Îngrijirea mobilierului din lemn natural

Mobilierul din lemn masiv este un punct culminant al oricarui interior. Arata scump, elegant si foarte frumos. Singurul dezavantaj al acestor produse este sensibilitatea lor la condițiile de utilizare. Experții Cleanipedia va vor spune cum sa mențineți integritatea materialului si cum sa il ingrijiți in mod corespunzator.

Regulile de baza ale funcționarii

Îngrijirea mobilierului din lemn natural este un proces complex care il va face sa dureze foarte mult timp. Acest lucru incepe cu crearea unor condiții ambientale optime:

  • Menținerea umiditații aerului intre 40-60%. Daca aerul este prea uscat, exista o mare probabilitate ca lemnul sa se micsoreze. Ca urmare, aceasta isi poate schimba geometria (strâmbaturi, fisuri, scârțâituri). Umiditatea excesiva este, de asemenea, daunatoare. Aceasta face ca materialul sa se “umfle”. Iar ciupercile se pot instala in interior.
  • Funcționarea la temperaturi de peste +15°C;
  • Funcționarea la distanța de calorifere (este permisa o distanța de peste 1 m fața de radiatoare);
  • Reducerea la minimum a influenței luminii solare asupra suprafeței. Cu cât mobilierul este mai departe de ferestre, cu atât mai bine. Daca acest lucru nu este posibil, folosiți perdele sau tul translucid pentru a acoperi ferestrele.
  • Instalați-l pe o suprafața plana.

Chiar daca producatorii trateaza mobilierul din lemn masiv cu straturi protectoare speciale concepute pentru a proteja suprafața, trebuie respectate regulile de mai sus. Acest lucru va contribui la pastrarea frumuseții si a caracteristicilor tehnice originale ale materialului.

Cum sa ai grija de mobilierul din lemn

Pe lânga menținerea unor condiții adecvate de umiditate si temperatura, este important sa o curațați in timp util. Curațarea uscata trebuie facuta zilnic, iar cea umeda saptamânal. Când faceți acest lucru, fiți atenți la cârpa pe care veți curața suprafața. Acesta trebuie sa fie confecționat dintr-un material moale pentru a reduce la minimum abraziunea stratului superior. Cel mai bine este sa fie din fleece, velur, plus sau catifea.

CITESTE  Cum sa spalați incalțamintea in masina de spalat: modul si temperatura

Curațați la uscat mobilierul din lemn cu o cârpa, fara a folosi apa sau agenți de curațare. Ștergeți lemnul in direcția modelului sau natural. Acest lucru previne ca particulele de praf sa ramâna blocate in porii materialului. De asemenea, puteți folosi un aspirator cu o duza moale.

Pentru curațarea umeda, utilizați o cârpa umezita cu puțina apa. Foarte utile sunt servețelele umede universale Cif. Nu numai ca ajuta la eliminarea prafului, dar ajuta si la eliminarea murdariei. Cârpele moi, nețesute, sterg usor fara a zgâria suprafața. Dupa utilizare nu ramân scame sau dungi. Loțiunea de impregnare se usuca rapid, astfel incât nu exista riscul ca lemnul sa intre in contact cu umiditatea pentru o perioada lunga de timp.

De asemenea, se poate intâmpla ca fronturile din lemn sa se zgârie. Daca se intâmpla acest lucru, cel mai bine este sa aveți intotdeauna in casa un produs care este conceput pentru a repara daunele. Daca, de exemplu, deteriorarea nu este grava si este doar o zgârietura minora, este suficient sa lustruiți suprafața cu un ulei protector special sau cu ceara. De asemenea, acestea vor creste rezistența la umiditate.

Când vine vorba de lovituri, cel mai bine este sa folosiți mastic sau pasta. Șlefuiți zona deteriorata cu un burete abraziv, umpleți-o cu mastic si apoi lustruiți-o cu ulei.

În cazul in care un produs a cazut sau s-a scurs accidental pe podea, pur si simplu spalați-l cu detergent Glorix.

Sugestii utile pentru ingrijirea lemnului

Mobilierului din lemn “ii place” o intreținere atenta si la timp. Acest lucru se aplica mediului, curațeniei regulate si produselor utilizate pentru curațare si restaurare. Daca sunteți un iubitor de lemnarie frumoasa, atunci nu neglijați regulile:

  • Nu fiți lenesi in privința curațeniei. Atunci când nu o puteți face in fiecare zi, macar o data la doua sau trei zile;
  • Îndepartați imediat murdaria (grasime, firimituri, picaturi) de pe suprafața;
  • Nu folosiți substanțe chimice de curațare agresive sau bureți/spalatori abrazivi;
  • Nu asezați niciodata obiecte fierbinți sau umede pe suprafața.
CITESTE  Cum sa curațați masina de spalat

Pentru ca mobila voastra prețioasa din lemn natural sa arate bine cât mai mult timp, tratați-o corespunzator. Este usor de intreținut. Principalul lucru este ca trebuie sa se faca in mod regulat. Apoi, produsele nu se vor pata, nu vor fi acoperite de crapaturi si umflaturi si va vor putea bucura pentru zeci de ani de acum incolo.

Lasa un raspuns