Casa sau apartament: pro si contra

Atunci când te gândesti sa cumperi o locuința, este dificil sa decizi intre o casa privata sau un apartament, deoarece fiecare opțiune are propriile caracteristici.

Citeste despre avantajele si dezavantajele casei si ale apartamentului, de care trebuie sa se țina cont atunci când iai decizii importante de cumparare.

Ce este mai bine: sa ai casa sau apartamentul tau

Decizia de a locui intr-o casa sau intr-un apartament depinde in mare masura de preferințele personale, dar exista câteva aspecte comune la care ar trebui sa se acorde atenție.

Vecinii

Vecinii tai
Vecinii

Apartamentele au de obicei o izolare fonica slaba, cu pereți subțiri care te separa de viața vecinilor. Acest lucru inseamna ca poți auzi destul de clar majoritatea lucrurilor pe care le fac vecinii,ceea ce pot face foarte bine si ei. În cazul unei case particulare, este mult mai usor sa te separi de cei din jur, reparațiile lor bruste nu iți vor deranja somnul de duminica, iar in cazul unei petreceri de vineri seara cu prietenii, nu le vei aduce disconfort.

Spațiu

Spațiu
Mult spațiu

Este evident ca, atunci când cumperi o casa, vei avea mai mult spațiu decât daca ai cumpara un apartament. Poți oferi fiecarui membru al familiei o camera proprie, poți construi o pergola in curte, o piscina, un garaj pentru masina si o gradina cu pomi fructiferi. Suprafața casei si a imprejurimilor ofera mai multe posibilitați de a pune in aplicare amenajarile dorite. Poți construi o mansarda, o veranda, o gradina sau poți cultiva flori. Exista mult spațiu pentru imaginația si posibilitațile tale, trebuie doar sa vrei.

CITESTE  Cum sa elimini o pata de sânge de pe haine

Locație

Locație
Locația casei tale

Cele mai multe apartamente sunt situate in zone de lux ale orasului, cu o infrastructura buna, in timp ce modelele de case tradiționale sunt mai frecvente in suburbii si la periferia orasului. În acest caz, infrastructura din apropierea unei case izolate va fi mult mai proasta, dar acest dezavantaj poate fi rezolvat, de exemplu, prin cumpararea unei case intr-un cartier de locuințe. De asemenea, trebuie sa stii ca vei face naveta zilnica la serviciu. Va fi mai convenabil sa locuiesti in apropiere, mai ales daca nu ai o masina.

Dar, din punct de vedere ecologic, o casa izolata ar putea fi o alegere mai buna. Cladirile inalte rareori se afla in apropiere.

Siguranța

Siguranța
Sistemul de siguranța

Un apartament este considerat un tip de proprietate mai sigur. Nu doar un sistem de alarma personal, ci si vecinii vigilenți sau personalul angajat in cladire (cum ar fi un portar) te vor ajuta sa pastrezi casa in siguranța. În cazul unei locuințe private, vei avea doar un sistem de alarma si un gard. Ar trebui sa stii ca protejarea locuinței impotriva hoților este una foarte costisitoare,in cazul casei private.

Întreținerea

Curațenie
Întreținerea

Deținerea unei case inseamna ca deții control deplin asupra tuturor lucrarilor de intreținere. Într-un bloc de apartamente, intreținerea este responsabilitatea autoritații de gestionare a locuințelor sau a companiei de administrare a proprietații, dar intr-o casa, fiecare problema va fi a ta.

Atunci când locuiesti intr-o casa privata, trebuie sa menții ordinea intr-o zona mult mai mare, mai ales pe lânga terenurile din jurul casei. Gradina decorativa, gradina de legume, florile si pomii fructiferi sunt toate lucruri pentru care va trebui sa cheltuii bani, timp si efort daca doresti ca zona sa arate ordonata si frumoasa. Nu uita de tunsul regulat al gazonului si de indepartarea zapezii.

CITESTE  Cum sa alegi asternutul: ce țesatura este mai buna? De ce calico niciodata ...

Cheltuieli

Cheltuieli
Cheltuieli zilnice

În cele mai multe cazuri, va fi mai ieftin sa cumperi un apartament decât o casa proprie. Exista insa si excepții: un apartament in centrul orasului este mai scump decât o casa in suburbii.

Cea mai mare greseala este sa crezi ca diferențele de costuri se termina atunci când cumperi un apartament. Facturile la utilitați intr-un apartament sunt mult mai mici decât intr-o casa, deoarece, este mai usor sa incalzesti chiar si un apartament mare decât o casa izolata.

Dar exista modalitați de a iesi din aceasta situație intr-o casa privata. Poți pune un cazan ce lucreaza pe combustibil solid; va fi mai ieftin. De asemenea, poți economisi o mulțime de bani pentru alimentarea cu apa prin utilizarea unui foraj.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile de care trebuie sa ții cont atunci când compari casele si apartamentele. De fapt, vei descoperi ca exista o serie de factori suplimentari care sunt importanți când alegi casa ideala. Mai jos este o lista simplificata a argumentelor pro si contra ale fiecarei opțiuni, pentru a te ajuta sa decizi care este cea mai buna investiție.

Apartament: argumente pro si contra

Apartamentul tau
Apartament
 • + În general, mai puțin costisitoare
 • + Adesea o locație si o infrastructura mai bune
 • + Securitate mai buna
 • + Costuri minime pentru intreținere
 • – Dimensiune mai mica
 • – Nu exista posibilitatea de a ignora vecinii
 • – Mai puține posibilitați de a realiza amenajari

Casa: argumente pro si contra

Casa
Casa la sol
 • + Mai multa libertate de a proiecta ceea ce iți place
 • + O buna confidențialitate
 • + Mai mult spațiu
 • – Costuri de  intreținere mai mari
 • – Posibile probleme cu infrastructura

Mulți oameni prefera confortul si flexibilitatea oferita de un apartament, in timp ce alții prefera pacea si linistea unei case private. Bazându-ți deciziile pe propriile idei despre confort si alege cu ințelepciune proprietatea; nu uita sa verifici daca constructorul este de incredere si daca construcția este legala.

CITESTE  Curațarea pardoselii laminate: cum si cu ce este cel mai bine sa o cureți
Lasa un raspuns