Tehnici de vopsire: 5 greșeli de evitat la vopsirea lemnului

Lemnul este un material de construcție nobil, care a fost apreciat de oameni încă din cele mai vechi timpuri. Timp de secole și până în prezent, casele din lemn au un aspect măreț, dar în același timp cald și confortabil acasă. Pentru ca fațadele să aibă un aspect demn, trebuie să le vopsiți corespunzător. Vedeţi în articolul dat greșelile comune pe care trebuie să le evitați în timpul vopsirii.

5 greșeli la vopsirea lemnului

Vopsirea exterioară a lemnului nu este o treabă ușoară pentru neprofesioniști. Tehnici de vopsire incorecte, materiale greșite, condiții meteorologice nepotrivite – toate acestea pot anula toată munca depusă.

Tehnica incorectă poate avea mai multe consecințe. Cele mai frecvente sunt crăparea și exfolierea stratului decorativ. Vopseaua care s-a zbârcit și a căzut lasă la vedere suprafața decorativă expusă. Prin urmare, razele soarelui pot face ca lemnul să devină gri. Ploaia și umiditatea pot provoca putrezirea materialului.

Fațade pregătite necorespunzător

Adesea, muncitorii neexperimentați din domeniul construcțiilor neglijează acest pas, grăbindu-se să termine lucrările cât mai repede posibil. Și în zadar. Lemnul nepregătit se comportă în mod imprevizibil. Este foarte probabil ca fațada din lemn să trebuiască să fie vopsită după câțiva ani.

Indiferent cât de perfectă este tăierea, microfisurile, bavurile și alte deteriorări mecanice rămân pe suprafața materialului. Porii din lemn vor fi blocați dacă lemnul este prelucrat. Ca urmare, penetrarea compușilor antiseptici și protectori este împiedicată, ceea ce duce la o reducere a concentrației acestora în structură. Acest lucru duce la defecte de prelucrare în timpul fazei de finisare a procesului de vopsire.

Șlefuirea trebuie efectuată conform următorului algoritm:

  • Trecem peste suprafață cu un abraziv grosier (P60-80). În acest fel, scăpăm de nereguli și eliminăm defectele de la prelucrarea inițială.
  • Rectificăm cu granulație abrazivă P120. O granulație fină vă permite să dați lemnului un finisaj perfect neted.
  • Adâncimea de străpungere a soluțiilor antiseptice depinde de cât de bine șlefuiți fațada.
CITESTE  6 idei accesibile bugetar pentru amenajarea zonei de grătar

Lipsa impregnării cu straturi de protecție

Acest pas este la fel de important ca și cel precedent. Compozițiile protectoare sunt concepute pentru a proteja lemnul de putrezire, de infestarea cu ciuperci și de intemperii. Acesta se prezintă sub formă de soluții pe bază de ulei, antiseptice și de grund. Atunci când alegeți, nu urmăriți eticheta cu preț mic.

Tehnica este destul de simplă. Aplicați compusul cu o pensulă sau cu o rolă. Nu uitați să strângeți instrumentul. Excesul de produs nu trebuie să curgă pe suprafață. Dacă antisepticul a ajuns brusc pe geamuri, curățați-le imediat cu un spray de curăţare.

Vopsea slabă

De foarte multe ori alegem vopsele pentru construcții din gama de uz casnic pentru a economisi bani. Din păcate, are o durată de viață foarte scurtă, de doar câteva sezoane. Dar apoi lemnul, chiar dacă este preșlefuit și impregnat, va începe să respingă vopseaua.

Prin urmare, lemnul trebuie vopsit numai cu produse profesionale de vopsire pentru exterior. Cel mai bine este ca acestea să fie pe bază de silicon sau de cauciuc. Acestea au o durată de viață de 10-15 ani.

Atunci când faceți acest lucru, alegeți perii dens împachetate. Acestea vor asigura o bună distribuție a compusului. Iar consumul este economic.

Aplicație neglijentă

Vopsirea lemnului din exteriorul casei este un proces care necesită mult timp. Cu cât aplicați stratul cu mai multă atenție, cu atât mai bine. În acest fel, veți reduce șansele de împrăștiere a vopselei. La început va fi lent, dar vă veți obișnui mai târziu.

Cel mai bine este să începeți cu zonele cele mai puțin vizibile. Aceasta este o bună ocazie de a exersa și de a găsi cea mai bună presiune a mâinii pe pensulă.

CITESTE  Ce este mai bine să alegi: o cabină de duș sau o cadă de baie?

Vă rugăm să rețineți că trebuie să lucrați de sus în jos. Adevărul este că straturile de fațadă sunt destul de “grele”. Prin urmare, este inevitabil ca vopseaua să se scurgă. Mergând în direcția cea bună, veți putea controla apariția picăturilor și le veți putea elimina la timp.

Clătiți întotdeauna uneltele în apă după terminarea lucrului.

Nerespectarea condițiilor de temperatură și umiditate

Compușii antiseptici și de acoperire pot fi aplicați numai în anumite condiții de temperatură și umiditate. De asemenea, luați în considerare faptul că toate se usucă diferit. Examinați cu atenție recipientul și găsiți intervalul optim de temperatură atât pentru aplicație, cât și pentru procesul de uscare. Mulți oameni uită că temperaturile nocturne sunt mult mai scăzute decât cele diurne.

Vremea este acoperită și uscată. Soarele excesiv poate cauza uscarea rapidă a formulărilor. În plus, nu se recomandă vopsirea suprafețelor din lemn umede. Dacă a plouat recent sau a fost foarte multă rouă, vopsirea trebuie amânată pentru a permite lemnului să se usuce bine.

Tehnica de vopsire a lemnului nu este atât de complicată dacă se iau în considerare toate nuanțele. Cu materialele și tehnica potrivite, succesul este garantat.

Lasă un răspuns