Pregătirea pentru drum: un ghid indispensabil pentru toți cei care călătoresc cu mașina

Сălătoriile cu mașina au început să câștige popularitate pe teritoriul țărilor . Oamenii au experimentat libertatea pe care o aduce călătoria independentă cu mijloace de transport proprii (sau închiriate) și au realizat că nu este atât de dificil să își organizeze călătoria independentă cu mașina. Principalul lucru este dorința de a vedea țara într-un mod în care niciun alt mijloc de transport nu o poate face! Un autoturism este o ocazie unică de a-ți planifica propriul traseu și de a face oricâte opriri dorești, de a te trezi dimineața în hotelul unui oraș turistic și de a adormi seara într-o cămăruță din casa din sat și de a schimba în mod constant împrejurimile.

călătoria cu maşina

Pregătirea pentru o călătorie lungă cu mașina

Evident, o excursie cu mașina este o idee excelentă, trebuie doar să ne dăm seama cum să călătorim cu mașina în mod corespunzător, astfel încât totul să decurgă fără probleme  și să lăsăm doar amintiri plăcute. Ce trebuie să faceti înainte de plecare? Ce să luați cu dumneavoastră pe drum? Cum se planifică un traseu?

Ce să luați cu dumneavoastră pe drum

Ce trebuie să faceți înainte de a pleca

Înainte de a pleca, este esențial să:

1. Trimiteți mașina pentru o inspecție auto. Siguranța este primordială, așa că asigurați-vă că mașina dumneavoastră este în stare bună și pregătită pentru un drum lung, iar dacă nu, solicitați unui tehnician să vă repună în funcțiune cât mai curând posibil.

2. Pregătiți anvelopele de rezervă. În cazul în care o roată cedează brusc, este mai bine să aveți în portbagaj o roată de rezervă și uneltele necesare pentru schimbare. Chiar dacă nu știți cum să le folosiți, acestea vă vor fi utile dacă trebuie să cereți ajutor.

3. Luați un cric, o cheie de roți, un triunghi de avertizare, o vestă reflectorizantă, o pompă de cauciucuri, o frânghie de remorcare și un far în cazul în care mașina are nevoie de o “ambulanță”.

inspecţie auto
inspecţie auto

4. Curățați interiorul și exteriorul mașinii. Mașina va fi casa ta pe roți pe durata călătoriei, așa că ar trebui să fie plăcută și confortabilă în interior. De asemenea, este foarte important să o păstrați curată pe drum.

CITESTE  8 motive pentru care călătoriile sunt mai satisfăcătoare decât întâlnirile

5. Aveți grijă de combustibilul suplimentar. Cumpărați o canistră de zece litri, umpleți-o cu combustibil și puneți-o în portbagaj. Dacă nu aveți o benzinărie în apropiere atunci când rezervorul este gol, asta va rezolva problema. Nu uitați pâlnia pentru umplere.

Ce să luați într-o călătorie cu mașina

lucruri esentiale pentru călătorie
lucruri esenţiale pentru călătorie

 Trebuie neapărat să luați cu voi într-o călătorie cu mașina:

√ Documentele pentru dumneavoastră și pentru mașină, de regulă, sunt suficiente pașaportul, permisul de conducere și documentele mașinii; dacă în mașină se află copii, sunt necesare certificate de naștere;

 √ Carduri bancare și bani lichizi, de preferință în valori diferite, pentru că nu toate locurile au bancomate, iar vânzătoarea de la micul magazin de pe marginea drumului nu va fi fericită să vă dea trei ore de mărunțiș;

 √ Tehnică – navigator/înregistrator, smartphone, aparat foto, laptop, tabletă, player, boxe portabile; nu uitați încărcătoarele, bateriile de rezervă și cardurile de memorie;

Pregătiri pentru transport:

√ trusa de prim ajutor care trebuie să conțină analgezice, antipiretice (paracetamol, ibuprofen, nurofen), medicamente gastrointestinale (cărbune activat, mesim, imodium), suprastin pentru alergii, peroxid de hidrogen, iod/placătură, vată, bandaje și tencuială;

√ alimente, băuturi pe care le puteți bea în timpul condusului sandvișuri, fructe uscate, nuci, gustări și dulciuri, precum și un termos cu cafea sau ceai; proviziile de alimente ar trebui să fie reaprovizionate în mod constant, în cazul în care vă este foame și nu există o cafenea pe marginea drumului;

√ Un element separat este apa, apa de băut și cea care poate fi utilă pentru a spăla ceva (vase, față și mâini) – nu fiți leneși, faceți provizii de apă în avans, astfel încât apoi să nu vă vină în minte;

√ Bunuri de uz casnic, adică articole și produse de îngrijire personală, șervețele, cârpe, fumigene și spray pentru insecte, tirbușoane, desfăcător de sticle, spițe, saci de dormit, corturi, lenjerie de pat, perne, pături și tot ce mai aveți nevoie pentru o viață confortabilă în camping.

CITESTE  Igiena în timpul călătoriei

Desigur, aceasta este doar o listă aproximativă a ceea ce aveți nevoie în primul rând. În planificarea unei călătorii cu mașina trebuie să porniți de la nevoile și preferințele individuale. De asemenea, depinde foarte mult de condițiile meteo, cel mai bine este să plecați la drum în sezonul cald.

pregătiri pentru transport

O călătorie cu mașina prin Europa este visul oricărui călător care are cel puțin o idee aproximativă despre cât de frumoase sunt teritoriile care împart orașele și țările. Este posibil să le vedeți doar în timpul unei călătorii lungi cu mașina. Gândiți-vă cât de frumos este să mergeți de la Paris la Berlin! Află cum să pleci în străinătate cu mașina și dă-i drumul!

Itinerariile de călătorie în Europa sunt fascinante și nu este ușor să te decizi cu ce țări să începi călătoria cu mașina, așa că îți recomandăm să verifici cele mai bune rute și să citești relatările altor călători despre o călătorie cu mașina în Europa.

Călătorind prin lume cu mașina

Cu toate acestea, nu vă limitați doar la  Europa. Aflați cum să călătoriți în jurul lumii cu mașina, alegeți o țară și porniți la drum! Este important să se ia în considerare caracteristicile legii, regulile de circulație și condițiile de închiriere a mașinilor din țara selectată, altfel, o astfel de călătorie este organizată cam la fel ca oricare alta.

Călătoreşte în siguranță

călătoreşte în siguranţă

Dacă vă întrebați cum să călătoriți în siguranță cu mașina, atunci luați aminte la următoarele sfaturi:

1. Nu lăsați bunuri în interiorul mașinii atunci când rămâneți undeva peste noapte, pentru a nu stârni interesul hoților.

Aveți o armă de autoapărare, cum ar fi un spray cu piper sau o lanternă foarte puternică, pentru a-i descuraja pe hoți.

 3. Țineți-i pe cei apropiați la curent cu situația – unde vă aflați, unde stați, cum ajungeți în orice punct de pe hartă.

CITESTE  Igiena în timpul călătoriei

 4. Scrieți în prealabil numerele de telefon ale mașinilor de tractare în cazul în care mașina se blochează în cel mai nepotrivit moment.

5. Respectați regulile de circulație, aveți grijă de voi, odihniți-vă suficient de multe ore!

Avantajele și dezavantajele călătoriei cu mașina

Principalele plusuri:

  • Libertatea și mobilitatea, care permit un control deplin asupra călătoriei, cedând în fața dorințelor de moment, abătându-se de la traseu, zăbovind într-o anumită localitate;
  • experiență de neuitat, care va rămâne în memorie toată viața și nu va putea fi comparată cu nimic altceva; dacă călătoriile cu avionul sau cu trenul sunt un format mai familiar, călătoria cu mașina este întotdeauna o aventură;
  • este adesea mai ieftin decât cu trenul sau cu avionul, în special dacă călătoresc mai multe persoane.

Principalele dezavantaje:

  • călătoria cu mașina este întotdeauna obositoare, mai ales pentru șofer, care are o mare responsabilitate pe umeri
  • există riscul ca mașina să se defecteze și trebuie să luați în considerare și posibilitatea de a primi amenzi și de a avea accidente de circulație.

Sfaturi pentru călătoria cu mașina

călătoria cu maşina

1. Acordați atenție resurselor tematice dedicate călătoriilor auto și citiți rapoarte de călătorie scrise de oameni reali.

 2. Alegeți drumuri mai puțin populare pentru a vedea adevărata frumusețe, mâncați acolo unde trăiesc localnicii, nu ezitaţi să faceţi o oprire spontană

3. Când călătoriți cu mașina în jurul lumii, verificați regulile de circulație, lăsați-vă îndrumați de localnici.

 4. Atunci când planificați o călătorie cu mașina în Europa sau în SUA, acordați atenție planificatorului de rute Roadtrippers și Via Michelin.

5. Faceți provizii de filme, emisiuni TV și muzică pentru a vă distra atât pe drum, cât și în vacanță.

 Fiecare călătorie cu mașina este o experiență unică, care merită prețul de intrare. Nu-ți vei aminti cum ți s-a înțepenit spatele din cauza oboselii, pentru că îți vei aminti de peisajele vaste, de priveliștile autentice ale satelor și orașelor în care îți vei petrece timpul.

Lasă un răspuns