Chiar si in cazul unei utilizari atente, nimeni nu este neaparat scutit de probleme de instalații sanitare. În timp, placa si impuritațile se acumuleaza in țevi, ingreunând scurgerea apei din cada. Pentru a afla ce poți face pentru a rezolva singur problema si când ai nevoie de un instalator profesionist, citeşte atent articolul dat.
Cuprins
De ce nu se scurge apa din cada?
În conformitate cu reglementarile in materie de construcții , capacitatea de scurgere a unei cazi de baie standard cu robinet mixer este de 0,8 l/s si de 1,1 l/s in cazul in care este instalat un incalzitor. Modul in care sistemul de drenaj isi indeplineste sarcina poate fi observat cu ochiul liber. Când nivelul apei ajunge la 5-4 cm, ar trebui sa se formeze o pâlnie in procesul de drenaj. Daca apa se scurge incet si puteți simți mirosuri urât mirositoare care ies din scurgere, este posibil ca țeava de scurgere sa fie blocata.
În cele mai multe cazuri, putem curața scurgerea folosind mijloace improvizate, dar mai intâi este necesar sa identificam sursa problemei. Exista diverse motive pentru care apa din cada nu se scurge:
- Blocajele de funcționare apar atunci când aparatele sanitare sunt utilizate pentru o perioada lunga de timp fara a se lua masuri preventive de curațare a canalizarii. Calitatea apei de la robinet este, de asemenea, afectata: sarurile de calciu si magneziu se depun sub forma de calcar pe pereți. Treptat, capacitatea de curgere a apei din conducte se reduce. Țevile metalice se corodeaza – pereții lor devin friabili si atrag din ce in ce mai multe impuritați.
- Din când in când se formeaza blocaje mecanice in toate conductele de canalizare. Reziduurile de sapun, parul, parul animalelor de companie, fibrele de țesaturi, nisipul si alte substanțe solide sunt vinovate;
- De asemenea, acestea pot aparea din cauza montarii defectuoase a cazii de baie sau a conductelor de canalizare, a unor defecțiuni de funcționare sau a unor defecțiuni ale sistemului (ingheț, blocaje sau spargeri de conducte). În cazul in care cada nu se scurge corect, dar nu exista niciun blocaj, acest lucru se poate datora unei pante insuficiente a țevilor sau unei nepotriviri intre inalțimea cazii si intrarea țevii ascendente. Uneori, problema poate fi rezolvata prin inlocuirea grilajului de scurgere cu unul nou cu deschideri mai mari sau prin instalarea unui sifon cu curbe mai netede. Îndepartarea blocajelor provocate de om este un proces care necesita mult timp si care este cel mai bine gestionat de un instalator cu experiența.
Ce trebuie sa faci daca apa nu se scurge din cada
Daca intâmpinați o astfel de problema, este aproape 100% sigur ca aveți o infundatura in baie. Cu toate acestea, acest lucru nu reprezinta o problema in secolul XXI – aproape toate infundaturile mecanice si operaționale pot fi indepartate cu ajutorul unor substanțe chimice de uz casnic.
Va sugeram Domestos ca fiind un produs eficient impotriva infundarii, potrivit pentru toate tipurile de conducte, economic (o sticla este suficienta pentru doua aplicații) si rapid (10-15 minute pentru fiecare aplicare). Daca cada de baie este infundata si apa nu dispare dupa aplicarea detergentului, ar trebui sa consultați un instalator.
Îndepartarea blocajelor mecanice complicate si a problemelor de natura antropogena ale sistemului de canalizare este, de asemenea, mai bine lasata pe seama profesionistilor. Instalatorii folosesc frânghii extinse de mare rezistența, precum si echipamente pneumatice, de foraj si de taiere a radacinilor pentru a elimina blocajele.
Cum sa curațați o scurgere cu substanțe chimice de uz casnic
Produsele de curațare a canalizarii se bazeaza pe o solutie puternica de lesie. Este excelent pentru indepartarea depunerilor, descompunerea grasimii, a spumei de sapun, a namolului si a altor resturi organice. Un gel special pentru blocaje are o consistența groasa – se distribuie uniform pe suprafața interioara a țevilor, acționeaza in apa statatoare mai mult timp si mai intens decât detergenții lichizi obisnuiți. Utilizarea hipocloritului de sodiu ca ingredient activ face ca acesta sa fie sigur pentru curațarea țevilor metalice si polimerice.
- Citiți cu atenție instrucțiunile pentru produsul ales;
- Turnați detergentul de canalizare (pulbere) in canalul de scurgere si asteptați timpul specificat pe eticheta;
- Spalați sistemul cu un jet puternic de apa calda;
- Respectați masurile de siguranța de pe ambalaj: folosiți manusi de cauciuc si o masca, ventilați incaperea;
- Nu amestecați niciodata diferite remedii sanitare – acest lucru poate provoca o reacție chimica cu eliberarea de clor si poate duce la otraviri grave.
Cum sa eliminați un blocaj cu un piston
Un piston este primul lucru pe care il cautam atunci când apa din cada nu vrea sa iasa. Cu toate acestea, nu toata lumea ințelege cum funcționeaza, astfel incât curațarea țevilor de multe ori nu are efectul dorit.
Instalarea instalațiilor sanitare cu un piston se realizeaza cu ajutorul unui ciocan de apa – presiunea apei in sistem este mult mai mare decât presiunea aerului, astfel incât puteți sparge cu usurința un blocaj in jgheab. Principala regula este de a crea un gol in sistem. Pentru a face acest lucru, umpleți cu apa toate aparatele sanitare care se potrivesc: chiuvetele din baie si din bucatarie, precum si baia insasi.
- Asigurați-va ca toate gurile de scurgere ale chiuvetei si ale baii sunt acoperite cu câțiva centimetri de apa (trebuie sa lasați robinetele deschise atunci când curațați scurgerea). Nivelul apei din cada trebuie sa fie deasupra supapei de cauciuc a pistonului;
- Închideți bine orificiul de scurgere cu bolul de cauciuc al duzei pâna când se obține un vid;
- Rotiți mânerul pistonului câteva miscari. Verificați daca cada de baie este deblocata. Daca apa nu se scurge, repetați operațiunea pâna când blocajul este eliminat;
- Umpleți cada cu apa calda si apoi goliți-o complet pentru a indeparta resturile ramase din țeava.
Puteți achiziționa un piston de la orice magazin de feronerie. Mânerul sau trebuie sa se potriveasca bine pe ventuza de cauciuc, iar cauciucul trebuie sa fie suficient de flexibil. Modelele cu mâner de fixare cu suruburi se rup mai repede. Exista, de asemenea, dispozitive mai avansate cu piston, cu un bol pivotant si o pompa pneumatica.
Cum sa curațați țevile cu o frânghie
O frânghie de instalator este folosita pentru a sparge chiar si dopurile grele si acumularile stagnante din interiorul țevilor. Este un arc de oțel indoit cu un cârlig sau un accesoriu special (burlan, harpon, lopata, lama glisanta) la un capat si un mâner pentru o rotație usoara la celalalt capat. Structura in spirala ajuta cablul sa se adapteze la curburile țevilor si, datorita cuplului, creste impactul mecanic asupra blocajului. Singura dificultate atunci când lucrați cu o frânghie este ca veți avea nevoie de un ajutor pentru a roti mânerul pentru a desfunda scurgerea.
- Îndepartați sifonul de sub cada pentru a permite accesul usor la scurgere;
- Împingeți sârma pâna la capat pâna când atinge infundarea;
- Întindeți cablul pâna la limita si asigurați-va ca este ținut sub tensiune in permanența;
- Stabiliți o operațiune in echipa: o persoana ghideaza sârma si impinge sabotul intr-o miscare alternativa, in timp ce o a doua persoana roteste intensiv mânerul in sensul acelor de ceasornic;
- Îndepartați sârma si curațați resturile adunate pe arc. Repetați pasii anteriori de mai multe ori pâna când blocajul este complet eliminat;
- Instalați sifonul si spalați țevile cu apa calda la presiune inalta.
Prevenirea blocajelor
Pentru a evita problemele legate de apa stagnanta in baie, este indicat sa curațați canalele de scurgere o data pe saptamâna. Un detergent de uz casnic specializat este cel mai eficient pentru a descompune chiar si depunerile de pe pereți.
De asemenea, puteți folosi remedii locale. Se toarna un pahar de bicarbonat de sodiu in scurgere, se toarna un pahar de oțet si se lasa sa stea peste noapte. O soluție 1:3 de bicarbonat de sodiu in apa clocotita poate fi folosita intr-un mod similar. Remediile populare pentru curațarea canalizarilor nu pot elimina blocajele complexe, dar sunt potrivite ca masura preventiva ecologica si ieftina.