Primavara curațeniei. Plan de 14 zile

În fiecare primavara ma stradui sa pun in ordine nu numai pe mine insumi, ci si casa mea. Mai ales in ajunul marii sarbatori stralucitoare de Pasti. Dar uneori poate fi atât de dificil sa aloci tot weekendul pentru asta, deoarece, pe lânga curațenie, trebuie sa faci cumparaturi, copii si sa mergi la intâlniri cu prietenii si rudele.

Prin urmare, am dezvoltat un plan de ordine de primavara pentru 14 zile, imparțind zonele din apartament si alocând in medie 2-3 ore pe zi pentru fiecare. Acest lucru va va oferi posibilitatea de a face curațenie seara, in timpul saptamânii, fara a pierde multa energie, ca atunci când curațați un apartament intreg deodata. În plus, datorita imparțirii in zile si zone, veți putea evalua mai obiectiv „sfera de lucru” si nu te vei confunda in gânduri si fapte, ca atunci când lucrezi la un intreg apartament simultan.

Primul lucru la care trebuie sa te gândesti este arsenalul de instrumente pentru acest loc de munca. Am compilat o lista cu ceea ce vei avea nevoie:

  • un set de detergenți: din depozite de murdarie si sapun, din rugina, pentru spalarea bailor acrilice, curațator de geamuri, crema pentru spalarea unei placi din sticla-ceramica (daca ai un astfel de aragaz), sampon pentru spalarea podelelor, detergent pentru spalarea geamurilor;
  • agenți de lustruire: lustruire pentru mobila, parchet sau lustruit, bicarbonat de sodiu, mustar, oțet;
  • un set de cârpe de spalat de diferite dimensiuni si texturi: microfibra, pamânt, bumbac natural, bureți mari si mici, perii, perii, prosoape de hârtie;
  • echipament de curațare: galeata, mop (la alegere – plat cu o cârpa dreptunghiulara, mop cu vierme, unul tradițional din lemn cu o cârpa separata) matura sau perie, lingura, aspirator.
Pregatirea curațeniei

Prima zi. Revizuirea imbracamintei

Am dedicat prima zi de ordine de primavara pereților etansi de haine si lucruri si selecției articolelor non-sezoniere de care esti gata sa te desparți. Aceasta este o activitate foarte importanta de facut in fiecare an pentru a va pastra dulapul in ordine si curat.

Principiul selectarii lucrurilor este simplu – tot ce nu a fost purtat de mai bine de un an este in afara casei. Depinde de tine sa decizi ce sa faci cu aceste lucruri – dale prietenilor sau rudelor, dule-le la un adapost sau pur si simplu dule-le la cosurile de gunoi si lasa-le intr-o punga. În orice caz, nu le arunca, deoarece vor exista intotdeauna oameni care au nevoie de ele mai mult decât ai tu.

Revizuirea imbracamintei

Zilele 2 si 3. Curațenie generala

Punem lucrurile in ordine in sufragerie. Primul lucru cu care trebuie sa incepi este colectarea prafului si a pânzelor de paianjen sub tavan, apoi stergi tot praful chiar si in cele mai indepartate colțuri, la care mâinile noastre nu ajung in timpul curațarii obisnuite, spal toate accesoriile si decorul – picturi, figurine, rame foto.

Aspiri, maturi, spali podelele – faci totul cât mai atent posibil. Schimbi fețe de masa, pelerine, huse de mobilier etc. Pe parcurs, poți face o reamenajare unde ai planificat mult timp.

Curațenie generala

Ziua 4. Spalarea perdelelor

Dupa ordine de primavara generala, putem trece la intrebari mici, dar laborioase. În aceasta zi, vei incepe sa spali perdelele. Acesta este un proces foarte plictisitor, deoarece va trebui sa stai suficient de mult cu brațele intinse si sa atârni sau sa scoți perdelele din cârlige. Cel mai bine este sa iei pe cineva din gospodarie sa te ajute. În primul rând, scoți perdelele, le sortezi dupa materiale si culori. Apoi, decizi tipul de spalare – mâna sau masina, sau chiar le dai la curațarea chimica.

CITESTE  Umidificarea aerului dintr-un apartament: 10 moduri

Desigur, este bine daca perdelele sunt realizate din țesaturi naturale, au o culoare simpla si un stil de croitorie, apoi le speli doar cu o masina de spalat, apoi le calci inca umede si le agați pe cornisa. Și numai atunci perdelele se vor usca si vor avea un aspect ingrijit. Daca ai perdele „complexe” din tul subțire, dantela, plasa, matase – trebuie sa le speli manual. Îți recomand sa le speli cu o soluție usoara de sampon, fara o abundența de spuma, fara a stoarce sau a rasuci prea mult.

Dupa spalare, clatesti bine de 2-3 ori, astfel incât sa nu ramâna pete de spuma. Apoi il asezi cu grija pe un leagan sau il poți atârna imediat pe cornisa. Aveți grija la lambriquine – acestea se pot lasa când sunt umede. Dupa uscare, calca perdelele cu un fier de calcat cald.

Spalarea perdelelor

Ziua 5. Spalarea bateriei

În aceasta zi spala bateriile. La fel ca spalarea perdelelor este o sarcina laborioasa. Principala problema sunt locurile greu accesibile, cu cel mai mult praf – partea de jos si partea din spate a bateriei. Prin urmare, te sfatui sa cumperi o perie speciala pentru curațarea bateriilor – se arata in fotografia de mai jos. Și, de asemenea, obține o duza tubulara subțire pentru aspirator.

Cu ajutorul lor, vei face fața rapid acestei sarcini dificile. Mai intâi, periaza intre secțiuni cu o perie uscata, scuturând astfel tot praful de pe podea, apoi aspira praful. Și abia apoi uda aceeasi perie si sterge secțiunile pentru a colecta praful ramas. Acolo unde peria nu ajunge, va trebui sa ajungi acolo cu o cârpa umeda.

Spalarea bateriei

Ziua 6. Spalarea geamurilor

Spalam geamurile. Acest proces este aproape un simbol de ordine de primavara, deoarece dupa el, casa pare sa „deschida ochii dupa somn”. Cazul este laborios, poate dura 2 zile. Primul lucru pe care il faci – spala exteriorul si interiorul ferestrei cu o cârpa umeda, poate cu o apa usoara cu sapun – spalam murdaria de afara de pe strada si murdaria noastra din interior.

Apoi, când sticla este uscata, ia un produs de curațat geamuri si ziare sau prosoape de hârtie. Cu ajutorul lor, ferestrele tale vor straluci. Aplica produsul, apoi zdrobeste un ziar sau o cârpa intr-o minge si lustruieste paharul pâna când dungile dispar si sticla devine transparenta. Nimic extraordinar, doar efort fizic in timp ce lustruesti paharul.

Konstantin Yuganov – Fotolia Spalarea geamurilor

Ziua 7. Ascunzi lucrurile de iarna

Schimbam lucrurile din diferite anotimpuri in locuri. Dupa ce cele mai mari surse de praf si murdarie au fost eliminate – camerele sunt curațate, perdelele sunt spalate, bateriile sunt curațate, ferestrele sunt stralucitoare, poți prelua sarcini mai mici.

Prima dintre ele este sa ascunzi lucrurile de iarna si sa le obții pe cele de primavara. Aranjeaza toți pantofii de iarna – spala-i, apoi trateaza-i cu creme si impregnari, in funcție de material. Apoi, umple pantofii cu scinduri de hârtie sau captuseli speciale pentru pantofi – totul, astfel incât pantofii sa pastreze forma corecta pâna in sezonul urmator. Și le ascunzi in cutii, pe care le asezi pe rafturile superioare ale dulapurilor.

CITESTE  Cum sa spalați sosetele albe

Apoi, iai imbracamintea exterioara – cel mai bine este sa o ducem mai intâi la curațatoria si apoi sa o ascundem. Aseaza-le in huse pe care le ascunzi si nu uita sa atârni cutii care sa respinga molii, deoarece spațiile inchise sunt mediul perfect pentru molii.

Sunt foarte convenabile cutiile de plastic pentru depozitarea lucrurilor sau pungile de vid din care este aspirat aerul de catre un aspirator. Îndoaie-le separat pentru pulovere de lâna, impreuna cu o punga de lavanda pentru a lupta impotriva moliilor. Separat, hainele din fibre mixte – nu se tem de molii.

Ascunzi lucrurile de iarna

Ziua 8. Curațarea baii

Curațarea baii. O procedura tradiționala destul de simpla, dar si mai amanunțita decât de obicei. Spala cabina de dus si cada cu indepartarea calcarului. Toate piesele metalice si cromate sunt curațate cu un detergent de sapun si murdarie. Inserții de sticla in cabina si spalarea oglinzilor conform principiului spalarii geamurilor. Apoi, curața cusaturile din țigla cu un agent fungic.

Daca ai o baie emailata si suprafața acesteia este deteriorata sau pur si simplu trebuie restaurata, iți recomand sa apelezi un maestru care va efectua restaurarea suprafeței baii.

Treci prin toate sticlele cu sampoane si produse. Închide prosoape curate, iar curațenia in baie s-a incheiat.

Curațarea baii

Ziua 9. Curațarea bucatariei

În ziua aceea a venit rândul bucatariei. Frontul de lucru este mare, deci este posibil ca ora 13 sa nu fie suficienta. Principalele sarcini de curațare a bucatariei sunt spalarea mobilierului de picaturi de grasime care zboara din tigaie in timpul gatitului, spalarea placilor de pe sorțul de bucatarie, spalarea chiuvetei si a mixerului, curațarea sertarelor si dulapurilor din bucatarie (sortarea cerealelor, condimentelor, ceaiurilor etc.). etc.).

Dupa ce ai terminat toate cele de mai sus, este rândul sa dezghețați frigiderul, daca frigiderul tau are nevoie de asta, desigur. Mai intâi, scoate toate alimentele din el si lasa-le sa se dezghețe peste noapte, iar dimineața, spala interiorul frigiderului si podeaua din jurul acestuia. Procesul poate dura doua zile datorita dezghețarii frigiderului.

Curațarea bucatariei

Ziua 10. Îngrijirea podelei

Te ocupi de podele. În a 10-a zi, când aproape toata curațenia este finalizata, te poți ocupa si de podele, daca acestea au parchet, lemn sau laminat pe podeaua ta Linoleum nu are nevoie de ingrijiri speciale.

Aminteste-ți  ca pardoseala laminata nu trebuie spalata cu o cârpa prea umeda sau cu un aspirator de spalat, pentru a nu o uda excesiv, deoarece laminatul se teme foarte mult de umiditate. Ia o galeata de apa, adauga oțet de masa – 1 lingura. 5 litri. apa, desurubeaza cu atenție cârpa si spala podelele aproape uscate. Aceasta va fi cea mai buna ingrijire pentru pardoseala ta laminata. Apoi lasa podeaua sa se usuce bine.

Apoi ia lustruirea lemnului din cosul nostru cu inventar – pentru ingrijirea pardoselilor naturale. Pentru a lustrui parchetul, ai nevoie de o cârpa moale, fara scame. Strânge o cantitate mica de lac pe podea si freaco  in parchet cu o miscare circulara. Acorda timp polonezului pentru a inmuia si ai terminat cu curațarea podelelor.

Îngrijirea podelei

Ziua 11. Spalarea candelabrelor si a lampilor

Urmatoarea sarcina pe lista de ordine de primavara va fi curațarea candelabrelor si a lampilor. Este posibil sa le fi spalat deja in primele zile ale maratonului nostru. Dar totusi, vei pune deoparte o seara separata pentru curațarea candelabrelor. Acest lucru este deosebit de important pentru candelabrele din cristal si sticla. Principala problema este ca va trebui sa stai mult timp pe un scaun sau scara cu trepte si sa speli candelabrul cu brațele intinse. Daca il poți scoate – doar grozav, vei economisi multa energie.

CITESTE  Cum sa elimini o pata de sânge de pe haine

Fa o soluție usoara cu sapun si sterge toate parțile cu un burete moale, daca candelabrul nu necesita o spalare temeinica, va fi suficient doar sa stergi totul cu cârpe umede de praf. Daca aveți abajururi din țesatura si le poți scoate si trimite la spalare. Aminteste-ți ca sticla mata trebuie stearsa cu o cârpa uscata dupa spalarea cu o cârpa umeda, astfel incât sa nu existe dungi murdare.

Spalarea candelabrelor si a lampilor

Ziua 12. Spalarea vaselor

Punem in ordine vasele si ustensilele de bucatarie. Am rezervat special o seara intreaga pentru aceasta lecție si nu am inclus-o in curațarea bucatariei, deoarece aceasta poate fi o sarcina destul de laborioasa. Din arsenalul de remedii, este posibil sa ai nevoie de creme pentru vase, detergenți si bicarbonat de sodiu cu mustar.

Sifonul si mustarul pot inlocui toți detergenții. Aceste doua suplimente nutritive ne sunt familiare de mult timp si sunt mari ajutoare in casa. Mustarul dizolva grasimea, iar bicarbonatul de sodiu indeparteaza orice depunere de placa, solzi si carbon. Cu ajutorul lor, vei putea curața tigaile grase si fundul ars al tigaiei.

Pentru a detartra fierbatorul, ai nevoie de oțet – toarna aproximativ jumatate de litru de oțet si adu-l la fierbere, dupa care toate ceainicele din interior arata ca noi. Sifonul este de asemenea excelent pentru ingrijirea sticlei si cristalului.

Daca ai ceva ars pe aragaz, toarna aproximativ 200g in acest vas, umple cu apa si lasa peste noapte, dimineața clateste cu apa si vei vedea ca toate depunerile de carbon au disparut peste noapte.

Spalarea vaselor

Ziua 13. Îngrijirea florilor

Te ocupi de flori. Desigur, astfel de proceduri sunt relevante pentru iubitorii de plante de interior. Pentru cei care nu le au, iți pot oferi sa sortam carțile, sa le cureți de praf sau sa revizui discurile DVD si sa le pui pe cele inutile sau sa le distribui pur si simplu.

Revina la culori. Intra in ordine de primavara murdaria si praful de pe toate frunzele plantelor de interior folosind un prosop sau cârpe. Totul trebuie facut cu atenție pentru a nu deteriora accidental frunzele. De asemenea, poți lua in considerare transplantarea florilor in alte ghivece sau fertilizarea lor. Ai grija atunci când alegi florile ghiveci, deoarece acestea pot decora si strica aspectul general al camerei.

Îngrijirea florilor

Ziua 14. Ultimele detalii

Finalizarea maratonului. În doua saptamâni de ordine de primavara, ai reusit deja sa ințelegeți ce trebuie sa repari, sa lipesti, sa atasezi si ce poate fi trimis la gramada de gunoi. Prin urmare, in ultima zi de curațenie, iți propun sa facem doar aceste lucruri. Desigur, nu este dificil sa lipesti singur tapetul, sa atasezi plinta si sa ajungi un cui pentru imagine. Daca exista probleme mai complicate, de exemplu, pentru restaurarea sau repararea mobilierului, te sfatui sa contactați maestrii pentru aceste tipuri de reparații.

Lasa un raspuns