Cum să adormi repede: sfaturi practice

Uneori adormirea nu este atât de ușoară. Gândirea la muncă, experiența în situații de viață sau așteptarea unui eveniment important pot interfera cu scufundarea în regatul Morfeu sau chiar te pot priva de somn.

În acest articol vom vorbi despre motivele adormirii pentru o lungă perioadă de timp și despre cum să depășim această „boală”.

Здоровый сон возможен лишь в комфорте и уюте | Новости Набережных Челнов, Татарстана
Ora de somn

Ce ne împiedică să adormim

Somnul neliniștit poate fi cauzat de orice: stres, schimbări hormonale, obiceiuri proaste, boli neurologice sau mentale, stres emoțional etc.

Desigur, acestea sunt motive serioase care nu trebuie puse pe spate, dar rezolvate cât mai curând posibil, dacă este necesar, apelând la specialiști pentru ajutor. Dar se întâmplă ca să nu putem dormi  din cauza obiceiurilor noastre zilnice .

Repede sa adormi
Durează 7 min pentru a adormi

În medie, durează aproximativ 7 minute pentru ca o persoană să adoarmă. Dar uneori 30 de minute nu sunt suficiente pentru a adormi. De ce se întâmplă asta?

 1. Lumina. Lumina de la felinare și alte surse din afara ferestrei, lumină nocturnă, strălucirea ecranului televizorului, laptop, ecran smartphone, ceas cu alarmă iluminat din spate. Orice sursă de lumină care perturbă întunericul natural poate „păcăli” ritmurile noastre circadiene, ceea ce înseamnă că producția hormonului de somn melatonină este perturbată.
 2. Microclimat „greu”. Este mai ușor pentru corpul nostru să adoarmă în condiții confortabile: acesta este un nivel scăzut al concentrației de dioxid de carbon, temperatură și umiditate optime, aerul murdar poate intensifica reacțiile alergice, poate provoca slăbiciune generală în organism și poate afecta negativ imunitatea.
 3. Mancare si bautura. Cafeaua, băuturile alcoolice și alimentele bogate în calorii împiedică o persoană să cadă în somn profund. Cofeina și alcoolul „irită” sistemul nervos, iar alimentele grele durează mult timp pentru a fi digerate. Concluzia este că, indiferent cât de obosită este o persoană, procesele active din corp împiedică somnul sănătos.
 4. Igiena dormitorului. Patul nu trebuie să fie o zonă de lucru sau o masă de bucătărie. Percepția dormitorului ca loc de dormit este perturbată de petrecerea multă vreme în pat cu un laptop sau tavă pentru alimente.
 5. Stresul psihologic și fizic. Chiar și citirea cărților entuziasmează imaginația, ceea ce îngreunează creierul să se calmeze și să se adapteze la somn. Este mai bine să amânați activitățile sportive până dimineața sau după-amiaza, astfel încât după-amiaza târziu toți mușchii să fie relaxați.
 6. Mirosurile puternice. Utilizarea deodorizante de aer înțepătoare, lumânări parfumate, bețișoare de tămâie și piramide înainte de culcare poate afecta calitatea somnului. Mirosurile pot irita receptorii olfactivi.
CITESTE  De ce frunzele își schimbă culoarea?

Ce să faci dacă nu poți dormi

Sunt obosita, nu pot sa dorm
Somn stresant

Ajungi la culcare, te întinzi confortabil, se pare că somnul este pe cale să te depășească, dar mâna începe să ajungă la smartphone, iar în capul tău apare un dialog intern. Vă amintiți întrebările care vă privesc, sortați opțiunile pentru dezvoltarea evenimentelor. Somnul nu vine, iar timpul pe care l-ați alocat pentru odihnă se topește complet și irevocabil.

Există mai multe modalități simple de a vă „păcăli” mintea și de a adormi rapid.

 1. Unii oameni sunt obișnuiți să numere oi, iar această tehnică chiar ajută pe cineva. Imaginea unei mingi sau a unei mingi care se leagănă ușor dintr-o parte în alta poate ajuta, de asemenea. Seamănă cu un truc al hipnotizatorilor de a-i adormi pe oameni legând un ceas rotund pe un lanț. Concentrându-ne asupra imaginii mingii, încercând să nu fim distrasi de gânduri și reflecții străine, va fi mai ușor să adormim.
 2. Imaginați-vă un obiect, cum ar fi o clădire sau un monument familiar. Mental, ca o roată a mouse-ului, măriți sau micșorați acest obiect, privindu-l din fiecare parte. Construirea unei imagini detaliate vă poate ajuta să vă distrageți atenția de la gânduri deranjante și să adormiți.
 3. Vă puteți aminti un vis plăcut. Fii atent la propriile sentimente folosind această metodă. Poate fi un vis ideal pe care îl vei gestiona, dezvolta evenimentele în direcția de care ai nevoie. Principalul lucru este să-l lăsați să fie ceva plăcut: după ce ați adormit, vă puteți regăsi cu adevărat în visul ideal.
 4. Trebuie să vă întindeți pe spate, să vă întindeți și să vă relaxați. Închideți ochii sau, mai bine zis, „rotiți-vă” globii oculari sub pleoapele închise. Această poziție a globilor oculari este considerată naturală pentru faza profundă a somnului, astfel încât va fi mai ușor să adormiți.
 5. Culcați-vă pe spate, încercați să simțiți relaxarea fiecărei părți a corpului, inclusiv brațele, picioarele, vârful degetelor, precum și fețele – frunte, ochi, bărbie.
CITESTE  Top 10 cele mai populare sporturi din lume

Cum să adormi repede în 1 minut

Această metodă este foarte populară în rândul yoghinilor și meditatorilor. Exercițiul „4-7-8” este o tehnică de respirație care poate calma și relaxa o persoană chiar și într-o situație stresantă.

Pentru a adormi repede, trebuie să respirați adânc prin nas timp de 4 secunde, apoi să vă țineți respirația timp de 7 secunde și să expirați încet prin gură timp de 8 secunde.

Acest model de respirație trebuie repetat de mai multe ori. Va ajuta la calmarea ritmului cardiac, la calmarea fluxului de gânduri și la cufundarea în somnul sănătos.

Este posibil ca acest exercițiu să nu pară atât de ușor prima dată. Respirăm fără să ne gândim, inspirațiile și respirațiile noastre nu sunt controlate; încercând tehnica respirației, veți înțelege cât de greu este să respirați corect.

Menținerea unui ciclu de somn stabil este benefică pentru sănătatea noastră mentală și fizică. Unii ar putea spune că timpul pe care îl petrecem dormind poate fi cheltuit pentru lucruri importante. Cu toate acestea, somnului sănătos, ca orice altă activitate utilă, trebuie să i se acorde o atenție specială.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?