Calatoria cu copii – 8 probleme ce pot aparea si rezolvarea lor

La prima vedere, nasterea unui copil pare sa puna capat la tot ceea ce ai avut vreodata in viața, in special la calatorii. Dar, dupa câteva luni (si chiar un an), parinții isi revin din soc, se obisnuiesc cu lipsa constanta de somn sau timp personal si incep sa viseze la cel puțin o excursie plictisitoare la mare.

Principalul lucru pe care trebuie sa-l accepte noii parinți-calatori – vacanța cu un copil mic un prea pare a fi o vacanța relaxanta. Este mult mai dificil din punct de vedere organizatoric si al investiției emoționale. Vei avea o mulțime de probleme reale ,dar si imaginare legate de calatorii si de pregatirea pentru acestea. Care sunt acestea si cum sa le rezolvi? O sa va spun despre ele.

Aclimatizarea

Pentru majoritatea copiilor mici, aclimatizarea trece neobservata. Cu toate acestea, trebuie sa le pui in practica:

Atenție! Nu trebuie sa fie la aclimatizare, ci la reaclimatizare in perioada de  intoarcerea din vacanța. Nu oricarui copil ii va placea schimbarea de la o plaja insorita la o iarna aspra. Asadar, in prima saptamâna de la intoarcerea din vacanța, este mai bine sa readuci plimbarile la minimum, sa te feresti de locurile aglomerate si de hipotermie. În niciun caz nu trebuie sa vaccinezi copiilul  cu 2 saptamâni inainte si 2 saptamâni dupa calatorie.

  • Este preferabil sa treci de la o vara la alta decât sa treci de la -30 la +30.
  • Nu ceda complet la soarele mult asteptat in primele zile. Copilul tau nu are nevoie de insolație. Petrece cea mai calda parte a zilei (intre orele 12 si 16) in interior, dar nu folosi pera mult aerul condiționat.
  • Nu uita crema de protecție solara si panama pentru copii.
  • Trebuie sa bei multa apa  pentru a evita deshidratarea.

Ocazional, copiii se confrunta cu o aclimatizare alimentara, care se manifesta prin tulburari de stomac de scurta durata. Aceasta poate fi rezultatul obisnuinței cu apa sau cu bucataria locala si nu necesita tratament.

o plaja de nisip lânga ocean

Schimbarea fusurilor orare

O diferența de fus orar de 2 ore nu este grava. Nu este deloc necesar sa schimbi ceasul intern al copilului. O schimbare mai drastica a fusului orar poate necesita o ajustare.

Cu cât copilul este mai mare, cu atât mai usor si  repede se va obisnui sa se trezeasca si sa se culce la o noua ora. Bebelusii mai mici de un an ar trebui sa fie pregatiți pentru schimbarea de rutina cu câteva saptamâni inainte de calatorie, pentru a le adapta orele de trezire si de culcare in funcție de necesitați.

CITESTE  14 locuri din Moldova care merita vizitate

Copilul s-a imbolnavit

Un copil bolnav in ajunul unei calatorii poate strica tot ceea ce ți-ai propus de luni de zile. Asadar, in saptamâna dinaintea plecarii, cel mai bine este sa eviți locurile aglomerate, plimbarile in frig, sa te imbraci in funcție de vreme si sa nu bei bauturi reci.

În cazul in care copilul tau se imbolnaveste in timpul vacanței:

E necesara o trusa de prim ajutor (lista de mai jos), dar aceasta este in principal pentru linistea parinților si pentru primul ajutor. Pentru cazurile grave, ar trebui sa ai:

Asigurarea de sanatate

Verifica in prealabil lista clinicilor care lucreaza cu compania ta de asigurari. Încerca sa mergi la un spital mai mare si sa obții o programare la un medic pediatru. Medicii generalisti dintr-o clinica cu 2 paturi rareori ofera o buna ingrijire pediatrica pentru un copil.

Ai grija ca internetul sa fie la indemâna. Autodiagnoza pe internet este un obicei indoielnic, dar te va ajuta sa nu intrii in panica prea devreme si sa constatați ca nu i s-a intâmplat nimic grav. În plus, te vei asigura ca medicamentul prescris de medicul strain este intr-adevar potrivit pentru copil in ceea ce priveste vârsta si indicațiile.

Obține numarul de telefon al medicului pediatru din localitate si suna-l pentru a exprima orice ingrijorare.

Cum sa hranesti copilul?

Este convenabil daca bebelusul este alaptat la sân. Astfel, vei avea intotdeauna tot ce trebuie. Pentru bebelusii hraniți artificial e necesar de luat lapte praf. Nu exista o limita a numarului de pachete si nimeni de la vama nu va lua in vizor acest lucru.

Nici problemele legate de transportul terciurilor si al piureurilor pentru copii nu vei avea . Poți lua câteva borcane pentru prima data si sa mai cumperi ceva pe loc. Informeaza-te in prealabil cu privire la gama de alimente pentru copii din supermarketurile din regiune. Trebuie sa fii pregatit ca mâncarea pentru copii poate costa de 2-3 ori mai mult decât in Romania.

Poți inchiria un apartament cu bucatarie sau va aduci multicooker-ul si blender-ul. (Daca vrei sa petreci timpul de vacanța gatind, desigur.) În acest caz, nu uita de cereale.

Nu te baza pe fraza “hotelul are o masa pentru copii”. Acest lucru inseamna de obicei cartofi prajiți, nuggets, pizza si chipsuri.

un baiețel asezat la o masa

Capriciile si alte probleme ce pot aparea

Doar bebelusii adormiți se comporta perfect in timpul transportului. Este ceva cu care trebuie sa te obisnuiesti. Nu uita: 6 ore de jena si esti pe loc.

Peste tot in lume, bebelusii care plâng sunt tratați cu simpatie. Dar daca intâlnesti comentarii negative, ofera-i pasagerului nemulțumit un loc. Nu uita ca nemulțumirea lor nu este problema ta. Înainte de a fi mama, si eu ma enervam foarte tare la vederea copiilor care țipau. Acum ma bucur ca nu doar copilul meu țipa.

CITESTE  Ce sa iai intr-o calatorie: intocmirea listei corecte a lucrurilor de impachetat

Rolul unui parinte este sa fie capabil sa organizeze timpul petrecut alaturi de copilul sau in avion, sa il distreze, sa nu il lase sa oboseasca prea mult in timpul zborului. Copiii sunt diferiți, unii vor fi ajutați doar de o tableta, alții de mâncare, alții de un desen, alții de o jucarie noua. Mai bine sa ai  la indemâna toate armele si sa le folosesti pe rând.

Niste tips-uri pentru avion:

Mâncarea este foarte distractiva. Pasagerilor cu copii nu le este interzis sa transporte lichide in cabina. Poți lua apa, piure de cartofi, biscuiți, suc, fructe uscate si fructe in cantitați nelimitate.

Uneori, este posibil ca locurile din aeronava sa fie incomplete. Poți verifica acest lucru in timpul inregistrarii, solicitând un loc liber lânga tine.

Urechile unui copil sunt o preocupare pentru toți parinții. În general, copiii cu vârsta sub un an nu au astfel de probleme la decolare si aterizare. Copiilor mai mari li se poate da o bautura sau un Chupa Chups. Utilizarea picaturilor pentru urechi sau a vasoconstrictoarelor poate fi ineficienta.

Pregateste mici surprize pentru copilul tauin avion, dar nu le lua pe toate deodata. Aceasta poate fi o carte noua, o jucarie nezgomotoasa, un set de desene sau autocolante.

Daca zbori singur, nu ezita sa ceri ajutorul pasagerilor. Femeile mai in vârsta sunt, de obicei, dispuse sa te ajute intr-o situație dificila.

Nu uita ca zborurile pot fi amânate sau reprogramate. În acest caz, ar trebui sa ai alimente pentru copii sau sa ai acces la ele. În plus, aeroporturile au, de obicei, camere pentru bebelusi cu paturi unde copilul poate dormi in confort.

Bagaje imense

Pe vremuri, puteai calatori cu o valiza de dimensiuni medii pentru doua persoane. Acum iai copilul, un carucior, o punga de mâncare pentru copii, un pachet de scutece intr-o valiza si jucarii in cealalta.

Uneori poți inchiria un carucior si cumpara scutece sau alimente la fața locului. Acest lucru reduce considerabil cantitatea de bagaje, dar este insoțit de o verificare anevoioasa.

o barca de lemn intr-un corp de apa

Vacanța poate fi plictisitoare

Trebuie ințelegi ca, alaturi de un copil, nu vei putea dormi in toate zielele, nu te vei putea relaxa intr-un restaurant cu un pahar de vin, iar cumparaturile si caiacul-canoe vor trebui anulate. Nici macar nu este o problema, ci doar o realitate cu care parinții trebuie sa se obisnuiasca.

Nu planifica sa vizitezi totul deodata, o sa reuseti sa vezi si sa mergi peste tot. Cu sau fara un copil, nu vei putea face imposibilul. Fa din timp o lista cu atracțiile pe care trebuie sa le vezi si repartizeaza-le pe parcursul vacanței, nu  lasa pe totul pentru ultimele zile.

Parinții pot face excursii pe rând. Sau dormiți ambii  pe rând pâna târziu dimineața. Și, cu siguranța, mâncați pe rând in timp ce unul dintre voi se ocupa de copil.

CITESTE  10 idei pentru prima ta vacanța in Grecia

Apeleaza la o bona.

Poți lua cu tine o bunica in calatorie. Este ca si cum ți-ai lasa copilul cu ea si ai pleca tu insuți in vacanța, doar ca nimeni nu sufera.

Parinții ar trebui sa se adapteze la tiparele de somn si trezire ale copilului, nu invers.

Calatoria va fi costisitoare

Calatoria cu un copil sub 2 ani are un avantaj semnificativ – copilul nu trebuie sa cumpere un bilet de avion separat si sa plateasca pentru cazare la hotel, iar acest lucru reduce semnificativ costul calatoriei.

Pe de alta parte, se asteapta sa platesti mult pentru confort. Nu cred ca doresti sa zbori cu 4 escale pentru a economisi câteva sute de dolari. Și probabil ca ai prefera sa  petreci noaptea cu copilul intr-un hotel mai mult sau mai puțin frumos, decât la aeroport.

o fetița stând la o masa numarând bani

Acestea sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta parinții care calatoresc cu copiii. Dupa parerea mea, niciunul dintre ele nu este fara speranța. Daca vrei sa calatoresti, ai nevoie doar de trei lucruri: dorința, mijloace financiare si timp. Un copil nu este cu siguranța o bariera.

Ce sa iai pentru copii la mare?

Trusa de prim ajutor

Produse pentru ingrijirea ranilor mici:

  • Miramistina sau clorhexidina.
  • Verde de briliant
  • Bepanthen
  • Unguent pentru arsura
  • Consumabile: vata, bandaje, benzi adezive, tampoane de bumbac

Medicamente pentru dureri de stomac:

  • Carbune activat
  • Espumisan

Medicamentul pentru alergii:

  • Suprastin
  • Phenystil gel (pentru mâncarimi de la muscaturile de insecte)

Antipiretic si analgezic:

  • Nurofen sirop

Medicamente impotriva raului de mare:

  • Dramamine

În nas:

  • Aquamaris
  • Nasivin

Pentru dinți:

  • Viburkol
  • Kalgel

Altele:

  • Termometru electronic
  • Aspirator pentru nas
  • Ierburi calmante.

Produse cosmetice si de igiena pentru copii:

  • Șampon
  • Sapun pentru copii
  • Șervețele umede
  • Șervețele uscate
  • Crema hidratanta pentru copii
  • Crema pentru schimbarea scutecelor
  • Scutece
  • Foarfeca de unghii
  • Protecție solara
  • Pasta de dinți si periuța de dinți

Echipament de hranire:

  • Babetele
  • Set de ustensile pentru copii
  • Sticle
  • Curațator de sticle pentru copii
  • Recipient de depozitare pentru lapte praf, praf de cereale
  • Termos
  • Cana pentru  ceai
  • Nibbler
  • Alte articole esențiale:
  • Sling, geanta ergo sau hippsit
  • Prosop
  • Cerc pentru inot
  • Termometru de apa
  • Jucarii preferate
  • Scutece

Produse de siguranța:

  • Blocuri pentru prize , capace moi pentru colțuri, protecții pentru dulapuri si sertare
  • Monitor pentru copii
  • Oala + litiera
  • Haine

Daca nu doresti sa speli rufe in vacanța, ia cât mai multe haine.

  • Lenjerie intima
  • Tricouri
  • Pantaloni scurți
  • Pijamale
  • Șosete
  • Hanorac sau jacheta
  • Pantaloni sau blugi
  • Încalțaminte de plaja
  • Încalțaminte simpla
  • Casti
  • Costume de baie (costum de baie, slip de baie)
  • Îmbracaminte lejera, cu mâneci lungi pentru plaja
Lasa un raspuns