Curățarea pardoselii laminate: cum și cu ce este cel mai bine să o cureți

Frumoase și durabile, pardoselile laminate au devenit o alternativă excelentă la parchetul scump. Dar dacă nu sunt întreținute corespunzător, se pot deforma și își pot pierde aspectul frumos. Vedeţi în articolul dat cum puteți curăța acasă parchetul laminat pentru a-l proteja și pentru a preveni formarea petelor.

Tipuri de curățare

Curățare uscată

Curățarea uscată a unei podele laminate nu necesită deloc apă. Cea mai bună opțiune este un aspirator puternic cu peri moi. Curăță rapid nisipul, praful și părul animalelor de companie și nu deteriorează podeaua. Aspirați cât mai des posibil pentru a preveni acumularea de murdărie pe podea.

Resturile aspre pot fi îndepărtate cu o mătură sau o perie, dacă nu doriți să folosiți un aspirator. Dar măturați de-a lungul plăcilor, altfel murdăria va rămâne prinsă în rosturi.

Curăţare umedă

Primul pas este de a afla dacă puteți spăla parchetul laminat din casa voastră cu apă. Parchetul trebuie să fie rezistent la umiditate, altfel plăcile se vor umfla rapid. Totodată, protecția împotriva umezelii nu înseamnă că puteți turna o găleată cu apă pe podea. Există câteva reguli de bază:

 • Stoarceți bine cârpa de mop;
 • Încercați să spălați podeaua cu o fereastră deschisă, astfel încât umezeala să se evapore rapid;
 • Aspirați podeaua în prealabil și ștergeți petele mici;
 • Dacă suprafața este foarte murdară, trebuie să o curățați de două ori. Prima dată cu detergent, a doua oară cu apă curată;
 • Dacă din greșeală vărsați multă apă, ștergeți-o imediat.

Încercați să vă curățați podeaua laminată în umezeală de cel mult două ori pe săptămână.

Cum să spălați parchetul laminat astfel încât să nu se umfle

Cu ce să spălați parchetul laminat

Cel mai simplu mod de a curăța o podea este cu un mop. Are o duză mare, plată, care poate fi folosită pentru a spăla rapid un întreg apartament. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru zonele greu accesibile.

O altă opțiune este un set de mop și găleată cu un storcător. Nu este nevoie să stoarceți mopul cu mâna. Un mecanism va face totul pentru dumneavoastră. Dar nu folosiți un mop de frânghie pentru curățarea parchetului laminat. Acestea nu absorb apa foarte bine, astfel încât podeaua va rămâne prea umedă.

Un aspirator umed este, de asemenea, bun pentru curățarea podelelor. Dar mașina trebuie să fie dotată cu un accesoriu special pentru parchet laminat. De acesta este atașată o cârpă din microfibre, pe care aspiratorul o udă cu apă. Modelele normale pulverizează o cantitate mare de lichid. Acesta se poate infiltra în articulațiile laminate și poate provoca umflături.

Ce fel de mop să folosiți

Podeaua poate fi curățată bine cu un mop normal de lemn. Dar, în acest caz, trebuie să vă cumpărați propria cârpă. Alegeți o cârpă din microfibre. Acesta absoarbe bine apa și colectează praful și reziduurile de lână.

CITESTE  Vrei să ieși la o plimbare de primăvară cu bicicleta? Iată cum să te pregătești pentru asta.

În loc de microfibre, puteți folosi o cârpă din vâscoză. Acesta absoarbe apa imediat datorită proprietăților sale absorbante, astfel încât nu rămâne apă în exces pe podea.

Nu folosiți haine vechi pentru a vă spăla podeaua laminată. Acestea nu vor spăla bine podeaua și vor lăsa multă apă și dungi.

Este un mop cu abur potrivit pentru curățare?

Un mop cu abur este excelent pentru curățarea suprafețelor, dar aburul fierbinte va face ca laminatul să se umfle. Utilizați dispozitivul numai în următoarele condiții:

 • Parchetul laminat are un rating minim de 32;
 • Podeaua este hidrofugă;
 • Parchetul laminat este instalat cu un sistem de blocare;
 • Cusăturile sunt sigilate.

Spălați podeaua laminată cu un mop cu abur cât mai rar posibil și setați întotdeauna puterea la valoarea minimă.

Ce detergent să utilizați pentru a curăța podelele laminate

Folosiți numai produse care sunt special concepute în acest scop. Ambalajul trebuie să poarte eticheta “Pentru laminat”. Majoritatea produselor de curățare sunt vândute sub formă concentrată, diluate cu apă și nu trebuie clătite. Testați întotdeauna un nou detergent de uz casnic într-o zonă puțin vizibilă.

Citiți întotdeauna instrucțiunile care vă spun cum să vă curățați parchetul laminat cu acest detergent special. Dacă diluați prea puțin detergent în apă, podeaua va rămâne murdară, iar o cantitate excesivă va lăsa dungi. Nu se recomandă utilizarea săpunului și a gelurilor obișnuite. Săpunurile și gelurile obișnuite nu pot îndepărta în mod adecvat murdăria. Parchetul laminat va înceta să mai strălucească și va arăta murdar. Trebuie să folosiți numai detergenți profesioniști. Aceste produse de curățare îndepărtează murdăria și lasă o peliculă care respinge murdăria pe suprafață.

CITESTE  Cum să spălați șosetele albe

Cum să curățați corect o podea laminată pentru a evita petele

Cum să curățați corect o podea laminată pentru a evita petele

Numai o podea laminată perfect curată arată grozav. În special pardoselile laminate de culoare închisă trebuie îngrijite cu atenție, deoarece petele sunt foarte vizibile pe ele. Câteva sfaturi vă pot ajuta să vă faceți podeaua să arate strălucitoare:

 • Întotdeauna aspirați sau măturați podeaua în prealabil. Chiar dacă credeți că este perfect curat. Pietrișul fin și părul de animale de companie pot fi prinse în încheieturi.
 • Curățați mai întâi toate petele și abia apoi folosiți un mop.
 • Respectați doza de detergent.
 • Nu vă grăbiți și nu frecați podeaua cu mișcări circulare. Mutați mopul în direcția scândurilor.
 • Umpleți găleata cu apă nouă mai des. Nu trebuie să fie tulbure de murdărie.
 • Clătiți cârpa sub robinet și înmuiați-o doar în detergentul lichid.

În cazul în care pe pardoseala laminată încă mai există dungi, spălați podeaua cu apă curată și uscați-o cu o cârpă uscată din microfibre. Podeaua va străluci de curățenie.

Îngrijirea corectă a parchetului laminat

Substanțe interzise

Chiar și podelele laminate foarte murdare nu pot fi curățate cu înălbitor, var sau orice alt detergent acid sau caustic. Acestea vor distruge aspectul pardoselii laminate, vor reduce luciul și vor lăsa pete permanente pe pardoseala laminată. Acoperirea va fi deteriorată permanent.

Nu zgâriați niciodată laminatul cu un burete metalic, cu o cârpă abrazivă sau cu obiecte ascuțite (cuțit, racletă de fier, etc.). Acestea vor lăsa zgârieturi adânci pe suprafață. De asemenea, sunt interzise sifonul, pulberile și alte produse abrazive.

Cum să faci podeaua laminată strălucitoare

Faceți ca parchetul laminat să strălucească ca nou dacă îl spălați cu oțet. Se diluează 100 ml în 2 litri de apă limpede, se înmoaie o cârpă în soluție și se șterge podeaua. Nu folosiți un produs concentrat pe podea.

De asemenea, sunt disponibile lacuri de restaurare care vor reda strălucirea și vor face ca zgârieturile minore să fie mai puțin vizibile. Dar cumpărați numai produse pentru laminat. Lustrările pentru parchet conțin adesea ceară de albine care poate păta podelele laminate.

Cum să eliminați petele

După reparații sau după ce podeaua a fost folosită, pot apărea pete pe aceasta. Acestea trebuie curățate cât mai curând posibil pentru a preveni deteriorarea iremediabilă a pardoselii laminate.

CITESTE  Depozitarea bicicletei: cum să o păstrați într-un apartament mic

O gumă de șters poate îndepărta petele cauzate de pantofi, white spirit poate îndepărta vopseaua pe bază de ulei, iar un săpun blând poate îndepărta lipiciul de tapet. Lipiciul de silicon și pixurile cu vârf de pâslă pot fi îndepărtate cu acetonă. Înmuiați spuma de asamblare întărită cu dimeticonă de farmacie și răzuiți-o cu o perie, sau spălați lustrul de pantofi cu o soluție de oțet. Dar aplicați-l doar pe pată și nu-l întindeți pe toată placa pentru a nu o strica.

Sugestii importante pentru îngrijirea parchetului laminat

Câteva sfaturi simple pot ajuta la prelungirea duratei de viață și a aspectului parchetului laminat:

 • Obișnuiți să aspirați și să curățați podeaua în mod regulat. Cu cât murdăria și nisipul rămân mai mult timp pe podeaua laminată, cu atât crește riscul de zgârieturi.
 • Folosiți numai produse specifice pentru îngrijirea pardoselilor laminate. Gelurile de duș, gelurile de spălat vase sau detergenții pentru gresie pot provoca daune ireparabile podelei.
 • Folosiți produse de curățare neabrazive pentru pardoselile din cuarț de vinil. De asemenea, evitați perii și bureții aspri, deoarece aceștia pot provoca daune minore.
 • Încercați să reparați zgârieturile cât mai curând posibil. Acestea pot adânci și deteriora permanent parchetul laminat.
 • Ștergeți imediat ceaiul, cafeaua sau alte lichide vărsate, astfel încât acestea să nu se absoarbă.
 • Nu așteptați ca urina animalului de companie să se usuce. În caz contrar, parchetul laminat va absorbi mirosul și nu veți putea scăpa de el. Va trebui să faceți reparații.
 • Apa prea fierbinte poate deteriora podeaua laminată. Temperaturile ideale sunt cuprinse între 35-40°C.

Obiectele ascuțite deteriorează parchetul laminat. Evitați să purtați tocuri înalte sau pantofi cu talpă metalică. Puneți plăcuțe speciale (disponibile la magazinele de bricolaj) sub picioarele mobilei grele. Dacă aveți un câine care locuiește în apartamentul dvs., ar trebui să-i tăiați unghiile în mod regulat, pentru a preveni urmele adânci de unghii. Pune-i pisicii tale un capac special pentru unghii de pisică.

Îngrijirea adecvată a pardoselii laminate va ajuta la menținerea aspectului său atractiv pentru o perioadă lungă de timp. Curățați-vă podelele în mod regulat și cumpărați numai produse chimice de uz casnic de bună calitate.

Lasă un răspuns