Cum sa curațați o saltea de pete: curațare chimica la domiciliu

Faptul de a avea o husa de saltea si de a schimba asternuturile in mod regulat nu protejeaza salteaua 100% – oricât de mult ne-am dori acest lucru. Vedeti in articolul dat cum sa indepartați petele de pe saltea si cum sa o curațați acasa, sugestii utile.

În timpul utilizarii, veți gasi in mod inevitabil pete pe saltea. Și praful se va acumula in interior si uneori va exista un miros neplacut. Cea mai simpla si mai convenabila opțiune este sa va curațați salteaua la curațatorie, dar serviciile profesionale pot fi costisitoare. Iar in unele cazuri, deplasarea la serviciu este total nepractica. De exemplu, daca va deranjeaza o singura pata mica sau daca trebuie sa indepartați pata rapid, fara a astepta ca aceasta sa patrunda in profunzime.

Pentru a ințelege exact cum sa aveți grija de salteaua voastra., ar trebui sa va uitați la tipul de saltea pe care o aveți.

Specificul curațarii saltelelor in funcție de tipul de saltea

Sa aruncam o privire la cele mai comune tipuri de saltele si la modul in care trebuie sa le tratam.

Saltele din bumbac

Acest tip a câstigat popularitate datorita prețului sau scazut. Baza acestui produs este vata de bumbac. Pe partea de sus a acestuia se afla un capac din material durabil si rezistent la uzura (tec, calico).

Vata de bumbac este un material natural, higroscopic si respirabil. Din nefericire, absoarbe bine mirosurile si le reține pentru o perioada lunga de timp si se deformeaza usor. Puteți indeparta petele de pe o saltea de bumbac cu apa si gel de spalat. Țineți cont de faptul ca, cu cât imbibați mai mult produsul, cu atât mai mult va dura sa se usuce.

Acesta este un material de umplere natural, hipoalergenic. Este folosit pentru fabricarea saltelelor ortopedice, inclusiv a celor pentru bebelusi. Acest tip de fond de ten nu se desprinde, are un efect favorabil asupra coloanei vertebrale, este durabil, nu absoarbe mirosuri straine si este penetrant pentru aer.

Saltelele din nuca de cocos pot fi aspirate acasa. Aceasta metoda este, de asemenea, buna, deoarece ajuta la aerisirea eficienta a produsului. Producatorul recomanda improspatarea si curațarea saltelei pe orizontala.

Saltele cu arcuri din latex si nuca de cocos

Acestea se incadreaza in categoria ortopedica. Înainte de a aspira o saltea la domiciliu, asigurați-va ca ați indepartat husa. Daca este necesar, spalați-l folosind un ciclu delicat. Învelisul fix al unei saltele din latex sau cu arcuri din nuca de cocos poate fi curațat cu o cârpa umeda, dar si cu detergent.

Cele de mai sus sunt sfaturi generale pentru ingrijirea produselor. De obicei, pe una dintre cusaturile saltelei este cusuta o eticheta care conține recomandarile producatorului. Atunci când alegeți o metoda si un produs pentru curațarea saltelelor la domiciliu, consultați aceste informații, deoarece tehnologia de fabricație poate varia cu acelasi echipament.

Curațarea saltelei folosind metode populare

Daca doriți sa va curațați salteaua folosind metode populare, folosiți oricare dintre rețetele de mai jos.

Spuma de sapun

Sapunul (de preferința sapunul de rufe) trebuie marunțit si spumat in apa. Spuma este apoi aplicata local sau complet pe suprafața saltelei prin frecare. Clatiți cu apa curata, apoi uscați bine produsul.

CITESTE  Lucrul de acasa: argumente pro si contra

Oțet

Oțetul va poate ajuta sa scapați de petele de ceai, cafea, suc, alimente si urina proaspata de pe saltea. Oțetul poate fi folosit pentru a indeparta petele incapațânate intr-o soluție (1/2 lingurița de oțet in 0,5 l de apa). Se toarna intr-un recipient cu pulverizator si se aplica pe zona murdara, evitând formarea unei balți. Pentru un efect mai mare, lasați sa acționeze un sfert de ora. Apoi stergeți cu un burete de cauciuc spuma fara a aplica presiune.

Un prosop de hârtie va ajuta la uscarea completa a zonei umede. Acesta este asezat pe suprafața umeda, inlocuindu-l periodic cu unul nou. Dupa ce salteaua este curațata de pete, se lasa in aer liber timp de 30-60 de minute.

Înainte de a va curața salteaua acasa cu oțet, calculați timpul. Poate fi acoperit si acoperit cu lenjerie dupa ce toata umezeala s-a uscat. În caz contrar, poate aparea un miros de mucegai sau chiar ciuperci sau mucegai. Curațarea umeda se face cel mai bine intr-o zi insorita, cu balconul sau ferestrele deschise.

Soda si peroxid de hidrogen

Bicarbonatul de sodiu, in combinație cu peroxidul de hidrogen, este un remediu excelent pentru petele persistente cauzate de grasime, cafea, ceai, sânge, suc, fructe de padure, pixuri si stilouri cu vârf de pâsla. Pentru a indeparta murdaria de pe o saltea folosind acest remediu, procedați astfel:

  • Turnați bicarbonat de sodiu peste pata;
  • Se dizolva 100 ml de peroxid in 200 ml de apa;
  • Se umezeste bicarbonatul de sodiu cu soluția obținuta (pulverizarea este mai practica, dar se poate face si cu un burete);
  • Bicarbonatul de sodiu va reacționa spumos cu peroxidul si va fi lasat timp de 1,5 pâna la 2 ore in zona care urmeaza sa fie tratata;
  • Clatiți restul compoziției si lasați salteaua in aer liber.

Soda si oțet

Amestecați apa (0,5 l), oțet 9% (1/3 cana) si bicarbonat de sodiu (1 lingura). Recipientul trebuie sa fie adânc, deoarece soluția va fi foarte spumoasa. Aplicați amestecul pe pata, evitând formarea unei balți. Se lasa timp de 15 minute, apoi se freaca cu o perie sau un burete dur.

Soda sau sare

Aceasta metoda va fi utila in cazul in care producatorul nu recomanda folosirea metodelor umede pentru indepartarea petelor de pe saltea. Curațarea uscata este eficienta doar pentru petele proaspete.

Lasa bicarbonat de sodiu sau sare pe pete timp de o jumatate de ora. Curațați petele cu o perie rigida si apoi aspirați restul de praf.

Alcool

Alcoolul este o modalitate buna de a indeparta petele de machiaj si urmele de grasime. Umeziți un tampon de bumbac si frecați zona murdara cu el. Puteți lasa cârpa pe loc timp de 10 minute. Acoperiți locul cu celofan pentru a impiedica evaporarea instantanee a alcoolului.

Acid citric

Luați un litru de apa si diluați in ea 1 lingurița de pulbere. Folosind amestecul, frecați ambele parți ale saltelei cu un tampon de spuma. Fiți atenți la parțile laterale, la cusaturi si la adâncituri. Lasați produsul sa se usuce bine inainte de a utiliza capacul.

Amoniac

Alcoolul amoniacal este un bun ajutor atunci când trebuie sa scapați de petele de la machiaj, fructe de padure sau cocktailuri, picaturi de ceai si cafea, sucuri si alimente grase. Este potrivit pentru tratarea petelor proaspete de urina si de sânge.

  • Soluția de amoniac este simplu de preparat: se iau 0,5 l de apa si se dilueaza in ea 1 lingurița de amoniac. Urmatorul pas este sa:
  • luați un tampon de bumbac sau o cârpa moale din bumbac, inmuiați-o in soluție, stoarceți-o usor;
  • Lucrați pe pata cu cârpa, frecând salteaua fara a aplica presiune;
  • Daca pata persista, aplicați din nou produsul;
  • Învelitoarea de saltea poate fi pusa doar dupa ce pata s-a uscat complet.
CITESTE  Cum se indeparteaza mucegaiul?

Cum scapați de mirosurile neplacute ale saltelei: fum de tutun, umezeala, urina?

Nu este usor sa scapi de mirosul de umezeala si de mucegai de pe o saltea. Ar trebui sa incepeți prin a-l usca bine intr-o zi insorita, pe un balcon sau in curte. De asemenea, il puteți inmuia generos in bicarbonat de sodiu si il puteți lasa timp de opt ore. Apoi indepartați bine restul.

Ierburile parfumate si uleiurile esențiale pot ajuta, de asemenea, la rezolvarea acestei probleme. Daca folosiți ierburi uscate (levanțica, menta, menta, oregano, crenguțe de pin), nu uitați ca, daca le țineți prea mult timp in textile, insectele se pot instala in ele.
Daca umiditatea din dormitor este prea mare, aceasta saltea va produce in mod constant un miros neplacut. Pentru a evita acest lucru, este necesar sa se ia masuri pentru a usca camera.

Fumul de tutun patrunde literalmente in pat. În timp ce cearceafurile, plapumile, cuverturile de pat si husele pot fi spalate, salteaua este mai dificila. Soda si pudra de talc nu sunt ajutoare rele in acest demers. Înainte de a curața o saltea cu aceste produse, aceasta trebuie sa fie bine uscata si aerisita. Pudra de talc sau bicarbonatul de sodiu se toarna pe saltea si se lasa timp de 10 ore, apoi se colecteaza cu ajutorul unui aspirator. Aceasta procedura poate fi repetata de mai multe ori pâna când reziduurile de fum de țigara dispar complet.

Mirosul de urina este persistent si specific. Este dificil de luptat, dar nu imposibil:

  • 9% oțet (1 lingura) amestecat cu apa, tratați zona intunecata;
  • Sucul de lamâie proaspata se amesteca cu sare si se aplica pe pata timp de 1,5-2 ore.
  • Daca se foloseste produsul borax, se umezeste zona murdara cu apa, se presara pulberea si se freaca in pulpa. Dupa ce pulberea se usuca, indepartați-o cu un aspirator.

Îndepartarea altor mirosuri

Exista momente in care originea mirosurilor neplacute nu este clara. În acest caz, folosiți un amestec de detergent sau gel de spalat vase cu bicarbonat de sodiu.

  • Luați 0,5 litri de apa, adaugați detergentul si un sfert de cana de bicarbonat de sodiu si amestecați bine.
  • Pulverizați aceasta soluție pe saltea si adaugați un strat de bicarbonat de sodiu uscat, de minimum 1 mm deasupra.
  • Se lasa timp de 12 ore, dupa care se indeparteaza restul de pudra cu o perie sau cu aspiratorul.
  • Întoarceți salteaua si repetați procedura.

Cum pot indeparta rapid praful de pe o saltea?

Praful din exterior si din casa, inclusiv de pe lenjeria de pat, intra oricum in saltea. Prin urmare, este recomandabil sa il stergeți de praf cel puțin de doua ori pe luna. Cel mai potrivit este un aparat de curațat cu aburi sau un aspirator. Puteți indeparta praful cu un aspirator de praf mecanic si cu o folie umeda, dar acest lucru este dificil, incomod si ineficient. Un aparat de curațat cu aburi pentru saltelele cu umplutura de iarba trebuie folosit cu prudența, deoarece poate distruge materialul din cauza diferențelor de temperatura si a expunerii la aburul fierbinte.

Cum se curața o saltea de sânge?

Petele de sânge de pe o saltea, mai ales cele vechi, sunt greu de indepartat. În doar 10 minute, petele de sânge se fixeaza ferm in fibre. În cazul in care pata de sânge ajunge pe cuvertura de plapuma, aceasta trebuie indepartata rapid, inmuiata in apa rece si apoi pusa in masina.

CITESTE  Cum sa dezghețați corect si rapid frigiderul

Petele de sânge uscate de pe saltea pot fi indepartate cu:

  • sapun de rufe. Mai intâi se umezeste zona murdara cu apa rece, apoi se foloseste o periuța de dinți si sapun si apoi se clateste cu un burete;
  • glicerina lichida. Glicerina lichida se toarna calda pe pata. Sapunul cu sapun de gudron poate fi aplicat peste glicerina pentru a imbunatați efectul. Apoi stergeți salteaua cu un burete, indepartați umezeala cu un prosop de hârtie si uscați-o;
  • amoniac. Se aplica nediluat pe pata, se lasa pe un tampon de bumbac timp de 5-15 minute. În cazul in care pata de sânge nu poate fi indepartata de prima data, procedura trebuie repetata;
  • produs pentru inmuierea carnii. Acesta este un produs special pentru gatit. Este important sa va asigurați ca nu conține condimente. Zona murdara trebuie sa fie umezita cu apa rece inainte de aplicarea produsului. Îndepartați balsamul cu un burete de cauciuc spuma.

Picaturile proaspete de sânge pot fi indepartate mai usor prin tamponarea usoara, fara a freca, cu o cârpa uscata.

Cum se indeparteaza guma lipicioasa?

Guma de mestecat proaspata poate fi indepartata de pe saltea acasa cu un cub de gheața. Puneți cubul de gheața pe guma pentru a permite sa se intareasca bine. Guma dura trebuie indepartata cu o periuța de dinți rigida. În acest scop, se poate folosi un ac sau un cuțit.

Curațarea saltelelor cu substanțe chimice de uz casnic

Nu exista detergenți de uz casnic profesionisti pentru curațarea saltelelor, dar exista o gama larga de produse de ingrijire pentru mobilierul tapițat. Acestea includ pulberi, geluri, spray-uri si spume de curațare. Asigurați-va ca citiți instrucțiunile inainte de a va curața salteaua acasa cu un produs chimic. Daca folosiți pudra si gel, nu uitați ca acestea trebuie sa fie spumate si doar spuma insasi trebuie folosita pentru a indeparta murdaria. Dupa ce salteaua s-a uscat complet, trebuie sa o aspirați bine.

De asemenea, puteți folosi produse universale care sunt potrivite pentru curațarea textilelor. De exemplu, Cif Ultra Quick Cleaner Spray. Este eficient pentru indepartarea murdariei dificile atât pe suprafețele dure, cât si pe țesaturi. Pentru a va curața salteaua, pulverizați Cif pe suprafața si frecați cu un burete. Dupa utilizare ramâne o aroma placuta de citrice. Cantitatea mare de 500 ml este suficienta pentru a curața o saltea de mai multe ori, datorita utilizarii economice.

Sugestii utile pentru ingrijirea saltelei

Pentru a evita spalarea petelor pe saltea si pentru a o pastra funcționala cât mai mult timp, este important sa o manipulați cu atenție si sa urmați câteva proceduri simple de ingrijire.

Mai presus de toate, faceți dusuri regulate pentru a nu lasa patul mirosind a transpirație, nu fumați in dormitor si nu mâncați la masa in loc sa mâncați in pat. Asigurați-va ca folosiți huse impermeabile pentru saltele, mai ales daca copilul dumneavoastra doarme in acelasi pat cu dumneavoastra sau daca nu puteți renunța la obiceiul de a bea cafea in pat dimineața. Mai bine daca aveți doua huse: acestea trebuie spalate o data sau de doua ori pe luna.

Nu uitați sa intoarceți salteaua, schimbând poziția de sus – jos, picioare – cap. Aerisiți produsul prin indepartarea husei si a cearsafurilor, aceasta activitate poate fi combinata cu desprafuirea sau curațarea uscata a saltelei la domiciliu. Se recomanda aspirarea saltelei la fiecare 2 saptamâni.

Îngrijirea de buna calitate a saltelei nu numai ca va va ajuta sa va mențineți salteaua pentru mai mult timp, dar va va ajuta si sa dormiți mai bine si sa preveniți riscul de alergii.


Lasa un raspuns