va consultați cu un medic – un chirurg sau un neuropatolog si sa treceți la o examinare pentru a selecta un tratament complet si competent.

Lasa un raspuns