De ce apare insomnia și cum să facem față acesteia

De mult se știe că somnul sănătos este baza sănătății și a bunei dispoziții. Lipsa regulată de somn și insomnia duc la scăderea imunității, oboseală crescută și depresie. Astfel am studiat problema insomniei și au învățat mai multe modalități de a o depăși.

Ce este insomnia și de unde vine?

Insomnia este o tulburare de somn care se manifestă ca un sentiment subiectiv de somn insuficient sau de proastă calitate. Sentimentul subiectiv este cheia. Se întâmplă ca o persoană să aibă un somn bun, dar este încă nemulțumit de asta. Insomnia este o chestiune de percepție a somnului de către o persoană. Insomnia poate fi cauzată de tulburări de somn adevărate – somn insuficient, somn întrerupt cu treziri frecvente sau când o persoană  adoarme mult timp. Aceasta este o problemă.

Cum tratăm insomnia
Nu pot dormi

O alta problema este percepției somnului. O persoană poate percepe un vis bun ca fiind rău. Aceasta este și insomnie. Adică, există două tipuri de insomnie – mentală și neurologică. Cea mai frecventă cauză de insomnie este stresul. Statisticile arată că insomnia legată de stres se dezvoltă la un sfert din toți oamenii de pe planetă în cursul anului.

Și stresul poate fi foarte diferit. Cel mai adesea, este cauzat de comunicarea interpersonală: o persoană s-a certat cu cineva și nu poate dormi, deoarece se gândește la asta. Există stres asociat cu sarcini grele. Chiar și finalizarea unei sarcini pe termen lung este stresantă. Există stres asociat cu o schimbare a condițiilor obișnuite de viață, mutarea într-un loc nou, schimbarea mediului. Și, desigur, cel mai dureros stres este asociat cu cei dragi: o schimbare a stării civile, boala unui membru apropiat al familiei. Acest tip de stres este foarte adesea însoțit de tulburări de somn.

Dacă stresul nu este cauza, insomnia este cel mai probabil cauzată de boli. Cu toate acestea, somnul se îmbunătățește de obicei cu bolile infecțioase. Produsul răspunsului imun la agenții infecțioși externi are un efect hipnotic. Dar există momente în care somnul, dimpotrivă, este deranjat. De exemplu, pe fondul unor boli articulare, boli de inimă, boli de stomac.

Cum să faci față insomniei?

În majoritatea cazurilor, somniferele ajută. Dar trebuie să ne amintim că nu există un astfel de medicament care să fie eficient sută la sută. Înainte de a oferi publicului un medicament nou, este necesar să se demonstreze că nu funcționează 100%, ci că efectul său îl depășește pe cel al unui placebo, un manechin. Dacă un anumit somnifer nu funcționează pentru tine cel mai probabil nu este potrivit pentru . Tratamentul este o tratare individuală.

Cu toate acestea, nu trebuie să credem că numai chimia poate trata insomnia. Motivul principal pentru insomnie (non-stresant și cronic – unul care din anumite motive necunoscute continuă, chiar dacă stresul sa încheiat cu mult timp în urmă) este psihologia. O persoană este fixată de problema sa. Începe să-și facă griji pentru somn. În timpul zilei, când nu are nevoie să doarmă, nu se gândește la somn, este calm. Și seara, când are nevoie să adoarmă, începe să se lase: ieri nu am dormit, alaltăieri nu am dormit, azi brusc nu voi mai dormi?

CITESTE  3 pași: cum să stabilești un obiectiv și să îl atingi

Din aceasta vine excesul excesiv, iar el chiar nu adoarme. Pentru tratarea acestui tip de insomnie sunt folosite tehnici psihologice. Terapia cognitiv-comportamentală este acum liderul. Aceasta nu este hipnoza, ci o formă specială de psihoterapie, atunci când o unei personae ii este explicat felul cum ;I in ce situatii se comportă corect și în care nu. Comportamentul său este modificat în așa fel încât să obțină un somn mai bun pas cu pas. Aceasta este o muncă dificilă, dureroasă, care durează șase săptămâni.

La nivel mondial, această terapie este tratamentul numărul unu pentru insomnie. În Rusia, această metodă nu este practic utilizată, deoarece este laborioasă și necesită specialiști special instruiți.

Decideți ce tip de insomnie aveți și dacă aveți

Alevia - Insomnia - Ce este, cum se manifestă și cum o combatem!

Insomnia poate fi suspectată dacă sunt prezente urm[toarle trei probleme:

1. Nu puteți dormi 20-30 de minute sau vă treziți în mod constant sau vă treziți mai devreme decât era de așteptat (cel puțin 30 de minute) și nu vă puteți întoarce la somn.

2. Astfel de dificultăți apar în ciuda faptului că condițiile de somn sunt normale.

3. Toate acestea îți îngreunează funcționarea în timpul zilei.

Există două tipuri de insomnie, fiecare cu o abordare diferită a tratamentului. Dacă aveți dificultăți de somn mai puțin de trei luni, atunci aceasta este insomnie pe termen scurt (acută). De obicei, există un motiv evident în această situație (durere acută, pierderea unei persoane dragi, un argument dificil). Dacă problemele apar de cel puțin trei ori pe săptămână timp de trei luni, atunci aceasta este insomnie cronică.

Incearca să te descurci singur

Principala indicație pentru a vedea un medic este că insomnia interferează foarte mult cu viața ta. Dacă nu este cazul, puteți încerca să vă descurcați.

În cazul insomniei pe termen scurt, de obicei se termină atunci când cauza dispare sau când persoana se adaptează la circumstanțele care au declanșat problema cu somnul. Totul ar trebui să revină și mai repede dacă urmați așa-numita igienă a somnului.

Ce trebuie de făcut?

– du-te la culcare și trezește-te în același timp (chiar și în weekend). În același timp, dacă nu vă simțiți somnoros, este mai bine să îl așteptați și să vă culcați doar când apare;

– ridicați-vă și mergeți într-o altă cameră pentru a citi sau asculta muzică calmă dacă nu puteți dormi timp de 20 de minute. În acest fel nu veți avea o asociere între a merge la culcare și a te chinului prelungit. Puteți încerca din nou când apare somnolență;

CITESTE  Cum să-ți petreci vara într-un mod distractiv și plin de satisfacții: 10 idei

– pe cât posibil, rezolvați problemele și grijile înainte de a merge la culcare;

– creați o atmosferă liniștitoare în dormitor cu puțin înainte de culcare (diminuați luminile, opriți televizorul);

– folosiți patul pentru scopul propus: pentru somn și sex – fără muncă, mâncare sau filme când sunteți în pat.

Nu este necesar:

– bea băuturi cu cofeină după prânz;

– incearca sa adormi;

– bea alcool și fumează puțin înainte de culcare;

– folosiți un dispozitiv cu monitoare mult timp înainte de culcare;

– dormi ziua, mai ales peste 20-30 de minute, și mai ales după prânz;

– aranjați un antrenament intens și / sau lung (mai mult de 20 de minute) cu mai puțin de 4-5 ore înainte de culcare.

Gestionați stresul

Un jurnal. S-ar putea să credeți că păstrarea evidențelor este propice rezolvării problemelor. Dar dacă vă concentrați pe descrierea experiențelor plăcute, veți dormi mai bine. Cu 15 minute înainte de culcare, notează ce lucruri bune s-au întâmplat în timpul zilei și pentru ce ești recunoscător. Acest lucru vă va ajuta să vă faceți griji mai puțin și să adormiți mai repede.

Yoga. Practica antică nu numai că dezvoltă flexibilitate, dar dă și o lovitură stresului. Rezultatele sunt vizibile la nivel fizic. Studiile au arătat că practicienii de yoga pe termen lung au mai puțini markeri de inflamație în sânge decât începătorii.

„Imagini orientative”. Experții spun că jocurile minții, cum ar fi controlul imaginii mentale, vă pot ajuta să adormiți mai repede. Aceasta este o tehnică simplă. Când vă culcați, imaginați-vă că vă aflați într-un mediu plăcut și liniștit. După un timp, imaginea mentală va deveni un semnal către creier că este timpul să ne liniștim.

Relaxarea mușchilor. Relaxarea corpului poate fi la fel de eficientă ca relaxarea minții. Încercați să vă încordați și să vă relaxați degetele de la picioare pentru un număr de 10. Este ridicol de simplu, dar vă ajută să distribuiți energie și să vă relaxați.

Se aprind luminile timpurii. Nu sună foarte logic, dar dacă te culci devreme, atunci multe griji vor dispărea singure. Cel puțin asta spun rezultatele unui alt studiu.

Dacă orice altceva eșuează, consultați-vă medicul

Pentru insomnie acută, somniferele (de exemplu benzodiazepine, Andante) pot fi luate pentru o perioadă scurtă de timp, dar medicul trebuie să le prescrie.

27 Shocking Insomnia Statistics You Didn't Know

Recent, pacienții cu insomnie cronică au fost sfătuiți să nu ia pastile pentru început, ci să respecte igiena somnului și să urmeze terapie cognitiv-comportamentală (desigur, dacă pacientul are acces la un psihoterapeut normal). Acesta este un tip de psihoterapie care te ajută să te simți mai calm cu privire la problemele tale și să abordezi mai corect procesul de adormire. În plus, pacienții cu insomnie cronică au tendința de a agrava problema. Își fac griji că lipsa de somn le dăunează sănătății și interferează cu funcționarea lor normală, iar aceste griji le îngreunează adormirea. Psihoterapia poate ajuta la întreruperea acestui ciclu. Pentru insomnia cronică, această abordare este mai bună decât pastilele pe termen lung. Dar dacă deficitul de somn amenință deja grav sănătatea umană, atunci medicul, desigur, va prescrie imediat medicamente. Adevărat, acestea pot fi utilizate nu mai mult de câteva săptămâni.

CITESTE  De ce frunzele își schimbă culoarea?

Dacă medicul descoperă o boală din cauza căreia a apărut insomnia, atunci el va prescrie un tratament pentru această problemă principală. Atunci visul va trebui să vină în ordine. De exemplu, persoanele cu apnee de somn obstructivă (care își țin respirația în timpul somnului) se trezesc adesea noaptea și se simt somnoroase în timpul zilei. Dacă scăpați de această problemă, atunci somnul va deveni normal.

Pregătiți-vă pentru programarea la medic

Va fi de mare ajutor medicului dacă țineți un jurnal de somn timp de o săptămână sau două. Este necesar să indicați acolo în fiecare zi:

– la ce oră te-ai culcat, plănuiai să te ridici și te-ai trezit complet;

– de câte ori te-ai trezit în timpul nopții și cât a durat să adormi după aceea;

– de cât timp nu ai putut să dormi;

– dacă ați dormit ziua și cât timp;

– dacă ați consumat alcool sau băuturi cu cofeină (cât și când).

În plus, medicul îți va cere cel mai probabil să facii un test de somnolență în timpul zilei.

Nu uitați să scrieți și ce medicamente luați: de obicei, răspunsul unei persoane nepregătite sună ca „astfel de pastile rotunde galbene / albe / albastre” – acest lucru este foarte frustrant pentru medici și nu îi ajută prea mult.

De obicei, medicul are nevoie de aceste informații și examinare pentru a înțelege situația. Dar uneori, pentru a face un diagnostic precis, polisomnografia (un studiu care durează toată noaptea și în timpul căruia acționează asupra activității musculare, ritmul cardiac, mișcările ochilor, activitatea electrică a creierului etc.), este necesară o analiză a sângelui sau alte teste.

La ce doctor să apelăm este o întrebare dificilă. În mod amiabil, terapeuții ar trebui să se ocupe de insomnie și numai în cazuri dificile să-i trimită specialiștilor restrânși (somnologi). De fapt, o întâlnire cu un medic generalist se încheie adesea doar cu numirea de somnifere, ceea ce poate agrava problema dacă, de exemplu, cauza insomniei se află într-un fel de boală.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?