Cautati liniştea sufleteasca, bucuria, energia, relatii bune cu ceilalti? Doriti sa traiti fara stres şi fara griji?
Va puteți bucura de toate acestea si puteți câstiga mult mai mult prin meditație. Meditația ofera numeroase beneficii pentru corp, minte si spirit. Odihna pe care o primiti in timpul meditației este mult mai profunda decât din timpul somnului cel mai adânc; cu cât te relaxezi mai mult, cu atât activitațile tale devin mai dinamice.
Cuprins
Ce este meditația?
Aceasta reprezinta o serie de practici psihologice de respirație, utilizate in scopul relaxarii, descoperirii de sine si dezvoltarii conştiintei.
Elementele de baza
- În timpul practicii, luați-va timp, concentrati-va asupra procesului, nu deschideți ochii si nu priviți ceasul.
- Nu va faceti griji daca practica nu funcționeaza din prima. Se recomanda in astfel de cazuri sa țineti mâinile sub apa curgatoare timp de 5 minute, sa respirati adânc si sa incercati din nou.
- Calitatea este mai importanta decât cantitatea. Chiar daca meditați doar 5 minute, dar cu o scufundare profunda in voi insiva, efectul va fi vizibil.
Beneficiile meditatiei
Aceasta practica spirituala are un efect uimitor asuprastarii corpului si a sanatații in general. De exemplu:
- respirația ritmica, muzica relaxanta au un efect calmant asupra sistemului nervos. Meditația sistematica timp de cel puțin 10 minute pe zi elimina efectele stresului, combate insomnia si trateaza atacurile de panica, anxietatea, iritabilitatea;
- practica respirației, prin concentrare si relaxare, amelioreaza clemele musculare („urme” de stres in corp). Persoanelepentru care meditația inainte de culcare este o parte obligatorie a programului, observa ca ridurile mari sunt netezite, durerile din spate si gât dispar;
- datorita relaxarii profunde, se stabilesc niveluri hormonale.
La nivel fizic, meditația:
- scade tensiunea arteriala crescuta
- reduce nivelul de lactat (acid lactic) din sânge, ameliorând atacurile de anxietate
- reduce durerile legate de stres, cum ar fi: cefalee (tensiune), ulcere, insomnie, dureri musculare si articulare
- creste producția de serotonina, care este responsabila pentru buna dispoziție si comportamentul social
- intareste sistemul imunitar
- creste nivelurile de energie pe masura ce obțineți acces la o sursa interna de energie.
Efectele meditației la nivel mintal
Meditația regleaza undele creierului intr-un ritm alfa care are un efect de vindecare. Mintea devine clara si intr-o stare de calm. Cu practica regulata de meditație:
- reduce ingrijorarea şi anxietatea
- creste stabilitatea emoționala
- creativitatea se imbunatațeste
- starea de bucurie predomina
- dezvolta abilitați intuitive
- obtii claritate si liniste sufleteasca
- problemele isi pierd sensul chiar inainte de a intra in viața ta
- meditația intețeste mintea prin concentrarea si extinderea acesteia cu ajutorul relaxarii.
- câştigi echilibru emotional
Meditația te ajuta sa realizezi ca starea de fericire este determinata tocmai de atitudinea ta interioara, de felul cum reactionezi la lumea inconjuratoare.
Aceasta te ajuta sa te concentrezi asupra scopului propus, sa elimini gândurile negative si obsesive din cap. O persoana profund angajata in practicile spirituale primeste cel mai important bonus: devine stapânul emoțiilor, sentimentelor si gândurilor sale. Obiceiul de meditație si concentrare dezvolta gândirea creativa şi talentul oratoric.
Când meditezi constiința cosmica se trezeste in tine
Pe masura ce meditația devine o parte a vieții, starea a cincea a constiinței, numita constiința cosmica, se trezeste in tine.
Constiința cosmica este constientizarea intregului cosmos ca parte din tine ca un tot intreg.
Când experimentezi lumea ca pe o parte din tine, dragostea dintre tine si lume curge liber. Aceasta iubire te imputerniceste sa faci fața problemelor si grijilor din viața. Te determina sa vezi diferit lumea, prin prisma frumosului şi a iubirii fata de sine şi de tot ce te inconjoara. Când creşti spiritual, esti plin de frumusețe si putere in acelasi timp – ca o floare fragila, delicata si frumoasa care poate accepta si acomoda necondiționat o mare varietate de valori in viața sa.
Alte aspecte pozitive ale meditației
Stabilitate si armonie emoționala: Ori de câte ori va simțiți deprimat, dezechilibrat sau drenat emoțional, meditatia va hraneste din interior si va calmeaza.
Meditația aduce armonie universului: in timp ce meditați, va aflați intr-un spațiu infinit de pace si iubire – transmiteti, astfel, vibrațiile corespunzatoare in lume.
Constiința se dezvolta: pe masura ce meditația este incorporata in viața de zi cu zi, constiința ta se dezvolta si, in timp, devine capabila sa experimenteze stari superioare si subtile.
Pe masura ce constiința se dezvolta si se extinde, grijile din viața ta devin irelevante. Furia si frustrarea devin emoții trecatoare care apar doar momentan si se dizolva rapid. Laşi trecutul in spate si incepi sa traiesti in momentul prezent.
Cum sa incepi sa meditezi?
Doritorii de a incepe practica pot face acest lucru in 4 moduri:
Meditație inainte de culcare. Aceasta abordare este potrivita pentru persoanele care au timp si cunostințe necesare pentru a realiza sarcina data. Folosind principiile de baza ale practicii, sfaturile noastre, puteți intra cu usurința intr-o stare meditativa oriunde la momentul potrivit al zilei. Deci, puteți medita la drumul spre serviciu, intr-un blocaj de trafic, la prânz, imediat dupa trezire.
Meditație de grup la un centru spiritual. Antrenorul sau profesorul aduce subtil grupul intr-o stare meditativa. Prezența feedback-ului, capacitatea de a obține raspunsuri la intrebari sunt ideale pentru un incepator.
Meditația online este o opțiune pentru introvertiți. Gasiți o inregistrare pe Internet si meditați cu cuvintele unui profesor sau cu o melodie relaxanta.
Retragerea. Aceasta este cea mai productiva opțiune. Plecarea in natura, un cerc de oameni cu aceleaşi idei, prelegeri si practica, acompaniamentul profesorilor va ajuta un incepator sa patrunda in atmosfera de meditație si dezvoltare spirituala cât mai rapid si delicat posibil.
Îndrumari pentru meditație
Exista peste 40 de tehnici de meditație. Cele mai populare:
- meditația transcendentala este o tehnica care include rezervele ascunse ale creierului, constiinței si subconstientului. Pentru a face acest lucru, este suficient sa alegeți o postura confortabila si sa pronunțați „om” cu un drawl (mai lent şi mai lung) timp de 5 minute.
- meditație in miscare. Efectuând asane in yoga sau pur si simplu mergând ritmic, concentreaza-te pe starea de odihna, a eului interior;
- vizualizare. Selectați un obiect din camera (vaza, pictura, fereastra). Închide ochii si vizualizeaza-l pâna la cel mai mic detaliu.
Contemplare. Când practicați meditația invațați sa opriți gândurile, observați doar natura, alți oameni. Aceasta detasare menține echilibrul mental.
Patrunderea in lumea ta interioara.
Pentru scufundarea profunda in sine, autoexaminarea sinelui interior, se recomanda urmatoarele practici:
- 3 minute pentru tine. Timp de 3 minute, ascultați fiecare miscare din corp, senzații, sentimente. Asculta-te literalmente. Aceasta tehnica este foarte relaxanta;
- ascultați gândurile. Acordați atenție la ceea ce credeți in timpul practicii. De ce te ingrijorezi? Ce anume te impiedica sa te relaxezi? Ce cauzeaza ingrijorarea? Daca iți asculți gândurile in fiecare zi timp de cel puțin 10 minute, atunci anxietatea este eliminata, apare concentrarea.
Meditatia inainte de culcare
Meditația pe timp de noapte este cel mai bun somnifer. Mulțumiți Universului pentru toate evenimentele din ziua care a trecut, familiei si prietenilor, cereți un somn odihnitor si trezire usoara. În mod ideal, meditația pe timp de noapte poate fi efectuata cu muzica linistitoare.
Meditatia de dimineata
Chiar si articolele stiințifice afirma ca meditația de dimineața ofera energie pentru toata ziua. Profesorii recomanda meditația in zori (4-6 dimineața) si pe stomacul gol. Daca este prea devreme pentru tine, atunci ridica-te cu 15 minute mai devreme decât programul tau. Meditația usoara cu elemente de yoga trezeste mintea si corpul mai bine decât cafeaua.
Puncte importante ale meditatiei
Meditația pentru incepatori ar trebui sa includa aspecte precum:
- locul. În natura sau acasa in dormitor, pe balcon – principalul lucru este ca nimeni sa nu intervina sau sa sustraga atenția in timpul meditatiei;
- imbracaminte – ceva comod, care sa nu creeze discomfort
- poza – asezare, poza de lotus, cu degetele pliante in mudre.
Restul parametrilor (muzica, durata meditației), dupa propria dorinta.
Muzica pentru meditatie
Meditația poate fi efectuata in tacere completa sau cu acompaniament muzical. Profesorii si antrenorii de yoga recomanda utilizarea ca fundal:
Sunete ale naturii (ploaie, cascada, ciripit de pasari, fosnet de vânt);
Mantre. Mantrele vedice, budiste, ajuta la atingerea concentrarii. Cântarile, stabilesc ritmul lecției, opresc mintea si relaxeaza;
Muzica estica. Meditația pentru femei si barbați poate avea loc in ritmul tobei, cântând la flaut, la instrumente cu coarde.
Înregistrari, muzica speciala pentru cursuri pot fi gasite pe resurse gratuite de pe Internet.
Tehnica de dezvoltare a atenției
Deseori incepatorilor le este greu sa se concentreze si sa nu se gândeasca la nimic. Practicanții spirituali sfatuiesc sa va concentrați mai intâi pe respirație. Inspirați timp de 4 secunde, țineți-va respirația timp de 3 secunde, expirați timp de 4 secunde.
O buna tehnica pentru dezvoltarea concentrarii sunt mantrele. Repetarea frazelor duce la o stare de calm si ajuta la oprirea fluxului de gânduri.
Cel mai mare grad de concentrare este considerat a fi concentrarea asupra senzațiilor din corp: relaxare la nivelul coloanei vertebrale, caldura in abdomenul inferior, furnicaturi la nivelul palmelor, senzația
fluxului de lumina . În starile meditative profunde, astfel de senzații sunt foarte vii, iar practica se dovedeste a fi bogata si productiva.
Pentru a experimenta toate beneficiile meditației, este esențiala practica regulata, care dureaza doar câteva minute in fiecare zi. O data incorporata in programul tau zilnic, meditația va fi cu siguranța cea mai buna parte a zilei tale.
Meditația este ca o samânța plantata. Cu cât iți pasa mai mult de ea, cu atât creste mai repede si mai eficient.
Oamenii ocupați din toate sferele de activitate sunt incântați sa faca o oprire temporara si sa se bucure de momente de meditație zilnica.
Patrunde mai profund in sine si gaseşte echilibrul spiritual.
Cum sa faceți fața nelinistii in timpul meditației
Este dificil sa faci din meditație un obicei. Unul dintre principalele obstacole cu care se confrunta meditatorii incepatori este nelinistea. Oamenilor le este greu sa se calmeze si sa se scufunde in meditația pentru operioada mai lunga de timp.
De unde vine nelinistea?
Tot timpul se intâmpla lucruri in jurul nostru. Agenții de publicitate pe internet, colegii nostri si tot felul de alte lucruri lupta pentru atenția noastra. Nu e de mirare ca mintea noastra nu se poate detaşa de tot ce se petrece in jur. Pur si simplu nu suntem obisnuiți cu asta.
Cu toate acestea, nelinistea poate proveni din multe surse. O cearta cu un coleg ne poate pune sistemul nervos in alerta pe tot parcursul zilei. Prea multa cafea ar putea face la fel. În alte zile, motivul nelinistii este complet neclar. Oricare ar fi motivul, acesta, va afecteaza de obicei in doua moduri: fizic şi mintal.
Neliniste in corp
Majoritatea oamenilor care au incercat meditația vor cunoaste acest sentiment. Te asezi si dupa un timp simți nevoia de miscare. Vrei sa te ridici din nou, incepi sa te misti la stânga si la dreapta, te balansezi inainte si inapoi.
În acelasi timp, inima poate bate puțin mai repede, ar putea exista o mâncarime in degetele de la picioare sau o durere in spate. Se simte cumva gresit sa ramâi nemiscat, tot corpul tau pare sa-ți spuna ca ar trebui sa te ridici.
Neliniste la nivel mintal
Nu numai corpul poate fi nelinistit, mintea poate fi, de asemenea.
Chiar si intr-o zi obisnuita, gândurile apar constant. Dar când esti cu adevarat ingrijorat, devine dificil sa-ti focusezi atentia.În astfel de momente, poate fi complicat sa menții o minte stabila chiar si pentru o singura respirație. Încep sa se strecoare gânduri, cum ar fi :
- „Trebuie sa fac altceva”.
- “Astazi se intâmpla prea multe, ar trebui sa meditez alta data.”
- „Trebuie sa ma ridic si sa fac [introduceți orice scuza aici]”
- „As vrea sa ascult muzica acum”.
Cum sa te descurci cu neliniştea
Exista o rețeta pentru a combate anxietatea, care consta in câțiva pasi. Nu este necesar sa-i urmați cu strictețe, dar ii veți gasi utili daca ii practicați in mod regulat
1. Recunoasteți
Pentru a face fața nelinistii in timpul meditației , primul pas este sa recunoasteți ca sunteți nelinistiți chiar acum. Aceasta este experiența ta in acest moment.
2. Momente de observare
Urmatorul pas este sa observi gândurile si sentimentele fara sa reacționezi la ele. Ca om de stiința, observa cu curiozitate ceea ce se intâmpla in corpul si mintea ta. Vedeți daca puteți deveni interesat de aceasta experiența de neliniste. Cu ce seamana? Poți sa faci un pas inapoi si sa observi fara judecata? Se schimba experiența?
3. Predați-va gândurilor si sentimentelor
În cele din urma, vedeți daca puteți inceta sa incercați sa schimbați situatia si sa va abandonați complet. Renunța la lupta, chiar si pentru o clipa.
4. Exploreaza
Ce se intâmpla daca faci loc anxietații in corpul tau? Ce se intâmpla daca iți lasi gândurile sa continue fara a le crede? Puteți simți nevoia de a va misca fara a reactiona la aceasta? Pe masura ce folosiți aceste intrebari puteți descoperi mai multe despre experienta dvs.
5. Rasfațați-va cu bunatate
Nu in ultimul rând, amintiți-va sa va tratați cu iubire. Atitudinea ta este esențiala pentru combaterea anxietații. Sanatatea mintala nu funcționeaza fara bunatate. Vorbeşte cu blândete despre sine, cu bunatate mai degraba decât cu nerabdare si duritate.