Prima data când ajungi la aeroport, e usor sa te incurci. Dar, dupa câteva zboruri, te vei descurca de minune in aeroporturi precum Domodedovo si le vei spune prietenilor ca e mai usor decât o drumeție la vila.
Pentru a te decide mai usor, iți voi spune pas cu pas cum sa te descurci la aeroport si de ce check-in-ul este floare la ureche. În 20 de minute, vei avea o imagine clara a ceea ce trebuie sa faci de la intrarea in aeroport pâna la imbarcarea si iesirea in alt oras.
Cuprins
Care documente sunt obligatorii la aeroport?
La check-in-ul de la aeroport se va cere un bilet. De fapt, exista o mulțime de companii aeriene care te vor inregistra doar cu pasaportul , deoarece datele biletului sunt pastrate in baza de date. Dar este mai bine sa o imprimezi sau sa o salvezi pe smartphone: este mai sigur asa. Iar daca zbori cu Ryanair, trebuie sa te inregistrezi online si sa imprimezi cartea de imbarcare. În caz contrar, e posibil sa platesti o amenda. Ce documente sa iai pentru copii in aeroport?
Pentru copii luati urmatoarele documente:
1.Pasaportul. Este posibil sa ai nevoie de pasaportul național, daca intenționezi sa calatoresti in Rusia, si de pasaportul strain, daca vei zbura in strainatate.
2.Un certificat de nastere. Uneori, polițistii de frontiera o cer pentru a se asigura ca tu si copilul sunteți intr-adevar rude. De asemenea, certificatul de nastere cu o stampila sau o inserție privind cetațenia unui copil cu vârsta sub 14 ani poate fi folosit pentru a intra in țara in care se poate intra fara pasaport strain.
3.Un permis de iesire in cazul in care copilul calatoreste fara parinți: cu o bona, un antrenor sau o bunica. În cazul in care copiii trec granița impreuna cu unul dintre parinți, nu este nevoie de consimțamântul pentru plecare.
Ce documente pot fi solicitate la aeorport?
Un bilet de intoarcere este o condiție pentru intrarea in multe țari. Nu trebuie sa fie neaparat un bilet spre Romania, nici macar spre Jamaica. Unele țari solicita, de asemenea, rezervari la hotel si dovada ca ai suficienți bani pentru calatorie. De exemplu, in Thailanda, polițistii de frontiera iți pot cere echivalentul a 10.000 de baht pentru o persoana sau 20.000 de baht pentru familie, precum si bilete de intoarcere. Consulta site-ul consulatului țarii dorite si citeste regulile pentru a nu avea surprize la frontiera.
Cardul bancar utilizat pentru plata biletelor. La unele companii aeriene, atunci când cumperi biletul de pe site-ul, te pot avertiza ca trebuie sa prezinți cardul la check-in. De exemplu, Singapore Airlines, Emirates si Qatar Airways fac acest lucru. Daca exista aceasta regula si nu platesti cu cardul, trebuie sa intrebi compania aeriana despre acest lucru. O fotocopie a cardului si o cerere din partea titularului cardului pot fi suficiente sau poți primi un telefon la check-in. Pentru a evita problemele cu cardul altcuiva, rezerveaza pe site-ul intermediarului: astfel, compania aeriana nu va avea nici o intrebare.
Numerar (bani) in dolari pentru a plati viza. Daca mergi intr-o țara cu viza la sosire si exista o taxa de viza, trebuie sa platesti taxa de viza dupa zbor. Ia numerar in dolari si de dorit fara rest.
La ce ora sa vii in aeroport pentru ca totul sa decurga bine?
Check-in-ul se incheie cu 40-60 de minute inainte de plecare. Îmbarcarea – cu 15-25 de minute inainte de plecare. Și sunt multe de facut: iți vom spune in curând. Pentru a evita sa alergi prin aeroport in panica, vina cu 2 ore inainte de zborul intern si cu 3 ore inainte de cel internațional.
Pentru a evita sa intârzii la aeroport, afla din timp:
Cum sa ajungi la aeroport si cât dureaza. Te rugam sa verifici site-ul aeroportului pentru detalii exacte despre cum sa ajungi la aeroport. Daca aeroportul are metrou, tren sau Aeroexpress, alege-le pentru a evita sa astepți in ambuteiaje. Ia un taxi, o masina sau un autobuz si pleaca cu cel puțin o ora mai devreme;
Terminalul de la care pleci. Un terminal face parte dintr-un aeroport si poate fi situat intr-o cladire separata. De exemplu, la Bucuresti OTP exista 4 terminale de pasageri, iar un serviciu de autobuz circula spre unul dintre ele. Poți verifica numele terminalului pe bilet sau in panoul de zboruri de pe site-ul aeroportului. Daca nu il gasesti, suna compania aeriana si intreaba. În cazul in care exista mai multe terminale la aeroport si acestea sunt foarte indepartate unele de altele, trebuie sa pierzi timp suplimentar pentru calatorie.
Important: biletul are ora locala de plecare si de sosire. Spre exemplu “Bucuresti 21:45 – Bangkok 10:40” inseamna ca pleci din Bucuresti la ora 21:45, ora Bucuresti, si aterizezi in Bangkok a doua zi la ora 10:40, ora Thailandei.
Cum sa ajungi la aeroport. Securitatea terminalului
Primul lucru care te asteapta la aeroport, chiar daca nu zbori si ai venit sa iți vezi prietenii. Este simplu: pune bagajele pe scanerul cu raze X si treci prin detectorul de metale. Acest control este cel mai lejer, iar in unele aeroporturi – Edinburgh, de exemplu – nu exista deloc. Treci la restul controalelor de la aeroport.
Sfatul 1: Nu infasura valizele in folie de plastic acasa. Daca securitatea vede ceva suspect pe scaner, va cere sa deschizi bagajul si sa arați ce e inauntru. Iar pentru a economisi la aeroport, cumpara banda adeziva si ia 10 minute in plus pentru a impacheta singur bagajele.
Sfatul 2: Asigura-te ca bagajele nu conțin obiecte interzise. De exemplu, brichete si un smartphone Samsung Galaxy Note 7: companiile aeriene se tem ca acesta va exploda in timpul zborului.
Bordul de plecare
Panoul de plecari este un panou electronic de mari dimensiuni pe care sunt afisate toate zborurile care pleaca. Îl vei vedea imediat ce intri in aeroport. Mergi mai aproape si cauta numarul zborului (Flight). Este scris pe bilet si arata cam asa: SU 272.
Cum sa citesti statutul zborului la aeroport (Status)
Statut | Ce semnifica? | Ce sa faci? |
Înregistrare deschisa, Înregistrare, Deschis | Totul decurge conform planului: avionul va pleca la timp, iar in acest moment pasagerii se inregistreaza pentru zbor. | Mergi la check-in. Numarul contorului (Counter, Desk) este scris pe acelasi rând. În cazul in care se ofera un interval de numere – de exemplu 114-125 – alege un birou cu o coada mai mica. |
Blank field, On schedule, On time, Check-in at 10:00, Open 10:00 | Ai sosit la timp, deci check-in-ul nu a inceput inca. Se va deschide la timp (On time). Uneori ți se poate specifica faptul ca check-in-ul incepe la o anumita ora. | Chiar daca bordul este gol, nu te ingrijora: inseamna ca zborul va fi la timp.Ia o ceasca de ceai si odihneste-te. Cu doua ore inainte de plecare sau la ora specificata, verifica din nou statutul zborului si mergi la ghiseele de check-in, ale caror numere vor aparea pe tabla. |
Întârziat | Avionul va pleca mai târziu decât era programat. De obicei, consiliul de administrație va spune exact când: “Delayed till 5 p.m.” (Amânat pâna la ora 17.00). Aceasta este ora de plecare, nu ora de check-in. Check-in-ul se va deschide mai devreme. | În cazul in care panoul nu specifica pâna când intârzie zborul, poți intreba compania aeriana despre acest lucru. Daca zborul are o intârziere de peste 2 ore, aminteste-le ca trebuie sa aiba grija de tine. |
Anulat | Din pacate, zborul tau a fost anulat. | Daca observi acest lucru, mergi la biroul companiei aeriene si afla ce e de facut. Cel mai probabil, se va recomanda sa iai alt zbor. Dar, pentru a fi in siguranța, afla din timp ce sa faceți in cazul in care compania aeriana anuleaza zborul. |
Îmbarcare | Ai intârziat la inregistrare. | Alerga la ghiseele de check-in sau la biroul de bilete al companiei aeriene. Dar fii rapid! |
Check-in si predarea bagajelor
Înregistrarea pentru zbor are doua parți:
1) compania aeriana va verifica documentele, se asigura ca ai un bilet si ofera o carte de imbarcare cu un loc specific la bord;
2) inregistrezi bagajele si primesti in schimb o eticheta pentru bagaje. Bagajele vor calatori in acelasi avion cu tine .
Poți face check-in in trei moduri: la ghiseul de check-in al aeroportului, online in avans sau la chioscul de check-in self-service din aeroport. În continuare vom explica diferențele.
Cum sa te inregistrezi la ghiseele de la aeroport?
Înregistrarea la aeroport incepe, de obicei, cu 2-3 ore inainte de plecare. Uneori mai devreme.
La biroul de check-in, prezinta pasaportul si biletul si vei primi in schimb o carte de imbarcare. Uneori, personalul companiei aeriene verifica viza pentru o alta țara si cere si biletul de intoarcere, daca acest lucru e cerut de reglementarile de intrare. Uneori, acestia insista ca pasagerul sa prezinte cardul bancar cu care a platit biletele. Cieste mai multe despre ce se poate cere la check-in.
Poți verifica bagajele la biroul de check-in. Poți verifica valiza pe banda transportoare: aceasta va fi cântarita si etichetata. Cealalta parte a etichetei este atasata la cartea de imbarcare. Bagajele tale vor fi transportate pe banda.
Înregistrarea la aeroport: Daca doresti un loc la fereastra, o iesire de urgența (exista mai mult spațiu pentru picioare) sau un loc lânga un prieten, spune-le la check-in.
Pentru a evita plata pentru excesul de bagaje, cântareste bagajele in avans si verifica daca “se incadreaza” in limita admisa. Daca bagajele depasesc limita de greutate, nu te ingrijora, doar rearanjeaza bagajele si transporta-le in bagajul de mâna.
Daca calatoresti cu bagaje voluminoase – schiuri de munte, undițe de pescuit sau rucsacuri supradimensionate – poți sa te inregistrezi si sa le duci la biroul pentru bagaje supradimensionate.
Daca ai un zbor de legatura, spune-le la check-in. Este posibil sa primesti carți de imbarcare pentru ambele zboruri si sa te inregistrezi bagajele pâna la finalul calatoriei. Citeste mai multe despre conexiuni.
Cum sa faci check-in online?
Cu check-in online va puteți face check-in si poți ridica cartea de imbarcare online pe site-ul companiei aeriene sau prin intermediul unei aplicații mobile pe smartphone sau tableta.
Pe site-ul companiei aeriene vei primi cel probabil o carte de imbarcare , care trebuie tiparita. Aplicația mobila ofera o carte de imbarcare mobila, care este afisata direct pe ecran. În unele aeroporturi, check-inul electronic nu este disponibil sau imbarcarea mobila nu funcționeaza. Apoi este necesar sa obții o carte de imbarcare obisnuita la biroul de check-in.
Check-in online: ce trebuie sa faci cu bagajele?
Daca faci check-in online si calatoresti cu bagaje, trebuie sa le lasi la biroul de check-in de la aeroport. Daca ai deja o polița de asigurare de sanatate, probabil ca esti asigurat mult mai bine decât daca ai avea o asigurare de calatorie oferita de compania aeriana.
Înregistrarea electronica funcționeaza diferit pentru fiecare companie aeriana. Cu Aeroflot si FlyDubai – cu 24 de ore inainte de plecare, iar cu Wizz Air – pâna la 30 de zile. De regula, check-in-ul online se inchide cu 5-30 de minute mai devreme decât de obicei.
Cum sa faci check-in online de pe site-ul companiei aeriene?
1.Pe site-ul companiei aeriene cauta “Check-in”.
2.Introdu numele si codul de rezervare (Booking reference / PNR). Daca nu gasesti rezervarea, cauta numele de familie in loc de prenume.
3.Bifeaza pasagerii pe care vor fi cazați.
4.Alege un loc in cabina (nu este disponibil la toate companiile aeriene).
5.Daca participi la programul de fidelizare, introdu numarul tau.
6.Fa clic pe secțiunea “Check-in”.
7.Tipareste cartea de imbarcare.
Daca nu exista o imprimanta disponibila sau daca te afli la aeroport si ai uitat acasa cartea de imbarcare, o poți retipari la biroul de check-in sau la chioscul de check-in cu autoservire.
Cum sa faci check-in in aplicația mobila?
Descarca aplicația de marca a companiei aeriene pe smartphone si lanseaz-o.
1.Selecteaza “Check-in.
2.Introdu numele si codul de rezervare (referința de rezervare / PNR). În cazul in care nu se gaseste nicio rezervare, introdu prenumele in locul numelui de familie.
3.Bifeaza pasagerii care vor fi cazați.
4.Alege un loc in cabina (nu este disponibil la toate companiile aeriene).
5.Daca participi la un program de loialitate, introduc numarul tau.
6.Fa clic pe “Check-in”.
7.Salveaza cartea de imbarcare in aplicație sau asigura-te ca se intâmpla automat. De asemenea, il poți primi prin SMS sub forma unui link de descarcare si prin e-mail sau il poți adauga la o aplicație separata Passbook (iOS) sau PassWallet (Android). Nu e nevoie sa imprimezi cartea de imbarcare mobila. Asigura-te ca este disponibil fara internet.
Cum sa te inregistrezi la chioscurile de check-in cu autoservire?
Un chiosc Self-Check-In seamana cu un terminal pay-as-you-go. Funcționeaza ca un chiosc de check-in online: introdu numele si numarul biletului, alege locul, daca compania aeriana permite acest lucru, si primeste cartea de imbarcare, ce va fi tiparita automat. Transporta bagajele la biroul de predare a bagajelor.
Important: persoanele care au nevoie de servicii speciale nu se pot inregistra online sau la un chiosc de check-in cu autoservire. De exemplu, pentru a transporta animale de companie, pentru a insoți o persoana bolnava sau un minor . Unele companii aeriene nu fac check-in online pentru parinții cu copii cu vârsta sub 2 ani.
Carte de imbarcare (ce contine un bilet de avion)
Cardul de imbarcare este o hârtie pe care o vei primi la check-in. Acesta va permite accesul in zona de plecari si de acolo vei urca in avion. Este, de asemenea, un fel de harta care va spune când sa ajungi acolo si unde sa te asezi in avion. Pastreaza cartea de imbarcare in mâna sau in buzunar, impreuna cu pasaportul.
Ce este scris pe cartea de imbarcare?
1 – numarul de zbor (Flight);
2 – Seat – numarul locului in avion;
3 – Ora de imbarcare – ora la care ar trebui sa fii la poarta de imbarcare. Trebuie sa ajungi cu 20-30 de minute inainte;
4 – poarta (gate) – vei ajunge la avion pentru imbarcare.
Controlul si inspecția inainte de zbor
Controlul de securitate -vor avea loc la check-in si inainte de imbarcarea in avion. Daca zbori spre o alta țara – de la Moscova la Bulgaria – trebuie sa treci prin 1) controlul vamal (nu in toate aeroporturile), 2) controlul de frontiera si 3) controalele de securitate inainte de zbor.
Daca zbori in interiorul aceleiasi țari – de la Moscova la Soci – tot ceea ce ramâne de facut este inspecția inainte de zbor. În orice caz, nu este dificil: toate procedurile dureaza aproximativ 15 minute (daca nu exista o coada lunga).
1. Controlul vamal (numai in cazul zborurilor internaționale)
Vama, controlul vamal este locul unde se completeaza declarația vamala, daca ai nevoie de una. Cel mai probabil nu vei avea elemente de declarat – atunci treci prin canalul. Daca le ai, alege canalul rosu (Goods to declare).
Ce trebuie sa declarai la plecarea din Rusia: mai mult de 10.000 de dolari in numerar si cecuri de calatorie, bunuri culturale si premii de stat rusesti. Pentru o lista completa, consulta manualul Serviciului Vamal Federal. Acolo poți citi si ce taxe va trebui sa platesti la intoarcere (de exemplu, pentru 3,5 litri de vin). Un model de formular de declarație vamala poate fi descarcat de pe site-ul Sheremetyevo.
2. Controlul la frontiera (numai in cazul zborurilor in strainatate)
Controlul de frontiera (control de pasapoarte) – este un loc in care se trece frontiera unei țari. Unele ghisee de la controlul pasapoartelor sunt destinate exclusiv cetațenilor europeni; acestea au aceeasi inscripție: “Pentru cetațenii europeni”. Restul sunt deschise tuturor (Toate pasapoartele, Toate naționalitațile).
Controlul pasapoartelor dureaza câteva minute. Apropiați-va de ghiseu unul câte unul, iar copiii impreuna cu un parinte, si inmâneaza polițistului de frontiera pasaportul si cartea de imbarcare. Cel mai probabil il va da imediat, impreuna cu o stampila in pasaportul care sa ateste ca ai parasit țara. Asigura-te ca stampila si data este vizibila.
Uneori, polițistii de frontiera vor pune intrebari precum : “Pentru cât timp pleci?”, “Care este scopul calatoriei?” sau “Este acesta singurul pasaport?”. Nu te alarma: acest lucru nu inseamna ca suspecteaza ceva. Raspunde calm.
Polițistii de frontiera verifica, de asemenea, daca te afli pe lista debitorilor cu interdicție de calatorie. Datoria trebuie sa fie mai mare de 10.000 de lei, iar interdicția poate fi impusa doar prin intermediul unei instanțe. Asadar, daca ți se interzice sa pleci din cauza unei datorii, vei afla din timp, nu la aeroport. Dar, pentru orice eventualitate, verifica in baza de date a Serviciului federal inainte de a parasi aeroportul.
3. Securitate inainte de zbor (pe toate zborurile)
Controlul de securitate – La fel ca la aeroport, vei fi supus aceluiasi control de securitate ca la check-in – doar ca mai strict. Vei trece printr-un detector de metale, iar bagajele de mâna vor trece printr-un scaner cu raze X. Obiectele mici din buzunare trebuie puse lânga rama sau trecute prin scaner. În cazul zborurilor interne, este posibil sa se ceara, de asemenea documentele.
Cum sa treci fara probleme de controlul de securitate:
1.Sa ai pasaportul si cartea de imbarcare pregatite;
2.Da jos hainele de exterior;
3.Vezi daca ceilalți pasageri s-au descalțat si fa la fel;
4.Pune cheile, brațarile, ceasurile, monedele, curelele si alte obiecte metalice in bagajul de mâna sau intr-un recipient de plastic pentru a fi trecute prin scaner;
5.Scoate smartphone-urile, laptopurile si tabletele impreuna cu cablurile lor si trimite-le in container prin scaner;
6.Verifica daca in bagajul de mâna nu se afla lichide, geluri sau aerosoli in recipiente mai mari de 100 ml. O geanta de cosmetice care conține spuma de ras, sampon si pasta de dinți trebuie verificata in prealabil, iar o sticla de apa de jumatate de litru trebuie aruncata. Excepție fac alimentele pentru copii, medicamentele esențiale ;
7.Asigura-te ca nu ai foarfece sau un cuțit pliabil – ca si in cazul lichidelor, acestea pot fi puse in bagajul de mâna, dar nu pot fi transportate in bagajul de mâna;
8.Spune-le oamenilor ca ai un stimulator cardiac inainte de a trece de controlul de securitate. Vei fi lasat sa treci prin detectorul de metale si vei fi inspectat personal.
Plecarea si poarta de plecare
Zona de plecari este locul unde pasagerii servesc cafea si prajituri, cumpara produse duty-free si isi asteapta zborul. Toate porțile de plecare se afla acolo. Vei intra in zona de plecare imediat dupa controlul de securitate.
Gaseste mai intâi poarta , astfel incât sa nu te grabesti in ultimul moment. Numarul porții de imbarcare este scris pe cartea de imbarcare si arata cam asa: F26. Vei vedea ora de imbarcare. La poarta de imbarcare este posibil sa vezi o carte de imbarcare cu numarul de zbor. Acum poți face cumparaturile in magazinul duty free, dar trebuie sa revii la poarta de imbarcare cu 15-20 de minute inainte de imbarcare. Uneori, numarul porții se schimba: asculta anunțurile si urmareste panoul.
Cum sa gasesti poarta de imbarcare si sa ajungi la timp la zborul tau?
Îmbarcarea este anunțata prin difuzor (cu excepția aeroporturilor “linistite”), precum si pe afisarea zborului si pe un panou lânga poarta. La poarta, prezinta pasaportul si cartea de imbarcare. Partea lunga a cardului de imbarcare va fi rupta, iar tu vei ramâne cu partea scurta. Pentru orice eventualitate, verifica daca mai ai etichetele pentru bagaje.
Apoi ai doua opțiuni: 1) te urci intr-un autobuz, vei ajunge la avion si te vei imbarca in avion; 2) vei merge pe “mâneca”, care este un coridor armonios care leaga aeroportul de avion.
Cum sa te comporți la bord
La bordul avionului vei fi intâmpinat de un insoțitor de bord, care va arata cartea de imbarcare si va spune in ce direcție sa te indrepți spre locul tau . Daca nu gasesti unul, intreba insoțitorul de bord . Aseaza bagajul de mâna pe un raft. Daca geanta are un laptop sau o camera foto, asigura-te ca vecinul nu a pus ceva greu pe ea.
Ce trebuie sa faci daca esti pentru prima data la aeroport si ai un zbor de legatura?
Daca ai un zbor de legatura, vei avea doua zboruri cu acelasi bilet.
- În 95 % din cazuri, vei fi inregistrat direct la sfârsitul calatoriei si vei primi ambele permise de imbarcare;
- Cu câteva excepții, la un aeroport in tranzit nu trebuie sa treci granița, sa ridici sau sa predai din nou bagajele. Nu vei avea nevoie de viza de tranzit;
- Daca primul avion are intârziere, este problema companiei aeriene. Te vor urca in al doilea avion, fara costuri suplimentare;
- Vei petrece timpul dintre zboruri in zona de tranzit, savurând un cappuccino. Uneori, trebuie sa iai acolo si cartea de imbarcare pentru urmatorul zbor. Este simplu: prezenta biletul si pasaportul la ghiseul pentru pasageri in tranzit.
Important: chiar si in cazul zborurilor de legatura, uneori ai nevoie de o viza de tranzit si e posibil sa sa iți iai singur bagajele, daca tranzitați Statele Unite. Verifica regulile din orar sau suna la compania aeriana.
Prima data la aeroport. Care este diferența dintre o conexiune si o escala?
Daca zbori cu o conexiune, trebuie sa ai doua bilete separate.
- Daca zbor cu doua bilete diferite si primul zbor intârzie, biletul pentru al doilea va fi anulat. Chiar daca ambele zboruri sunt operate de aceeasi companie aeriana;
- La aeroportul de tranzit trebuie sa treci granița țarii (si e posibil sa ai nevoie de viza acolo), sa ridici bagajele, sa te inregistrezi pentru al doilea zbor, sa depui bagajele si sa treci din nou prin controlul de frontiera ;
- Tu decizi ora de transfer. Daca pierzi zborul de legatura, este problema ta;
Aeroportul de sosire
La aeroport vei fi condus la: 1) controlul pasapoartelor, 2) recuperarea bagajelor si 3) controlul vamal.
Controlul pasapoartelor este locul in care vei trece frontiera. Arata-i polițistului de frontiera:
Pasaportul cu viza (daca ai nevoie de una);
În cazul in care nu a fost dat de insoțitorii de bord in avion, obține-l de la mesele din fața controlului pasapoartelor;
Biletul de intoarcere, dovada banilor, rezervarea unui hotel – in cazul in care acest lucru este prevazut de normele de intrare in țara.
Polițistul de frontiera poate intreba, de exemplu, la ce hotel esti cazat sau cu ce mijloc de transport calatoresti. Apoi iți pune o stampila in pasaport.
Bagajele vor fi duse la caruselul de bagaje. Cauta numarul de pe tabla. Daca ai bagaje supradimensionate, solicita-le separat la biroul de predare a bagajelor. În unele aeroporturi, este posibil ca bagajele sa fie livrate direct la caruselul de bagaje.
Vama este usor de trecut daca cunosti regulile vamale ale țarii in care pleci. De exemplu, iata ce poți aduce in țarile Schengen fara taxe vamale. Daca nu ai nimic de declarat – mergi la coridorul verde, daca ai nevoie sa declari – mergi la coridorul rosu.
La aeroportul de sosire – totul se intâmpla la fel ca la aeroportul de origine, doar ca in ordine inversa.
Cele mai frecvente intrebari despre primul zbor
Cât de devreme trebuie sa ajung la aeroport?
Cel mai bine este sa ajungi cu 2 ore inainte de plecare pentru un zbor intern si cu 3 ore pentru unul internațional.
Cum funcționeaza check-in-ul?
La check-in, personalul companiei aeriene verifica documentele, se asigura ca ai biletul si inmâneaza o carte de imbarcare cu repartizarea locului. Apoi te inregistreaza si iți poți lua bagajele, iar in schimb vei primi o eticheta pentru bagaje.
Cum ma inregistrez?
Exista trei modalitați de a te inregistra pentru zbor: la ghiseul din terminalul companiei aeriene, online in avans sau la aeroport, la un chiosc de check-in self-service.
Când se inchide check-in-ul?
Înregistrarea pentru zbor se incheie de obicei cu 40-60 de minute inainte de plecare. Verfica reglementarile companiei aeriene si ale aeroportului inainte de plecare.
Unde ma duc mai intâi la aeroport?
La intrarea in terminalele aeroportului exista un control de intrare – scaner de bagaje si detector de metale, prin care trebuie sa le treci singur. Apoi, exista panoul de plecare, unde vei vedea ce ghisee se inregistreaza pentru avionul tau. Verifica starea zborului si fa check-in. Iar daca te-ai inregistrat deja online si ai cartea de imbarcare, treci direct la controlul de securitate si la inspecția de securitate.
Cu cât timp inainte de plecare se inchide poarta?
Îmbarcarea se inchide cu 15-30 de minute inainte de plecare. Apoi poarta se inchide si este posibil sa nu se permita sa urci in avion, chiar daca acesta nu a plecat inca. De aceea, este important sa nu intârzii la imbarcare – este mai bine sa petreci o jumatate de ora in plus la sala de asteptare de lânga poarta.
Câte controale de securitate la aeroport?
Atunci când intri in terminal, vei fi scanat. Dupa check-in si inainte de imbarcare, este posibil sa existe pâna la trei puncte de control de securitate.
Daca zbori spre o alta țara, va trebui sa treci prin aceasta procedura:
1) controlul vamal (nu peste tot);
2) controlul frontierelor sau al pasapoartelor
3) verificarea inainte de zbor.
Daca zbori in aceeasi țara, ramâne doar controlul de securitate inainte de zbor. Atunci când nu exista cozi, toate aceste proceduri dureaza cel mult 15 minute.
Cum treci pe la aeroport?
Nu te ingrijora: daca urmezi instrucțiunile noastre cel puțin o data, prima data la aeroport va decurge fara probleme. Vina cu cel puțin trei ore inainte de plecarea zborului si vei ajunge la timp. Terminalele, chiar si in strainatate, sunt bine semnalizate: daca nu vorbesti engleza, imaginile vor ajuta sa te orientezi. Iar daca ai nevoie de ajutor, personalul aeroportului iți poate indica drumul.
Imprimeaza acest articol sau trimite-l prin e-mail, astfel incât sa il ai la indemâna atunci când ajungi la aeroport. Iar daca zbori des si navighezi prin cele mai mari terminale, impartasa link-ul cu familia si prietenii care nu sunt experimentați in calatoria cu avionul.