Primăvara curățeniei. Plan de 14 zile

În fiecare primăvară mă strădui să pun în ordine nu numai pe mine însumi, ci și casa mea. Mai ales în ajunul marii sărbători strălucitoare de Paști. Dar uneori poate fi atât de dificil să aloci tot weekendul pentru asta, deoarece, pe lângă curățenie, trebuie să faci cumpărături, copii și să mergi la întâlniri cu prietenii și rudele.

Prin urmare, am dezvoltat un plan de ordine de primăvară pentru 14 zile, împărțind zonele din apartament și alocând în medie 2-3 ore pe zi pentru fiecare. Acest lucru vă va oferi posibilitatea de a face curățenie seara, în timpul săptămânii, fără a pierde multă energie, ca atunci când curățați un apartament întreg deodată. În plus, datorită împărțirii în zile și zone, veți putea evalua mai obiectiv „sfera de lucru” și nu te vei confunda în gânduri și fapte, ca atunci când lucrezi la un întreg apartament simultan.

Primul lucru la care trebuie să te gândești este arsenalul de instrumente pentru acest loc de muncă. Am compilat o listă cu ceea ce vei avea nevoie:

  • un set de detergenți: din depozite de murdărie și săpun, din rugină, pentru spălarea băilor acrilice, curățator de geamuri, cremă pentru spălarea unei plăci din sticlă-ceramică (dacă ai un astfel de aragaz), șampon pentru spălarea podelelor, detergent pentru spălarea geamurilor;
  • agenți de lustruire: lustruire pentru mobilă, parchet sau lustruit, bicarbonat de sodiu, muștar, oțet;
  • un set de cârpe de spălat de diferite dimensiuni și texturi: microfibră, pământ, bumbac natural, bureți mari și mici, perii, perii, prosoape de hârtie;
  • echipament de curățare: găleată, mop (la alegere – plat cu o cârpă dreptunghiulară, mop cu vierme, unul tradițional din lemn cu o cârpă separată) mătură sau perie, lingură, aspirator.
Pregătirea curățeniei

Prima zi. Revizuirea îmbrăcămintei

Am dedicat prima zi de ordine de primăvară pereților etanși de haine și lucruri și selecției articolelor non-sezoniere de care ești gata să te despărți. Aceasta este o activitate foarte importantă de făcut în fiecare an pentru a vă păstra dulapul în ordine și curat.

Principiul selectării lucrurilor este simplu – tot ce nu a fost purtat de mai bine de un an este în afara casei. Depinde de tine să decizi ce să faci cu aceste lucruri – dăle prietenilor sau rudelor, dule-le la un adăpost sau pur și simplu dule-le la coșurile de gunoi și lasă-le într-o pungă. În orice caz, nu le arunca, deoarece vor exista întotdeauna oameni care au nevoie de ele mai mult decât ai tu.

Revizuirea îmbrăcămintei

Zilele 2 și 3. Curățenie generală

Punem lucrurile în ordine în sufragerie. Primul lucru cu care trebuie să începi este colectarea prafului și a pânzelor de păianjen sub tavan, apoi ștergi tot praful chiar și în cele mai îndepărtate colțuri, la care mâinile noastre nu ajung în timpul curățării obișnuite, spăl toate accesoriile și decorul – picturi, figurine, rame foto.

Aspiri, mături, spăli podelele – faci totul cât mai atent posibil. Schimbi fețe de masă, pelerine, huse de mobilier etc. Pe parcurs, poți face o reamenajare unde ai planificat mult timp.

Curățenie generală

Ziua 4. Spălarea perdelelor

După ordine de primăvară generală, putem trece la întrebări mici, dar laborioase. În această zi, vei începe să spăli perdelele. Acesta este un proces foarte plictisitor, deoarece va trebui să stai suficient de mult cu brațele întinse și să atârni sau să scoți perdelele din cârlige. Cel mai bine este să iei pe cineva din gospodărie să te ajute. În primul rând, scoți perdelele, le sortezi după materiale și culori. Apoi, decizi tipul de spălare – mâna sau mașina, sau chiar le dai la curățarea chimică.

CITESTE  20 de sfaturi pentru o curățare perfectă

Desigur, este bine dacă perdelele sunt realizate din țesături naturale, au o culoare simplă și un stil de croitorie, apoi le speli doar cu o mașină de spălat, apoi le călci încă umede și le agăți pe cornișă. Și numai atunci perdelele se vor usca și vor avea un aspect îngrijit. Dacă ai perdele „complexe” din tul subțire, dantelă, plasă, mătase – trebuie să le speli manual. Îți recomand să le speli cu o soluție ușoară de șampon, fără o abundență de spumă, fără a stoarce sau a răsuci prea mult.

După spălare, clătești bine de 2-3 ori, astfel încât să nu rămână pete de spumă. Apoi îl așezi cu grijă pe un leagăn sau îl poți atârna imediat pe cornișă. Aveți grijă la lambriquine – acestea se pot lăsa când sunt umede. După uscare, calcă perdelele cu un fier de călcat cald.

Spălarea perdelelor

Ziua 5. Spălarea bateriei

În această zi spălă bateriile. La fel ca spălarea perdelelor este o sarcină laborioasă. Principala problemă sunt locurile greu accesibile, cu cel mai mult praf – partea de jos și partea din spate a bateriei. Prin urmare, te sfătui să cumperi o perie specială pentru curățarea bateriilor – se arată în fotografia de mai jos. Și, de asemenea, obține o duză tubulară subțire pentru aspirator.

Cu ajutorul lor, vei face față rapid acestei sarcini dificile. Mai întâi, periază între secțiuni cu o perie uscată, scuturând astfel tot praful de pe podea, apoi aspiră praful. Și abia apoi udă aceeași perie și șterge secțiunile pentru a colecta praful rămas. Acolo unde peria nu ajunge, va trebui să ajungi acolo cu o cârpă umedă.

Spălarea bateriei

Ziua 6. Spălarea geamurilor

Spălăm geamurile. Acest proces este aproape un simbol de ordine de primăvară, deoarece după el, casa pare să „deschidă ochii după somn”. Cazul este laborios, poate dura 2 zile. Primul lucru pe care îl faci – spală exteriorul și interiorul ferestrei cu o cârpă umedă, poate cu o apă ușoară cu săpun – spălăm murdăria de afară de pe stradă și murdăria noastră din interior.

Apoi, când sticla este uscată, ia un produs de curățat geamuri și ziare sau prosoape de hârtie. Cu ajutorul lor, ferestrele tale vor străluci. Aplică produsul, apoi zdrobește un ziar sau o cârpă într-o minge și lustruiește paharul până când dungile dispar și sticla devine transparentă. Nimic extraordinar, doar efort fizic în timp ce lustruești paharul.

Konstantin Yuganov – Fotolia Spălarea geamurilor

Ziua 7. Ascunzi lucrurile de iarnă

Schimbăm lucrurile din diferite anotimpuri în locuri. După ce cele mai mari surse de praf și murdărie au fost eliminate – camerele sunt curățate, perdelele sunt spălate, bateriile sunt curățate, ferestrele sunt strălucitoare, poți prelua sarcini mai mici.

Prima dintre ele este să ascunzi lucrurile de iarnă și să le obții pe cele de primăvară. Aranjează toți pantofii de iarnă – spală-i, apoi tratează-i cu creme și impregnări, în funcție de material. Apoi, umple pantofii cu scinduri de hârtie sau căptușeli speciale pentru pantofi – totul, astfel încât pantofii să păstreze forma corectă până în sezonul următor. Și le ascunzi în cutii, pe care le așezi pe rafturile superioare ale dulapurilor.

CITESTE  Cum și cu ce puteți decora neobișnuit o casă sau o cameră pentru Anul Nou

Apoi, iai îmbrăcămintea exterioară – cel mai bine este să o ducem mai întâi la curățătoria și apoi să o ascundem. Așează-le în huse pe care le ascunzi și nu uita să atârni cutii care să respingă molii, deoarece spațiile închise sunt mediul perfect pentru molii.

Sunt foarte convenabile cutiile de plastic pentru depozitarea lucrurilor sau pungile de vid din care este aspirat aerul de către un aspirator. Îndoaie-le separat pentru pulovere de lână, împreună cu o pungă de lavandă pentru a lupta împotriva moliilor. Separat, hainele din fibre mixte – nu se tem de molii.

Ascunzi lucrurile de iarnă

Ziua 8. Curățarea băii

Curățarea băii. O procedură tradițională destul de simplă, dar și mai amănunțită decât de obicei. Spală cabina de duș și cadă cu îndepărtarea calcarului. Toate piesele metalice și cromate sunt curățate cu un detergent de săpun și murdărie. Inserții de sticlă în cabină și spălarea oglinzilor conform principiului spălării geamurilor. Apoi, curăță cusăturile din țiglă cu un agent fungic.

Dacă ai o baie emailată și suprafața acesteia este deteriorată sau pur și simplu trebuie restaurată, îți recomand să apelezi un maestru care va efectua restaurarea suprafeței băii.

Treci prin toate sticlele cu șampoane și produse. Închide prosoape curate, iar curățenia în baie s-a încheiat.

Curățarea băii

Ziua 9. Curățarea bucătăriei

În ziua aceea a venit rândul bucătăriei. Frontul de lucru este mare, deci este posibil ca ora 13 să nu fie suficientă. Principalele sarcini de curățare a bucătăriei sunt spălarea mobilierului de picături de grăsime care zboară din tigaie în timpul gătitului, spălarea plăcilor de pe șorțul de bucătărie, spălarea chiuvetei și a mixerului, curățarea sertarelor și dulapurilor din bucătărie (sortarea cerealelor, condimentelor, ceaiurilor etc.). etc.).

După ce ai terminat toate cele de mai sus, este rândul să dezghețați frigiderul, dacă frigiderul tău are nevoie de asta, desigur. Mai întâi, scoate toate alimentele din el și lasă-le să se dezghețe peste noapte, iar dimineața, spală interiorul frigiderului și podeaua din jurul acestuia. Procesul poate dura două zile datorită dezghețării frigiderului.

Curățarea bucătăriei

Ziua 10. Îngrijirea podelei

Te ocupi de podele. În a 10-a zi, când aproape toată curățenia este finalizată, te poți ocupa și de podele, dacă acestea au parchet, lemn sau laminat pe podeaua ta Linoleum nu are nevoie de îngrijiri speciale.

Amintește-ți  că pardoseala laminată nu trebuie spălată cu o cârpă prea umedă sau cu un aspirator de spălat, pentru a nu o uda excesiv, deoarece laminatul se teme foarte mult de umiditate. Ia o găleată de apă, adaugă oțet de masă – 1 lingură. 5 litri. apă, deșurubează cu atenție cârpa și spală podelele aproape uscate. Aceasta va fi cea mai bună îngrijire pentru pardoseala ta laminată. Apoi lasă podeaua să se usuce bine.

Apoi ia lustruirea lemnului din coșul nostru cu inventar – pentru îngrijirea pardoselilor naturale. Pentru a lustrui parchetul, ai nevoie de o cârpă moale, fără scame. Strânge o cantitate mică de lac pe podea și freaco  în parchet cu o mișcare circulară. Acordă timp polonezului pentru a înmuia și ai terminat cu curățarea podelelor.

Îngrijirea podelei

Ziua 11. Spălarea candelabrelor și a lămpilor

Următoarea sarcină pe lista de ordine de primăvară va fi curățarea candelabrelor și a lămpilor. Este posibil să le fi spălat deja în primele zile ale maratonului nostru. Dar totuși, vei pune deoparte o seară separată pentru curățarea candelabrelor. Acest lucru este deosebit de important pentru candelabrele din cristal și sticlă. Principala problemă este că va trebui să stai mult timp pe un scaun sau scară cu trepte și să speli candelabrul cu brațele întinse. Dacă îl poți scoate – doar grozav, vei economisi multă energie.

CITESTE  Umidificarea aerului dintr-un apartament: 10 moduri

Fă o soluție ușoară cu săpun și șterge toate părțile cu un burete moale, dacă candelabrul nu necesită o spălare temeinică, va fi suficient doar să ștergi totul cu cârpe umede de praf. Dacă aveți abajururi din țesătură și le poți scoate și trimite la spălare. Amintește-ți că sticla mată trebuie ștearsă cu o cârpă uscată după spălarea cu o cârpă umedă, astfel încât să nu existe dungi murdare.

Spălarea candelabrelor și a lămpilor

Ziua 12. Spălarea vaselor

Punem în ordine vasele și ustensilele de bucătărie. Am rezervat special o seară întreagă pentru această lecție și nu am inclus-o în curățarea bucătăriei, deoarece aceasta poate fi o sarcină destul de laborioasă. Din arsenalul de remedii, este posibil să ai nevoie de creme pentru vase, detergenți și bicarbonat de sodiu cu muștar.

Sifonul și muștarul pot înlocui toți detergenții. Aceste două suplimente nutritive ne sunt familiare de mult timp și sunt mari ajutoare în casă. Muștarul dizolvă grăsimea, iar bicarbonatul de sodiu îndepărtează orice depunere de placă, solzi și carbon. Cu ajutorul lor, vei putea curăța tigaile grase și fundul ars al tigaiei.

Pentru a detartra fierbătorul, ai nevoie de oțet – toarnă aproximativ jumătate de litru de oțet și adu-l la fierbere, după care toate ceainicele din interior arată ca noi. Sifonul este de asemenea excelent pentru îngrijirea sticlei și cristalului.

Dacă ai ceva ars pe aragaz, toarnă aproximativ 200g în acest vas, umple cu apă și lasă peste noapte, dimineața clătește cu apă și vei vedea că toate depunerile de carbon au dispărut peste noapte.

Spălarea vaselor

Ziua 13. Îngrijirea florilor

Te ocupi de flori. Desigur, astfel de proceduri sunt relevante pentru iubitorii de plante de interior. Pentru cei care nu le au, îți pot oferi să sortăm cărțile, să le cureți de praf sau să revizui discurile DVD și să le pui pe cele inutile sau să le distribui pur și simplu.

Revină la culori. Intră in ordine de primăvară murdăria și praful de pe toate frunzele plantelor de interior folosind un prosop sau cârpe. Totul trebuie făcut cu atenție pentru a nu deteriora accidental frunzele. De asemenea, poți lua în considerare transplantarea florilor în alte ghivece sau fertilizarea lor. Ai grijă atunci când alegi florile ghiveci, deoarece acestea pot decora și strică aspectul general al camerei.

Îngrijirea florilor

Ziua 14. Ultimele detalii

Finalizarea maratonului. În două săptămâni de ordine de primăvară, ai reușit deja să înțelegeți ce trebuie să repari, să lipești, să atașezi și ce poate fi trimis la grămada de gunoi. Prin urmare, în ultima zi de curățenie, îți propun să facem doar aceste lucruri. Desigur, nu este dificil să lipești singur tapetul, să atașezi plinta și să ajungi un cui pentru imagine. Dacă există probleme mai complicate, de exemplu, pentru restaurarea sau repararea mobilierului, te sfătui să contactați maeștrii pentru aceste tipuri de reparații.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?