Meditaţia. Găseşte balanţa

Căutaţi liniştea sufletească, bucuria, energia, relaţii bune cu ceilalţi? Doriţi să traiţi fără stres şi fără griji?

Vă puteți bucura de toate acestea și puteți câștiga mult mai mult prin meditație. Meditația oferă numeroase beneficii pentru corp, minte și spirit. Odihna pe care o primiţi în timpul meditației este mult mai profundă decât din timpul somnului cel mai adânc; cu cât te relaxezi mai mult, cu atât activitățile tale devin mai dinamice.

Ce este meditația?

Aceasta reprezintă o serie de practici psihologice de respirație, utilizate în scopul relaxării, descoperirii de sine și dezvoltării conştiinţei.

Elementele de bază

 • În timpul practicii, luați-vă timp, concentraţi-vă asupra procesului, nu deschideți ochii și nu priviți ceasul.
 • Nu vă faceţi griji dacă practica nu funcționează din prima. Se recomandă în astfel de cazuri să țineţi mâinile sub apă curgătoare timp de 5 minute, să respiraţi adânc și să încercaţi din nou.
 • Calitatea este mai importantă decât cantitatea. Chiar dacă meditați doar 5 minute, dar cu o scufundare profundă în voi înșivă, efectul va fi vizibil.
Ce este meditația?

Beneficiile meditaţiei

Această practică spirituală are un efect uimitor asuprastării corpului și a sănătății în general. De exemplu:

 • respirația ritmică, muzica relaxantă au un efect calmant asupra sistemului nervos. Meditația sistematică timp de cel puțin 10 minute pe zi elimină efectele stresului, combate insomnia și tratează atacurile de panică, anxietatea, iritabilitatea;
 • practica respirației, prin concentrare și relaxare, ameliorează clemele musculare („urme” de stres în corp). Persoanelepentru care meditația înainte de culcare este o parte obligatorie a programului, observă că ridurile mari sunt netezite, durerile din spate și gât dispar;
 • datorită relaxării profunde, se stabilesc niveluri hormonale.

La nivel fizic, meditația:

 • scade tensiunea arterială crescută
 • reduce nivelul de lactat (acid lactic) din sânge, ameliorând atacurile de anxietate
 • reduce durerile legate de stres, cum ar fi: cefalee (tensiune), ulcere, insomnie, dureri musculare și articulare
 • crește producția de serotonină, care este responsabilă pentru buna dispoziție și comportamentul social
 • întărește sistemul imunitar
 • crește nivelurile de energie pe măsură ce obțineți acces la o sursă internă de energie.

Efectele meditației la nivel mintal

Meditația reglează undele creierului într-un ritm alfa care are un efect de vindecare. Mintea devine clară și într-o stare de calm. Cu practica regulată de meditație:

 • reduce îngrijorarea şi anxietatea
 • crește stabilitatea emoțională
 • creativitatea se îmbunătățește
 • starea de bucurie predomină
 • dezvoltă abilități intuitive
 • obţii claritate și liniște sufletească
 • problemele își pierd sensul chiar înainte de a intra în viața ta
 • meditația întețește mintea prin concentrarea și extinderea acesteia cu ajutorul relaxării.
 • câştigi echilibru emoţional

Meditația te ajută să realizezi că starea de fericire este determinată tocmai de atitudinea ta interioară, de felul cum reacţionezi la lumea înconjurătoare.

Aceasta te ajută să te  concentrezi asupra scopului propus, să elimini gândurile negative și obsesive din cap. O persoană profund angajată în practicile spirituale primește cel mai important bonus: devine stăpânul emoțiilor, sentimentelor și gândurilor sale. Obiceiul de meditație și concentrare dezvoltă gândirea creativă şi talentul oratoric.

Meditezo conștiința cosmică

Când meditezi conștiința cosmică se trezește în tine

Pe măsură ce meditația devine o parte a vieții, starea a cincea a conștiinței, numită conștiință cosmică, se trezește în tine.

Conștiința cosmică este conștientizarea întregului cosmos ca parte din tine ca un tot întreg.

Când experimentezi lumea ca pe o parte din tine, dragostea dintre tine și lume curge liber. Această iubire te împuternicește să faci față problemelor și grijilor din viață. Te determină să vezi diferit lumea, prin prisma frumosului şi a iubirii faţă de sine şi de tot ce te înconjoară. Când creşti spiritual, ești plin de frumusețe și putere în același timp – ca o floare fragilă, delicată și frumoasă care poate accepta și acomoda necondiționat o mare varietate de valori în viața sa.

CITESTE  3 pași: cum să stabilești un obiectiv și să îl atingi

Alte aspecte pozitive ale meditației

Stabilitate și armonie emoțională: Ori de câte ori vă simțiți deprimat, dezechilibrat sau drenat emoțional, meditaţia vă hrănește din interior și vă calmează.

Meditația aduce armonie universului: în timp ce meditați, vă aflați într-un spațiu infinit de pace și iubire –  transmiteţi, astfel,  vibrațiile corespunzătoare în lume.

Conștiința se dezvoltă: pe măsură ce meditația este încorporată în viața de zi cu zi, conștiința ta se dezvoltă și, în timp, devine capabilă să experimenteze stări superioare și subtile.

Pe măsură ce conștiința se dezvoltă și se extinde, grijile din viața ta devin irelevante. Furia și frustrarea devin emoții trecătoare care apar doar momentan și se dizolvă rapid. Laşi trecutul în spate și începi să trăiești în momentul prezent.

Armonie și regăsire de sine

Cum să începi să meditezi?

Doritorii de a începe practica pot face acest lucru în 4 moduri:

Meditație  înainte de culcare. Această abordare este potrivită pentru persoanele care au timp și cunoștințe necesare pentru a realiza sarcina dată. Folosind principiile de bază ale practicii, sfaturile noastre, puteți intra cu ușurință într-o stare meditativă oriunde la momentul potrivit al zilei. Deci, puteți medita la drumul spre serviciu, într-un blocaj de trafic, la prânz, imediat după trezire.

Meditație de grup la un centru spiritual. Antrenorul sau profesorul aduce subtil grupul într-o stare meditativă. Prezența feedback-ului, capacitatea de a obține răspunsuri la întrebări sunt ideale pentru un începător.

Meditația online este o opțiune pentru introvertiți. Găsiți o înregistrare pe Internet și meditați  cu cuvintele unui profesor sau cu o melodie relaxantă.

Retragerea. Aceasta este cea mai productivă opțiune. Plecarea în natură, un cerc de oameni cu aceleaşi idei, prelegeri și practică, acompaniamentul profesorilor va ajuta un începător să pătrundă în atmosfera de meditație și dezvoltare spirituală cât mai rapid și delicat posibil.

Meditație de grup

Îndrumări pentru meditație

Există peste 40 de tehnici de meditație. Cele mai populare:

 • meditația transcendentală este o tehnică care include rezervele ascunse ale creierului, conștiinței și subconștientului. Pentru a face acest lucru, este suficient să alegeți o postură confortabilă și să pronunțați „om” cu un drawl (mai lent şi mai lung)  timp de 5 minute.
 • meditație în mișcare. Efectuând asane în yoga sau pur și simplu mergând ritmic, concentrează-te pe starea de odihnă, a eului interior;
 • vizualizare. Selectați un obiect din cameră (vază, pictură, fereastră). Închide ochii și vizualizează-l până la cel mai mic detaliu.

Contemplare. Când practicați meditația învățați să opriți gândurile, observați doar natura, alți oameni. Această detașare menține echilibrul mental.

Pătrunderea în lumea ta interioară.

Pentru scufundarea profundă în sine, autoexaminarea sinelui interior, se recomandă următoarele practici:

 • 3 minute pentru tine. Timp de 3 minute, ascultați fiecare mișcare din corp, senzații, sentimente. Ascultă-te literalmente. Această tehnică este foarte relaxantă;
 • ascultați gândurile. Acordați atenție la ceea ce credeți în timpul practicii. De ce te îngrijorezi? Ce anume te împiedică să te relaxezi? Ce cauzează îngrijorarea? Dacă îți asculți gândurile în fiecare zi timp de cel puțin 10 minute, atunci anxietatea este eliminată, apare concentrarea.
Libertate

Meditaţia înainte de culcare

Meditația pe timp de noapte este cel mai bun somnifer. Mulțumiți Universului pentru toate evenimentele din ziua care a trecut, familiei și prietenilor, cereți un somn odihnitor și trezire ușoară. În mod ideal, meditația pe timp de noapte poate fi efectuată cu muzică liniștitoare.

CITESTE  Schimbările de dispoziție: cauze, efecte!

Meditaţia de dimineaţă

Chiar și articolele științifice afirmă că meditația de dimineață oferă energie pentru toată ziua. Profesorii recomandă meditația în zori (4-6 dimineața) și pe stomacul gol. Dacă este prea devreme pentru tine, atunci ridică-te cu 15 minute mai devreme decât programul tău. Meditația ușoară cu elemente de yoga trezește mintea și corpul mai bine decât cafeaua.

Puncte importante ale meditaţiei

Meditația pentru începători ar trebui să includă aspecte precum:

 • locul. În natură sau acasă în dormitor, pe balcon – principalul lucru este ca nimeni să nu intervină sau să sustragă atenția în timpul meditaţiei;
 • îmbrăcăminte – ceva comod, care să nu creeze discomfort
 • poza – așezare, poză de lotus, cu degetele pliante în mudre.

Restul parametrilor (muzică, durata meditației), după propria dorinţă.

Meditație în natură

Muzica pentru meditaţie

Meditația  poate fi efectuată în tăcere completă sau cu acompaniament muzical. Profesorii și antrenorii de yoga recomandă utilizarea ca fundal:

Sunete ale naturii (ploaie, cascadă, ciripit de păsări, foșnet de vânt);

Mantre. Mantrele vedice, budiste, ajută la atingerea concentrării. Cântările,  stabilesc ritmul lecției, opresc mintea și  relaxează;

Muzica estică. Meditația pentru femei și bărbați poate avea loc în ritmul tobei, cântând la flaut, la instrumente cu coarde.

Înregistrări, muzică specială pentru cursuri pot fi găsite pe resurse gratuite de pe Internet.

Tehnica de dezvoltare a atenției

Deseori începătorilor le este greu să se concentreze și să nu se gândească la nimic. Practicanții spirituali sfătuiesc să vă concentrați mai întâi pe respirație. Inspirați timp de 4 secunde, țineți-vă respirația timp de 3 secunde, expirați timp de 4 secunde.

O bună tehnică pentru dezvoltarea concentrării sunt mantrele. Repetarea frazelor duce la o stare de calm și ajută la oprirea fluxului de gânduri.

Cel mai mare grad de concentrare este considerat a fi concentrarea asupra senzațiilor din corp: relaxare la nivelul coloanei vertebrale, căldură în abdomenul inferior, furnicături la nivelul palmelor, senzația

fluxului de lumină . În stările meditative profunde, astfel de senzații sunt foarte vii, iar practica se dovedește a fi bogată și productivă.

Meditație

Pentru a experimenta toate beneficiile meditației, este esențială practica regulată, care durează doar câteva minute în fiecare zi. O dată încorporată în programul tău zilnic, meditația va fi cu siguranță cea mai bună parte a zilei tale.

Meditația este ca o sămânță plantată. Cu cât îți pasă mai mult de ea, cu atât crește mai repede și mai eficient.

Oamenii ocupați din toate sferele de activitate sunt încântați să facă o oprire temporară și să se bucure de momente de meditație zilnică.

Balanța

Pătrunde mai profund în sine și găseşte echilibrul spiritual.

Cum să faceți față neliniștii în timpul meditației

Este dificil să faci din meditație un obicei. Unul dintre principalele obstacole cu care se confruntă meditatorii începători este neliniștea. Oamenilor le este greu să se calmeze și să se scufunde în meditația  pentru operioadă mai lungă de timp.

Regasirea sinelui

De unde vine neliniștea?

Tot timpul se întâmplă lucruri în jurul nostru. Agenții de publicitate pe internet, colegii noștri și tot felul de alte lucruri luptă pentru atenția noastră. Nu e de mirare  că mintea noastră nu se poate detaşa de tot ce se petrece în jur. Pur și simplu nu suntem obișnuiți cu asta.

CITESTE  Încrederea în sine

Cu toate acestea, neliniștea poate proveni din multe surse. O ceartă cu un coleg ne poate pune sistemul nervos în alertă pe tot parcursul zilei. Prea multă cafea ar putea face la fel. În alte zile, motivul neliniștii este complet neclar. Oricare ar fi motivul, acesta, vă afectează de obicei în două moduri: fizic şi mintal.

Neliniște în corp

Majoritatea oamenilor care au încercat meditația vor cunoaște acest sentiment. Te așezi și după un timp simți nevoia de mișcare. Vrei să te ridici din nou, începi să te miști la stânga și la dreapta, te balansezi înainte și înapoi.

În același timp, inima poate bate puțin mai repede, ar putea exista o mâncărime în degetele de la picioare sau o durere în spate. Se simte cumva greșit să rămâi nemișcat, tot corpul tău pare să-ți spună că ar trebui să te ridici.

Neliniște la nivel mintal

Nu numai corpul poate fi neliniștit, mintea poate fi, de asemenea.

Chiar și într-o zi obișnuită, gândurile apar constant. Dar când ești cu adevărat îngrijorat, devine dificil sa-ţi focusezi atenţia.În astfel de momente, poate fi complicat să menții o minte stabilă chiar și pentru o singură respirație. Încep să se strecoare gânduri, cum ar fi :

 • „Trebuie să fac altceva”.
 • “Astăzi se întâmplă prea multe, ar trebui să meditez altă dată.”
 • „Trebuie să mă ridic și să fac [introduceți orice scuză aici]”
 • „Aș vrea să ascult muzică acum”.

Cum să te descurci cu neliniştea

Există o rețetă pentru a combate anxietatea, care constă în câțiva pași. Nu este necesar să-i urmați cu strictețe, dar îi veți găsi utili dacă îi practicați în mod regulat

1. Recunoașteți

Pentru a face față neliniștii în timpul meditației , primul pas este să recunoașteți că sunteți neliniștiți chiar acum. Aceasta este experiența ta în acest moment.

2. Momente de observare

Următorul pas este să observi gândurile și sentimentele fără să reacționezi la ele. Ca om de știință, observă cu curiozitate ceea ce se întâmplă în corpul și mintea ta. Vedeți dacă puteți deveni interesat de această experiență  de neliniște. Cu ce ​​seamănă? Poți să faci un pas înapoi și să observi fără judecată? Se schimbă experiența?

3. Predați-vă gândurilor și sentimentelor

În cele din urmă, vedeți dacă puteți înceta să încercați să schimbați situaţia și să vă abandonați complet. Renunță la luptă, chiar și pentru o clipă.

4. Explorează

Ce se întâmplă dacă faci loc anxietății în corpul tău? Ce se întâmplă dacă îți lași gândurile să continue fără a le crede? Puteți simți nevoia de a vă mișca fără a reacţiona la aceasta? Pe măsură ce folosiți aceste întrebări puteți descoperi mai multe despre experienţa dvs.

5. Răsfățați-vă cu bunătate

Nu în ultimul rând, amintiți-vă să vă tratați cu iubire. Atitudinea ta este esențială pentru combaterea anxietății. Sănătatea mintală nu funcționează fără bunătate. Vorbeşte cu blândeţe despre sine, cu bunătate mai degrabă decât cu nerăbdare și duritate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?