Umidificarea aerului dintr-un apartament: 10 moduri

Umidificarea aerului este una dintre sarcinile principale în timpul iernii pentru toți cei care doresc să-și mențină sănătatea și să mențină imunitatea normală, care este responsabilă pentru funcționarea întregului corp. Există mai mult de 10 moduri de umidificarea aerului în casă folosind instrumente improvizate sau echipamente speciale.

Umidificarea aerului în cameră în condiții normale

как увлажнить воздух в комнате
Geamuri umede

Nivelurile normale de umiditate interioară sunt de 40-60%. Odată cu sosirea vremii reci, aceste cifre scad la 12-20%, ceea ce reprezintă o abatere puternică de la valorile admise. Un higrometru te va ajuta la măsurarea nivelului de umiditate. Îl poți găsi în multe magazine pentru casă.

Dacă nu există un astfel de dispozitiv, metodele disponibile vin în ajutor, care îți permit să determini starea aerului într-un apartament sau birou.

Cum se măsoară umiditatea acasă?

Un pahar transparent trebuie umplut cu apă simplă și refrigerat. Se răcește la 2-5 ° C. Pui un pahar cu apă răcită în cameră, la o distanță mare de dispozitivele de încălzire. Pereții unui recipient rece vor reacționa rapid la uscăciune.

Decodarea experimentului:

  1. Pereții sunt uscați în 5 minute – aceasta indică uscăciunea în cameră.
  2. Pereții cețioși nu sunt uscați – umiditatea camerei este moderată.
  3. Sticla „a transpirat” și au apărut picături – umiditatea este ridicată.

Apropo, umiditatea ridicată este, de asemenea, periculoasă pentru oameni. Într-un astfel de mediu, bacteriile și mucegaiul se dezvoltă activ.

De ce este important să umidifici aerul?

 как увлажнить воздух в квартире
Importanța umidificării aerului din casa ta

Umiditatea scăzută este un motiv de îngrijorare, deoarece contribuie la dezvoltarea bolilor cronice.

  1. Formarea prafului. Aerul uscat deplasează umezeala, creând praf în aer. Particulele se așează nu numai pe masă sau pe sertar, ci intră în căile respiratorii, ceea ce duce la reacții alergice, inflamații și asm.
  2. Starea deprimată. Lipsa oxigenului pur afectează starea generală: există o senzație de somnolență, oboseală constantă, pierderea energiei vitale, dificultăți de concentrare. Acestea sunt primele semne de scădere a imunității, ceea ce duce ulterior la dezvoltarea unor complicații grave, deoarece organismul este vulnerabil la microbi patogeni.
  3. Boala respiratorie. În timpul iernii, activitatea de autocurățare a bronhiilor este întreruptă, ceea ce contribuie la creșterea numărului de afecțiuni ale bolilor respiratorii.
  4. Probleme dermatologice. Pe lângă uscăciune și descuamare, există riscul exacerbării și apariției dermatitei. Pielea este deteriorată, devine vulnerabilă, își pierde proprietățile de protecție, ceea ce poate duce la infecția cu bacterii patogene.

Umiditatea scăzută afectează și obiectele din lemn: podele din lemn se usucă, instrumente muzicale, mobilierul este deformat.

CITESTE  Primăvara curățeniei. Plan de 14 zile

Cum să umidifici aerul dintr-un apartament cu mijloace improvizate?

Există mai mult de 10 moduri legate de umidificarea aerului în apartamentul tău. Cel mai ușor este să cumperi un umidificator. Există 3 tipuri de umidificatoare: cu abur, cu ultrasunete și tradiționale. Fiecare reprezentant are propriile sale argumente pro și contra, prin urmare, atunci când alegi un astfel de dispozitiv, trebuie să te familiarizezi în prealabil cu particularitățile funcționării fiecărui model individual.

Sarcina mea este să îți spun cum să umidifici aerul dintr-o cameră iarna folosind metode „populare”.

Recipient cu apă pentru umidificarea aerului

Este necesar să umpli toate recipientele goale, vazele sau borcanele cu apă și să le așezi lângă surse de căldură. Pentru ca astfel de dispozitive să nu strice aspectul apartamentului, poți decora vazele cu pietre, poți pune flori vii sau artificiale, poți decora cu atribute de toamnă și de iarnă. Schimbă apa o dată pe săptămână, mai ales dacă există flori în vază.

Sticlele cu gât îngust nu sunt potrivite pentru recipientele de apă.

как увлажнить воздух в комнате зимой
Recipiente cu apa în scopul umidificării aerului

Vas cu apă

Nu este cel mai frumos mod, dar eficient, dacă trebuie să lucrezi și să dormi într-o cameră uscată. Ia un vas, turnați apă și așeză-l sub radiator. Apa va începe să se evapore din cauza temperaturii, iar camera va fi umplută cu umezeală.

Acvariu sau fântână decorativă

Astfel de produse vor arăta mai armonioase în interior. Cu un acvariu, poți avea grijă de câteva animale acvatice și poți umidifica aerul din apartament. Tot în magazine vei găsi fântâni decorative în stil asiatic sau minimalist cu iluminare.

Prosoape ude

Udă un prosop și strânge apa. Așează produsul pe baterie. Prosoapele mai mari vor fi mai eficiente, iar camera se va umezi mai repede.

Uscarea rufelor

Nu trebuie să lași lenjeria pe balcon, ci usucă-o chiar în cameră. Acest lucru necesită un uscător. În plus față de uscare rapidă, camera va fi umplută cu umiditate și un miros plăcut și proaspăt de curățenie.

Curățare umedă

Odată cu debutul iernii, curățarea umedă nu poate fi oprită. Umezeala va elimina praful și microbii care se așează pe suprafața mobilierului, apoi va pătrunde în corp și va provoca boli.

как повысить влажность воздуха
Curățarea umedă

Aerisirea camerei

Frigul nu este un motiv pentru a refuza aerisirea. Chiar dacă există un minus solid în afara ferestrei, este important să umpli camera cu aer proaspăt. Cantitatea optimă de aerisiri este de 2-3 ori pe zi. Deschidezi complet fereastra și mută-te într-o altă cameră pentru a nu îngheța. 5-10 minute sunt suficiente, iar umiditatea va atinge nivelul optim.

CITESTE  Încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde

Plantele de apartament

Florile nu sunt doar decorative și purifică aerul, ci ajută și la normalizarea nivelului de umiditate. Nu este de mirare că flora este numită „plămânii” planetei noastre. Plantele rețin lichid, iar udarea va fi o sursă suplimentară de umiditate. Fatsia, ficus, hibiscus, dracaena, cyperus conțin multă umiditate. Aceste flori sunt un adevărat depozit de umiditate care poate fi obținut acasă.

сухой воздух в квартире симптомы
PLante de apartament

Proceduri de baie

Mergând la duș, nu închide ușa băii, toți vaporii în timpul procedurilor vor intra în cameră și vor începe să umidifice aerul. Pentru a crește nivelul de umiditate, fă o baie caldă, apoi lăsă să se răcească, astfel încât cantitatea de abur va crește semnificativ.

Fierbere

Dacă nivelul de umiditate trebuie crescut urgent, atunci este nevoie de un ceainic sau o cratiță. Există două opțiuni pentru modul în care poți combate aerul uscat cu fierberea:

  1. Adă apa la fierbere și așeză recipientul pe un pervaz sau o masă. Așadar, umezeala va începe să se răspândească pe tot perimetrul.
  2. Fierbe fierbătorul, dar nu opri după ce apa începe să fiarbă. Înșurubă gazul și lasă lichidul să se elibereze timp de 5-10 minute. Această metodă este utilă dacă trebuie să gătești în camere uscate.

Pentru a lupta nu numai împotriva aerului uscat, ci și pentru a elimina microbii care cauzează boli, adăugă câteva picături din uleiul tău esențial preferat. Parfumurile sunt calmante și ajută la combaterea bolilor respiratorii. Pe lângă ulei, poți folosi diverse condimente, precum scorțișoară.

Hidrogel

Hidrogelul este folosit pentru flori, acționează ca grund și element decorativ. Ai nevoie de sticlărie și bile de hidrogel colorate. Adăugă suficientă apă bilelor: sub influența umezelii, acestea vor începe să se umfle, iar umezeala este eliberată mai activ în volume mari.

Acestea sunt unele dintre cele mai populare metode de tratare a aerului uscat. Nu uita să consumi mai multe lichide, să folosești creme hrănitoare. Dacă membranele mucoase se usucă, păstrează la tine picături speciale pentru ochi. Acest lucru este deosebit de important pentru cei care poartă lentile de contact și direct cum aerul uscat poate irita ochii.

как увлажнить воздух в квартире подручными средствами
Hidrogel

Când simți pielea uscată, folosește apă termală. Poate fi dusă la birou unde trebuie să petreci întreaga zi de lucru. Dacă colegii tăi nu se deranjează, atunci poți folosi o sticlă de pulverizare simplă și apă curată.

CITESTE  Cum și cu ce puteți decora neobișnuit o casă sau o cameră pentru Anul Nou

Cum să umidifici aerul dintr-o cameră: sfatul doctorului

În ceea ce privește umidificarea aerului, mulți oameni doresc să audă părerea unui specialist. Cum să umeziți aerul dintr-o cameră, doctorul dă următoarele sfaturi:

„Pentru ca aerisirea să funcționeze, nivelul de încălzire al radiatorului trebuie reglat. În toate celelalte cazuri, acoperă bateriile cu prosoape sau pături. Apoi, nevoia de ventilație constantă dispare de la sine, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să excluzi complet ventilația din viața voastră. Asigurarea unui schimb normal de aer în cameră, scade nivelul inflamației, bolilor și dezvoltarea afecțiunilor cronice, care se pot agrava odată cu venirea vremii reci. Dar este mai bine să obții un dispozitiv care să controleze nivelul de umiditate din cameră “.

Cum să umidifici aerul dintr-un apartament cu un ventilator?

Mulți oameni cred că un ventilator va ajuta la umidificarea aerului, dar acest dispozitiv nu poate fi comparat cu un umidificator real. Ventilatorul, de la sine, nu ajută la umidificarea aerului, ci pur și simplu îl transportă în jurul apartamentului. Pentru ca metoda să funcționeze, este necesar să plasezi un recipient cu apă sub ventilator.

Avantajele și dezavantaje ale umidificatoarelor

Umidificator regulat

Dispozitivele de acest tip funcționează pe principiul suflării aerului printr-un burete umed. Principalul avantaj este capacitatea de a regla evaporarea apei, în funcție de umiditatea din apartament. Principalul dezavantaj este necesitatea schimbării filtrelor și a utilizării apei purificate. Dacă utilizezi apă de la robinet, umidificatorul se va deteriora rapid și poate deveni periculos pentru sănătate.

как повысить влажность в комнате
Umifidicator regulat

Umidificator cu abur

Echipat cu un ac care este scufundat în apă. Apa se încălzește și începe evaporarea. Astfel de produse nu sunt recomandate pentru utilizare în apartamente cu copii mici. Temperaturile ridicate ale aburului le pot afecta starea.

Umidificatoare cu ultrasunete

Este o abordare inovatoare pentru combaterea aerului uscat. Produsele sunt compacte și absorb puțină energie. Pentru a utiliza astfel de dispozitive, vei avea nevoie de apă distilată sau cartușe de filtrare speciale cu rășină schimbătoare de ioni, care previne apariția depunerilor albe pe mobilă.

Nu uita că un nivel ridicat de umiditate (peste 70%) afectează negativ starea umană. Astfel de indicatori pot duce la formarea mucegaiului, deci trebuie să respecți rata stabilită de 40-60%.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?