Cum să curățați o saltea de pete: curățare chimică la domiciliu

Faptul de a avea o husă de saltea și de a schimba așternuturile în mod regulat nu protejează salteaua 100% – oricât de mult ne-am dori acest lucru. Vedeţi în articolul dat cum să îndepărtați petele de pe saltea și cum să o curățați acasă, sugestii utile.

În timpul utilizării, veți găsi în mod inevitabil pete pe saltea. Și praful se va acumula în interior și uneori va exista un miros neplăcut. Cea mai simplă și mai convenabilă opțiune este să vă curățați salteaua la curățătorie, dar serviciile profesionale pot fi costisitoare. Iar în unele cazuri, deplasarea la serviciu este total nepractică. De exemplu, dacă vă deranjează o singură pată mică sau dacă trebuie să îndepărtați pata rapid, fără a aștepta ca aceasta să pătrundă în profunzime.

Pentru a înțelege exact cum să aveți grijă de salteaua voastră., ar trebui să vă uitați la tipul de saltea pe care o aveți.

Specificul curățării saltelelor în funcție de tipul de saltea

Să aruncăm o privire la cele mai comune tipuri de saltele și la modul în care trebuie să le tratăm.

Saltele din bumbac

Acest tip a câștigat popularitate datorită prețului său scăzut. Baza acestui produs este vata de bumbac. Pe partea de sus a acestuia se află un capac din material durabil și rezistent la uzură (tec, calico).

Vata de bumbac este un material natural, higroscopic și respirabil. Din nefericire, absoarbe bine mirosurile și le reține pentru o perioadă lungă de timp și se deformează ușor. Puteți îndepărta petele de pe o saltea de bumbac cu apă și gel de spălat. Țineți cont de faptul că, cu cât îmbibați mai mult produsul, cu atât mai mult va dura să se usuce.

Acesta este un material de umplere natural, hipoalergenic. Este folosit pentru fabricarea saltelelor ortopedice, inclusiv a celor pentru bebeluși. Acest tip de fond de ten nu se desprinde, are un efect favorabil asupra coloanei vertebrale, este durabil, nu absoarbe mirosuri străine și este penetrant pentru aer.

Saltelele din nucă de cocos pot fi aspirate acasă. Această metodă este, de asemenea, bună, deoarece ajută la aerisirea eficientă a produsului. Producătorul recomandă împrospătarea și curățarea saltelei pe orizontală.

Saltele cu arcuri din latex și nucă de cocos

Acestea se încadrează în categoria ortopedică. Înainte de a aspira o saltea la domiciliu, asigurați-vă că ați îndepărtat husa. Dacă este necesar, spălați-l folosind un ciclu delicat. Învelișul fix al unei saltele din latex sau cu arcuri din nucă de cocos poate fi curățat cu o cârpă umedă, dar și cu detergent.

Cele de mai sus sunt sfaturi generale pentru îngrijirea produselor. De obicei, pe una dintre cusăturile saltelei este cusută o etichetă care conține recomandările producătorului. Atunci când alegeți o metodă și un produs pentru curățarea saltelelor la domiciliu, consultați aceste informații, deoarece tehnologia de fabricație poate varia cu același echipament.

Curățarea saltelei folosind metode populare

Dacă doriți să vă curățați salteaua folosind metode populare, folosiți oricare dintre rețetele de mai jos.

Spumă de săpun

Săpunul (de preferință săpunul de rufe) trebuie mărunțit și spumat în apă. Spuma este apoi aplicată local sau complet pe suprafața saltelei prin frecare. Clătiți cu apă curată, apoi uscați bine produsul.

Oțet

Oțetul vă poate ajuta să scăpați de petele de ceai, cafea, suc, alimente și urină proaspătă de pe saltea. Oțetul poate fi folosit pentru a îndepărta petele încăpățânate într-o soluție (1/2 linguriță de oțet în 0,5 l de apă). Se toarnă într-un recipient cu pulverizator și se aplică pe zona murdară, evitând formarea unei bălți. Pentru un efect mai mare, lăsați să acționeze un sfert de oră. Apoi ștergeți cu un burete de cauciuc spumă fără a aplica presiune.

CITESTE  Încălzirea alimentelor în cuptorul cu microunde

Un prosop de hârtie va ajuta la uscarea completă a zonei umede. Acesta este așezat pe suprafața umedă, înlocuindu-l periodic cu unul nou. După ce salteaua este curățată de pete, se lasă în aer liber timp de 30-60 de minute.

Înainte de a vă curăța salteaua acasă cu oțet, calculați timpul. Poate fi acoperit și acoperit cu lenjerie după ce toată umezeala s-a uscat. În caz contrar, poate apărea un miros de mucegai sau chiar ciuperci sau mucegai. Curățarea umedă se face cel mai bine într-o zi însorită, cu balconul sau ferestrele deschise.

Soda și peroxid de hidrogen

Bicarbonatul de sodiu, în combinație cu peroxidul de hidrogen, este un remediu excelent pentru petele persistente cauzate de grăsime, cafea, ceai, sânge, suc, fructe de pădure, pixuri și stilouri cu vârf de pâslă. Pentru a îndepărta murdăria de pe o saltea folosind acest remediu, procedați astfel:

 • Turnați bicarbonat de sodiu peste pată;
 • Se dizolvă 100 ml de peroxid în 200 ml de apă;
 • Se umezește bicarbonatul de sodiu cu soluția obținută (pulverizarea este mai practică, dar se poate face și cu un burete);
 • Bicarbonatul de sodiu va reacționa spumos cu peroxidul și va fi lăsat timp de 1,5 până la 2 ore în zona care urmează să fie tratată;
 • Clătiți restul compoziției și lăsați salteaua în aer liber.

Soda și oțet

Amestecați apă (0,5 l), oțet 9% (1/3 cană) și bicarbonat de sodiu (1 lingură). Recipientul trebuie să fie adânc, deoarece soluția va fi foarte spumoasă. Aplicați amestecul pe pată, evitând formarea unei bălți. Se lasă timp de 15 minute, apoi se freacă cu o perie sau un burete dur.

Soda sau sare

Această metodă va fi utilă în cazul în care producătorul nu recomandă folosirea metodelor umede pentru îndepărtarea petelor de pe saltea. Curățarea uscată este eficientă doar pentru petele proaspete.

Lasă bicarbonat de sodiu sau sare pe pete timp de o jumătate de oră. Curățați petele cu o perie rigidă și apoi aspirați restul de praf.

Alcool

Alcoolul este o modalitate bună de a îndepărta petele de machiaj și urmele de grăsime. Umeziți un tampon de bumbac și frecați zona murdară cu el. Puteți lăsa cârpa pe loc timp de 10 minute. Acoperiți locul cu celofan pentru a împiedica evaporarea instantanee a alcoolului.

Acid citric

Luați un litru de apă și diluați în ea 1 linguriță de pulbere. Folosind amestecul, frecați ambele părți ale saltelei cu un tampon de spumă. Fiți atenți la părțile laterale, la cusături și la adâncituri. Lăsați produsul să se usuce bine înainte de a utiliza capacul.

Amoniac

Alcoolul amoniacal este un bun ajutor atunci când trebuie să scăpați de petele de la machiaj, fructe de pădure sau cocktailuri, picături de ceai și cafea, sucuri și alimente grase. Este potrivit pentru tratarea petelor proaspete de urină și de sânge.

 • Soluția de amoniac este simplu de preparat: se iau 0,5 l de apă și se diluează în ea 1 linguriță de amoniac. Următorul pas este să:
 • luați un tampon de bumbac sau o cârpă moale din bumbac, înmuiați-o în soluție, stoarceți-o ușor;
 • Lucrați pe pată cu cârpa, frecând salteaua fără a aplica presiune;
 • Dacă pata persistă, aplicați din nou produsul;
 • Învelitoarea de saltea poate fi pusă doar după ce pata s-a uscat complet.

Cum scăpați de mirosurile neplăcute ale saltelei: fum de tutun, umezeală, urină?

Nu este ușor să scapi de mirosul de umezeală și de mucegai de pe o saltea. Ar trebui să începeți prin a-l usca bine într-o zi însorită, pe un balcon sau în curte. De asemenea, îl puteți înmuia generos în bicarbonat de sodiu și îl puteți lăsa timp de opt ore. Apoi îndepărtați bine restul.

CITESTE  Cum se curăţă şi se albesc adidașii albi?

Ierburile parfumate și uleiurile esențiale pot ajuta, de asemenea, la rezolvarea acestei probleme. Dacă folosiți ierburi uscate (levănțică, mentă, mentă, oregano, crenguțe de pin), nu uitați că, dacă le țineți prea mult timp în textile, insectele se pot instala în ele.
Dacă umiditatea din dormitor este prea mare, această saltea va produce în mod constant un miros neplăcut. Pentru a evita acest lucru, este necesar să se ia măsuri pentru a usca camera.

Fumul de tutun pătrunde literalmente în pat. În timp ce cearceafurile, plăpumile, cuverturile de pat și husele pot fi spălate, salteaua este mai dificilă. Soda și pudra de talc nu sunt ajutoare rele în acest demers. Înainte de a curăța o saltea cu aceste produse, aceasta trebuie să fie bine uscată și aerisită. Pudra de talc sau bicarbonatul de sodiu se toarnă pe saltea și se lasă timp de 10 ore, apoi se colectează cu ajutorul unui aspirator. Această procedură poate fi repetată de mai multe ori până când reziduurile de fum de țigară dispar complet.

Mirosul de urină este persistent și specific. Este dificil de luptat, dar nu imposibil:

 • 9% oțet (1 lingură) amestecat cu apă, tratați zona întunecată;
 • Sucul de lămâie proaspătă se amestecă cu sare și se aplică pe pată timp de 1,5-2 ore.
 • Dacă se folosește produsul borax, se umezește zona murdară cu apă, se presară pulberea și se freacă în pulpă. După ce pulberea se usucă, îndepărtați-o cu un aspirator.

Îndepărtarea altor mirosuri

Există momente în care originea mirosurilor neplăcute nu este clară. În acest caz, folosiți un amestec de detergent sau gel de spălat vase cu bicarbonat de sodiu.

 • Luați 0,5 litri de apă, adăugați detergentul și un sfert de cană de bicarbonat de sodiu și amestecați bine.
 • Pulverizați această soluție pe saltea și adăugați un strat de bicarbonat de sodiu uscat, de minimum 1 mm deasupra.
 • Se lasă timp de 12 ore, după care se îndepărtează restul de pudră cu o perie sau cu aspiratorul.
 • Întoarceți salteaua și repetați procedura.

Cum pot îndepărta rapid praful de pe o saltea?

Praful din exterior și din casă, inclusiv de pe lenjeria de pat, intră oricum în saltea. Prin urmare, este recomandabil să îl ștergeți de praf cel puțin de două ori pe lună. Cel mai potrivit este un aparat de curățat cu aburi sau un aspirator. Puteți îndepărta praful cu un aspirator de praf mecanic și cu o folie umedă, dar acest lucru este dificil, incomod și ineficient. Un aparat de curățat cu aburi pentru saltelele cu umplutură de iarbă trebuie folosit cu prudență, deoarece poate distruge materialul din cauza diferențelor de temperatură și a expunerii la aburul fierbinte.

Cum se curăță o saltea de sânge?

Petele de sânge de pe o saltea, mai ales cele vechi, sunt greu de îndepărtat. În doar 10 minute, petele de sânge se fixează ferm în fibre. În cazul în care pata de sânge ajunge pe cuvertura de plapumă, aceasta trebuie îndepărtată rapid, înmuiată în apă rece și apoi pusă în mașină.

Petele de sânge uscate de pe saltea pot fi îndepărtate cu:

 • săpun de rufe. Mai întâi se umezește zona murdară cu apă rece, apoi se folosește o periuță de dinți și săpun și apoi se clătește cu un burete;
 • glicerină lichidă. Glicerina lichidă se toarnă caldă pe pată. Săpunul cu săpun de gudron poate fi aplicat peste glicerină pentru a îmbunătăți efectul. Apoi ștergeți salteaua cu un burete, îndepărtați umezeala cu un prosop de hârtie și uscați-o;
 • amoniac. Se aplică nediluat pe pată, se lasă pe un tampon de bumbac timp de 5-15 minute. În cazul în care pata de sânge nu poate fi îndepărtată de prima dată, procedura trebuie repetată;
 • produs pentru înmuierea cărnii. Acesta este un produs special pentru gătit. Este important să vă asigurați că nu conține condimente. Zona murdară trebuie să fie umezită cu apă rece înainte de aplicarea produsului. Îndepărtați balsamul cu un burete de cauciuc spumă.

Picăturile proaspete de sânge pot fi îndepărtate mai ușor prin tamponarea ușoară, fără a freca, cu o cârpă uscată.

CITESTE  Cum să curățați corect interiorul unui fier de călcat

Cum se îndepărtează guma lipicioasă?

Guma de mestecat proaspătă poate fi îndepărtată de pe saltea acasă cu un cub de gheață. Puneți cubul de gheață pe gumă pentru a permite să se întărească bine. Guma dură trebuie îndepărtată cu o periuță de dinți rigidă. În acest scop, se poate folosi un ac sau un cuțit.

Curățarea saltelelor cu substanțe chimice de uz casnic

Nu există detergenți de uz casnic profesioniști pentru curățarea saltelelor, dar există o gamă largă de produse de îngrijire pentru mobilierul tapițat. Acestea includ pulberi, geluri, spray-uri și spume de curățare. Asigurați-vă că citiți instrucțiunile înainte de a vă curăța salteaua acasă cu un produs chimic. Dacă folosiți pudră și gel, nu uitați că acestea trebuie să fie spumate și doar spuma însăși trebuie folosită pentru a îndepărta murdăria. După ce salteaua s-a uscat complet, trebuie să o aspirați bine.

De asemenea, puteți folosi produse universale care sunt potrivite pentru curățarea textilelor. De exemplu, Cif Ultra Quick Cleaner Spray. Este eficient pentru îndepărtarea murdăriei dificile atât pe suprafețele dure, cât și pe țesături. Pentru a vă curăța salteaua, pulverizați Cif pe suprafață și frecați cu un burete. După utilizare rămâne o aromă plăcută de citrice. Cantitatea mare de 500 ml este suficientă pentru a curăța o saltea de mai multe ori, datorită utilizării economice.

Sugestii utile pentru îngrijirea saltelei

Pentru a evita spălarea petelor pe saltea și pentru a o păstra funcțională cât mai mult timp, este important să o manipulați cu atenție și să urmați câteva proceduri simple de îngrijire.

Mai presus de toate, faceți dușuri regulate pentru a nu lăsa patul mirosind a transpirație, nu fumați în dormitor și nu mâncați la masă în loc să mâncați în pat. Asigurați-vă că folosiți huse impermeabile pentru saltele, mai ales dacă copilul dumneavoastră doarme în același pat cu dumneavoastră sau dacă nu puteți renunța la obiceiul de a bea cafea în pat dimineața. Mai bine dacă aveți două huse: acestea trebuie spălate o dată sau de două ori pe lună.

Nu uitați să întoarceți salteaua, schimbând poziția de sus – jos, picioare – cap. Aerisiți produsul prin îndepărtarea husei și a cearșafurilor, această activitate poate fi combinată cu desprăfuirea sau curățarea uscată a saltelei la domiciliu. Se recomandă aspirarea saltelei la fiecare 2 săptămâni.

Îngrijirea de bună calitate a saltelei nu numai că vă va ajuta să vă mențineți salteaua pentru mai mult timp, dar vă va ajuta și să dormiți mai bine și să preveniți riscul de alergii.


Lasă un răspuns