Cum să faci ordine corect: 3 metode importante pentru a face curățenie în casă

a man and a woman sitting on a table

V-ați gândit vreodată că metodele la care recurgeți atunci când curățați un anumit spațiu din casa dumneavoastră sunt puțin diferite? Dacă nu, astăzi este un moment bun pentru a învăța că expresia “a face ordine” are mai multe sensuri. Iar ceea ce o persoană consideră a fi curățenie poate însemna ceva complet diferit pentru alta.

Fraza poate fi interpretată în diferite moduri. Există atât de multe moduri de a face ordine încât poate fi derutant. Și, deși s-ar putea să nu vă gândiți de două ori la asta, există unele beneficii dacă vă dați seama ce anume așteptați de la o curățenie.

Odată ce știți exact de ce fel de curățenie aveți nevoie, este mult mai ușor să vă apucați de treabă. Când începeți să faceți curățenie, veți ști care sunt obiectivele dumneavoastră, ceea ce vă va economisi o cantitate decentă de timp și vă va ușura drumul pe această cale. Iată câteva dintre cele mai comune abordări ale curățeniei.

Curățenie – debarasare

debarasare de obiecte
ordonarea obiectelor

Această abordare implică eliminarea acelor obiecte de care nu mai aveți nevoie sau pe care nu le mai folosiți. Apropo, este perfect normal să scăpați de lucruri în mod regulat. Aruncând obiectele de care nu mai aveți nevoie, vă eliberați atât spațiul fizic, cât și cel mental. Mai mult, procesul de a scăpa de gunoi te încurajează să descoperi locuri și lucruri noi, să cunoști oameni noi și să te cunoști mai bine.

Cu mulți ani în urmă am dat peste cartea lui Marie Kondo “Magical Cleaning”. A venit la momentul potrivit, într-un moment în care eram interesată să eliberez spațiu în casa mea și să încep un val de schimbări. Căutam o gură de inspirație în astfel de cărți și am găsit-o. Ceea ce mi-am amintit cel mai mult a fost ideea de a mă înconjura de lucruri care mă fac să mă simt bine.

CITESTE  Cum să îndepărtezi o pată de vin?

Când compar sentimentele mele față de spațiul din jurul meu de atunci cu cele de acum, pot spune că înainte casa mea era doar un depozit fără suflet. Și pot să văd munca depusă pentru a fi sigur că fiecare colț din casa provoacă acum un sentiment placut. Pe lângă asta, diversele lucruri mărunte pe care le-am dobândit de-a lungul anilor, (veselă, textile, cărți, lumânări), mă fac să mă simt cu adevărat în largul meu.

Cea mai bună metodă de a afla ce ne trebuie, este să scăpăm de ceea ce nu avem nevoie.

Începeți cu gunoiul evident

Cel mai bun mod de a intra în procesul de eliminare este să începeți cu o cantitate mică de lucruri. Când nu știam de unde să încep, luam un sac de gunoi, mă plimbam cu el prin apartament și aruncam tot ceea ce putea fi clasificat drept gunoi – obiecte și lucruri care erau în mod clar uzate, rupte, care erau în mod evident gunoaie sau care își pierduseră relevanța. Nu uitați că numai după ce ați scăpat de gunoiul evident puteți trece la analiza elementelor rămase.

Punerea lucrurilor la locul lor

A doua abordare a curățeniei este de a readuce obiectele înapoi în locul lor de păstrare. Această metodă presupune că ați organizat deja locul în prealabil.

Și este adevărat că, dacă ai făcut deja o curățenie completă a casei, există doar două lucruri care pot sta în calea menținerii ordinii:

  1. Obiectele nu sunt readuse la locul de depozitare prevăzut în timp util;
  2. Obiectele nu au un loc de depozitare destinat.
    Ce putem face în acest caz? Cu siguranță, faceți o regulă ca lucrurile să fie returnate imediat. Cu cât mai mult timp nu se întorc, cu atât mai probabil veți fi scufundați din nou în haos. Luați o șurubelniță pentru a repara ceva – puneți-o înapoi în cutia de scule, scoateți un document dintr-un dosar – puneți-l înapoi după utilizare. Cu cât puneți mai des lucrurile la loc, cu atât mai mult timp apartamentul rămâne ordonat.
punerea lucrurilor la locul lor
Readucerea obiectelor la locul lor

Alegeți spații de depozitare practice

Atunci când trebuie să găsiți un loc pentru a depozita un obiect, gândiți-vă cât de des îl veți folosi. Alegeți un loc ușor accesibil dacă intenționați să folosiți frecvent obiectul. Dacă nu îl folosiți des, cum ar fi în mod sezonier sau o dată sau de două ori pe an, alegeți un loc într-o cameră de depozitare, garaj, arhivă sau altă locație îndepărtată. În acest fel, articolul va fi în siguranță și se va evita să se împiedice de el în cea mai mare parte a anului.

CITESTE  Umidificarea aerului dintr-un apartament: 10 moduri

Chiar și în cadrul aceluiași spațiu, puteți împărți lucrurile în articole folosite rar și articole folosite frecvent și le puteți plasa în mod corespunzător. Am un raft în cămară pentru vasele de sărbători. Acest raft este poziționat astfel încât vasele festive să nu interfereze cu utilizarea altor rafturi sau să creeze haos în cămară. Raftul pe care îmi depozitez proviziile de urgență este poziționat astfel încât să pot lua alimentele care s-au terminat în bucătărie cu o singură mișcare a mâinii.

Înainte de a cumpăra, gândiți-vă unde doriți să vă depozitați noile lucruri

Atunci când plănuiți să cumpărați ceva nou, puneți-vă următoarele întrebări:

Mai este loc pentru încă un lucru din această categorie în casa ta?
Ar fi confortabil să o depozitați și ar face o mare diferență în mediul dvs. de viață dacă ați aduce-o în casă? Te-ar face să te simți mai confortabil sau ar fi o pacoste? Cum s-ar schimba stocarea unei întregi categorii de lucruri?
De asemenea, vă puteți gândi la ceea ce ați putea elimina pentru a face loc unui nou obiect. Răspunsurile la aceste întrebări vă vor arăta dacă aveți cu adevărat nevoie să cumpărați un obiect nou.

Curățenie-crearea unui spațiu ordonat

Ceea ce ştiu sigur este că atunci când faci ordine, fie că este în casa, în mintea sau în inima ta, vei fi uimit de lucrurile bune care vor veni în acel spaţiu spre bucuria ta, a vieţii şi a familiei tale. – Peter Walsh

Cea de-a treia abordare a curățeniei are ca scop să facă lucrurile să arate îngrijite și ordonate împreună. Nu aveți nevoie de unelte speciale pentru a face acest lucru și nici nu trebuie să fiți un geniu în organizarea spațiului și a designului. Trebuie doar să puteți aranja obiectele într-un mod care să fie atât utilizabil, cât și plăcut ochiului.

CITESTE  Cele mai frecvente 10 greșeli în proiectarea bucătăriei

Curățați în mod regulat
Nu contează când faceți curățenie, atâta timp cât o faceți în mod regulat. Faceți ordine pe birou după ce ați terminat de lucrat. După ce ați gătit sau mâncat în bucătărie. Când vă treziți dimineața sau înainte de a vă așeza pe canapea seara. Folosiți-vă de rutina de dimineață și de seară pentru a face patul, pentru a agăța și împături rufele și pentru a pune deoparte jucăriile împreună cu copiii înainte de culcare.

Exersează punerea în ordine a obiectelor similare
O altă modalitate de a face mai multă ordine în spațiu, este să păstrezi lucrurile din aceeași categorie în același loc. Tot ce trebuie să faceți este să puneți laolaltă obiecte similare și să le depozitați în același loc (același raft, același dulap, același coș de gunoi). Cărți la cărți, pixuri la pixuri, jucării de o anumită categorie la jucării de o anumită categorie. Încercați să aranjaţi obiectele pe verticală, astfel încât să fie ușor de atins fără a distruge ordinea.

curăţenie regulată
curăţenie regulată

Dar ce înseamnă pentru tine “a face ordine”? Spune-ne care dintre aceste abordări le folosești deja în curățarea casei tale ? Aștept cu nerăbdare să aud de la tine în comentariile de mai jos.

Lasă un răspuns