Lemnul este un material de construcție nobil, care a fost apreciat de oameni inca din cele mai vechi timpuri. Timp de secole si pâna in prezent, casele din lemn au un aspect mareț, dar in acelasi timp cald si confortabil acasa. Pentru ca fațadele sa aiba un aspect demn, trebuie sa le vopsiți corespunzator. Vedeti in articolul dat greselile comune pe care trebuie sa le evitați in timpul vopsirii.
Cuprins
5 greseli la vopsirea lemnului
Vopsirea exterioara a lemnului nu este o treaba usoara pentru neprofesionisti. Tehnici de vopsire incorecte, materiale gresite, condiții meteorologice nepotrivite – toate acestea pot anula toata munca depusa.
Tehnica incorecta poate avea mai multe consecințe. Cele mai frecvente sunt craparea si exfolierea stratului decorativ. Vopseaua care s-a zbârcit si a cazut lasa la vedere suprafața decorativa expusa. Prin urmare, razele soarelui pot face ca lemnul sa devina gri. Ploaia si umiditatea pot provoca putrezirea materialului.
Fațade pregatite necorespunzator

Adesea, muncitorii neexperimentați din domeniul construcțiilor neglijeaza acest pas, grabindu-se sa termine lucrarile cât mai repede posibil. Și in zadar. Lemnul nepregatit se comporta in mod imprevizibil. Este foarte probabil ca fațada din lemn sa trebuiasca sa fie vopsita dupa câțiva ani.
Indiferent cât de perfecta este taierea, microfisurile, bavurile si alte deteriorari mecanice ramân pe suprafața materialului. Porii din lemn vor fi blocați daca lemnul este prelucrat. Ca urmare, penetrarea compusilor antiseptici si protectori este impiedicata, ceea ce duce la o reducere a concentrației acestora in structura. Acest lucru duce la defecte de prelucrare in timpul fazei de finisare a procesului de vopsire.
Șlefuirea trebuie efectuata conform urmatorului algoritm:
- Trecem peste suprafața cu un abraziv grosier (P60-80). În acest fel, scapam de nereguli si eliminam defectele de la prelucrarea inițiala.
- Rectificam cu granulație abraziva P120. O granulație fina va permite sa dați lemnului un finisaj perfect neted.
- Adâncimea de strapungere a soluțiilor antiseptice depinde de cât de bine slefuiți fațada.
Lipsa impregnarii cu straturi de protecție
Acest pas este la fel de important ca si cel precedent. Compozițiile protectoare sunt concepute pentru a proteja lemnul de putrezire, de infestarea cu ciuperci si de intemperii. Acesta se prezinta sub forma de soluții pe baza de ulei, antiseptice si de grund. Atunci când alegeți, nu urmariți eticheta cu preț mic.
Tehnica este destul de simpla. Aplicați compusul cu o pensula sau cu o rola. Nu uitați sa strângeți instrumentul. Excesul de produs nu trebuie sa curga pe suprafața. Daca antisepticul a ajuns brusc pe geamuri, curațați-le imediat cu un spray de curatare.
Vopsea slaba

De foarte multe ori alegem vopsele pentru construcții din gama de uz casnic pentru a economisi bani. Din pacate, are o durata de viața foarte scurta, de doar câteva sezoane. Dar apoi lemnul, chiar daca este preslefuit si impregnat, va incepe sa respinga vopseaua.
Prin urmare, lemnul trebuie vopsit numai cu produse profesionale de vopsire pentru exterior. Cel mai bine este ca acestea sa fie pe baza de silicon sau de cauciuc. Acestea au o durata de viața de 10-15 ani.
Atunci când faceți acest lucru, alegeți perii dens impachetate. Acestea vor asigura o buna distribuție a compusului. Iar consumul este economic.
Aplicație neglijenta
Vopsirea lemnului din exteriorul casei este un proces care necesita mult timp. Cu cât aplicați stratul cu mai multa atenție, cu atât mai bine. În acest fel, veți reduce sansele de imprastiere a vopselei. La inceput va fi lent, dar va veți obisnui mai târziu.
Cel mai bine este sa incepeți cu zonele cele mai puțin vizibile. Aceasta este o buna ocazie de a exersa si de a gasi cea mai buna presiune a mâinii pe pensula.
Va rugam sa rețineți ca trebuie sa lucrați de sus in jos. Adevarul este ca straturile de fațada sunt destul de “grele”. Prin urmare, este inevitabil ca vopseaua sa se scurga. Mergând in direcția cea buna, veți putea controla apariția picaturilor si le veți putea elimina la timp.
Clatiți intotdeauna uneltele in apa dupa terminarea lucrului.
Nerespectarea condițiilor de temperatura si umiditate

Compusii antiseptici si de acoperire pot fi aplicați numai in anumite condiții de temperatura si umiditate. De asemenea, luați in considerare faptul ca toate se usuca diferit. Examinați cu atenție recipientul si gasiți intervalul optim de temperatura atât pentru aplicație, cât si pentru procesul de uscare. Mulți oameni uita ca temperaturile nocturne sunt mult mai scazute decât cele diurne.
Vremea este acoperita si uscata. Soarele excesiv poate cauza uscarea rapida a formularilor. În plus, nu se recomanda vopsirea suprafețelor din lemn umede. Daca a plouat recent sau a fost foarte multa roua, vopsirea trebuie amânata pentru a permite lemnului sa se usuce bine.
Tehnica de vopsire a lemnului nu este atât de complicata daca se iau in considerare toate nuanțele. Cu materialele si tehnica potrivite, succesul este garantat.