Orice femeie stie ca administrarea unei gospodarii necesita multa munca zilnica, abilitați si anumite cunostințe.Una dintre acestea este ințelegerea modului in care se curața corect un frigider. Poate ca nu pare complicat la prima vedere, dar trebuie sa se faca in mod regulat pentru a preveni mirosurile neplacute si dezvoltarea bacteriilor daunatoare.
Cuprins
Regulile de baza ale ingrijirii
Oricine cumpara un frigider doreste ca acesta sa dureze cât mai mult timp posibil. Calitatea unui frigider depinde in principal de producator, dar orice aparat va dura mai mult daca este ingrijit corespunzator inca din primele zile de la cumparare.
Îngrijirea frigiderului incepe atunci când il transportezi de la locul de achiziție la locuința ta. Experții recomanda sa transportați frigiderul in poziție verticala, cu o inclinare maxima admisa de 40 de grade si nu mai mult. Motivul pentru aceasta restricție este ca exista riscul ca uleiul sa se scurga din compresor.
Dupa ce frigiderul a fost instalat in siguranța, nu uitați sa il lasați sa stea câteva ore inainte de a-l conecta la priza.
În niciun caz nu trebuie sa amplasați frigiderul intr-un loc in care este instalata incalzirea prin pardoseala. Știm cu toții ca incalzirea prin pardoseala funcționeaza bine ca sursa de caldura. Dar aceste sisteme de incalzire prin pardoseala au un efect negativ asupra funcționarii frigiderului tau. Acest lucru se datoreaza faptului ca aerul cald care circula pe dedesubt forțeaza compresorul sa lucreze mai mult. Compresorul nu este proiectat pentru acest lucru si nu poate funcționa fara sa se opreasca, ceea ce il poate face sa cedeze foarte repede.
Atunci când alegeți o locație potrivita pentru frigider, asigurați-va ca il plasați departe de orice sursa de caldura (aragazuri electrice, radiatoare etc.) si de lumina directa a soarelui. În caz contrar, expunerea constanta la aer cald va duce la deteriorarea parților din plastic si cauciuc, iar vopseaua se va decolora si se va desprinde.
Pentru buna funcționare a compresorului, frigiderul trebuie amplasat astfel incât aerul sa poata circula cu usurința in jurul sau, si anume cu cel puțin 5 centimetri de spațiu liber pe toate laturile.
Atunci când umpleți frigiderul cu cantitați mari de alimente, nu uitați ca trebuie sa existe o circulație libera a aerului intre pachetele de alimente. Daca aceasta regula nu este respectata, aparatul va intâmpina mari dificultați in racirea conținutului.
Orice frigider, indiferent de model, trebuie dezghețat periodic. Este foarte important ca frigiderul sa se dezghețe in mod natural ; in niciun caz nu trebuie sa razuiți gheața, deoarece ați putea deteriora pereții evaporatorului. Daca va grabiți si trebuie sa dezghețați mai repede compartimentul de congelare, puneți un recipient cu apa fierbinte in el.
Produse de curațare a frigiderului
Mai in detaliu, ar trebui sa vorbim despre produsele care ajuta la indepartarea murdariei de pe suprafețele din metal, plastic si sticla. De exemplu, cum va curațați corect frigiderul daca miroase urât sau are reziduuri alimentare lipite de el?
Nu folosiți niciodata agenți de curațare abrazivi sau detergenți plini de parfumuri si cu miros ințepator. În cazul in care murdaria este mare, pentru a nu zgâria suprafața aparatului, absorbiți-o bine si apoi stergeți zona cu un burete umed.
Exista trei lucruri principale la care va gândiți atunci când va curațați frigiderul: cum sa faceți rafturile mai albe, cum sa eliminați mirosul neplacut si cum sa dezinfectați eficient si sa ucideți toate microorganismele daunatoare.
Unul dintre cele mai bune produse anti-miros si antibacteriene este oțetul. Faceți o soluție de oțet si apa in proporții egale si spalați cu ea toți pereții si rafturile frigiderului.
Un alt remediu eficient este bicarbonatul de sodiu dizolvat in apa. Pentru a-l prepara, se toarna o lingura de bicarbonat de sodiu intr-un litru de apa la temperatura camerei si se amesteca bine. Nu utilizați pulberi nedizolvate, deoarece acestea sunt greu de clatit si pot intra in contact cu alimentele. Înalbitorul si alte substanțe caustice nu sunt, de asemenea, recomandate, deoarece pot deteriora parțile din cauciuc si plastic ale frigiderului.
Puteți folosi suc de lamâie sau alcool amoniacal in loc de oțet pentru a elimina mirosul neplacut. Dupa ce stergeți frigiderul cu unul dintre aceste produse, lasați-l deschis si asigurați-va ca il lasați sa se usuce timp de 2 ore.
Cum sa spalați corect frigiderul
- Scoateți aparatul din priza pentru ca acesta sa se dezghețe. Este obligatoriu sa dezghețați frigiderul, dar frecvența depinde de model si de specificațiile acestuia.
- Eliberați frigiderul de alimente. Este important sa rețineți ca, daca aveți de gând sa va spalați frigiderul, nu-l umpleți cu prea multe alimente. Cel mai bine este sa pastrați tot conținutul intr-un loc racoros in timp ce spalați aparatul, pentru ca alimentele sa nu se strice
- Îndepartați toate recipientele, rafturile si suporturile din frigider. Spalați-le separat si apoi uscați-le bine.
- Urmatorul pas este sa ne concentram asupra interiorului frigiderului. Folosiți produsele de curațare menționate mai sus pentru a indeparta toata murdaria lipita, resturile de mâncare si mirosurile neplacute, fara a uita sa stergeți cu grija parțile de etansare, fiecare locas si toate zonele greu accesibile ale aparatului.
- Parțile exterioare ale frigiderului tau sunt fabricate din metal sau plastic si necesita o curațare regulata pentru a indeparta murdaria, cum ar fi praful, amprentele digitale si stropii accidentali. Murdaria de deasupra, dedesubt si de pe peretele din spate al frigiderului se indeparteaza cel mai bine cu un aspirator.
- Ca ultim pas, stergeți toate suprafețele frigiderului cu un burete umed si apa curata, apoi uscați-le. Inspectați cu atenție si verificați daca toate piesele si colțurile greu accesibile sunt murdare. Daca ați curațat frigiderul si mirosul neplacut este inca acolo, curațați rafturile cu o felie de lamâie si lasați-l deschis pentru câteva ore.
În medie, veți avea nevoie de aproximativ o ora pentru a va curața frigiderul, dar timpul poate varia in funcție de marimea si gradul de murdarie.
Alimentele, rafturile si recipientele pot fi puse la loc numai dupa ce aparatul este complet dezghețat.
Rezultate
Pastrarea frigiderului in ordine si ingrijirea lui este una dintre cele mai importante parți ale curațarii bucatariei. Nu fiți lenesi si dezghețați frigiderul in timp util si indepartați orice murdarie de pe suprafața acestuia, pentru ca in el se afla alimente. Nu folosiți produse chimice care conțin mirosuri puternice pentru a curața frigiderul. Optați mai degraba pentru produse de curațare naturale, cum ar fi sucul de lamâie, bicarbonatul de sodiu dizolvat in apa si oțetul. Asigurați-va ca respectați regulile de baza pentru a avea grija de frigiderul tau si alegeți locul potrivit pentru a-l amplasa. Cu ajutorul sfaturilor simple prezentate in acest articol, puteți pastra frigiderul perfect curat, iar alimentele tale vor rezista mai mult timp!