Reguli de igiena personala pentru elevi

Aflați sugestiile noastre utile despre cum sa va invațați copilul despre igiena personala la scoala.

Igiena personala joaca un rol esențial in formarea unor obiceiuri sanatoase pentru copii si reprezinta cheia unei socializari reusite la scoala. De aceea, este atât de important sa ii explicați copilului care sunt regulile de igiena personala acasa. De asemenea, profesorii pot vorbi cu copilul tau despre igiena la scoala, dar este important sa vorbesti cu el personal. În articolul nostru, vom explica regulile de baza de igiena pentru scolari, astfel incât sa le aveți mereu la indemâna si sa va fie mai usor sa ii explicați copilului importanța respectarii lor.

Igiena personala la scoala: Ce trebuie sa rețineți

Mulți dintre noi ințelegem de la sine ca trebuie sa ne spalam pe mâini acasa dupa ce mergem la toaleta, iesim in oras si mâncam. Dar copiii devin adesea mici rebeli si vor sa-si faca propriile reguli acasa, cu atât mai mult la scoala. Cu toate acestea, ar trebui de respectat regulile de igiena personala nu numai atunci când mama si tata sunt in preajma, ci si in locurile publice, adica la scoala.

Spalarea mâinilor

Primul lucru pe care trebuie sa-l faceți este sa ii faceți pe elevi sa constientizeze faptul ca mâinile nespalate si lipsa de igiena personala reprezinta cea mai frecventa cauza de imbolnavire. Daca mâinile si fața nu sunt spalate, bacteriile se vor acumula pe ele si, daca o alta persoana este bolnava, aceste bacterii pot fi usor transmise unei alte persoane prin intermediul obiectelor de uz casnic sau al alimentelor preparate cu mâinile murdare.

CITESTE  Cele mai bune produse pentru sanatatea ochilor

Pentru igiena scolara, este important sa va pastrați unghiile de la mâini si de la picioare curate. La urma urmei, unghiile lungi si murdare pot zgâria un alt copil in timp ce se joaca, iar murdaria de sub unghii este un semn al unei persoane neglijente care nu are grija de ea insasi. Igiena personala a unui elev este importanta nu numai pentru el, ci si pentru copiii si adulții din jurul sau.

Periajul dinților

Un zâmbet alb si o respirație buna sunt posibile doar printr-o buna igiena personala. La fel ca si in cazul spalarii mâinilor, ingrijirea dinților nu este importanta doar pentru sanatatea orala, ci este si o regula de bune maniere si arata respect fața de ceilalți. Un zâmbet frumos si o dantura sanatoasa ofera mai multa incredere in sine, ceea ce nu se poate obține fara periajul zilnic.

Îngrijirea hainelor si a aspectului fizic

Felul in care aratați are adesea un mare impact asupra modului in care oamenii te percep si interacționeaza cu tine. În timp ce mâinile murdare se pot intâmpla oricui, prezența sistematica la scoala in haine murdare creeaza o anumita imagine a elevului in rândul colegilor si profesorilor sai. Este important ca fiecare copil de vârsta scolara sa invețe cum sa fie ordonat si sa aiba grija de pantofi si haine, cum sa foloseasca o perie pentru pantofi si cum sa scoata hainele murdare si sa le puna in cosul special pentru rufe murdare in fiecare zi dupa scoala.

Standarde sanitare pentru scoli

Școlile au propriile cerințe in ceea ce priveste igiena personala a elevilor. Respectarea normelor de igiena in scoli reprezinta un capitol aparte in activitatea lor zilnica. Pe lânga faptul ca trebuie sa le insufle elevilor bunele obiceiuri de igiena personala, profesorii si personalul scolii trebuie sa se asigure ca spațiile scolare sunt ventilate in mod regulat, deoarece exista un risc mai mare de a contracta virusi neplacuți in medii infundate. În fiecare clasa, profesorii verifica in mod regulat curațenia birourilor si a scaunelor si starea generala a camerei in care se afla copiii.

CITESTE  Cum sa folosesti cât mai mulți muschi intr-un singur antrenament acasa: cele mai bune exerciții

Prin urmare, este esențial sa ii explicați copilului tau ca trebuie sa fie atent la mediul inconjurator, sa nu arunce gunoaie si sa ii incurajeze pe ceilalți copii sa respecte regulile de igiena personala si scolara.

Comportamentul in WC-ul scolii

Toaleta scolii este partea scolii care este folosita de absolut toata lumea, iar starea de curațenie si igiena a acesteia depinde in mod direct de eforturile profesorilor si ale elevilor deopotriva. Copiii din scolile primare pot adesea sa nu traga apa la toaleta sau sa nu se spele pe mâini dupa ce o folosesc. Acest lucru nu numai ca raspândeste bacteriile, dar face si neplacuta vizitarea ulterioara a toaletei.

De aceea, este atât de important la nivel personal sa ne asiguram ca toata lumea se simte confortabil când merge la toaleta si nu se teme sa nu se molipseasca de infecții neplacute. Sa te speli dupa tine, sa incerci sa nu imprastii apa in chiuveta, sa nu arunci hârtia igienica pe jos si sa te asiguri ca te speli bine pe mâini sunt toate reguli importante de igiena personala pe care trebuie sa le invețe copilului tau acasa.

Daca copilului tau ii este greu sa explice utilitatea regulilor de igiena scolara, fa din asta un joc! De exemplu, inființați o competiție intre frați sau intre prietenii copilului vostru pentru a vedea cine isi poate aminti mai multe reguli de igiena personala ale scolarului, iar câstigatorul primeste ca premiu o jucarie draguța. Este adesea mai usor sa explici unui copil importanța unor lucruri fundamentale in viața printr-un joc decât pur si simplu vorbind despre ele.

Pasi importanți:

  • Explicați-i copilului tau importanța unei bune igiene personale, poate prin joaca.
  • Spuneți-i copilului ca mâinile nespalate sunt cea mai frecventa cauza de imbolnavire.
  • Aratați-i copilului tau, prin exemplu, importanța spalatului pe dinți si modul in care o dantura sanatoasa si un zâmbet alb pot influența stima de sine.
  • Spuneți-i copilului cum hainele curate si ordonate fac o impresie buna celorlalți.
CITESTE  Cum ne pierdem energia criticându-ne pe noi insine
Lasa un raspuns