Îngrijirea mobilierului din lemn natural

Mobilierul din lemn masiv este un punct culminant al oricărui interior. Arată scump, elegant și foarte frumos. Singurul dezavantaj al acestor produse este sensibilitatea lor la condițiile de utilizare. Experții Cleanipedia vă vor spune cum să mențineți integritatea materialului și cum să îl îngrijiți în mod corespunzător.

Regulile de bază ale funcționării

Îngrijirea mobilierului din lemn natural este un proces complex care îl va face să dureze foarte mult timp. Acest lucru începe cu crearea unor condiții ambientale optime:

  • Menținerea umidității aerului între 40-60%. Dacă aerul este prea uscat, există o mare probabilitate ca lemnul să se micșoreze. Ca urmare, aceasta își poate schimba geometria (strâmbături, fisuri, scârțâituri). Umiditatea excesivă este, de asemenea, dăunătoare. Aceasta face ca materialul să se “umfle”. Iar ciupercile se pot instala în interior.
  • Funcționarea la temperaturi de peste +15°C;
  • Funcționarea la distanță de calorifere (este permisă o distanță de peste 1 m față de radiatoare);
  • Reducerea la minimum a influenței luminii solare asupra suprafeței. Cu cât mobilierul este mai departe de ferestre, cu atât mai bine. Dacă acest lucru nu este posibil, folosiți perdele sau tul translucid pentru a acoperi ferestrele.
  • Instalați-l pe o suprafață plană.

Chiar dacă producătorii tratează mobilierul din lemn masiv cu straturi protectoare speciale concepute pentru a proteja suprafața, trebuie respectate regulile de mai sus. Acest lucru va contribui la păstrarea frumuseții și a caracteristicilor tehnice originale ale materialului.

Cum să ai grijă de mobilierul din lemn

Pe lângă menținerea unor condiții adecvate de umiditate și temperatură, este important să o curățați în timp util. Curățarea uscată trebuie făcută zilnic, iar cea umedă săptămânal. Când faceți acest lucru, fiți atenți la cârpa pe care veți curăța suprafața. Acesta trebuie să fie confecționat dintr-un material moale pentru a reduce la minimum abraziunea stratului superior. Cel mai bine este să fie din fleece, velur, pluș sau catifea.

CITESTE  Cum se curăţă şi se albesc adidașii albi?

Curățați la uscat mobilierul din lemn cu o cârpă, fără a folosi apă sau agenți de curățare. Ștergeți lemnul în direcția modelului său natural. Acest lucru previne ca particulele de praf să rămână blocate în porii materialului. De asemenea, puteți folosi un aspirator cu o duză moale.

Pentru curățarea umedă, utilizați o cârpă umezită cu puțină apă. Foarte utile sunt șervețelele umede universale Cif. Nu numai că ajută la eliminarea prafului, dar ajută și la eliminarea murdăriei. Cârpele moi, nețesute, șterg ușor fără a zgâria suprafața. După utilizare nu rămân scame sau dungi. Loțiunea de impregnare se usucă rapid, astfel încât nu există riscul ca lemnul să intre în contact cu umiditatea pentru o perioadă lungă de timp.

De asemenea, se poate întâmpla ca fronturile din lemn să se zgârie. Dacă se întâmplă acest lucru, cel mai bine este să aveți întotdeauna în casă un produs care este conceput pentru a repara daunele. Dacă, de exemplu, deteriorarea nu este gravă și este doar o zgârietură minoră, este suficient să lustruiți suprafața cu un ulei protector special sau cu ceară. De asemenea, acestea vor crește rezistența la umiditate.

Când vine vorba de lovituri, cel mai bine este să folosiți mastic sau pastă. Șlefuiți zona deteriorată cu un burete abraziv, umpleți-o cu mastic și apoi lustruiți-o cu ulei.

În cazul în care un produs a căzut sau s-a scurs accidental pe podea, pur și simplu spălați-l cu detergent Glorix.

Sugestii utile pentru îngrijirea lemnului

Mobilierului din lemn “îi place” o întreținere atentă și la timp. Acest lucru se aplică mediului, curățeniei regulate și produselor utilizate pentru curățare și restaurare. Dacă sunteți un iubitor de lemnărie frumoasă, atunci nu neglijați regulile:

  • Nu fiți leneși în privința curățeniei. Atunci când nu o puteți face în fiecare zi, măcar o dată la două sau trei zile;
  • Îndepărtați imediat murdăria (grăsime, firimituri, picături) de pe suprafață;
  • Nu folosiți substanțe chimice de curățare agresive sau bureți/spălători abrazivi;
  • Nu așezați niciodată obiecte fierbinți sau umede pe suprafață.
CITESTE  Apa din cadă curge încet: cauze și ce trebuie de făcut

Pentru ca mobila voastră prețioasă din lemn natural să arate bine cât mai mult timp, tratați-o corespunzător. Este ușor de întreținut. Principalul lucru este că trebuie să se facă în mod regulat. Apoi, produsele nu se vor păta, nu vor fi acoperite de crăpături și umflături și vă vor putea bucura pentru zeci de ani de acum încolo.

Lasă un răspuns